GEA: ο νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός τραγουδιστών, μουσικών και παραγωγών!
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα τα συγγενικά δικαιώματα εισέπρατταν μεμονωμένα οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί των παραγωγών υλικών φορέων ήχου ή ήχου και εικόνας GRAMMO, των τραγουδιστών ΕΡΑΤΩ και των μουσικών ΑΠΟΛΛΩΝ. Οι τρεις αυτοί οργανισμοί, ίδρυσαν έναν ενιαίο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων (Ν.3905/2010) με σκοπό την ΕΝΙΑΙΑ είσπραξη του δικαιώματος προς διευκόλυνση των χρηστών. Παράλληλα η GEA θα αναπτύξει μια στρατηγική με σκοπό την εξοικείωση των χρηστών με το δικαίωμα, αλλά και την εμπεριστατωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα συγγενικά δικαιώματα γενικότερα. Ο οργανισμός αυτός ονομάζεται GEA από την ακροστοιχίδα των διακριτικών τίτλων των ιδρυτικών μελών του/ οργανισμών – GRAMMO – ΕΡΑΤΩ – ΑΠΟΛΛΩΝ.
Όμως τί ακριβώς εννοούμε όταν λέμε “Συγγενικά Δικαιώματα”;
Όταν η χρήση της μουσικής γίνεται στον στενό κύκλο της οικογένειας και του άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος δεν χρειάζεται καμία άδεια, χαρακτηρίζεται «πρωτογενής χρήση» και είναι δικαίωμα του καθενός. Απαιτείται όμως άδεια κάθε φορά που η μουσική χρησιμοποιείται δημόσια, όπως σε καταστήματα, γραφεία, bars-clubs κ.ά. ή στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και χαρακτηρίζεται «δημόσια εκτέλεση». Σ’ αυτήν λοιπόν τη περίπτωση, της δημόσιας εκτέλεσης χρειάζεται άδεια απ’ όλους όσοι εμπλέκονται στην παραγωγή της μουσικής: εκείνους που τη δημιούργησαν (συνθέτες, στιχουργοί), και εκείνους που συνετέλεσαν για να είναι προσβάσιμη από εσάς (ερμηνευτές/ μουσικοί/ παραγωγοί).
Είναι αυτονόητο επομένως, ότι, οποιοσδήποτε θέλει να κάνει χρήση της μουσικής δημόσια, θα πρέπει να καταβάλλει εύλογη αμοιβή για αυτήν όπως ορίζει ο νόμος.
Οι στρατηγικοί στόχοι της GEA συνοψίζονται ως εξής:
• Διαρκής εκπαίδευση/ενημέρωση της κοινωνίας στα θέματα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και ειδικότερα των συγγενικών δικαιωμάτων των τραγουδιστών, των μουσικών και των παραγωγών τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων οι οποίοι εκπροσωπούνται νόμιμα από τους Οργανισμούς μας
• Παροχή έγκυρης και άμεσης ενημέρωσης στο σύνολο των επαγγελματιών του χώρου της μουσικής (ερμηνευτών, μουσικών, παραγωγών)
• Πληρέστερη καταγραφή των σημείων αναμετάδοσης των έργων των καλλιτεχνών σε όλη την χώρα (πλήρης χαρτογράφηση των χώρων όπου υπάρχει δημόσια εκτέλεση της μουσικής)
• Διατήρηση της ενιαίας και εκ του νόμου αποκλειστικής θέσης των οργανισμών/μελών της GEA στην διαχείριση, είσπραξη και αδειοδότηση των συγγενικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα
• Αξιόπιστη εκπροσώπηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών της (οργανισμών) ενώπιον της Πολιτείας, κάθε φορά που απαιτείται διάλογος με τα αρμόδια Υπουργεία, με τους αντίστοιχους οργανισμούς προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, με συλλογικούς φορείς χρηστών κ.α
• Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης με τη συνεργασία Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών οργανισμών μέσω των μελών οργανισμών της GEA ( GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ)
Η GEA ιδρύθηκε και αναπτύσσεται με γνώμονα την προστασία και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών της και την κοινωνική προβολή του έργου της.
Οι άνθρωποι της GEA
Το διοικητικό συμβούλιο της GEA απαρτίζεται από ανθρώπους που η ζωή τους είναι η μουσική. Καλλιτέχνες τραγουδιστές, μουσικοί, παραγωγοί, ικανά στελέχη με πολυετή πείρα στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας και με καθημερινή επαφή με τα πραγματικά προβλήματα του χώρου.
Δήμητρα Γαλάνη: Πρόεδρος
Γρηγόρης Λαμπριανίδης: Αντιπρόεδρος
Μαργαρίτα Μάτσα: Γραμματέας
Γεράσιμος Μαριάτος: Ταμίας
Γενικός διευθυντής της GEA διορίστηκε ο Δημήτρης Γιαρμενίτης.
Τους ενώνει το κοινό πάθος και η βαθιά πίστη ότι μέσα από τη προστασία των συγγενικών δικαιωμάτων και τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των χρηστών μουσικής, «δίνουμε ζωή» στη μουσική και της αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να εξακολουθεί να «αναπνέει» ώστε να απολαμβάνουμε όλοι τα οφέλη της. Είναι ανάγκη λοιπόν να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους ότι η μουσική έχει δικαιώματα.
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία GEA προσκαλεί όλους τους Έλληνες μουσικούς, παραγωγούς, ερμηνευτές που δεν έχουν γίνει ακόμα μέλη των οργανισμών της – GRAMO, EΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ – όπως επίσης και όλους όσοι κάνουν χρήση της μουσικής, να ενωθούν μαζί τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μουσική μας έχει ανάγκη ενωμένους. Γιατί όταν κάνουμε μουσική εμείς, οι συντελεστές της, είμαστε ενωμένοι. Η μουσική έχει σαν αποτέλεσμα να ενώνει τους ανθρώπους παντού και πάντα.
Όλους εμάς λοιπόν, η μουσική μας ενώνει!
Μπείτε στο site της GEA για περισσότερες πληροφορίες: