Βασίλης Βλάχος: Χωρίς το θέατρο δεν ανασαίνω. Χωρίς το τραγούδι πέφτω σε βαριά κατάθλιψη…
Ο Βασίλης Βλάχος μετά το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Κυριακάτικες μπαλάντες» επανέρχεται δυναμικά στο τραγούδι με ένα δεύτερο cd, «Ξεκλειδώνω την καρδιά μου» ο τίτλος του. Η νέα δισκογραφική του δουλειά περιλαμβάνει λαϊκά τραγούδια από χασάπικα και ζεϊμπέκικα μέχρι μπαλάντες και ρομαντικά βαλσάκια. Πρόκειται για 11 τραγούδια που ξεκλειδώνουν συναισθήματα, μνήμες και εικόνες, ακουμπάνε στη νοσταλγία μιας εποχής που χάνεται, στον ρομαντισμό που πεθαίνει, ενώ καυτηριάζουν και όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Τη μουσική υπογράφουν οι Χ.Νικολόπουλος, Β. Μαντόγλου, Γ.Στάντσος, Γ.Παλαιοκαστρίτης, Μ.Θεοδωράκη και τους στίχους οι Δ. Ιατρόπουλος, Σ.Λιμνιάτης, Α.Τσιλιμπάρη, Δ.Γιαννόπουλος, Ν.Παπουλάκου, και Β. Γιαννέκου.
Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Θέλω να μου πεις η ιστορία σου με τη μουσική πως ξεκίνησε?
Η ιστορία ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν βρέθηκα να τραγουδάω σόλο στις διάφορες μαζώξεις (πάρτι) της εποχής. Με ενθάρρυναν να συνεχίσω, με αποτέλεσμα να κάνω εντατικά μαθήματα φωνητικής για 5 χρόνια με την περίφημη Γιολάντα Ντι Τάσσο, ενώ, παράλληλα με το θέατρο, άρχισα δειλά-δειλά τις εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και συναυλίες τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή να έχω βγάλει 2 cds: τις «Κυριακάτικες μπαλάντες» (2009) και το «Ξεκλειδώνω την καρδιά μου»(2011).
Ο Βασίλης Βλάχος κυκλοφορεί τη καινούργια του δισκογραφική δουλειά που τιτλοφορείται «Ξεκλειδώνω την καρδιά μου». Σε τι είδους μονοπάτια κινείται? Τι τραγούδια περιλαμβάνει? Πες μου λίγα λόγια.
Κυρίως σε λαϊκά ή για να ακριβολογώ σε μετανεοκυματικά μονοπάτια, χωρίς να λείπουν και οι ερωτικές μπαλάντες.
http://www.youtube.com/watch?v=dkMM1soIhp0
Στο νέο σου άλμπουμ υπάρχουν συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς αλλά και μουσικούς όπως είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος και ο Παναγιώτης Στεργίου. Πώς προέκυψαν? Πως νιώθεις που εμπιστεύτηκαν εσένα για να ερμηνεύσεις τα τραγούδια τους?
Ο Δημήτρης Ιατρόπουλος είναι ανεκτίμητος φίλος χρόνια τώρα, παρακολουθεί ανελλιπώς τη θεατρική μου πορεία και με πιστεύει ως ηθοποιό. Γι’ αυτό, άλλωστε, μου εμπιστεύτηκε τους απαιτητικούς στίχους του. Η Μάρω Θεοδωράκη έχει γράψει πρωτότυπη μουσική στην επιτυχημένη παράσταση του έργου «Ο σπιούνος των Βαλκανίων» που ανέβασα στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία. Όσο για τον Χρήστο Νικολόπουλο, τα πράγματα έγιναν τόσο αναπάντεχα που δεν τολμώ να το πιστέψω. Νιώθω τυχερός που συνεργάστηκα με αυτούς τους αληθινούς καλλιτέχνες.
http://www.youtube.com/watch?v=EhE44lk9ZlU
Οι στίχοι των τραγουδιών σου ακουμπάνε στη νοσταλγία μιας εποχής που φεύγει, στο ρομαντισμό που χάνεται, στη διαβολεμένη εποχή μας. Πιστεύεις πως στις μέρες μας που η μουσική είναι παντού, είναι ο στίχος που κάνει τη διαφορά στα τραγούδια;
Σαφέστατα ο στίχος παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Αλλά για να ανθίσει και να καρπίσει, χρειάζεται γόνιμο έδαφος, εμπνευσμένη μουσική.
Δανείζομαι τον στίχο του Δημήτρη Ιατρόπουλου στο τραγούδι «Πικρός λογαριασμός» που τη μουσική έχει γράψει ο Χρήστος Νικολόπουλος «Άντε στο διάολο εποχή μου, μου χαρακώνεις την ψυχή μου ή θα σε φάω ή θα με φας». Η κρίση της εποχής που ζούμε μπορεί να φέρει ευκαιρίες και αλλαγές ή θα μας πάει ακόμα πιο χαμηλά?
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η μεγάλη κρίση που βιώνουμε σε όλα τα πεδία θα μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε οριστικά τον εφησυχασμό και τον ατομικισμό και να στραφούμε στον συνάνθρωπό μας. Από αυτή τη μαζική μεταστροφή μας ίσως επέλθουν ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή.
http://www.youtube.com/watch?v=406Zp4wCWGU
Καταπιάνεσαι επιτυχώς τόσο με τη μουσική όσο και με το θέατρο. Αυτή την περίοδο συμμετέχεις σε κάποια θεατρική παραγωγή?
Αυτή την εποχή ενσαρκώνω τον «Θείο Βάνια» στο ομώνυμο αριστούργημα του διαχρονικού ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής, του Άντον Τσέ στο Θέατρο Άλεκτον, στον Κεραμεικό, σε σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη, με εκλεκτούς συναδέλφους όπως η Τιτίκα Σαριγκούλη, η Αθηνά Μαυρομάτη, ο Δ.Καϊκής κ.α.
Στο βιογραφικό σου διαθέτεις μια μεγάλη προϋπηρεσία στο θέατρο αλλά και στις μουσικές σκηνές ενώ έχεις ιδρύσει την θεατρική καλλιτεχνική εταιρεία «Αλεξάνδρεια». Τελικά τι σε εκφράζει περισσότερο, η μουσική ή η ηθοποιία ή και τα δύο?
Δεν είναι εύκολο να τα ξεχωρίσω. Όταν κάνω θέατρο μου λείπει το τραγούδι, όταν τραγουδώ μου λείπει το θέατρο. Χωρίς το θέατρο δεν ανασαίνω. Χωρίς το τραγούδι πέφτω σε βαριά κατάθλιψη. Δεν ξέρω μήπως σε ένα μιούζικαλ έβρισκα την ισορροπία που ψάχνω.
Εκτός από τη μουσική και το θέατρο, με τι άλλα ασχολείσαι?
Συμμετέχω ενεργά στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που εδώ και 5 χρόνια έχει μετατραπεί, με κόπους, τιτάνιες προσπάθειες των κατοίκων, σε εναλλακτικό κοινωνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χώρο για να εκφράζονται ελεύθερα οι Κυψελιώτες και όχι μόνο. Διοργανώνω μία φορά την εβδομάδα λογοτεχνικές βραδιές, μουσικά δρώμενα, συναυλίες κ.α.
Πιστεύεις ότι ο έρωτας, τα όνειρα και το τραγούδι είναι η ψυχή του νεοέλληνα όσο κι αν τελευταία «τραυματίζεται» σε αυτή τη χώρα?
Είναι το κλίμα και η ιστορία μας που μας κάνει να μοιραζόμαστε χαρές και λύπες με τραγούδια, με μαζώξεις και με χορούς. Είναι ο έρωτας πιο φωτεινός στα μέρη μας και η ελπίδα έχει την διαύγεια του ουρανού. Τα τραύματα θα γίνουν ποιήματα και η αδικία τραγούδι παρηγορητικό.
Τι σχέση έχεις με το διαδίκτυο? Βοηθάει έναν καλλιτέχνη, από κάθε άποψη τόσο επικοινωνιακή όσο και οικονομική?
Επειδή έχω καταλάβει ότι το διαδίκτυο είναι το σύγχρονο εργαλείο επικοινωνίας, τον ελεύθερο χρόνο μου τον αφιερώνω στην εκπαίδευση μου στα νέα μέσα.
Ποιες είναι οι αναφορές σου, ποιοι καλλιτέχνες έχουν επηρεάσει τη μέχρι σήμερα καλλιτεχνική σου διαδρομή; Από τις νέες φωνές ποιες ξεχωρίζεις;
Είμαι της κλασσικής σχολής που μεγάλωσα με Χατζηδάκη και με Θεοδωράκη. Με έχουν συγκινήσει και οι Αιγυπτιώτες συνθέτες ο Λοϊζος και ο Ξυδάκης . Ο Μάλαμας ο Αλκίνοος και ο Θηβαίος είναι πιστεύω το νέο αίμα.
Ποια είναι τα προσεχή σχέδιά σου είτε αυτά αφορούν τη μουσική, τη θεατρική ή άλλη καλλιτεχνική σου δράση?
Με την καλλιτεχνική εταιρία Αλεξάνδρεια θα ανεβάσουμε ένα άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Μρόζεκ σε σκηνοθεσία της Έρσης Βασιλικιώτη. Από την πλευρά του τραγουδιού κάνω πρόβες για να παρουσιάσω τον καινούριο δίσκο σε μουσικές σκηνές της Αθήνας.
Βασίλη, ο επίλογος σε εσένα. Ξεχάσαμε κάτι;
Εύχομαι να μην χάσουμε την ευαισθησία και την αλληλεγγύη που έχουμε σαν λαός.
Σε ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι τα νέα σου τραγούδια να βρούνε στην καρδιά των ακροατών τη θέση που τους αξίζει. Καλή συνέχεια.
Συνέντευξη στη Βάσια Κρασανού