Marta Sebestyen “Γέφυρες” Δημήτρια 2010
Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010, Ώρα 21.00
στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των 45ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης
υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Ελλάδα
(Ουγγαρία: Τιμώμενη χώρα στην 75η Δ.Ε.Θ.) .
Η “Φωνή της Ουγγαρίας”, του “Άγγλου Ασθενή”, Πρέσβειρα του Ουγγρικού Πολιτισμού και “Καλλιτέχνης της Ειρήνης” για την UNESCO, Márta Sebestyén ρίχνει “Γέφυρες” στην ελληνική μουσική παράδοση με ιχνηλάτες και συνοδοιπόρους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου Ηπειρώτη μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά.
Μία μοναδική συνύπαρξη, ένας μουσικός διάλογος, που ρέει σαν μελωδικό ποτάμι, από τον Δούναβη ως την Ήπειρο, τη Θράκη και την Κωνσταντινούπολη.
Η μουσική των Csángós της Τρανσυλβανίας φλερτάρει με την πεντατονία της Ηπείρου, και η χορευτική παράδοση των Táncház αναζητάει το ταίρι της σε ένα ζωναράδικο της Θράκης. Ένα πολυσήμαντο μουσικό project που αναμοχλεύει τα χνάρια του μυθικού πρίγκιπα Καντεμίρη και καταλήγει στα στενά του Βοσπόρου, στο χωνευτήρι των πολιτισμών, “εις την Πόλη”.
Στην σκηνή θα εμφανιστούν οι:
Márta Sebestyén (τραγούδι, φλογέρα, κρουστά), Πετρολούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Kálmán Βalogh (cimbalom, σαντούρι), Balazs Szokolay Dongo (ουγγρικά παραδοσιακά πνευστά), Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι, ενορχήστρωση), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Γιάννης Πλαγιανάκος (μπάσο), Κώστας Σιδερής (λαούτο), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) Ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης
Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., Ώρα 21.00
Διοργάνωση: 45α Δημήτρια
τηλέφωνα για πληροφορίες: Δημήτρια – 2310 281068 & 2310 228414
www.dimitriathess.gr
MÁRTA SEBESTYÉN
Η Márta Sebestyén (γεννημένη το 1957 στη Βουδαπέστη) μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από μουσική. Η μητέρα της ήταν καθηγήτρια μουσικής ενώ είχε μαθητεύσει και δίπλα στον σπουδαίο μουσικό, ερευνητή και εθνομουσικολόγο, Zoltan Kodaly. Από νεαρή ηλικία, η Márta ήξερε ότι η ζωή της θα ήταν συνυφασμένη με τη μουσική.
Όπως λέει κ η ίδια, “…μεγάλωσα μέσα στη μαγεία της παραδοσιακής μουσικής. Πρώτα ήταν τα τραγούδια που άκουγα από τη μητέρα μου και αργότερα η παραδοσιακή μουσική βρέθηκε μπροστά μου σαν ένας ολόκληρος καινούριος κόσμος…”
Η Marta Sebestyen “ήταν για πολλά χρόνια το κρυμμένο μυστικό της Ουγγαρίας. Ερμηνεύτρια, ερευνήτρια, φορέας της πλούσιας παραδοσιακής μουσικής της Ουγγαρίας. Ενδεχομένως για τους περισσότερους να είναι μια ανακάλυψη που συνοδεύτηκε από τα 9 Όσκαρ του «Άγγλου Ασθενή» ή από την ποπ επιτυχία του “Marta’s Song” των Deep Forest. Για εκείνους που ασχολούνται με τη μουσική όμως είναι μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει για δύο λόγους: πρώτον, για τον τρόπο με τον οποίο έφερε στην επιφάνεια τους μουσικούς θησαυρούς της Ουγγαρίας και, δεύτερον, για τις εντυπωσιακές τεχνικές δυνατότητες που κρύβονται σε ένα λεπτό σώμα και ένα κοριτσίστικο πρόσωπό. Η φωνή της είναι φτιαγμένη από σπάνιο υλικό. Αποδίδει πιστά διαφορετικά μεταξύ τους τραγούδια και από διαφορετικές εποχές. Και θυμάται αμέτρητα από αυτά, λες και είναι το οξυγόνο της.”
(Λεωνίδας Αντωνόπουλος, Περιοδικό Passport)
Έχει δώσει συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο ως σολίστ, αλλά και σε συνεργασία με διάφορα ουγγρικά και διεθνή μουσικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής. Έχει τραγουδήσει σε διπλωματικές εκδηλώσεις για τη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας και τη Βασιλική οικογένεια της Ισπανίας.
Από το 1974 έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, τόσο στην πατρίδα της όσο και στο εξωτερικό. Η συνεργασία της με το γαλλικό γκρουπ Deep Forest της χάρισε το βραβείο Grammy το 1996 στην κατηγορία World Music. Έχει ηχογραφήσει τραγούδια με τον Peter Gabriel και έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικές παραγωγές. Ήταν η φωνή της ταινίας “O Άγγλος Ασθενής”, που κέρδισε το Όσκαρ Μουσικής, το 1997, μαζί με άλλα οκτώ για την ίδια ταινία.
Εκτός από το μουσικό της έργο, η Márta Sebestyén έχει τιμηθεί και για την προσφορά της στην διάδοση της ουγγρικής παράδοσης. Είναι Επίτιμο μέλος της Ουγγρικής Ακαδημίας Τέχνης και έχει ανακηρυχθεί Πρέσβειρα του Ουγγρικού Πολιτισμού, ενώ πολύ πρόσφατα τιμήθηκε από την UNESCO με τον τίτλο “Καλλιτέχνης της Ειρήνης” για την εργασία της πάνω σε “μουσικές γέφυρες” διαφορετικών πολιτισμών.