Η ιστορία ενός album: Ray of light by Madonna
Η συνολική ηχογράφηση του, κράτησε περίπου 4 μήνες. Για τη δημιουργία του, η Madonna συνεργάστηκε κυρίως με τον Patrick Leonard, ο οποίος έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Pink Floyd και τον Elton John, και με τον William Orbit, ο οποίος έχει στη καριέρα του συνεργασίες με τους Blur κ.α.
Αρχικά ο δίσκος, επρόκειτο να ονομαστεί The Drowned World, μια έμπνευση της Madonna από το ομότιτλο μυθιστόρημα του J.G Ballard. Ωστόσο, η ιδέα εγκαταλείφθηκε, αφού έτσι ονομάστηκε ένα από τα singles του δίσκου.
Ο πρώτος στον οποίο πρότεινε η Madonna, να συνεργαστεί μαζί της για τη σύνθεση των κομματιών, ήταν ο Kenneth “Babyface” Edmonds. Εκείνη δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα συνεργάζονταν οι δυο τους. Είχαν ξανασυνεργαστεί το 1994 για το κομμάτι Take a bow. Παρόλα αυτά, τα τραγούδια που κατάφεραν να γράψουν, θύμιζαν πολύ στη Madonna τον ήχο του Take a bow, η οποία αποφάσισε ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως ανάγκη να επαναλάβει τον εαυτό της, και κάπως έτσι έληξε φιλικά η συνεργασία τους. Άλλωστε, ένας από τους πολλούς λόγους που το Ray of light έγινε τόσο πετυχημένο, είναι και η αλλαγή στο μουσικό ύφος που αποφάσισε να ακολουθήσει η Madonna.
Πρώτο single από το Ray of light, ήταν το Frozen, το οποίο κυκλοφόρησε στις 23 Φεβρουαρίου του 1998. Τη παραγωγή και τη σύνθεση του κομματιού ανέλαβαν οι Madonna, Patrick Leonard και William Orbit. Το Frozen δέν άργησε να γίνει παγκόσμια επιτυχία. Σε πολλές χώρες, όπως Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Φιλανδία κ.α, βρέθηκε στη κορυφή των charts, ενώ στην Αμερική κατέκτησε τη δεύτερη θέση.
Το αντίστοιχο βιντεοκλίπ γυρίστηκε στην έρημο Mojave της California, από τις 7 μέχρι 10 Ιανουαρίου, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Chris Cunningham. Το εν λόγω βιντεοκλίπ χάρισε στη Madonna, το Mtv Video Music Award για το Best Special Effects Video, το 1998.
http://www.youtube.com/watch?v=KbpuQaSfnfI
Δεύτερο single, ήταν το ομότιτλο Ray of light, το οποίο κυκλοφόρησε στις 6 Μαίου του 1998. Είναι βασισμένο στο κομμάτι Sepheryn, γραμμένο από τον Clive Maldoon και τον Dave Curtiss. Τους επιπλέον στίχους έγραψε η Madonna, o William Orbit και η Christine Leach. Για άλλη μια φορά, τη παραγωγή ανέλαβε η Madonna και ο Orbit.
Τη χρονιά που κυκλοφόρησε το Ray of light, ήταν υποψήφιο σε τρεις κατηγορίες για Grammy Award, για Record of the year, best dance recording και Best short form video, κερδίζοντας τελικά τις δυο τελευταίες.
Το Ray of light, βρέθηκε στην 5η θέση των Αμερικάνικων chart, στο top-five πολλών χωρών όπως ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία κ.α, και στη κορυφή στην Ισπανία. Το 2001, η Microsoft χρησιμοποίησε το Ray of light, σε μια διαφημιστική της καμπάνια. Το www.about.com, κατάταξε το Ray of light στη 5η θέση με τα 100 κορυφαία pop τραγούδια για τη δεκαετία του 90, ενώ το περιοδικό Slant στη 16η θέση με τα καλύτερα singles για την ίδια δεκαετία.
Την σκηνοθεσία του αντίστοιχου βιντεοκλίπ, ανέλαβε ο Jonas Akerlund. Ήταν υποψήφιο για 8 Mtv Video Music Awards, και κέρδισε τελικά 5,Video of the year, best female video, best direction, best editing και best choreography.
http://www.youtube.com/watch?v=XAolCtofOtA
Το τρίτο single, ήταν το Substitute for love, στο τίτλο του οποίου προστέθηκε στη συνέχεια το Drowned world. Η σύνθεση του ανήκει στους Madonna, William Orbit, Rod McKken, Anita Kerr, David Collins, ενώ η παραγωγή στους Madonna, William Orbit. Κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου του 1998. Κατέκτησε τη κορυφή στην Ισπανία, ενώ δεν άργησε να γίνει αμέσως επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία κ.α. Ωστόσο, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Αμερικάνικη αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Drowned World/Substitute for love, περιέχει sample από το τραγούδι των The San Sebastian Strings, Why I follow the tigers. Η Madonna, έδωσε το ίδιο όνομα, και στη περιοδεία που πραγματοποίησε το 2001.
Το βιντεοκλίπ γυρίστηκε στο Savoy Hotel του Λονδίνου από τον Walter Stern, και προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις αφού θύμιζε έντονα το τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Diana, το 1997.
http://www.youtube.com/watch?v=0OtDQQnKKhQ
Τέταρτο κατά σειρά single, το The power of goodbye, που κυκλοφόρησε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1998. Είναι γραμμένο από τους Madonna, Rick Nowels, ενώ για ακόμα μια φορά τη παραγωγή ανέλαβαν οι Madonna, William Orbit και Patrick Leonard.
Κατέκτησε τη κορυφή στα chart του Μέξικο, ενώ βρέθηκε στο top ten πολλών χωρών όπως Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία κτλ. Στην Αμερική κατέκτησε τη 11η θέση. Σκηνοθέτης του βιντεοκλίπ αυτή τη φορά, ο Matthew Rolston.
http://www.youtube.com/watch?v=FWnYBefvrsc
Το Nothing really matters ήταν το 5ο και ταυτόχρονα το τελευταίο single, από το Ray of light. Τους στίχους και τη μουσική έγραψε η Madonna με το Patrick Leonard. Χρέη παραγωγού εκτέλεσαν οι Madonna, William Orbit και Marius De Vries. Το τραγούδι κατέκτησε τη κορυφή στην Ισπανία, και βρέθηκε στο top ten χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Φιλανδία, η Ιταλία κ.α. Στην Αμερική, το Nothing really matters βρέθηκε στη 25η θέση του Billboard Bubbling Under Hot 100 Singles Chart, και στη 93η του Billboard Hot 100. Ωστόσο στα dance charts του Billboard είχε καλύτερη τύχη, αφού κατέκτησε τη κορυφή του Hot Dance Music/ Club Play Chart και τη 3η στο Hot Dance Singles Chart. Τη σκηνοθεσία του βιντεοκλίπ ανέλαβε ο Johan Rench.
Εν κατακλείδι, o δίσκος Ray of light, ήταν άκρως πετυχημένος. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 20.000.000 αντίτυπα, κάνοντας το ένα από τα εμπορικότερα album, για τη δεκαετία του 90. Έχει φτάσει στη κορυφή των chart της Αυστραλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Φιλανδίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Νέας Ζηλανδίας, Νορβηγίας, Ισπανίας, Σουηδίας και Μεγάλης Βρετανίας. Έχει γίνει μέχρι και 7 φορές πλατινένιο στη Ρωσία, το Καναδά αλλά και την Ευρώπη.
Ήταν υποψήφιο για 6 Grammy Awards, κερδίζοντας τελικά 3, Best pop vocal album, Best recording package και Best dance recording.
Οι περισσότεροι μουσικοκριτικοί το χαρακτήρισαν ως ” μουσικό αριστούργημα”. Το 2005, το περιοδικό Q, το κατέταξε στην 33η θέση με τα καλύτερα album όλων των εποχών. Το ίδιο album, βρίσκεται στο βιβλίο ” 1001 Albums που πρέπει να ακούσετε πριν πεθάνετε”, ενώ τέλος βρίσκεται και στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, με τα 500 καλύτερα album όλων των εποχών.
Επιμέλεια-προσαρμογή: Γιώργος Βαννός
Πηγές: Wikipedia, billboard, www.madonna.com