Μουσικές Βιογραφίες: Δημήτρης Σγούρος
Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαν και στην Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου, από την οποία αποφοίτησε με 98% -τον υψηλότερο βαθμό που δόθηκε ποτέ από την Ακαδημία.
Το 1982, σε ηλικία 12 ετών, ο Σγούρος έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ουάσινγκτον, υπό τη διεύθυνση του Mstislav Rostropovich, ερμηνεύοντας το Κονσέρτο για Πιάνα αρ. 3 τουRachmaninoff.
Έχει ηχογραφήσει δέκα άλμπουμ που κυκλοφορούν σε πολλές χώρες, με συνθέσεις για πιάνο σόλο των Schumann, Brahms, Beethoven, Chopin, Liszt και Mozart, καθώς και το Κονσέρτο για Πιάνο αρ. 3 του Rachmaninoff με την Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Πρώτο Κονσέρτο για Πιάνο του Tchaikovsky και τη Φαντασία του Tchaikovsky με την Φιλαρμονική του Λονδίνου, το Κονσέρτο αρ. 2 του Liszt με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβενίας και, μεταξύ άλλοων, το Πρώτο και Δεύτερο Κονσέρτο για Πιάνο του J.Brahms με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας.
Πέραν του ότι είναι ένας πιανίστας παγκόσμιας φήμης, ο Σγούρος συνδυάζει την εκπαίδευση με την τέχνη.
Προσκλήθηκε να δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στη Μουσική Σχολή Toho Gakuen του Τόκιο, στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας, στοSouthern Methοdist University του Ντάλας στο Τέξας, και στο Νέο Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί με το Διεθνές ΒραβείοLeonardo da Vinci και το Βραβείο Melvin Jones, καθώς και με πολλές ακόμα ελληνικές και διαθνείς διακρίσεις.
Το 1988, καθιερώθηκε ένα φεστιβάλ στ’ όνομά του στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Έκτοτε τα Φεστιβάλ Σγούρου οργανώνονται σε πόλεις στις δυο άκρες του πλανήτη, όπως το Άμστερνταμ και η Σινγκαπούρη…!
Ο Δημήτρης Σγούρος έχει αποκληθεί «μουσικό φαινόμενο» και «ελληνικός μύθος» και πολλοί τον συγκρίνουν ακόμα και με τον Mozart.
Ο Yevgeni Svetlanov, ο μεγάλος ρώσος μαέστρος, έχει πει: «Ο καθένας μας θα ήθελε να έχει έναν Σγούρο κοντά του».
Τον Μάιο του 1995, ο Σγούρος προσκλήθηκε σε ένα ρεσιτάλ γκαλά στο St. James Palace του Λονδίνου, μπροστά σε κοινό που περιελάμβανε προσωπικότητες όπως οι Α.Μ. οι Βασιλείος της Σουηδίες, η Α.Υ. ο Δούκας του Κέντ και 300 ακόμα διακεκριμένοι προσκεκλημένοι.
Τον Σεπτέμβριο του 1997, προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επέτειο για τα 859 χρόνια της Μόσχας και ερμήνευσε το Τρίτο Κονσέρτο για Πιάνο του Sergei Rachmaninoff στη Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου της Μόσχας, Το ντεμπούτο του στη Ρωσία χαιρετίστηκε με ύμνους από τον κριτικό Nikita Michalov: «Είδαμε έναν μεγάλο πιανίστα να ερμηνεύει ένα κονσέρτο ενός μεγάλου ρώσου συνθέτη, όπως μόνον ένας Ρώσος θα μπορούσε», ενώ η Πράβδα έγραψε: «Η εκτέλεση, το παίξιμο και η ερμηνεία του κονσέρτου έγιναν δεκτές με θάρμη από το κοινό της Μόσχας».
Το 1998, ο Σγούρος έκανε το ντεμπούτο του στη Ρουμανία, με ρεσιτάλ σόλο και με τη συνοδεία ορχήστρας, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Στη διάρκεια δύο μεγάλων περιοδειών τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο, που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς, κέρδισε τις καρδιές και την αγάπη των Ρουμάνων!
Τον Μάρτιο του 1999, ο Σγούρος έκανε την πρώτη του περιοδεία στη Νότια Αφρική, με ρεσιτάλ σόλο και με τη συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Γιοχάνεσμπουργκ, στις μεγλύτερες πόλεις, όπως το Κέιπ Τάουν, το Ντουρμπάν, η Πραιτώρια και το Γιοχανεσμπουργκ.
Τον Ιούνιο του 2000, ο Δημήτρης Σγούρος προσκλήθηκε να δώσει την ενακτήρια συναυλία για τα επίσημα εγκαίνια του ΘεάτρουBilkent Odeon, δυναμικότητας 4.000 θέσεων, στην Άγκυρα της Τουρκίας.
Μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Bilkent και τον μαέστροGurer Aykal, ερμήνευσε το Τρίτο Κονσέρτο για Πιάνο του Rachmaninoff με τρομερή επιτυχία.
Οι κριτικοί είπαν: «Το Τρίτο Κονσέρτο του Rachmaninoff είναι γεμάτο τεχνικές δυσκολίες. Μόνον ο Σγούρος, ένας γίγανταςτου πιάνου, μπορούσε να το παίξει με τόση ευαισθησία!»
Τον Απρίλιο του 2000, έκανε το ντεμπούτο του με σόλο ρεσιτάλ στο Carnegie Hall, και ηχογράφησε ένα νέο CD με σόλο πιάνο που περιλαμβάνει δύο έργα από το ρεσιτάλ του –τη Φαντασία σε ντο ματζόρε του Schumann και τη Σονάτα για Πιάνο αρ. 3 του Brahms. Αυτό το πουλαναμενόμενο CD έχει κυκλοφορήσει από την Elysium.
Ο Δημήτρης Σγούρος έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για την δεξιοτεχνία και την καλλιτεχνία του.
Από την τρυφερή ηλικία των εφτά χρονών, έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στις μεγαλύτερες πόλεις και χώρες των πέντε ηπείρων, και είναι πλέον καθιερωμένος ως ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της νεότερης γενιάς…!
To «Ολυμπιακό Καλοκαίρι» Athens Olympics 2004 ο Δημήτρης Σγούρος προσεκλήθει και έδωσε δύο μεγαλειώδεις παραστάσεις για την έλευση. Αφή και διανυκτέρευση της Ιερής Ολυμπιακής φλόγας σε Βόλο και Αθήνα.
Στην πρώτη πόλη ερμήνευσε το 2οΚοντσέρτο του S. Rachmaninov και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην παραλία, παρουσία 18.000 θεατών!
Στην Αθήνα η μεγάλη εορτή έγινε στο Ηρώδειο την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και ερμήνευσε το 1ο Κοντσέρτο του D. Shostakovich με την Ορχήστρα των Πατρών. Τον Ιούνιο του 2005 προσεκλήθη να δώσει μια Gala παράσταση στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης προς ενίσχυση των πληγέντων από το τσουνάμι.
Τον Οκτώβριο του 2005 έπαιξε στη Μόσχα μέσα στο Κρεμλίνο για τα 60 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την Ορχήστρα του Θεάτρου Bolshoi.
Πηγές: www.artissimo.gr
Επιμέλεια-Προσαρμογή: Χριστίνα Κωσταβάρα