Γιάννης Πάριος: όλα όσα είπε στην συνέντευξη του στον Love Radio
Ο Γιάννης Πάριος βρέθηκε στο studio για αποκλειστική συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του «Τα κομμάτια της ψυχής μου», που θα κυκλοφορήσει με τη εφημερίδα Real News την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.
Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το δίωρο. Με ειλικρίνεια μίλησε ο καλλιτέχνης, για τον εαυτό του, τα παιδιά του, την εγγονή του. Κυρίως όμως για τα τραγούδια του. Απάντησε ακόμα και σε ερωτήσεις που αφορούν στην πολιτική κατάσταση του τόπου, χωρίς να κρύβεται.
Στην ερώτηση γιατί ο νέος του δίσκος έχει τίτλο «Τα κομμάτια της ψυχής μου» απάντησε πως σ΄ ολόκληρη τη ζωή του ψάχνει να συγκεντρώσει τα κομμάτια της ψυχής του και να φτιάξει το παζλ που αποτελεί τον Γιάννη. Όσο ψάχνει δημιουργεί, αγαπά, γράφει, τραγουδά. Όσο του λείπουν κομμάτια τόσο θα συνεχίσει να παρουσιάζει πράγματα αληθινά. Αν το παζλ συμπληρωθεί, πιστεύει πως θα πάψει να γράφει όμορφα τραγούδια, θα αρχίσει να τα κατασκευάζει κι αυτό θέλει να το αποφύγει ως το τέλος.
Τα τραγούδια στο νέο του δίσκο έχουν γραφτεί πολλά χρόνια πριν, όταν η μοναξιά του ή κάποιος χωρισμός τον πονούσε. Όταν ένοιωθε πληγωμένος και λυπημένος. Έγραφε κι έβαζε στην άκρη. Έγραφε και έκρυβε στο συρτάρι. Μέχρι ο πόνος να περάσει. Μόλις ένοιωσε πως ο πόνος έφυγε, αποφάσισε να τα κυκλοφορήσει.
Μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη, καμάρι και λαχτάρα για την εγγονή του (από τον γιο του Χάρη Βαρθακούρη). Όπως ο ίδιος είπε η ωραιότερη ανθοδέσμη που έλαβε στην πρεμιέρα του FEVER ήταν ένα βιντεάκι από το κινητό του γιου του όπου η μικρή εύχεται «Καλή επιτυχία παππού»!
Παραδέχτηκε πως αν και σαν σύζυγος δεν πέτυχε, σαν πατέρας είναι ιδανικός. Φέρνοντας σαν παράδειγμα τους δύο γάμους του, αλλά και την αγάπη που δένει τα τέσσερα παιδιά του. «Οι αγάπες που πέρασαν είναι σαν τις χαμένες πατρίδες, που τις παίρνουν κάποιοι άλλοι. Αυτές οι χαμένες πατρίδες φτάνουν να ζουν πιο ευτυχισμένες μακριά σου, απ’ ό,τι όταν ήταν μαζί σου», είπε για τις παλιές αγάπες και τους έρωτες που έζησε ως τώρα.
Φέτος το χειμώνα εμφανίζεται στο FEVER, μαζί με τον Σταμάτη Γονίδη. Μίλησε με τρυφερότητα για τη φιλία που τους συνδέει από το 1981 – 82. Όπως είπε, γνωρίστηκαν όταν ο Γονίδης πήγε στο καμαρίνι του Πάριου και του δήλωσε «Εσύ είσαι η αιτία που έγινα τραγουδιστής». Σαν συνεργάτης είναι γρήγορος, συνεργάσιμος, «τραγουδισταράς» όπως τον χαρακτήρισε και έχει τρυφερή ψυχούλα.
Στην εκπομπή, ανάμεσα στα καινούργια του τραγούδια, ακούσαμε και το «Φίλοι» που λένε μαζί, σε μουσική Γ.Χριστοδουλόπουλου.
Στη συνέχεια εξομολογήθηκε πως το 1982 του έγινε πρόταση για καριέρα στο εξωτερικό, από την ΕΜΙ. Τότε η εταιρεία ανήκε στην Columbia. Οι Εγγλέζοι που ήρθαν για τις διαπραγματεύσεις με το δικηγόρο του, του ζήτησαν πρώτα – πρώτα να μάθει Ισπανικά, Ιταλικά, Αγγλικά. Αν δεχόταν να φύγει «έξω» θα έπρεπε να λείπει από την Ελλάδα 6 μήνες, Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο. Αρνήθηκε. Εκείνος ήθελε αυτούς τους μήνες να πηγαίνει στην Πάρο. Πιστεύει ότι είναι καλή κίνηση να δοκιμάσεις το εξωτερικό στην αρχή της καριέρας σου, είναι σωστό κι εφικτό. Αν όμως έχεις γίνει «όνομα» στην πατρίδα σου είναι μεγάλο ρίσκο να φύγεις με κίνδυνο να «φας τα μούτρα σου»! Θέλει, όπως είπε να τραγουδάει στη γλώσσα του. Να λέει το «σ’ αγαπάω», ελληνικά, να βγαίνει από την ψυχή του όχι μόνο από το στόμα του.
Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τους πολιτικούς και την παρούσα κατάσταση στη χώρα μας είπε πως μια ζωή πίστευε πώς «αν αυτοί οι στεγνοί άνθρωποι των κοινοβουλίων, ερωτευτούν, αν φυσικά είναι κι οι ίδιοι… ερωτεύσιμοι, τότε θα δουν με άλλα μάτια και τους άλλους και τα προβλήματα». Κατά τη γνώμη του… «πώς μπορεί να είναι η Μέρκελ ερωτεύσιμη? Κοιμάται στις 7 το απόγευμα».
Διαφώνησε στην ερώτηση αν πιστεύει πως είμαστε εμείς τα τζιτζίκια κι οι Γερμανοί τα μυρμήγκια, λέγοντας, «…τα μυρμήγκια μαζεύουν όλο το καλοκαίρι έχοντας στο μυαλό τους ότι θα πρέπει να φάνε, δεν αποθηκεύουν για να τα αφήσουν να σαπίσουν, ούτε αρνούνται να μοιραστούν δίνοντας στα άλλα μυρμήγκια». Κατέληξε λέγοντας «Υπ’ αυτή την έννοια προτιμώ να είμαι τζιτζίκι πάρα μυρμήγκι, γιατί μπορεί να περάσει κάποιος από πάνω μου και να με πατήσει, όπως κάνουν αυτοί. Η Μέρκελ μας βλέπει σαν μυρμήγκια».
Για την παρούσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είπε «Δεν πιστεύω πως για όσα ζούμε φταίει η σημερινή πολιτική. Φταίει η πολιτική των τελευταίων 30 ετών. Στον Γιώργο Παπανδρέου, δώσαμε ένα μαγαζί που γράφει απέξω «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» και το κρατάει ακόμα. Τι παραπάνω να κάνει? Αυτή τη στιγμή την πληρώνει ο μισθωτός, ο υπάλληλος και είναι άδικο. Στην πραγματικότητα όμως, κρίση έχουν οι Κροίσοι. Έβγαζαν πολλά και τώρα βγάζουν λιγότερα. Η πολιτική δεν είναι τέχνη, είναι τεχνική. Όλοι οι πολιτικοί έχουν προθέσεις. Με τις προθέσεις δεν μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα, θέλει να κάνεις και έργα».
Στην πορεία που έχει στον καλλιτεχνικό χώρο μέχρι σήμερα, 39 χρόνια συνολικά, έχει δει τραγουδιστές για τους οποίους σκέφτηκε «αυτός μπορεί να κάνει σα την δική μου καριέρα». Δεν είπε ονόματα, απλά θέλει να τους δοθεί το περιθώριο των 40 χρόνων που είχε κι ο ίδιος για να δείξουν την αξία τους.
Χαρακτήρισε την καριέρα σαν ένα βουνό. Ανεβαίνεις, ανεβαίνεις, ανεβαίνεις κι όταν φτάσεις στην κορυφή, πρέπει να έχεις τα κότσια να κατέβεις στην πεδιάδα και να κοιτάζεις, από κάτω, την καριέρα σου εκεί ψηλά. Δεν είναι σωστό να παραμείνεις μαζί της ως το τέλος, γιατί η κορυφή δε χωράει πολλά άτομα.
Η συνέντευξη έγινε 6 Δεκεμβρίου, του Αγ. Νικολάου αλλά και επέτειος της δολοφονίας, το 2008, του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Σε ερώτηση πώς βλέπει αυτά που συμβαίνουν, απάντησε «Το παιδί που έφυγε, κανείς δε θα το θρηνήσει περισσότερο από τους γονείς του. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να το τιμήσεις. Υπάρχει η ατελείωτη σιωπή. Να μαζευτούμε όλοι μαζί να αποτείνουμε φόρο τιμής σ’ αυτό το παιδί σιωπηλά. Είμαι αντίθετος να βρίσκουν αφορμή για να αντιδρούν με άλλους τρόπους. Δεν συμφωνώ στο να καταστρέφονται ξένες περιουσίες. Θα παραδεχόμουν αυτόν που καταστρέφει, αν γυρίζει σπίτι του και το καταστρέφει αντιδρώντας για τον ίδιο λόγο. Το κάνει? Αν το κάνει, τότε ναι, δέχομαι να έρθει και στο δικό μου να το σπάσει».
Ανησυχεί όπως είπε για το μέλλον και για το τι αφήνουμε πίσω, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας. Θα είναι καταστροφή να καταντήσουμε σκέτοι αριθμοί, χωρίς ονόματα. Τα χωριά μας τα νησιά μας, θα μας σώσουν. Η επιστροφή στις ρίζες μας είναι η λύση. Η Αθήνα είναι χωνευτήρι. Στην Πάρο δεν ένοιωσε ούτε νιώθει μόνος. Παραδέχτηκε πως η ψυχή του είναι εκεί, η σκέψη του, οι φίλοι του, εκεί. Οι πηγές όμως είναι μαζεμένες στην Αθήνα, αν διψάς θα είσαι εδώ.
Ευτυχισμένα παιδικά χρόνια? Ναι! Τα παιδικά του πάρα πολύ φτωχά και πάρα πολύ ευτυχισμένα. «Δε μου έλειψαν πράγματα, είπε, γιατί δεν ήξερα ότι υπάρχουν. Δεν είχε ούτε ο γείτονας ούτε εγώ».
Για την τεχνολογία παρατήρησε πως «Τα παιδιά μας δεν θα έχουν τις αναμνήσεις μας. Φεύγεις κι αφήνεις τις αναμνήσεις σου. Οι αναμνήσεις έρχονται από τη ζωή όχι από το ίντερνετ ούτε από το Facebook». Δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται οι άνθρωποι τώρα να γνωρίζονται, να αγαπιόνται και να παντρεύονται από το Facebook. Κάποιος ή κάποια θαυμαστής ή θαυμάστρια έχει φτιάξει Facebook για τον Γιάννη Πάριο. Το ξέρει, αλλά δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ο ίδιος με αυτή τη σελίδα. Δεν παρέλειψε φυσικά να ευχαριστήσει αυτόν τον θαυμαστή για την κίνησή του και την αγάπη του.
Κατέληξε λέγοντας στην τηλεόραση, συνηθίζει να κάνει ζάππινγκ. Βλέπει μόνο σπουδαία ποδόσφαιρα. Βλέπει X-Factor αλλά όχι φανατικά. Πιστεύει πως ένα παιδί που αξίζει, μπορεί να βγει κι από ένα ριάλιτι και τίποτα δεν τον εμποδίζει να τραγουδήσει μαζί του στο μαγαζί. Πέρυσι είχε τον Νίκο Οικονομόπουλο, φέτος την Βαλάντω. Δεν θα πήγαινε ποτέ όμως κριτής σε ένα τέτοιο τάλεντ σόου. Αν και θα ήταν αυστηρός αλλά δίκαιος όπως πιστεύει.
Από την Χριστιάννα Παντελάτου