Δημήτρης Μπάσης, Χρόνης Αηδονίδης και Νεκταρία Καραντζή στο Θέατρο Ακροπόλ τη Μ. Τρίτη
Ο Δημήτρης Μπάσης, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς ερμηνευτές της σύγχρονης μουσικής σκηνής, έχει ήδη διαγράψει μία αξιοζήλευτη καλλιτεχνική πορεία, με πολύ προσεγμένα βήματα, πλούσια δισκογραφία και σπουδαίες συνεργασίες. Έχει κερδίσει όλα τα δύσκολα στοιχήματα στην καριέρα του, τολμώντας στις ζωντανές του εμφανίσεις να αναμετρηθεί με τραγούδια που σφραγίστηκαν από μύθους του παρελθόντος, ώστε δικαίως θεωρείται σήμερα ένας από τους πλέον άξιους διαδόχους των παλαιών μεγάλων λαϊκών φωνών. Η επαφή του ωστόσο με τη μουσική ξεκίνησε στο ψαλτήρι… Σε ηλικία εννέα ετών αρχίζει να ψέλνει στην εκκλησία και στα δώδεκα ξεκινά μαθήματα βυζαντινής μουσικής, τα οποία ολοκληρώνει παίρνοντας το πτυχίο του σε ηλικία δεκαεπτά ετών. Αν και στη συνέχεια, τα μουσικά του βήματα τον οδήγησαν στο λαϊκό ρεπερτόριο, ωστόσο ποτέ δεν έχασε την αγάπη του για την ψαλτική, απ’ όπου ξεκίνησε… Με τον ίδιο σεβασμό και την ίδια αγάπη, σε αυτήν την συναυλία θα προσεγγίσει ξανά τα πρώτα μουσικά κείμενα που γνώρισε, των βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων, αλλά και των ψαλτοτράγουδων και των παραδοσιακών θρήνων των Παθών, σε συνεργασία με μία ξεχωριστή περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, τη Νεκταρία Καραντζή, με την οποία έχει ως κοινό στοιχείο, όχι μόνο τη γνώση της βυζαντινής μουσικής, αλλά και το γεγονός ότι ξεκίνησε και εκείνη την εμπειρία της στο ψαλτήρι από 9 ετών…
Η Νεκταρία Καραντζή είναι μια ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς, που έχει όμως ήδη μία μακρά θητεία στον χώρο της βυζαντινής και της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, κυρίως μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ενώ στον κόσμο της Παράδοσης τη μύησε, τη σύστησε και την ανέδειξε ο κορυφαίος δάσκαλος και ερμηνευτής της παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια, σε συναυλίες και δισκογραφία. Είναι Νομικός, με ειδίκευση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με μεταπτυχιακά στο Ποινικό και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο, υποψήφια διδάκτωρ Νομικής και διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής. Η φωνή της, ευαίσθητη και αέρινη, κινείται στους δρόμους της παράδοσης, δημοτικής και βυζαντινής, εκεί που “ακουμπά” η ψυχή της. Αποτελεί σήμερα μοναδική περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της, με ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της έως σήμερα και με καλλιτεχνικές ζωντανές εμφανίσεις που συνδυάζουν τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους με τα παραδοσιακά τραγούδια. Είναι επίτιμη Πρόεδρος του “Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών” και έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία – Ιστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική
Οι δύο ερμηνευτές θα παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, με κάποιους από τους ωραιότερους και πιο κατανυκτικούς μεγαλοβδομαδιάτικους ύμνους, αλλά και ψαλτοτράγουδα, λαϊκούς θρήνους της Μεγάλης Παρασκευής και τραγουδια της λαϊκής μας παράδοσης, στο κλίμα των ημερών, υπό την καλλιτεχνική επίβλεψη του σπουδαίου ερμηνευτή και δασκάλου της Παράδοσης, του Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος θα μετέχει επίσης ερμηνευτικά στο πρόγραμμα. Ο Χρόνης Αηδονίδης, 84 ετών σήμερα, με 60 και πλέον χρόνια αφιερωμένα στην διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής (δημοτικής και βυζαντινής), εξακολουθεί να μυεί στον κόσμο της παράδοσης πολλούς, κυρίως νέους, ανθρώπους, ώστε να μη διακοπεί ποτέ η αυθεντική αλυσίδα της. Η μελίρρυτη φωνή του ανασύρει τις κοινές μας μνήμες, ξυπνά την συλλογική ιστορική μας συνείδηση, μεταφέροντας ζωντανά τις μαρτυρίες όλων αυτών των ανθρώπων που σμήλεψαν με μεράκι, με χαρά και με πόνο τα τραγούδια και τα έθιμα του λαού μας και τα διέδωσαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά, με απαράμιλλο σεβασμό και αγάπη. Η πορεία του, αναγνωρισμένη πανελληνίως, τον καταξιώνει ως μία από τις σημαντικότερες μορφές της Παραδοσιακής Μουσικής. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε επάξια από τη φωνή του, τουλάχιστον σε δύο μεγάλες διοργανώσεις: την τελετή υποδοχής της νέας χιλιετίας και την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ πρόσφατα απέσπασε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο το οφφίκιο του “Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας”. Η βυζαντινή μουσική υπήρξε και για τον Χρόνη Αηδονίδη μία τέχνη που έμαθε από τα παιδικά του χρόνια, πρώτα κοντά στον ιερέα πατέρα του και στη συνέχεια στον Μιχάλη Κεφαλοκόπτη και στον Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου, πλάι στον οποίο ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Με αυτήν την συναυλία, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Χρόνης Αηδονίδης θα αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για την ψαλτική τέχνη. Τα τελευταία κυρίως χρόνια, είτε σε ζωντανές εμφανίσεις είτε σε δισκογραφία, έχει επιλέξει να αναδεικνύει με την συγκινητική φωνή του βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, “επιστρέφοντας έτσι”, όπως λέει ο ίδιος, “στον Θεό το τάλαντο που του έδωσε”…
ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ
Ιπποκράτους 9-11
Τηλ.: 210 3643700
www.acropoltheater.gr
Μ. Τρίτη 10/4, Ώρα: 9.30 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 25, 22, 18, 15 (φοιτητικό) και 10 ευρώ
η 30μελαι οι ﷽﷽﷽——-Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΛΑής
αι οι ﷽﷽﷽——-Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΛΑχορωδία βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής “De profundis”
και
οι δεξιοτέχνες της παραδοσιακής μουσικής:
Αντρέας Σκάνδαλος (κανονάκι)
Στρατής Ψαραδέλλης (λύρα)
Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, λαύτα)