OPA – Γιώργος Αλκαίος & Friends
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
OPA – Γιώργος Αλκαίος & Friends
Μουσική: Γιώργος Αλκαίος
Στίχοι: Γιάννης Αντωνίου – Friends
1. Ποιος είναι ο κύριος λόγος που συμμετέχετε στο διαγωνισμό?
«Είναι μοναδική εμπειρία να βρίσκεσαι ανάμεσα σε τόσες χώρες με κοινό παρονομαστή την μουσική. Πιστεύω ότι όλοι οι τραγουδιστές σε όλο τον κόσμο θα θέλανε να ζήσουν μια τέτοια εμπειρία. Εμείς είχαμε την έμπνευση, τη διάθεση και το όνειρο να το ζήσουμε όλοι μαζί παρέα.»
2. Τι στοιχεία έχει το τραγούδι σας που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα?
«Το τραγούδι είναι ελληνικό σε στίχο και μουσική. Το χρώμα του τραγουδιού το δίνει η ποντιακή λύρα μαζί με τα χάλκινα της Θράκης ενορχηστρωμένα με ευρωπαϊκό ήχο. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι ‘Opa’ , η πιο αναγνωρισμένη διεθνώς ελληνική λέξη.»
3. Μιλήστε μας για τους συντελεστές του τραγουδιού
«Οι στίχοι ανήκουν στον Γιάννη Αντωνίου και στους Friends, με τους οποίους με δένει μια φιλία 8 χρόνων, ενώ η μουσική είναι δική μου. Είμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα. Μαζί μου επί σκηνής έχω άλλα 5 φιλαράκια. Ένας από αυτούς είναι ο Λάζος Ιωαννίδης, που κατάγεται από τον Πόντο και είναι ένας από τους καλύτερους λυράρηδες της γενιάς του. Εκτός από το Λάζο είναι και ο Ιάκωβος Gogua, ο Πέτρος Ζλάτκος, ο Ευγένιος Buli και ο Αναστάσης Καναρίδης, που χορεύουν και τραγουδούν μαζί μου.»
4. Η θέση του νικητή πιστεύετε πως βασίζεται στην καλή εικόνα, στο καλό τραγούδι ή στις καλές δημόσιες σχέσεις;
«Πιστεύω ότι παίζουν όλα ρόλο. Και η καλή παρουσία, και το τραγούδι καθώς και οι δημόσιες σχέσεις. Είναι συνδετικός κρίκος το ένα με το άλλο. Το βασικό είναι να έχεις καλή ενέργεια.»
5. Το promo του τραγουδιού στην Ευρώπη πριν τον διαγωνισμό, παίζει ρόλο στα τελικά αποτελέσματα;
«Πάντα όταν ένα τραγούδι ακούγεται κάπου και γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ψηφιστεί από κάπου. Νομίζω πάντως ότι αν το τραγούδι είναι καλό και έχει δυναμική τότε θα ακουστεί από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε κάνεις promo είτε όχι.»
6. Η Eurovision ανοίγει τις πόρτες σε ένα καλλιτέχνη για διεθνή καριέρα;
«Πιστεύω ότι ανοίγει πόρτες συνεργασίας. Γνωρίζεις πολύ κόσμο από τόσες χώρες της Ευρώπης, με διαφορετική κουλτούρα. Ένας τέτοιος διαγωνισμός είναι γεμάτος εμπειρίες , πολλά συναισθήματα και γνωριμίες με σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής.»
7. Σε μια δύσκολη περίοδο σαν κι αυτή που περνάει τώρα η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της, τι μήνυμα θα μπορούσαν να στείλουν οι καλλιτέχνες μέσα από έναν θεσμό σαν τη Eurovision;
«Το μόνο που μπορεί να κάνει η μουσική είναι να σου δώσει συναισθήματα. Μέσα από τη μουσική δεν βρίσκεις λύσεις σε τόσο σημαντικά προβλήματα όσο αυτά που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Απλά σε ταξιδεύει. Μέσα από την μουσική ερωτευόμαστε, γελάμε, κλαίμε, χορεύουμε , επαναστατούμε, δηλαδή ζούμε!»
8. Απ’ όλους τους διαγωνισμούς της Eurovision, ποιο τραγούδι της ελληνικής συμμετοχής σας άρεσε περισσότερο και γιατί;
«Όλα τα τραγούδια στα τόσα χρόνια που η Ελλάδα συμμετείχε στη Eurovision είχαν κάτι το ξεχωριστό. Εκτός από το Number One με την Έλενα Παπαρίζου, που δικαιωματικά ήταν ότι καλύτερο είχαμε δει, ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια ήταν η ‘Άνοιξη’ με την Σοφία Βόσσου και τον Ανδρέα Μικρούτσικο.»
9. Τι αναμένουμε από εσάς εκτός της Eurovision στο άμεσο μέλλον?
«Εδώ και ένα περίπου χρόνο έχουμε ανοίξει μαζί με τον Διονύση Σχοινά τη δική μας εταιρεία παραγωγής εικόνας, ήχου και έντυπου υλικού την Friends Music Factory, από την οποία έχουμε ήδη κυκλοφορήσει τις πρώτες μας 9 παραγωγές και θα συνεχίσουμε με 4 καινούργιες κυκλοφορίες μέσα στον Απρίλιο. Αμέσως μετά τον ελληνικό τελικό το ‘Opa’ θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε ένα cd- single με remix έκπληξη! Ήδη έχουμε δεχτεί προτάσεις το ‘Opa’ να διασκευαστεί σε τέσσερις χώρες, Τουρκία, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Στα άμεσα πλάνα μου είναι μια σειρά συναυλιών σε Αμερική, Αυστραλία, Κύπρο και στα Βαλκάνια.»
Bonus ερώτηση (προαιρετική!)
10. Εάν δεν συμμετείχατε ποιο απο τα άλλα τραγούδια θα θελατε να μας εκπροσωπήσει?
«Δεν μπορώ να σου απαντήσω πιο τραγούδι θα ήθελα να μας εκπροσωπήσει γιατί δεν έχω δει την ολοκληρωμένη παρουσίαση τους. Άλλωστε η Eurovision είναι και εικόνα και ήχος. Όλα τα τραγούδια είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγής. Μου αρέσει πολύ που ξαναζούμε, με ακόμη περισσότερους καλλιτέχνες, έναν διαγωνισμό που το κοινό έχει να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικά είδη μουσικής το τραγούδι που του αρέσει. Εύχομαι σε όλους τους υποψήφιους καλή επιτυχία και να περάσουμε μια υπέροχη βραδιά.»
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Αλκαίος- Βασιλείου γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1971 στην Αθήνα και ανήκει στον αστερισμό του Αιγόκερου. Αμέσως μετά την γέννηση του, μισός Έλληνας-μισός Πορτογάλος, μεταφέρεται στην Βοστόνη, όπου ζει μέχρι και τα τρία του χρόνια. Από μικρός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανήσυχος, αφού το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η μουσική. Η πρώτη επαφή με την μουσική και το θέατρο έγινε στο ‘Χαρούμενο Χωριό’, μια κατασκήνωση στην Βαρυμπόμπη, καθώς για 4 χρόνια ως κατασκηνωτής και ομαδάρχης συμμετείχε σε όλες τις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Η πρώτη του εμφάνιση σε τηλεοπτική εκπομπή ήταν το 1989, όταν εμφανίστηκε στο «Έλα στο Φως» της ΕΤ 2. Ουσιαστικά ήταν το πρώτο reality της ελληνικής τηλεόρασης αφού μέσα από 1500 νέους ηθοποιούς, τραγουδιστές και χορευτές επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή μόνο οι 20. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Γιώργος, τότε, Βασιλείου. Εκεί σπουδάζει χορό με τον Daniel Lomel, υποκριτική με την Νίκη Τριανταφυλλίδου, μουσική με τον Γιώργο Χατζηνάσιο, ενώ διδάσκεται από τις εμπειρίες των Μίνωα Βολονάκη, Λάκη Λαζόπουλο και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών του χώρου.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς περνάει με επιτυχία από την οντισιόν του Μίνωα Βολονάκη για το έργο του Σοφοκλή «Αντιγόνη», με πρωταγωνίστρια την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Οι πρόβες της παράστασης διαρκούν 2 μήνες και η αφετηρία της μεγάλης περιοδείας είναι η Επίδαυρος. Ο αρχαίος χορός, όπου συμμετέχει ο Γιώργος, ήταν από τις μεγαλύτερες εμπειρίες για κάποιον που είναι μόλις 17 χρονών. Ήταν ο πρώτος που σε τόσο μικρή ηλικία εμφανίζεται σε χορό στην Επίδαυρο. Το ίδιο καλοκαίρι αποφασίζει να αλλάξει πλεύση και να βρεθεί από το χώρο του θεάτρου σε εκείνο της μουσικής.
Τον Σεπτέμβριο του 1991 ο συνθέτης Αβέτ Κυζιριάν δηλώνει συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Δεν με θέλεις τολμηρό» και τραγουδιστή τον Γιώργο. Είναι η στιγμή όπου ο Γιώργος Βασιλείου αλλάζει …σε Γιώργο Αλκαίο. Ο Γιώργος αποσπά το πρώτο βραβείο ερμηνείας και ξεκινάει την καριέρα του. Με την επιστροφή του στην Αθήνα υπογράφει στην BMG, το πρώτο του τετραετές συμβόλαιο.
Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Ο Γιώργος δεν περιορίζεται μονάχα στην ερμηνεία αλλά συμμετέχει ενεργά στη σύνθεση και τον στίχο. Πριν την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ ο Γιώργος Αλκαίος γράφει τραγούδια και για άλλους καλλιτέχνες.
Η Αλέξια ερμηνεύει το «Ξυπνάει ο άλλος μου εαυτός», τραγούδι που χρησιμοποιήθηκε για τη διαφημιστική καμπάνια αναψυκτικού και ο Νότης Σφακιανάκης ερμηνεύει το «Όπα –Όπα» , το «Δεύτερα Χέρια» και το «Πες μου να πεθάνω». Τραγούδια που γνωρίζουν μέχρι και σήμερα μεγάλη επιτυχία.
Ο Μίλτος Καρατζάς, διευθυντής τότε της δισκογραφικής εταιρείας BMG, κυκλοφορεί τον πρώτο δίσκο του Γιώργου Αλκαίου με τίτλο «Με λίγο τρακ», εμπιστευόμενος τον στίχο στην Εύη Δρούτσα. Το τραγούδι «Τι- Τι» κάνει την διαφορά στην ελληνική μουσική σκηνή καθώς είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται ανατολίτικος ήχος σε συνδυασμό με δυτική pop, κάτι το οποίο ανέτρεψε τα μουσικά δεδομένα της εποχής. Από εκεί και πέρα ακολουθούν 6 δισκογραφικές δουλειές και η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη. 5 χρυσοί δίσκοι και 3 πλατινένιοι. Ένα μαύρο μαντήλι στο δεξί του χέρι γίνεται το σήμα κατατεθέν του για τα επόμενα 5 χρόνια. Είναι ο μόνος Έλληνας καλλιτέχνης που έκανε το φετίχ του …μόδα.
Η ανεξέλεγκτη πορεία της επιτυχίας σε συνδυασμό με το low profile του χαρακτήρα του ήταν αρκετά ώστε με την λήξη του συμβολαίου του από την BMG να δεχθεί μια σειρά σημαντικών προτάσεων από όλες σχεδόν τις δισκογραφικές εταιρείες. Η SONY MUSIC, είναι εκείνη η εταιρεία που καταφέρνει να αποκτήσει τον Γιώργο Αλκαίο στο δυναμικό της. Η πρώτη δισκογραφική δουλειά στη νέα του πλέον εταιρεία φέρει τον τίτλο «Ήχοι Σιωπής» και σοκάρει όλη την Ελλάδα με την extreme φωτογράφηση και το νέο look του Γιώργου. Σε κάτι λιγότερο από 24 ώρες γίνεται χρυσός. Ακολουθούν 4 δισκογραφικές δουλειές. Όλες χρυσές και οι 2 από αυτές πλατινένιες.
Το 2003 και με την λήξη του συμβολαίου του ο Γιώργος Αλκαίος, μετά από δύο μεγάλα συμβόλαια πολυεθνικών εταιρειών, αποφασίζει να μεταπηδήσει σε μια καθαρά ελληνική δισκογραφική εταιρεία. Η ALPHA RECORDS του έδωσε την δυνατότητα να δημιουργήσει μουσικά, κάτι που τον έκανε να δεχτεί την πρόταση συνεργασίας τους. Μια κίνηση που συζητιέται, εκτός από την υπογραφή του στην εταιρεία, είναι και το εξώφυλλο του πρώτου του cd στην ALPHA RECORDS, καθώς η συσκευασία θυμίζει DVD. Το 2004 κυκλοφορεί μια ειδική έκδοση από την ίδια δισκογραφική εταιρεία με 12 νέα τραγούδια και ένα 2ωρο DVD αφιερωμένο σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία (τραγούδια – video clips και ερασιτεχνικές λήψεις από συναυλίες) . Γνωστές προσωπικότητες από όλους τους χώρους (τραγουδιστές, ηθοποιοί, μοντέλα, παρουσιαστές, δημοσιογράφοι) μιλούν για εκείνον.
Το 2006 ο Γιώργος συναντάει και πάλι δισκογραφικά τον Μίλτο Καρατζά. Αυτή τη φορά η συνεργασία τους γίνεται κάτω από την στέγη της Virus Music, με ένα διετές συμβόλαιο. Όλο αυτό το διάστημα ο Γιώργος ονειρεύεται τη δημιουργία μιας δικής του μουσικής εταιρείας και το όνειρο του δεν αργεί να πάρει μορφή.
Το Νοέμβριο του 2008 ο Γιώργος Αλκαίος μαζί με τον Διονύση Σχοινά δημιουργούν την Friends Music Factory, την εταιρεία παραγωγής ήχου, εικόνας και έντυπου υλικού. Η Friends Music Factory αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα διακίνησης cds στα περίπτερα και βιβλιοπωλεία, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο την αγορά πώλησης των cds από 180 σε 14.000 σημεία. Η Friends Music Factory δεν πρωτοστατεί μόνο στα σημεία πώλησης αλλά και στην τιμή των cds, αφού καταφέρνει να την ‘ρίξει’ στα 9.90€, κάνοντας τις υπόλοιπες πολυεθνικές εταιρείες της χώρας μας, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
«Το δικό μας παραμύθι» είναι η πρώτη δουλειά του Γιώργου, που φέρει την υπογραφή της δικής του πλέον εταιρείας. Στο cd αυτό υπάρχει και η συμμετοχή της Αρετής Κετιμέ σε ένα ντουέτο έκπληξη. Με την συνεργασία αυτή στο τραγούδι «Άμα δε σε δω», ο Γιώργος και η Αρετή κατάφεραν να ρίξουν γέφυρα ανάμεσα στο εμπορικό και έντεχνο τραγούδι.
Ο Γιώργος Αλκαίος καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του έχει «ντύσει» μουσικά τηλεοπτικές εκπομπές σε ιδιωτικά κανάλια που σημείωσαν μεγάλη τηλεθέαση, τίτλους αρχής σήριαλ της ιδιωτικής τηλεόρασης καθώς επίσης και το σήμα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, την περίοδο αγοράς του από τον Δημήτρη Κοντομηνά.
ΧΡΥΣΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
- Η φήμη του Γιώργου έχει περάσει τα σύνορα της χώρας μας και είναι ιδιαίτερα αγαπητός όπου υπάρχει ελληνισμός.
- Είναι από τους ελάχιστους Έλληνες καλλιτέχνες που κατέχουν το ρεκόρ εδώ και δέκα συνεχόμενα χρόνια να επισκέπτονται για συναυλίες την Κύπρο, την Γερμανία, την Αγγλία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
- Στο εξωτερικό ο Γιώργος Αλκαίος θεωρείται ethnic καλλιτέχνης και για αυτό το λόγο έχει δώσει συναυλίες σε διάσημες μουσικές σκηνές, θέατρα και αίθουσες. House of Blues, Manhattan Center, Metro, Taj Mahal, Crown, Fox Studios, Vic Theater είναι μερικοί από τους χώρους που έχει τραγουδήσει. Πρόσφατα έδωσε δυο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής στα Τίρανα της Αλβανίας, ενώ έχει δεχτεί ήδη 2 προτάσεις να εμφανιστεί στη Βουλγαρία και την Ρουμανία.
- Πάνω από 300000 άτομα όλα αυτά τα χρόνια έχουν παρακολουθήσει συναυλίες του Γιώργου.
- Το όνομα του Γιώργου Αλκαίου δεν είναι γνωστό μόνο στην ομογένεια αλλά έχει μπει και στα διεθνή charts.
- Το 2000 το τραγούδι του με τίτλο ‘Σημάδι’ βρέθηκε να φιγουράρει στη συλλογή του Buddha Bar της Γαλλίας. Είναι ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης που μπαίνει σε μια τέτοια συλλογή.
- Ένα χρόνο μετά, το ‘Συρματόπλεγμα’ γίνεται ύμνος της γνωστής Τουρκικής ομάδας Γαλατά Σαράι, όταν εκείνη κερδίζει το διηπειρωτικό κύπελλο καθώς και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
- Ο πρώτος του πλατινένιος δίσκος στο εξωτερικό ήρθε από την Σουηδία. Οι Antique ερμηνεύουν το «Opa – Opa» και κατακτούν την Ευρώπη.
- Το ίδιο τραγούδι ερμηνεύει ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής στη χώρα μας, η Δέσποινα Βανδή, συνεχίζοντας την επιτυχία της στο εξωτερικό, κατακτώντας την πρώτη θέση σε ραδιοφωνικά Ευρωπαϊκά charts.
- Το 2006 το «Opa – Opa» αποτελεί soundtrack στην Χολιγουντιανή ταινία “Children of men” ( Τα παιδιά του κόσμου), με πρωταγωνιστές τους Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine και σκηνοθέτη τον Alfonso Cuaron. Η ταινία προτάθηκε για 3 Όσκαρ.
- Ήδη το ‘Σ’ αγαπάω’ έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά και αναμένεται η κυκλοφορία από καλλιτέχνη του εξωτερικού.
- Το ίδιο τραγούδι έχει ερμηνευθεί και έχει γίνει μεγάλη επιτυχία στην Ανατολική Ευρώπη από γνωστό Ρουμάνο τραγουδιστή, παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος δεν έχει δώσει ποτέ την άδεια του για την κυκλοφορία του.
- Το ‘Κι όλο μου λείπεις’ αποτελεί το μουσικό σήμα του μεγαλύτερου ραδιοτηλεοπτικού ομίλου της Βουλγαρίας.
- Το τραγούδι του «Το ‘ξερα (Να,να,να)», γίνεται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην Βουλγαρία, Σερβία και Αρμενία.
- «Ο Σύρτης» ταξιδεύει μέχρι την Τουρκία και ντύνεται με την φωνή της Tanyeli κατακτώντας την κορυφή του γειτονικών ραδιοφωνικών charts.