Burger Project και Tακίμ: “Για να πετύχει η συνταγή θέλει χιούμορ, περιπετειώδη διάθεση και προσοχή να μην κόψει το αυγολέμονο!
Στις επόμενες γραμμές μας βοηθάνε να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, αποκλειστικά στο tralala.gr!
Έχετε ήδη ξεκινήσει τις εμφανίσεις σας, τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας από πλευράς μουσικής και ρεπερτορίου για όσους έρθουν να σας παρακολουθήσουν στο Gazarte;
Burger Project: Είναι ένα γαμήλιο γλέντι με πολλά απρόοπτα. Ο γιατρός Dre κάνει διακοπές στη Φολέγανδρο και οι Dead Kennedys κλείνουν πτήση από την Καμπότζη στην Ήπειρο. Με λίγα λόγια είναι ένα αέναο ταξίδι από Ανατολή σε Δύση και τούμπαλιν.
Tακίμ: Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε μαζί με τους Burger Project στο Gazarte περιλαμβάνει διασκευές στις ήδη υπάρχουσες διασκευές γνωστών και μη τραγουδιών από την ξένη σκηνή καθώς και κάποια κομμάτια έκπληξη από το λαϊκό και παραδοσιακό ρεπερτόριο της Ελλάδας.
Το Σχέδιον Μπιφτέκ και οι Τακίμ έφτιαξαν ένα μοναδικό τσελεμεντέ! Πως «μαγειρεύτηκε» και έδεσε αυτή η συνεργασία;
Burger Project: Παρόλο που τα δυο συγκροτήματα προέρχονται από διαφορετικά διαμερίσματα του μουσικού οικήματος, αυτό που τους ένωσε κυρίως, δηλαδή το απαραίτητο συστατικό για να πετύχει η συνταγή ήταν το χιούμορ, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Χρειάστηκε φυσικά πολύ αγάπη, περιπετειώδης διάθεση και μεγάλη προσοχή για να μην κόψει το αυγολέμονο.
Tακίμ: Η συνεργασία μας προέκυψε πρώτα απ’ όλα λόγω της στενής φιλίας μας με ορισμένα από τα μέλη των Burger, αυτό σημαίνει ότι παρόλο που φαινομενικά ερχόμαστε από δύο εντελώς διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, ζούμε στην ίδια πόλη και μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες μουσικές και μη, έτσι δεν ήταν δύσκολο για μας να δέσουμε μουσικά, εφόσον είχαμε την ίδια οπτική πάνω στο «υλικό» που δουλέψαμε.
Πότε και πώς ξεκινάει το μουσικό σας ταξίδι;
Burger Project: Το περασμένο καλοκαίρι στήσαμε (οι Burger) μια εκπομπή στην ερτ όπου δεν παραλείψαμε να καλέσουμε τους Τακίμ, εννιά μουσικούς δεξιοτέχνες που θαυμάζαμε, αλλά και που μας ενώνανε φιλικοί δεσμοί από το παρελθόν. Όταν αυτοσχεδιάσαμε ζωντανά το Ring of Fire τότε γεννήθηκε σε όλους μας η επιθυμία να συμπράξουμε συναυλιακά τα δύο γκρουπ.
Tακίμ: Οι Τακίμ με την σημερινή τους σύνθεση υπάρχουν από το 2010. Η μπάντα αποτελείται από γνωστούς και καταξιωμένους μουσικούς της ελληνικής μουσικής παράδοσης, σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν «χώρο» στον οποίο να μπορούμε να υπάρχουμε μουσικά, ανεξάρτητα από τις συνεργασίες του καθένα μας ξεχωριστά, με διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες.
Είστε ένα απρόοπτο κουαρτέτο που έχει ανοίξει νέους δρόμους στη μουσική σκηνή αυτής της χώρας κερδίζοντας όλο και περισσότερο φανατικό κοινό. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους Burger Project;
Burger Project: Μας χαρακτηρίζει ο αυθορμητισμός κατά τη δημιουργία αλλά και κατά την εκτέλεση, το χιούμορ, η συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα η ανάγκη για επιβεβαίωση (το «σχέδιο Μπιφτέκι» ήταν μια ιδέα του ομαδικού μας ψυχοθεραπευτή, πολύ πριν γίνουμε μπάντα)!
Ως ανήσυχοι διασκευαστές του χθες και του σήμερα, με τι κριτήριο επιλέγετε τα τραγούδια που θα διασκευάσετε και πόσο εύκολο είναι αυτό;
Burger Project: Τα τραγούδια που επιλέγουμε θέλουμε να έχουν κάτι χαρακτηριστικό, είτε αυτό είναι οι στίχοι, μια χαρακτηριστική μελωδία του κομματιού είτε είναι ένα τραγούδι που έχει στιγματίσει μια εποχή. Έχουμε πολλά κομμάτια που δεν μας πήγαν πουθενά και άλλα που δεν μας πήγαν μακριά, άλλα που μας έφεραν κοντά κι άλλα που τα κλείσαμε αλέ-ρετούρ. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πως θα είναι εκεί που πας για πρώτη φορά και αυτό είναι η ευτυχία και η δυστυχία συνάμα.
Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας; Η μουσική σας, δίνει την αίσθηση ότι λειτουργείτε κυρίως με ευρηματικότητα, φαντασία και χιούμορ, ισχύει αυτή η διαπίστωση;
Burger Project: Αυτή η διαπίστωση είναι ξεπερασμένη. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του MIT press στο τομέα των νευροεπιστημών, η αίσθηση εφορίας που μπορεί να νιώσει κανείς κάποια δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας των burger project είναι μια χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα στον εμπρόσθιο λοβό του εγκεφάλου προκειμένου να επιτευχθεί η ομοιόσταση του οργανισμού ύστερα από εκατοντάδες (άλλοτε αισθητά άλλοτε όχι) ελαφρά επιληπτικά σοκ.
Είστε ένα συγκρότημα που «ζωγραφίζει» με τη μουσική του και τη σκηνική του παρουσία. Αν ζωγραφίζατε με χρώματα, ποιο χρώμα θα δίνατε στους εαυτούς σας και τη μουσική σας;
Burger Project: Υποτίθεται ότι το λευκό εμπεριέχει όλα τα χρώματα, από αυτή την άποψη θα το διαλέγαμε. Αν το δούμε όμως καθαρά ματεριαλιστικά θα πετούσαμε ένα καρπούζι από τον πέμπτο…
Αν σας πρότειναν να εκπροσωπήσετε την Ελλάδα σε έναν μουσικό διαγωνισμό όπως είναι η Eurovision θα το κάνατε;
Burger Project: Η Eurovision πιστεύουμε πως είναι ένα κιτς πανηγύρι που προσβάλει την αισθητική μας, οπτικά και μουσικά, αλλά να μην έφτανε μόνο αυτό, χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα και από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ, δεν είμαι φίλος…
Για όσους δεν γνωρίζουν, τι σημαίνει το όνομα «Τακίμ» και τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει το συγκρότημα;
Tακίμ: Το όνομα μας σημαίνει «ομάδα»…τακιμιάζουμε, δηλαδή τα «βρίσκουμε» μεταξύ μας.
Πόσο δύσκολο είναι και πως επιτυγχάνεται μια πολυπληθής ομάδα βιρτουόζων μουσικών να κινείται σε ακούσματα απ’ τη Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια μέχρι την Ήπειρο και τα Βαλκάνια;
Tακίμ: Για μουσικούς που έχουν πρώτα απ’ όλα βιωματική σχέση με την μουσική της Ελλάδας αλλά και της ανατολής γενικότερα, είναι κάτι εντελώς φυσικό και σίγουρα εύκολο, μιλάμε την ίδια γλώσσα με τις κατά τόπους διαφορές στην «προφορά» της.
Είστε ένα συγκρότημα που μας ταξιδεύει με τη μουσική του. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;
Tακίμ: Οι πηγές της έμπνευσης μας ήταν και θα είναι πάντα οι μουσικοί που υπήρξαν πριν από εμάς, όπως προανέφερα, η σχέση μας με αυτή τη μουσική δεν περιορίστηκε σε ένα ωδείο ή σε ένα μουσικό σχολείο αλλά προέκυψε από χρόνια «μαθητείας» δίπλα σε παλιούς μουσικούς. Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε είναι για εμάς ανεκτίμητες, ειδικά τώρα πια, που όλοι αυτοί οι παλιοί φεύγουν σιγά σιγά από κοντά μας.
Με τις συνεργασίες σας αποδεικνύετε ότι η μουσική είναι μία. Ποιες είναι οι εμπειρίες σας μέσα από τις μέχρι στιγμής συνεργασίες σας; Στο μέλλον με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Burger Project: Οι εμπειρίες μας είναι ποικίλες, μα πάντα θετικές. Έχουμε παίξει με πολλούς μουσικούς από διάφορα είδη και στυλ και αυτό μας έχει δώσει μεγάλη χαρά, αλλά και μουσική εμπειρία. Επίσης, οι τραγουδιστές που έχουν συμμετάσχει μαζί μας αποτελούσαν πάντα κάτι παραπάνω από κερασάκι στην τούρτα. Παρόλα αυτά το να παίζουμε οι τέσσερίς μας, μας κάνει να νοιώθουμε πιο άνετοι και αυθόρμητοι πάνω στη σκηνή. Είναι ωραίο και το ένα και το άλλο, αλλά σίγουρα είναι λίγο διαφορετικά πράματα. Στο άμεσο μέλλον επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με την Κατερίνα Στανίση, εφόσον έχει ήδη γίνει ένα πρώτο βήμα γνωριμίας, σε ένα μικρό μαγειρείο στο Βαρδάρη.
Tακίμ: Ναι, πιστεύουμε ότι όντως το αποδεικνύουμε στην πράξη αυτό, και έχει να κάνει κυρίως με το ότι δεν είμαστε σοβαροφανείς και δεν φοβόμαστε να είμαστε «ανοιχτοί» προς αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Η πρώτη μας συνεργασία ήταν με τον Παντελή Θαλασσινό , ο οποίος έκανε την παραγωγή του πρώτου μας CD, αλλά δεν υπήρχε καλλιτεχνική εμπλοκή του σε αυτό. Παρόλο αυτά ήταν κάτι που μας επέτρεψε να είμαστε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι μέσα στο στούντιο και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Η δεύτερη συνεργασία μας ήταν με την Ευανθία Ρεμπούτσικα συμμετείχαμε στο soundtrack που έγραψε η Ευανθία για την τουρκική ταινία «Baba ve Oglun». Η τελευταία μας συνεργασία ήταν με τον Νίκο Ξυδάκη στο «Ημερολόγιο Δεύτερο». Όλες αυτές οι συνεργασίες μας άφησαν πράγματα και σίγουρα δεν θα είχαν γίνει αν δεν εκτιμούσαμε προσωπικά και καλλιτεχνικά αυτούς τους ανθρώπους. Η αλήθεια όμως είναι ότι θα προτιμούσαμε να παίζουμε μόνοι μας, την μουσική μας χωρίς να «αναγκαζόμαστε» σε συνεργασίες μόνο και μόνο για να μένουμε στην επικαιρότητα. Πρέπει να υπάρχει σοβαρός μουσικός λόγος για να γίνει αυτό και θέλω να πιστεύω πως με τους Burger υπήρξε! Θεωρώ ότι δεν είναι απλά μια μουσική σύμπραξη δύο συγκροτημάτων αλλά μία συμβολική κίνηση που πολλά έχει ίσως να διδάξει στον χώρο της πολύπαθης ελληνικής σκηνής, όπως το να μην παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μας και να είμαστε πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας.
Με το διαδίκτυο ποια είναι η σχέση σας; Το χρησιμοποιείτε; Πόσο παρακολουθείτε μέσω του διαδικτύου κάποια πράγματα. Σας ενοχλεί όταν βλέπετε τα τραγούδια σας να κυκλοφορούν δωρεάν;
Burger Project: Αν δεν είχαμε κάποια σχέση με το διαδίκτυο θα ζούσαμε σε άλλη εποχή. Το You Tube έχει πλέον γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, ηλεκτρονική αλληλογραφία επίσης, facebook για την προώθηση του γκρουπ και επικοινωνία με το κοινό μας, ιστοσελίδα που φτιάξαμε και λειτουργούμε μόνοι μας, ενημέρωση, τσόντες, ονλάιν λεξικά κλπ κλπ.
Tακίμ: Το διαδίκτυο σίγουρα μας έχει βοηθήσει πολύ στο να μας μάθουν κι άλλοι εκτός του χώρου μας. Οι περισσότεροι από εμάς κινούμαστε διαδικτυακά και είμαστε πάντα ενήμεροι για το τι συμβαίνει μουσικά και όχι μόνο. Δεν μας ενοχλεί που κυκλοφορούν τραγούδια μας διαδικτυακά, σίγουρα δεν είμαστε και ευτυχείς βέβαια…απλά οι εποχές έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί και σίγουρα είναι κι αυτό μέρος αυτής της αλλαγής.
Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες σε όλους τους τομείς. Είμαστε οικονομικά υπόδουλοι. Είμαστε και μουσικά; σε ποιότητα και επιλογές; Πώς βλέπετε την πορεία της ελληνικής μουσικής δισκογραφίας;
Burger Project: Για να είσαι μουσικά υπόδουλος σημαίνει ότι δεν έχεις κριτήριο για να διαλέξεις τι σου αρέσει και τι όχι. Το ότι είναι πιο εύκολο, λόγω ίντερνετ, να ανακαλύψεις τι γίνεται μουσικά στην άλλη άκρη του πλανήτη δεν είναι παρά μονάχα ευλογία. Όμως το τι γίνεται στα media και στα τρέντυ πανηγύρια των δήμων και των νυχτερινών κέντρων δε μας ενδιαφέρει καθόλου. Όσο για την ελληνική δισκογραφία, υπάρχουν και πάντα υπήρχαν ανεξάρτητες εταιρείες που βγάζουν ενδιαφέροντα πράγματα.
Tακίμ: Η σύγχρονη Ελλάδα ήταν πάντοτε υπόδουλη, πολιτικά, οικονομικά και δυστυχώς και μουσικά πάντοτε είχαμε το σύνδρομο του «wannabe» Ευρωπαίου…δυστυχώς ποτέ δεν θελήσαμε να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Αποταχθήκαμε το «ανατολικό» κομμάτι του χαρακτήρα μας αλλά μόνο επιφανειακά, όλοι είμαστε μάρτυρες του πόσο ζωντανό παραμένει αυτό το κομμάτι μέσα στην κοινωνία μας, είτε με την καλή είτε με την κακή πλευρά του.
Μπορεί η μουσική στις μέρες της κρίσης να παίξει κάποιο ρόλο εμψυχώνοντας τον κόσμο;
Burger Project: Στις συναυλίες μας, όπως και σε πολλών άλλων συνεργατών άλλωστε, βλέπουμε ότι ο κόσμος ξεφεύγει και ξεχνάει τα προβλήματά του έστω και για λίγο (γιατί όλοι έχουμε προβλήματα, μικρά ή μεγάλα). Όταν χορεύεις, γελάς, τραγουδάς, τότε ναι, η μουσική σου δίνει Ψυχή.
Tακίμ: Η μουσική και γενικότερα η τέχνη, όπως έχει πει και ο Σαρτρ, δεν πρέπει να «στρατεύεται» με πολιτικές κλπ, μπορεί να εμψυχώνει χωρίς να φανατίζει, μπορεί να διασκεδάζει χωρίς να εκμαυλίζει, μπορεί να ψυχαγωγεί και να εμπνέει τους ανθρώπους, να τους προβληματίζει και να τους διδάσκει την κριτική σκέψη, πράγμα που δυστυχώς στην χώρα μας και κυρίως στον χώρο της τέχνης δεν υφίσταται. Οι νεοέλληνες έχουν την τάση να θεοποιούν «αυθεντίες» και να επιδίδονται σε μια «προσωπολατρία» χωρίς καμία διάθεση για εμβάθυνση.
Πείτε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια και τις εμφανίσεις σας. Ετοιμάζετε κάτι δισκογραφικά;
Burger Project: Τα σχέδιά μας δεν αποκαλύπτονται προτού είναι έτοιμα τα μεσαιωνικά τρομπόνια των ανακοινώσεων. Οι πνευστοί αυτήν τη στιγμή κάνουν ένα μικρό break, οπότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πολυαναμενόμενος δεύτερος ολοκληρωμένος μας δίσκος ψήνεται… είμαστε στο τελικό στάδιο των φωνών και των μίξεων, υπομονή…
Tακίμ: Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν κάποιες περιορισμένες εμφανίσεις το καλοκαίρι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Προσπαθούμε εδώ και καιρό να βάλουμε μπρος τον νέο μας δίσκο και μάλλον θα το καταφέρουμε σύντομα.
Σας ευχαριστώ θερμά εκ μέρους του Τralala.gr, καλή συνέχεια και καλά μουσικά ταξίδια!
Burger Project: Καλή επιτυχία στο τραλαλά, φιλήστε μας τα όμορφα κορίτσια σας!
Tακίμ: Ευχαριστούμε για την «φιλοξενία».
BURGER PROJECT
Al the X – King -φωνή, κιθάρες
Cosmic Communist -πλήκτρα, κιθάρα, φωνή
General Conzou -μπάσο, κοντραμπάσο, φωνή
Moshi Holiday -τύμπανα, φωνή
ΤΑΚΙΜ
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος -κλαρίνο
Πάνος Δημητρακόπουλος -κανονάκι
Βαγγέλης Καρίπης – κρουστά
Μάνος Κουτσαγγελίδης -τραγούδι
Θωμάς Κωνσταντίνου -ούτι, τζουμπούς
Γιώργος Μαρινάκης _ βιολί
Κώστας Μερετάκης _ κρουστά
Ανδρέας Παπάς _ κρουστά
Γιάννης Πλαγιαννάκος _ κοντραμπάσο
Συνέντευξη στη Βάσια Κρασανού