Μουσικό Προαύλιο Badminton: Καλοκαίρι 2011 (1η Ιουνίου- 24η Σεπτεμβρίου)
Καταξιωμένοι ερμηνευτές μαζί με νέους του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και δημοφιλείς ηθοποιοί, συμμετέχουν σε μία σειρά συναυλιών. Συναυλιών, που αντλούν τα θέματα και το υλικό τους από τραγούδια που έγιναν γνωστά από τις οθόνες του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και τη μικρή οθόνη που τα τελευταία 35 χρόνια κράτησε τη λάμψη τους ζωντανή και τα έκανε γνωστά στις νεότερες γενιές…
«Στο πανί και στο γυαλί»: Είτε τότε στο πανί, είτε τώρα στο γυαλί, ο ελληνικός κινηματογράφος και τα τραγούδια του, θα μας ακολουθούν διαχρονικά!
Στο Μουσικό Προαύλιο του Badminton 16 συναυλιακά γεγονότα θα μας ταξιδέψουν με τα τραγούδια της μικρής και της μεγάλης οθόνης. Οι θεατές, παράλληλα με τις συναυλίες, μπορούν ν’ απολαμβάνουν, εκτός από τα συνηθισμένα του Μουσικού Προαυλίου της περυσινής χρονιάς, και γεύσεις που έχουν ταυτιστεί με τα θερινά σινεμά και τα αναψυκτήρια μιας άλλης εποχής που αγαπάμε. Ποικιλίες μπύρας που ταιριάζουν στη παλιά καλή μπύρα ΑΛΦΑ, ποπ κορν, παγωτό χωνάκι, υποβρύχιο, γλυκά του κουταλιού, σάμαλι, κωκ…
Γλυκές συνήθειες που δε χορταίνουμε, όσο γλυκά είναι και τα τραγούδια των ταινιών και των σήριαλ που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε τόσες φορές…
Στο χώρο του Badminton θα λειτουργεί επίσης βιβλιοπωλείο με ό,τι έχει γραφτεί σχετικά και δισκοπωλείο με soundtracks του ελληνικού κινηματογράφου και της ελληνικής τηλεόρασης.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ : 20 ΕΥΡΩ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 210-8840600, WWW.TICKETNET.GR, στα ταμεία του θεάτρου Badminton και σε όλα τα PUBLIC.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΙΠΛΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ-
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΕΔΩ
(Επιλέξτε τον αντίστοιχο διαγωνισμό δηλωστε ημερομηνία και πατήστε δήλωσε ευμμετοχή)
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΙΟΥΝΙΟΣ
1 Ιουνίου
Επίσημη έναρξη
Μίμης Πλέσσας – Σόνια Θεοδωρίδου
Ρεσιτάλ τραγουδιού, πιάνο – φωνή
2, 3 & 4 Ιουνίου
«Μην τον ρωτάς τον ουρανό»
Ηλίας Λιούγκος – Ελένη Τσαλιγοπούλου
Ο Μάνος Χατζιδάκις στον ελληνικό και τον διεθνή κινηματογράφο
9, 10 & 11 Ιουνίου
«Κάποτε θα ’ρθουν να σου πουν»
Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Τραγούδια από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση που έγραψαν ιστορία
16, 17 & 18 Ιουνίου
«Τι σου ’κανα και πίνεις»
Μελίνα Ασλανίδου
Κινηματογραφικά τραγούδια από το 1963 έως το 1970
23, 24 & 25 Ιουνίου
«Πού πας χωρίς αγάπη»
Κώστας Μακεδόνας
Συμμετέχει η Σαββέρια Μαργιολά
Ο Γιώργος Ζαμπέτας στον ελληνικό κινηματογράφο
ΙΟΥΛΙΟΣ
30 Ιουνίου, 1 & 2 Ιουλίου
«Με τα μάτια κλειστά»
Παναγιώτης Καλαντζόπουλος – Έλλη Πασπαλά
Τραγούδια και ορχηστρικά του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου από ταινίες και σήριαλ
7,8 & 9 Ιουλίου
«Η ζωή χωρίς αγάπη είναι άδεια»
Ρίτα Αντωνοπούλου-Γιώτα Νέγκα
Τραγούδια που σφράγισαν με τις ερμηνείες τους η Βίκυ Μοσχολιού και η Τζένη Καρέζη
14, 15 & 16 Ιουλίου
«Μένουμε πάντα παιδιά»
Παναγιώτης Πετράκης- Νάντια Μπουλέ
Μεγάλες επιτυχίες από τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη με την επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα
21, 22 & 23 Ιουλίου
«Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου»
Βασίλης Λέκκας
Τραγούδια και ορχηστρικά από τη μεγάλη οθόνη του Μίκη Θεοδωράκη
27, 28,29 Ιουλίου
«Στα ίδια μέρη»
Γεράσιμος Ανδρεάτος – Αναστασία Μουτσάτσου
Συμμετέχει ο Χάρης Μακρής
Τραγούδια από τα έγχρωμα σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
3, 4 & 5 Αυγούστου
«Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός»
Γιάννης Ντουνιάς
Συμμετέχει η Βάλια Τσιριώτη
Λαϊκά τραγούδια που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου
25, 26 & 27 Αυγούστου
«Γλυκιά ζωή»
Μπέσυ Μάλφα – Ματθίλδη Μαγγίρα
Τραγούδια που ερμήνευσε μοναδικά στο ελληνικό σινεμά η Ρένα Βλαχοπούλου
με την επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1, 2 & 3 Σεπτεμβρίου
«Πέρα από τη θάλασσα»
Μπάμπης Στόκας – Λιζέτα Καλημέρη
Τραγούδια και ορχηστρικά που έγραψε για τον κινηματογράφο ο Γιάννης Μαρκόπουλος
8, 9 & 10 Σεπτεμβρίου
«Μια αγάπη για το καλοκαίρι»
Δέσποινα Ολυμπίου- Γιώργος Παπαδόπουλος
Τα ερωτικά του ελληνικού σινεμά
15, 16 & 17 Σεπτεμβρίου
«Άσε το χεράκι σου»
Ελεονώρα Ζουγανέλη
Τραγούδια σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου από τις ταινίες του
22, 23 & 24 Σεπτεμβρίου
«Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη»
Μπάμπης Τσέρτος
Συμμετέχει η Ειρήνη Τουμπάκη
Εμβληματικά «ελαφρά» τραγούδια από τις ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου
πως πάτε εκεί
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Τετάρτη 1 Ιουνίου
Επίσημη έναρξη: Μίμης Πλέσσας – Σόνια Θεοδωρίδου
Ρεσιτάλ τραγουδιού, πιάνο – φωνή
Ο κατ’ εξοχήν συνθέτης του ελληνικού κινηματογράφου, ο Μίμης Πλέσσας, τιμά το φεστιβάλ «Στο πανί και στο γυαλί…» και αποδίδει στο πιάνο τα κινηματογραφικά του τραγούδια.
Μίμη Πλέσσα, Σόνια Θεοδωρίδου «Μουσικές Στγμές»-«Μοναδικές ερμηνείες»
«Όταν η ευαισθησία συναντά τη τελειότητα, δύο, τόσο εκ διαμέτρου αντίθετα, αλλιώτικα μπορούν να συμβούν: Να μείνουν ανεπηρέαστες και η ευαισθησία και η τελειότης ή ακόμα, να ελαχιστοποιεί η καθεμιά την άλλη. Ή, αυτό που συνέβη σε μας που, κάθε φορά που συναντιόνταν οι σπάνιες αρετές, δυνάμωνε το αποτέλεσμα. Και οι συναντήσεις ήταν πολλές και το αποτέλεσμα δεν ήταν απλά προσθετικό .
Μόνο αν ακούσετε το ηχογράφημά μας, τις στιγμές που δεν ξεχωρίζει το ευαίσθητο από το τέλειο, θα νοιώσετε την περηφάνια που περίσσεψε για να υπογράφουμε καλή ακρόαση, διαλέγοντας, για την τιμητική έναρξη του Φεστιβάλ στο Badminton, κινηματογραφικά κομμάτια και όχι μόνο, από αυτή τη μοναδική συνεργασία.»
Υ. Γ.«Και βέβαια, ήταν πλούσια η ανταπόδοση των οργανωτών, καθώς μας διαθέτουν στις 7,8 και 9 Οκτώβρη, το μεγάλο θέατρο του Badminton, για να παρουσιάσουμε, με το δικό μας ξεχωριστό τρόπο, σε τρεις διαφορετικές και σε ρεπερτόριο και σε συντελεστές και σε μουσικά είδη, βραδιές, το ανεξάντλητο και τόσο πλούσιο ρεπερτόριο των σημαντικότερων κινηματογραφικών ελληνικών ταινιών του περασμένου αιώνα, που διαπρέπουν διεθνώς.»
Οργάνωση & Εκτέλεση παραγωγής:
Artway – Τεχνότροπον, www.liveartway.com
Πέμπτη 2, Παρασκευή 3 & Σάββατο 4 Ιουνίου
«Μην τον ρωτάς τον ουρανό»
Ηλίας Λιούγκος – Ελένη Τσαλιγοπούλου
Τραγούδια και ορχηστρικά του Μάνου Χατζιδάκι από τον ελληνικό και τον διεθνή κινηματογράφο
Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε λίγους τίτλους «Μια Παναγιά», «Πόλη μαγική», «Αγάπη που ’γινες», «Το φεγγάρι είναι κόκκινο», «Η μπαλάντα του ούρι», «Πες μου μια λέξη», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό». Έτσι, για να μας πλημμυρίσει η γοητευτική μουσική γλώσσα του Μάνου Χατζιδάκι.
Ναι, ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν γόης. Και αυτή η γοητεία του αποτελεί την πεμπτουσία της μουσικής του, που αναστατώνει τις αισθήσεις και τη σκέψη μας. Η πρώτη ταινία για την οποία έγραψε μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν «Οι αδούλωτοι σκλάβοι» (1945) που ξεκίνησε να σκηνοθετεί ο Μάριος Πλωρίτης αλλά ολοκλήρωσε και υπέγραψε ο Βίων Παπαμιχάλης. Ακολούθησε μισός αιώνας με υπέροχη μουσική και δημοφιλή τραγούδια για έναν τεράστιο αριθμό ταινιών.
Την άνοιξη του 1961, ο Χατζιδάκις κέρδισε το Όσκαρ τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά». Ποτέ πριν και ποτέ μετά δεν απονεμήθηκε Όσκαρ τραγουδιού σε μη αγγλόφωνο τραγούδι.
Ο Ηλίας Λιούγκος γνώρισε το Μάνο Χατζιδάκι το 1976, κι όπως μας πληροφορεί το επίσημο βιογραφικό του, του άλλαξε τη ζωή. «Αμέσως κατάλαβα ότι βρήκα αυτό που έψαχνα» εξομολογείται ο Ηλίας Λιούγκος και συνεχίζει: «Κάτι σαν να ξημέρωσε και είδα για πρώτη φορά το φως του ήλιου. Δάσκαλος, φίλος, πατέρας και συνεργάτης, ο Μάνος μου έκανε την τιμή να με εντάξει στους δυο τρεις ανθρώπους που επιθυμούσε να συναντά σχεδόν κάθε μέρα επί είκοσι χρόνια, μέχρι την ημέρα που έφυγε. Εκεί γνώρισα τον εαυτό μου, το αληθινό πρόσωπο της Τέχνης και κυρίως έμαθα να διακρίνω την καλή μουσική απ’ όπου κι αν προέρχεται. Κι αυτή είναι η μεγάλη μου κληρονομιά».
Καθοριστικής σημασίας είναι η συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου στην παράσταση. Η σπουδαία ερμηνεύτρια, με την ξεχωριστή πορεία στο τραγούδι μας, τραγούδησε όλες τις εκφάνσεις του, πάντα με ήθος και ουσία. Έρχεται στο μουσικό προαύλιο του Badminton για να ξεδιπλώσει όλη την ευαισθησία και τη φαντασία της, σε αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
Τους δύο ερμηνευτές θα συνοδεύσει ένα μουσικό σύνολο από την «Αθηναϊκή ορχήστρα δωματίου» αποτελούμενο από τους Αλέξανδρο Μάτο: βιολί, Λίντα Νίνα: βιόλα, Βαγγέλη Νίνα: τσέλλο, Βιβή Γκέκα: μαντολίνο, Μαρία Σπυράτου: μαντολίνο, Άγγελος Γραβριήλ: κιθάρα και Μαρί Χασάπη: κοντραμπάσο.
Ενορχήστρωση- Διεύθυνση μουσικού συνόλου: Απόλλων Κουσκουμβεκάκης Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Πέμπτη 9, Παρασκευή 10 & Σάββατο 11 Ιουνίου
«Κάποτε θα ’ρθουν να σου πουν»
Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Τραγούδια από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση που έγραψαν και γράφουν ιστορία
Αφηγηματικά τραγούδια κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, τραγούδια πολλαπλών αναγνώσεων και φυσικά ερωτικά τραγούδια, ταξίδια της ψυχής και του μυαλού, που μας ξεσηκώνουν αλλά κυρίως μας «θεραπεύουν».
Τραγούδια όπως τα «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» των Γιάννη Μαρκόπουλου και Γιώργου Σκούρτη, «Στιγμές» των Νίκου Παπάζογλου και Πολυξένης Βελένη, «Ήτανε μια φορά» των Σταύρου Ξαρχάκου και Κώστα Φέρρη, «Ο λαϊκός τραγουδιστής» του Διονύση Σαββόπουλου, «Αν είσαι μάγκας» των Γιώργου Χατζηνάσιου και Παύλου Τάσιου, «Κουροσίβο» των Θάνου Μικρούτσικου και Νίκου Καββαδία, «Θάλασσα μου σκοτεινή» του Νίκου Πορτοκάλογλου, «Η τιμή της αγάπης» των Ελένης Καραϊνδρου και Τώνιας Μαρκετάκη, «Αγάπη» του Βασίλη Δημητρίου, «Να μ’ αγαπάς» του Ανδρέα Θωμόπουλου, «Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν» των Μίκη Θεοδωράκη και Λευτέρη Παπαδόπουλου, «Στην αρχή του τραγουδιού» του Νίκου Ξυδάκη, «Αυτή η νύχτα μένει» του Σταμάτη Κραουνάκη και φυσικά το «Παραμύθι με λυπημένο τέλος» του Μίλτου Πασχαλίδη από την ταινία του Δημήτρη Σπύρου «Όνειρο σε άσπρο φόντο» κ.α
Ο Μίλτος Πασχαλίδης που συγκαταλέγεται στους σπουδαίους τραγουδοποιούς της γενιάς του είναι και ένας καλός τραγουδιστής που έχει αποδείξει τις ξεχωριστές ερμηνευτικές του δυνατότητες. Σ’ αυτήν τη συναυλία απλά αναδεικνύει τη διαχρονικότητα αυτών των τραγουδιών.
Τον συνοδεύουν τρεις σπουδαίοι μουσικοί, ο Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), ο Κώστας Κωνσταντίνου (κοντραμπάσο) και η Μιρέλλα Πάχου ( πιάνο, ακορντεόν).
Ενορχηστρώσεις: Θύμιος Παπαδόπουλος. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Παπάζογλου.
Ο Νίκος Παπάζογλου το 2005 είχε κερδίσει το βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας για την ταινία «Νοσταλγός» της Ελένης Αλεξανδράκη.
Πέμπτη 16, Παρασκευή 17 & Σάββατο 18 Ιουνίου
«Τι σου ’κανα και πίνεις»
Μελίνα Ασλανίδου
Κινηματογραφικά τραγούδια από το 1963 έως το 1970
Δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία της στο «Τι σου ’κανα και πίνεις» των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου – που πρωτοτραγούδησε η Πόλυ Πάνου στην ταινία «Όλγα αγάπη μου» – η Μελίνα Ασλανίδου – από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της γενιάς της – έρχεται στο Προαύλιο του Badminton με μία μουσική παράσταση με τον ίδιο τίτλο. Έρχεται να μας τραγουδήσει κινηματογραφικά τραγούδια σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου αλλά και άλλων σημαντικών δημιουργών.
Δημιουργών όπως οι: Σταύρος Ξαρχάκος, Μίμης Πλέσσας, Μάνος Λοϊζος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δήμος Μούτσης, κ.α. Τραγούδια που εξακολουθούν ν’ ακούγονται όλα αυτά τα χρόνια και μερικά εξ’ αυτών μάλιστα να δημιουργούν καινούργιους «μύθους». Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τραγούδια «Τι σου ’κανα και πίνεις», «Αυτά τα χέρια», «Κουτσή κιθάρα», «Καμαρούλα», «Τόσα καλοκαίρια», «Το φεγγάρι πάνωθε μου», κ.α
Η Μελίνα Ασλανίδου με όχημα την ερμηνεία της θα μας οδηγήσει να ζήσουμε μαζί της την ιστορία κάθε τραγουδιού ξεχωριστά.
Την συνοδεύουν τρεις εξαίρετοι μουσικοί. Ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες), ο Ανδρέας Καραντίνης (μπουζούκι) και ο Ανδρέας Σίκκης (κρουστά και πνευστά). Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Πέμπτη 23, Παρασκευή 24 & Σάββατο 25 Ιουνίου
«Πού πας χωρίς αγάπη»
Κώστας Μακεδόνας
Συμμετέχει η Σαββέρια Μαργιολά
Τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα από τον ελληνικό κινηματογράφο με το χαρακτηριστικό ήθος και ύφος του δημιουργού τους
Ο Γιώργος Ζαμπέτας αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής. Χαρισματικός μελωδός και δεινός εκτελεστής του μπουζουκιού δημιούργησε με τις συνθέσεις και τα παιξίματα του «σχολή», που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους λαϊκούς συνθέτες και μουσικούς. Τα τραγούδια του διακρίνονται για την ευρηματικότητα τους.
«Σήκω χόρεψε συρτάκι», «Ο πενηντάρης», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ» κ.α Ο Γιώργος Ζαμπέτας συμμετείχε σε περισσότερες από εκατό ταινίες. Τα τραγούδια του από τον ακμάζοντα εκείνο τον καιρό ελληνικό κινηματογράφο παραμένουν αξεπέραστα και κατατάσσονται στις υψηλότερες βαθμίδες του λαϊκού μας τραγουδιού. Όπως έχει δηλώσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος «Ο Γιώργος Ζαμπέτας ως συνθέτης λαϊκών τραγουδιών χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του τραγουδιού μας».
Τη λαϊκή ορχήστρα «Καρέ-Καρέ» διευθύνει ο Δημήτρης Μαργιολάς. Την ορχήστρα αποτελούν οι Γιώτης Σαμαράς (κιθάρες), Δήμος Πολυμέρης (ακορντεόν), Νίκος Καλαντζάκος (πιάνο, πλήκτρα), και ο Δημήτρης Μαργιολάς (μπουζούκι, μαντολίνα και λαούτο).
Ο Κώστας Μακεδόνας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της γενιάς του, τραγουδώντας τα κινηματογραφικά του Γιώργου Ζαμπέτα, στην ουσία ερμηνεύει σημαντικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Μαζί του η ανερχόμενη Σαββέρια Μαργιολά. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Πέμπτη 30 Ιουνίου, Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Ιουλίου
«Με τα μάτια κλειστά»
Παναγιώτης Καλαντζόπουλος – Έλλη Πασπαλά
Τραγούδια και ορχηστρικά του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου από ταινίες και σήριαλ
Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος έχει ντύσει με τη μουσική του συνολικά 25 ταινίες και σήριαλ τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Ως κιθαρίστας στην αρχή με συνεργασίες σημαντικές (Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος) αλλά και ως συνθέτης μουσικής και τραγουδιών στη συνέχεια, κατάφερε να μπει στην ουσία της μελωδικής μουσικής κι έτσι εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του.
Από τα ’90ς έως σήμερα ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος έγραψε μερικά από τα πιο μεστά κομμάτια της εποχής μας. «Μην ονειρεύεσαι», «Με τα μάτια κλειστά», «Να ’χα δυο ζές», «Λευκό μου γιασεμί», “Summertime in Prague”, «Ενός λεπτού φιλί» κ.α Η μουσική του πέρα από το προσωπικό της σήμα εμπεριέχει εκτός από δυτικές, ανατολίτικες, αφρικανικές και βυζαντινές ηχορυθμίες.
Είναι από τους συνθέτες εκείνους που δίνουν ένα διαφορετικό πολιτισμικό στίγμα, απόσταγμα με ό,τι μας κληροδοτεί ο Μεσογειακός και ο Βαλκανικός χώρος.
Η Έλλη Πασπαλά είναι προικισμένη με μια φωνή ευγενική, ζεστή, ατόφια σε συναισθήματα. Από τα χρόνια που τραγουδούσε με τον Μάνο Χατζιδάκι ως σήμερα παραμένει μία από τις πιο εκφραστικές ελληνίδες τραγουδίστριες. Με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο την συνδέουν τραγούδια – επιτυχίες και πολλά χειροκροτήματα αφού έχουν παίξει μαζί σε εκατοντάδες συναυλίες.
Μαζί τους όπως πάντα η Ορχήστρα του Δρόμου. Νίκος Παπαβρανούσης: τύμπανα, Ανδρέας Συμβουλόπουλος: πιάνο, ακορντεόν, Παντελής Στόϊκος: τρομπέτα, Ferqus Curry: κοντραμπάσο. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Πέμπτη 7, Παρασκευή 8 & Σάββατο 9 Ιουλίου
«Η ζωή χωρίς αγάπη είναι άδεια»
Ρίτα Αντωνοπούλου – Γιώτα Νέγκα
Μεγάλα τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο που σφράγισαν με τις ερμηνείες τους η Βίκυ Μοσχολιού και η Τζένη Καρέζη
Η Βίκυ Μοσχολιού με την ιδιαίτερη δωρική φωνή της και τη χαρακτηριστική βραχνάδα της ερμήνευσε τραγούδια όπως τα «Πέρα από τη θάλασσα» των Γιάννη Μαρκόπουλου και Ερίκου Θαλασσινού, «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα» των Απόστολου Καλδάρα και Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, «Πάει, πάει» των Γιώργου Ζαμπέτα και Χαράλαμπου Βασιλειάδη, «Χάθηκε το φεγγάρι» των Σταύρου Ξαρχάκου και Βαγγέλη Γκούφα, το τραγούδι του Γιάννη Καραμπεσίνη «Η ζωή χωρίς εσένα είναι άδεια» που έδωσε και τον τίτλο στην παράσταση και πολλά άλλα.
Η Τζένη Καρέζη εκτός από σπουδαία ηθοποιός με πηγαίο ταλέντο, εξωτερική ομορφιά και εσωτερική αρχοντιά, είχε την τύχη να ερμηνεύσει μερικά από τα συγκλονιστικότερα τραγούδια των σημαντικότερων Ελλήνων δημιουργών. Τραγούδια όπως το «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» των Μάνου Χατζιδάκι και Γιάννη Ιωαννίδη, «Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ» του Μίκη Θεοδωράκη, το «Παράπονο» των Σταύρου Ξαρχάκου και Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Γιώτα Νέγκα είναι δύο τραγουδίστριες που ερμηνεύουν διαχρονικά τραγούδια με σπουδαίο τρόπο. Το ερμηνευτικό πάθος και η ωριμότητα τους συμβαδίζουν με την ουσία και το χαρακτήρα του κάθε τραγουδιού. Τη λαϊκή ορχήστρα «Καρέ-Καρέ» διευθύνει ο Δημήτρης Μαργιολάς. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του λαϊκού τραγουδοποιού και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Γιάννη Καραμπεσίνη που έφυγε από τη ζωή στις 15 Φεβρουαρίου 2011, σε ηλικία 80 χρόνων.
Πέμπτη 14, Παρασκευή 15 & Σάββατο 16 Ιουλίου
«Μένουμε πάντα παιδιά»
Παναγιώτης Πετράκης – Νάντια Μπουλέ
Τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες από τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη
Ο Γιάννης Δαλιανίδης αναμφισβήτητα υπήρξε ο πατέρας του μιούζικαλ στον ελληνικό κινηματογράφο. Άλλαξε τους ρυθμούς στο ελληνικό σινεμά, εισάγοντας το δικό του προσωπικό στυλ, το αποκαλούμενο και «στυλ Δαλιανίδη». Ακίνητα πλάνα, χοροί, στιλιζαρισμένες πόζες και φυσικά πανέμορφα τραγούδια.
Στις μουσικές ταινίες εκείνης της περιόδου καθιερώθηκαν πολλοί τραγουδιστές που ο καθένας ξεχωριστά έγραψε τη δική του ιστορία. Ο Γιάννης Βογιατζής, η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος είναι μερικοί από αυτούς. Τραγουδιστές που ερμήνευσαν διαχρονικά τραγούδια σημαντικών δημιουργών όπως οι Μίμης Πλέσσας, Μανώλης Χιώτης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ιάκωβος Καμπανέλης, Κώστας Κινδύνης, Άκος Δασκαλόπουλος κ.α
Στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους σπουδαίοι ηθοποιοί χορεύοντας και τραγουδώντας. Έτσι γεννήθηκαν τα μεγάλα αστέρια της Φίνος Φιλμ. Ηθοποιοί όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ζωή Λάσκαρη, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Κώστας Βουτσάς, η Μαίρη Χρονοπούλου και πολλοί ακόμη.
Στο Προαύλιο του Badminton ξαναζωντανεύει η ατμόσφαιρα των μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη μέσα από το ταμπεραμέντο του Παναγιώτη Πετράκη και της Νάντιας Μπουλέ.
Στην παράσταση θ’ αποδοθούν τραγούδια που άφησαν εποχή κι έκαναν το ντεμπούτο τους στις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη όπως «Γλυκιά ζωή», «Ένας ουρανός μ’ αστέρια», «Έχω στενάχωρη καρδιά», «Τόσα καλοκαίρια», «Θα πιώ απόψε το φεγγάρι», «Άνοιξε πέτρα», «Crazy girl», «Καμαρούλα», «Έκλαψα χθες», «Είμαι γυναίκα του γλεντιού», «Φεύγουν τα χρόνια», «Μένουμε πάντα παιδιά». Τη μουσική παράσταση επιμελείται ο Μάκης Δελαπόρτας.
Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 & Σάββατο 23 Ιουλίου
«Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου»
Βασίλης Λέκκας
Αγαπημένα τραγούδια και ορχηστρικά από τη μεγάλη οθόνη του Μίκη Θεοδωράκη
Το Μάρτιο του 1953 ο Μίκης Θεοδωράκης ηχογραφεί το πρώτο του soundtrack για την ταινία «Εύα», της Μαρίας Πλυτά. Ακολούθησαν ταινίες όπως «Συνοικία τ’ όνειρο», «Φαίδρα», «Ποια είναι η Μαργαρίτα;», «Μυρτιά», «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», “Serpico”, «Κατάσταση πολιορκίας», «Ζορμπάς», «Τρωάδες», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Φοβού τους Έλληνες». Κι αυτοί είναι μόνο μερικοί σημαντικοί τίτλοι από τις 35 ταινίες που έντυσε με μουσική του ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.
«Για μένα ο κινηματογράφος» λέει ο Μίκης Θεοδωράκης «είναι μία σύγχρονη τέχνη στην οποία ενώνονται όλα: ιστορία, σκηνοθεσία, φωτογραφία, μουσική, τα πάντα.
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τον κινηματογράφο, πάντα αγκαλιάζει και σχολιάζει την εικόνα, ενώ ταυτόχρονα κατορθώνει και διατηρεί την αυτονομία της. Πρόκειται για έναν μουσικό κόσμο γεμάτο συναρπαστικές εναλλαγές με έντονες χροιές.
Η μουσική και τα τραγούδια του κορυφαίου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, αντλούν στοιχεία από τις πηγές της παράδοσής μας, ενώ οι αρμονίες και η δυτική κουλτούρα αφήνουν το ισχυρό τους ίχνος.
Η μουσική ωστόσο του Θεοδωράκη απηχεί πρωτίστως έναν προσωπικό μελωδισμό. Ένας μελωδισμός ο οποίος μεταμορφώνεται σ’ ένα μουσικό υλικό με έντονες κορυφώσεις, δεξιοτεχνική αρτιότητα, πλοκή και βαθμιαία εξέλιξη.
Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι γεμάτη από ευρηματικές ιδέες και πάντα υψηλής ενέργειας.
Ο Βασίλης Λέκκας, έχοντας μελετήσει βαθιά τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, έρχεται στο Μουσικό Προαύλιο του Badminton, για να καταθέσει ερμηνείες που εμπλουτίζουν και ανανεώνουν τα τραγούδια, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ατόφια συγκίνηση.
Ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά… Αφουγκραστείτε τον με την καρδιά σας.
Τη λαϊκή ορχήστρα «Καρέ-Καρέ» διευθύνει ο Δημήτρης Μαργιολάς. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Τετάρτη 27, Πέμπτη 28 & Παρασκευή 29 Ιουλίου
«Στα ίδια μέρη»
Γεράσιμος Ανδρεάτος – Αναστασία Μουτσάτσου
Συμμετέχει ο Χάρης Μακρής
Τραγούδια από τα έγχρωμα σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης
Πολλές φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια οι σειρές μυθοπλασίας συνδέθηκαν με εμπνευσμένα τραγούδια. Τραγούδια με άφταστη επικοινωνιακή δύναμη και τις πιο πολλές φορές με ευρηματικές συνθετικές και στιχουργικές ιδέες. Άλλοτε αντλώντας από τη λόγια πλευρά της κλασικής ανατολικής μουσικής, άλλοτε από τον δυτικότροπο μουσικό κόσμο κι άλλοτε από τη λαϊκή μας παράδοση.
Τραγούδια συνθετών όπως οι: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Μάριος Στρόφαλης, Βασίλης Δημητρίου, Κωστής Ζευγαδέλης, Μάριος Τόκας, Πλούταρχος Ρεμπούτσικας, Κώστας Χαριτάτος κ.α
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Αναστασία Μουτσάτσου είναι δύο αγαπημένες φωνές με ιδιαίτερο ηχόχρωμα που άνθισαν και σημάδεψαν τη δεκαετία του ’90.
Ανάμεσα στα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν είναι και κάποια που είπαν οι ίδιοι σε πρώτη εκτέλεση όπως τα «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» των Δημήτρη Παπαδημητρίου και Μιχάλη Γκανά, «Σκάκι» των Δημήτρη Παπαδημητρίου και Μανώλη Αναγνωστάκη, «Νωρίς» των Κωστή Ζευγαδέλη και Σταμάτη Μεσημέρη που ερμήνευσε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και τα «Οι μεγάλες οι αγάπες είν’ ανίκητες» των Διονύση Τσακνή και Μάνου Ελευθερίου και «Φίλα με» των Μάριου Στρόφαλη και Σωτήρη Κακίση, που ερμήνευσε η Αναστασία Μουτσάτσου.
Τα τραγούδια των έγχρωμων σήριαλ ενορχηστρώνει ο Δημήτρης Μαργιολάς για να τ’ αποδώσει η ορχήστρα «Καρέ-Καρέ».
Συμμετέχει ο πολλά υποσχόμενος νέος τραγουδιστής Χάρης Μακρής. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός
Τετάρτη 3, Πέμπτη 4 & Παρασκευή 5 Αυγούστου
«Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός»
Γιάννης Ντουνιάς
Συμμετέχει η Βάλια Τσιριώτη
Αγαπημένα λαϊκά τραγούδια που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου
Τραγούδια που γνωρίσαμε μέσα από μία σειρά μελοδραματικών ταινιών με τίτλους όπως «Δεν μπορούν να μας χωρίσουν», «Προδομένη», «Η τιμωρία» κ.α Ταινίες που μας μίλησαν για διλήμματα ανάμεσα στον έρωτα και στην κοινωνική πρόοδο για δράματα που εκτυλίχθηκαν ανάμεσα σε αντιθέσεις όπως έρωτας/ συμφέρον, πίστη/απιστία, αυτοθυσία/ιδιοτέλεια, σταθερότητα/ασυνέπεια.
Ασπρόμαυρες εικόνες σε πρόχειρα στημένους χώρους και με φτωχά κινηματογραφικά μέσα. Ταινίες σφραγισμένες από το «Ααααααα» τον βαθύ και χαρακτηριστικό αναστεναγμό του Στέλιου Καζαντζίδη, ενός από τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές του γήινου κόσμου.
Στα θέματα αυτών των τραγουδιών ο ελληνικός λαός έβρισκε παρηγοριά, το παραμύθι που είχε ανάγκη. Έβρισκε κάπου ν’ ακουμπήσει. Ήταν τα τραγούδια αυτά η μοίρα του η ίδια.
Τα θρυλικά τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη από τον κινηματογράφο καλείται να ερμηνεύσει ο Γιάννης Ντουνιάς. Μία φωνή με όγκο, χρώματα, γυρίσματα, ευελιξία και πάθος. Τραγούδια όπως τα: «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός» των Γιάννη Μαρκόπουλου και Δημήτρη Χριστοδούλου, «Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά» των Απόστολου Καλδάρα και Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, «Με το βοριά» των Γιώργου Ζαμπέτα και Δημήτρη Χριστοδούλου, «Ζιγκουάλα» των Στέλιου Καζαντζίδη και Νίκου Μουρκάκου, «Φεύγω με πίκρα στα ξένα» των Στέλιου Καζαντζίδη και Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου κ.α
Τη λαϊκή ορχήστρα «Καρέ-καρέ» διευθύνει ο Δημήτρης Μαργιολάς. Προλογίζουν οι Πάρης Μήτσου και Κώστας Μπαλαχούτης. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Πέμπτη 25, Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 Αυγούστου
«Γλυκιά ζωή»
Μπέσυ Μάλφα – Ματθίλδη Μαγγίρα
Τραγούδια που ερμήνευσε μοναδικά στο ελληνικό σινεμά η Ρένα Βλαχοπούλου
Η Ρένα Βλαχοπούλου υπήρξε η πιο απρόβλεπτη ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου με μία απίστευτη ικανότητα αυτοσχεδιασμού. Υπήρξε όμως και κορυφαία τραγουδίστρια που σφράγισε με την ερμηνεία της πάρα πολλά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο.
Στο βαριετέ «Όασις», στο Ζάππειο, όπου ο Μίμης Τραϊφόρος παρουσίαζε νέους καλλιτέχνες, η Ρένα δοκίμασε τις ικανότητές της στο τραγούδι. Εντυπωσίασε τον Τραϊφόρο, που της ζήτησε να τραγουδά εκεί μονίμως. Συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιάννη Σπάρτακο στο “Πάνθεον” που της έγραψε τραγούδια τζαζ, τα οποία είχαν μεγάλη επιτυχία. Εξ αιτίας αυτού ο Τύπος την αποκάλεσε «βασίλισσα της τζαζ».
Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο ως ηθοποιού και όχι ως τραγουδίστριας έγινε το καλοκαίρι του 1954 στο θέατρο της Σοφίας Βέμπο, στην επιθεώρηση “Σουσουράδα” (κείμενα Μίμη Τραϊφόρου-Γιώργου Γιαννακόπουλου, μουσική Μενέλαου Θεοφανίδη) με το νούμερο “Άλα πασά μου, κάνε μου τέτοια”. Μαζί της ήταν ο Νίκος Σταυρίδης.
Η κινηματογραφική της καριέρα ξεκίνησε ουσιαστικά το 1956 με την ταινία «Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες».
Το πρόγραμμα στο Μουσικό Προαύλιο του Badminton περιλαμβάνει τραγούδια όπως: «Γλυκιά ζωή» των Μίμη Πλέσσα και Γιάννη Διαλιανίδη, «Ας πάει και το παλιάμπελο» των Γιώργου Μουζάκη, Αλέκου Σακαλλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, «Η Αθήνα τη νύχτα» των Μίμη Πλέσσα και Γιώργου Σαντοριναίου, «Σαν ξημερώνει Κυριακή» των Μίμη Πλέσσα και Γιάννη Διαλιανίδη, «Έχω στενάχωρη καρδιά» των Μίμη Πλέσσα και Γιάννη Διαλιανίδη,, «Το πετεινάρι» των Γιώργου Κατσαρού και Αλέκου Σακελλάριου, «Κέρκυρα, Κέρκυρα» των Γιώργου Κατσαρού και Αλέκου Σακελλάριου κ.α
Μία αφιερωματική μουσική παράσταση για τη Ρένα Βλαχοπούλου σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μάκη Δελαπόρτα με ερμηνεύτριες τις Μπέσυ Μάλφα και Ματθίλδη Μαγγίρα, οι οποίες θ’ αποδώσουν με το δικό τους ερμηνευτικό χαρακτήρα τα τραγούδια της σπουδαίας πρωταγωνίστριας.
Πέμπτη 1, Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου
«Πέρα από τη θάλασσα»
Μπάμπης Στόκας – Λιζέτα Καλημέρη
Τραγούδια και ορχηστρικά που έγραψε για τον κινηματογράφο ο Γιάννης Μαρκόπουλος
Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνει ο ερμηνευτής; Να προσπαθήσει να κατανοήσει τις προθέσεις του συνθέτη και να επιδιώξει να δώσει την πειστικότερη δυνατή εκφραστική εντύπωση κάθε έργου.
Ο Μιχάλης Κουμπιός με μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών και δύο ξεχωριστούς τραγουδιστές, θα αποδώσουν σπουδαία τραγούδια και ορχηστρικά του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Θα προσπαθήσουν να δώσουν στο κάθε κομμάτι την πλέον πειστικότερη και δυνατή εκφραστική εντύπωση.
Και μιλάμε για κομμάτια-διαμάντια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού όπως τα: “Who pays the ferryman”, «Πέρα από τη θάλασσα», «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί», «Ζάβαρα-κάτρα-νέμια», «Η φάμπρικα», «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός», «Ξεγυμνώστε τα σπαθιά», «Ήλιος πάνω- ήλιος κάτω», «Χάραξε» κ.α
Στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου είτε πρόκειται για τραγούδια που γράφηκαν για τις ανάγκες μίας ταινίας είτε για ένα κύκλο τραγουδιών είτε για ένα συμφωνικό έργο, πάντα πίσω από κάθε ηχορρυθμία συνυπάρχει ο πηγαίος μελωδός κι ο μεγάλος διανοητής. Γιατί ο Γιάννης Mαρκόπουλος δεν είναι απλά ένας συνθέτης μεγάλου βεληνεκούς αλλά ένας διανοητής καλλιτέχνης, στου οποίου την έκφραση το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, γίνονται ένα.
Ο Μπάμπης Στόκας και η Λιζέτα Καλημέρη είναι δύο ερμηνευτές απ ‘αυτούς που μπορούν να επαναδιατυπώσουν με ολοκαίνουργιους και γεμάτους φρεσκάδα όρους, τα κλασικά τραγούδια. Υπόσχονται ερμηνείες γεμάτες εσωτερική ενέργεια και πληθωρική συναισθηματική δράση.
Παίζουν οι μουσικοί: Κυριάκος Κοντάκος (βιολί), Δημήτρης Μαργιολάς (τζουρά, λαούτο), Νίκος Καλαντζάκος (πιάνο), Γιώτης Σαμαράς (κιθάρες), Παναγιώτης Γεωργοτάς (μπάσο), Γιάννης Σαρίκος (κρουστά). Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Πέμπτη 8, Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου
«Μια αγάπη για το καλοκαίρι»
Δέσποινα Ολυμπίου – Γιώργος Παπαδόπουλος
Τα ερωτικά του ελληνικού σινεμά
Ερωτικά τραγούδια σημαντικών Ελλήνων συνθετών. Τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ όπως τα: «Σκληρό μου αγόρι», «Στον ήλιο του μεσημεριού», «Η αγάπη θέλει δύο», «Αλητάκι μπατιράκι», «Βάρκα χωρίς πανιά», «Σαν με κοιτάς», «Μην μου μιλάς γι’ αγάπη», «Μαυρομαλλούσα κοπελιά», «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Έλα μια νύχτα», «Κλείσαν οι δρόμοι με βροχή» κ.α
Συνθέτες που μεγαλούργησαν στο ελληνικό σινεμά όπως οι Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Σπανός, Κώστας Καπνίσης, Γιώργος Κατσαρός κ.α. Συνθέτες που θαυμάζουν την ευρωπαϊκή «σοβαρή» μουσική αλλά τα έργα τους εμπεριέχουν πλήθος ιθαγενών στοιχείων από την πλούσια ελληνική παράδοση.
Κι όπως μας φανερώνει το έργο τους είναι από τους συνθέτες που αντιλήφθηκαν νωρίς πως όλα τα διαφορετικά είδη μουσικής μοιράζονται κοινά θεμελιώδη στοιχεία. Κι έτσι πολύ γρήγορα ο καθένας ανέπτυξε τη δική του προσωπική μουσική γλώσσα. Συνθέτες που φαίνεται – από το έργο τους – να πιστεύουν πως οι ρίζες της Δυτικής μουσικής προέρχονται από την Ανατολή.
Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν με ιδιαίτερη κομψότητα κι εκλεκτικισμό δύο τραγουδιστές με Κυπριακή καταγωγή. Η Δέσποινα Ολυμπίου και ο Γιώργος Παπαδόπουλος.
Τρεις νύχτες που επί της ουσίας ξεδιπλώνεται η ευαίσθητη λυρική πλευρά του τραγουδιού μας, όπου ανθίζουν υπέροχες μπαλάντες με έμφαση στις μελωδίες. Ευγενικά ηχοχρώματα, θησαυροί σπάνιων μουσικών στιγμών. Η ομορφιά με όρους χαλαρωτικούς και πάντα ιδιαίτερα ποιοτικούς. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Πέμπτη 15, Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
«Άσε το χεράκι σου»
Ελεονώρα Ζουγανέλη
Τραγούδια σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου από τις ταινίες του
Η Ελεονώρα Ζουγανέλη που έχει ξεχωρίσει στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού με τις απρόβλεπτες και τολμηρές ερμηνείες της, αναλαμβάνει ν’ αποδώσει μερικά από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά τραγούδια του πολυγραφότατου και πολυπράγμονος δημιουργού.
Ως στιχουργός, ο σεναριογράφος – σκηνοθέτης – δημοσιογράφος – συγγραφέας Αλέκος Σακελλάριος, είτε μόνος του, είτε με το Χρήστο Γιαννακόπουλο έγραψε τραγούδια που έχουν κερδίσει τη μάχη με το χρόνο. Τραγούδια με ιδιαίτερο λαϊκό ύφος αλλά ενίοτε και με ιδιαίτερο ποιητικό άγγιγμα.
Τραγούδια σε μελωδίες μεγάλων Ελλήνων συνθετών όπως των Μάνου Χατζιδάκι, Μιχάλη Σουγιούλ, Σταύρου Ξαρχάκου, Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Μουζάκη, Γιάννη Σπανού, Τάκη Μωράκη και του Κώστα Καπνίση. Το τραγούδι «Άσε το χεράκι σου» σε μελωδία του τελευταίου από την ταινία «Το δόλωμα» χάρισε και τον τίτλο της παράστασης.
Μία παράσταση με τραγούδια όπως τα «Άρχισαν τα όργανα», «Υπομονή», «Πες μου μια λέξη», «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», «Στον ουρανό είν’ ένα αστέρι» κ.α
Την Ελεονώρα Ζουγανέλη συνοδεύει το μουσικό σύνολο της Ορχήστρας Δωματίου Αθηνών (Athens Chamber Orchestra), το οποίο συγκροτούν διακεκριμένοι μουσικοί, όπως οι: Αλέξανδρος Μάτο – βιολί, Βιβή Γκέκα – μαντολίνο, Λεωνίδας Τσακίρης – κλαρινέτο και σαξόφωνο, Λαρίσα Ζιχάρεβα – ακορντεόν, Άγγελος Γραβριήλ – κιθάρα, Βαγγέλης Νίνα – βιολοντσέλο, Μαρί Χασάπη – κοντραμπάσο.
Ενορχήστρωση-Διεύθυνση μουσικού συνόλου: Απόλλων Κουσκουμβεκάκης. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.
Πέμπτη 22, Παρασκευή 23 & Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
«Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη»
Μπάμπης Τσέρτος
Συμμετέχει η Ειρήνη Τουμπάκη
Εμβληματικά «ελαφρά» τραγούδια από τις ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου
Τα «ελαφρά» τραγούδια ξεπήδησαν αρχικά από τις οπερέτες. Το αστικό κοινό μπορούσε να τα τραγουδά και να τα παίζει συνοδεία πιάνου στο σπίτι του. Στη συνέχεια το «ελαφρό» τραγούδι θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των επιθεωρήσεων.
Στα πρώτα χρόνια του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου δημιουργοί «ελαφρών» τραγουδιών θα δώσουν τραγούδια τους σε ταινίες. Δημιουργοί όπως οι: Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλλου), Μιχάλης Σουγιούλ, Κώστας Γιαννίδης, Τάκης Μωράκης αλλά και οι Γιώργος Μουζάκης και Νίκος Γούναρης.
Τον Μπάμπη Τσέρτο, τον ξέρουμε και τον αγαπάμε όλοι γιατί είναι ένας ξεχωριστός τραγουδιστής. Ένας τραγουδιστής που με τρόπο μοναδικό καταφέρνει και επαναφέρει στο σήμερα παλιότερα τραγούδια, χαρίζοντας τους μία δεύτερη ζωή. Αυτήν τη φορά θα μας ερμηνεύσει τραγούδια όπως τα: «Ο μήνας έχει εννιά», «Βίρα τις άγκυρες», «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», «Άλλα», «Λίγα λουλούδια», «Αν βγουν αλήθεια» κ.α
Συμμετέχει η νέα ταλαντούχα τραγουδίστρια Ειρήνη Τουμπάκη.
Τα τραγούδια ενορχηστρώνει ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης κι αποδίδει το μουσικό σύνολο «Μέλος» (Melos ensemble). Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.