Ο γητευτής της πράσινης αρκούδας
Ε, λοιπόν, δεν είναι ζουλού, δεν είναι βοάς μήτε κροταλίας, είναι το αρκουδάκι –λάστιχο ,το animated icon Gummy Bear που με τα ντελιριακά μουσικά clips του, αθροίζει πλέον εκατομμύρια κλικ στο myspace και το youtube, ενώ τo τραγούδι «I am a Gummy Bear» και οι πάνω από επτά αλλόγλωσσες εκδοχές του, αποκαθηλώνουν καλλιτέχνες μεγαθήρια από βάθρα εθνικών charts, λες και η επόμενη ενσάρκωση του Michael Jackson έμελλε να είναι ένα «λαλημένο» cartoon!
Ξεχάστε την ταλαίπωρη αρκούδα του γύφτου που έτρωγε το ξύλο της χρονιάς της για να ερμηνεύσει μια Βουγιουκλάκη που χτενίζεται, ούτε καν μια Μαρία της Σιωπής δηλαδή, η ατάλαντη! Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν «σταρ» ολκής που δεν μας επιβλήθηκε μέσω κανενός talent show. Ένα αναπάντεχα διαπολιτισμικό λαοφιλές ίνδαλμα, με αστόχαστο παρανοϊκό βλέμμα (σαν να έκαναν πρόβα απάνω του 100 mentalists), ροκανισμένο αυτί από άγνωστο θύτη, αστείρευτη κινησιολογική εφευρετικότητα ,σε χρώμα «χτυπητό» πράσινο του μύκητα. Με ένα ναρκισσιστικό σουξέ-αυτοπαρουσίαση ,μια χορευτική pop τσιχλόφουσκα με folk καταβολές καταδίκασε, άμα τη εμφανίσει ,σε αντανακλαστική σιελόρροια και ευφορικό αμόκ μιλιούνια πρώην φιλήσυχων κατοίκων πορτ-μπεμπέ και όχι μόνο.
Ως πρόσφατο ημεδαπό κρούσμα (η παγκόσμια επέλαση του έχει ξεκινήσει ήδη απ’ το 2007), αποτελεί πλέον ανοιχτά το αντίπαλο δέος του Σάκη Ρουβά στις τρυφερές ηλικίες, το λόγο που τα Ζουζούνια θα βιοπορίζονται από τούδε και στο εξής ως παιδιά των φαναριών και τον διαφημιστικό Δούρειο Ίππο που μετατρέπει μανιωδώς τα ήδη διαπομπευμένα για παχυσαρκία Ελληνόπουλα ,σε στυγνούς διαπραγματευτές της μαθησιακής και ηθικής τους ακεραιότητας, με αντάλλαγμα ένα φιρμάτο παριζάκι!
Εδώ η αγγλική version:
Και εδώ η ελληνική:
Ποιος όμως, είναι ο ιθύνων νους που συνέλαβε τη μελωδία που θα ξυπνούσε απ’ τη χειμερία νάρκη το πράσινο αρκουδάκι, ωσάν φακίρης που βγάζει με τον σαγηνευτικό αυλό του την κόμπρα απ’ το καλάθι; Ποιος συνέθεσε αυτό το παγκόσμιο εμβατήριο χαράς και ευεξίας ;
Ονομάζεται Christian Schneider. Μετά από μια σχετική έρευνα στο νετ που δεν απέβη ιδιαίτερα προσοδοφόρα αποτάθηκα στον ίδιο για να λύσω τις απορίες μου. Αυτή είναι η mini, tiny, gummy, jelly, συνέντευξη που παραχώρησε στο Tralala.
O περήφανος πατήρ, εδώ, σε ένα συγκινητικό ενσταντανέ με το παγκοσμίως διάσημο τέκνον του.
Συνέντευξη
Από πού κατάγεστε;
R.S: Είμαι ένας Ουγγρο-Γερμανός μουσικός, επίσης παραγωγός video και ταινιών και ζω στο Rolandseck της Γερμανίας. Εγώ και ο γιος μου είμαστε οι συνθέτες και παραγωγοί του τραγουδιού του Gummy Bear καθώς και όλου του album.
Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές πίσω απ’ τα τραγούδια σας ;
R.S: H δεκαετία του 80 – όχι κάποιο στυλ συγκεκριμένα – μου αρέσει όλη η καλή αυθεντική μουσική που ξεσηκώνει και διασκεδάζει όπως επίσης και η παραδοσιακή.
Το Gummy Bear είναι το πρώτο σας εμπορικό μουσικό project;
R.S: Έχω κάνει παραγωγή και έχω συνθέσει μουσική για τον Rufus Thomas, την Gloria Gaynor, τους SASH,τους Βlackblood, τον ΟΖΟ…και επίσης για την ταινία Felix the cat.
Nιώσατε ότι είχατε περιορισμό στη σύνθεση τραγουδιών για έναν ηρώα animation π.χ έπρεπε τα τραγούδια να είναι απαραίτητα χαρούμενα, πιασάρικα, μελωδικά;
R.S: Όχι, δεν υπήρχαν περιορισμοί. Ένας ήρωας animation μπορεί να τραγουδάει και να χορεύει σε οποιοδήποτε στυλ μουσικής εφόσον ταιριάζει στο χαρακτήρα του.
Υπάρχουν σχέδια για μουσική επένδυση σε μια ολοκληρωμένη ταινία με θέμα τον Gummybear;
R.S: Δουλεύουμε πάνω σε κάποια ημίωρα ειδικά αφιερώματα και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε το budget για μια ολόκληρη κινηματογραφική ταινία.
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιστορία πίσω απ’ τον ήρωα;
R.S: Ναι, αλλά είναι ολόκληρο θέμα για talk show!
Δοκιμάσατε αρχικά την επίδραση του τραγουδιού σε κάποια παιδιά πριν την ηχογράφηση (στα δικά σας, σε ανίψια κλπ);
R.S: Πριν την ηχογράφηση, το τραγούδησα σε παιδιά , εφήβους και ενήλικες …και η αντίδραση ήταν ΠΑΜΕ! Αυτό το τραγούδι δεν έχει ηλικιακούς περιορισμούς.
Ετοιμάζετε κάποια καινούρια κυκλοφορία σε σχέση με το Gummie Bear ή και προσωπική;
R.S: Το τραγούδι μπήκε στο τοπ 10 στη Γαλλία, έφτασε στο νούμερο #2 στην Αυστραλία ,στο #2 στη Σουηδία ,#1 σε «κατέβασμα» στην Ουγγαρία και στη Ρωσία και #1 στα χορευτικά charts του i-tunes στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε κάνει παραγωγή σε έναν καινούριο δίσκο του Gummie που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους .
Τελικά, ποια είναι η ακριβής διάφορα ανάμεσα σε ένα «gummy bear» και σε ένα «jelly bear»;
R.S: O Gummybear είναι ένας μοναδικός pop star. Είναι το μοναδικό jelly bear που μπορεί να τραγουδήσει και να χορέψει!
Λέτε να φτάσει το Gummy Bear μέχρι τη Ευrοvision; Αλλά αν κερδίσει, εμείς που πάντα ξεπατικώνουμε τις πρωτιές μετά τι θα πρέπει να στείλουμε, τον μπάρμπα-Στάθη;
TIPS & TRIVIA
Ο Christian Schneider, έχει συνθέσει μαζί με τον επίσης μουσικό και παραγωγό Don Oriolo το τραγούδι «It’s my time» της Gloria Gaynor ,το οποίο κυκλοφόρησε το 1997 στο αlbum The Answer στη Γαλλία και αποδείχτηκε προφητικό μια δεκαετία αργότερα.
Ο συνθέτης έχει εμπλακεί και στη μουσική επένδυση και παραγωγή της ταινίας Felix the cat (1991) πάλι μαζί με τον Don Oriolo ως σεναριογράφο, παραγωγό και μουσικό, ο οποίος είναι γιος ενός από τους βασικότερους σχεδιαστές του Felix στην μακρόχρονη ιστορία του, τον Joey Oriolo. Ο Felix the cat, είναι ένας απ’τους μακροβιότερους ήρωες κινουμένων σχεδίων με πρώτη εμφάνιση στις αρχές του 1900 στην ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Feline Follies». Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες θριαμβευτικής τηλεοπτικής και έντυπης πορείας για να ξαναβρεί ο ήρωας τον δρόμο προς τις αίθουσες, το 1991.Εδώ, η εισαγωγή της ταινίας, υπάρχει και ολόκληρη στο youtube σε συνέχειες:
http://www.youtube.com/watch?v=J_DGk7KmweA
Aπ’τα τελευταία κρούσματα της Gummybearomania, είναι αυτή η γκροτέσκα κλασικίζουσα version, που παρουσιάστηκε σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Πολωνίας από την Filarmonia Dowcipu. Το βλέπω το καλοκαιράκι να το συμπεριλαμβάνει στις συναυλίες του ,ανά την Ελλάδα, ο Μάριος Φραγκούλης και να χαλάει κόσμο !!!
http://www.youtube.com/watch?v=PVaic7dqjAA
O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε ένα gummy bear γλύκισμα,που ήταν και η πρώτη ζαχαροπλαστική μορφή του είδους ,ονομαζόταν Hans Riegel.Ύπηρξε ο ιδιοκτήτης μιας Γερμανικής ζαχαροπλαστικής εταιρίας ,με την επωνυμία Haribo, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20. Το συστατικό που δίνει στα εν λόγω γλυκά την χαρακτηριστική τους ελαστικότητα, είναι η βρώσιμη ζελατίνη η οποία χρησιμοποιείται ευρέως απ’ την εποχή των Αιγυπτίων Φαραώ.
κείμενο-συνέντευξη: Στέφανος Κουρκουμέλης