Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου!
, που με το λιτό γκρίζο της πέτρας, που είναι φτιαγμένα τα παλιά σπίτια της, μοιάζει σαν σκηνικό αγαπημένου παραμυθιού. Εκεί τα «Παραμύθια και οι Μουσικές του Κόσμου» βρήκαν τον καταλληλότερο τόπο για να ζωντανέψουν και να μας ταξιδέψουν μακριά από την καθημερινότητα για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Αναζητώντας το «Αρκαδικό ιδεώδες», την απελευθέρωση από τη καθημερινότητα και τη μετάβαση σε τόπους μαγικούς, ονειρεμένους και ανέμελους, ξεκινάμε και φέτος με ποιότητα και σεβασμό στον άνθρωπο, το μαγικό ταξίδι μας στις ξεχασμένες ιστορίες του παρελθόντος, να ταξιδέψουμε με μαγικά παραμύθια στους ρυθμούς του δάσους και στο κελαΐδισμα των πουλιών, στους τόπους που τα μεσημέρια λένε «χορεύουνε» οι νεράιδες και ακούγονται οι φλογέρες των βοσκών.
Μέσα στις άσχημες οικονομικά συνθήκες της εποχής προσπαθήσαμε να υπάρξουμε και αυτήν την χρονιά, έστω και με μικρότερο πρόγραμμα, βάζοντας προτεραιότητες μας, το παιδί και τα παραμύθια πλαισιωμένα με λίγες μουσικές πινελιές.
Το πρόγραμμα «Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου», το οποίο είναι πλέον τεσσάρων χρόνων, θα πραγματοποιηθεί για ένα μόνον τριήμερο, το τελευταίο όπως πάντα, του Ιουλίου, στις 30, 31 Ιουλίου 2010 & 1 Αυγούστου 2010, από το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΕΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΗΧΩΝ» , υπό την Αιγίδα και με την υποστήριξη του Δήμου Βυτίνας.
Διαλέξαμε τόπους μαγικούς, ενεργειακούς, με αδαπάνητη ενέργεια, ξωκλήσια, αλώνια, ξέφωτα μέσα στο δάσος, παλιά κτίρια γεμάτα μνήμες από το παρελθόν, ερειπωμένα χωριά που δηλώνουν ακόμα την παλιά τους ακμή. Διαλέξαμε διαδρομές και τόπους, που μάλλον περπάτησε ο Πάνας, ο αρχαίος θεός της Αρκαδίας, που έπαιξε τον αυλό του, που ερωτεύτηκε και ποιος ξέρει…οι ιστορίες των παραμυθάδων μπορεί να τον φέρουν κοντά μας, να συνοδεύσει με τους ήχους του αυλού του, τα παραμύθια μας τις νύχτες.
Σημαντικοί παραμυθάδες, παλαιότεροι και νεότεροι οι: η Μάνια Μαράτου, η Λίλη Λαμπρέλλη, η Αγνή Στρουμπούλη, η Ανθή Θάνου με τον Παναγιώτη Κούλελη, η Εύη Γερόκωστα, ο Δημήτρης Προύσαλης και οι Παραμυθοκόρες θα αφηγηθούν τα βράδια παραμύθια για της μοίρας τα γραμμένα, του έρωτα και του καημού, του κάτω και του πάνω κόσμου, για ανθρώπους με φιλοσοφικές αναζητήσεις και θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους… ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Παραμύθια το ηλιοβασίλεμα, λίγο πριν ο ήλιος δώσει τη θέση του στη νύχτα, παραμύθια το ξημέρωμα περιμένοντας την μέρα. Παραμύθια ταπεινά, παραμύθια βγαλμένα από πανάρχαιες παραδόσεις, παραμύθια όπου μπορεί να λάβει χώρα το θαυμάσιο, το θαύμα.
Συγγραφείς – παραμυθάδες όπως ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, η Βασιλική Νίκα και από τους αφηγητές η Λίλη Λαμπρέλλη και η Εύη Γερόκωστα, με παραμύθια γραμμένα για παιδιά, θα παρουσιάσουν τα βιβλία – παραμύθια τους στα παιδιά, ζωντανά και διαδραστικά, προάγοντας την φιλαναγνωσία. Με τη βοήθεια ειδικών εμψυχωτών – εκπαιδευτικών, την συνεργασία των Εκδόσεων Πατάκη, την φαντασία του Δικαίου Χατζηπλή, τα παιδιά θα ζωντανεύουν το παραμύθι με το δικό τους μοναδικό τρόπο μέσα από εικαστικά, κατασκευές, μουσική και ρυθμό, έτσι ώστε να καταγράφεται το μήνυμα και η συμβολή του παραμυθιού. Και το απόγευμα στην Πλατεία της Βυτίνας θα παρουσιάζουν την δουλειά τους στους μεγάλους.
Τα πρωινά για όσους θέλουν να προσεγγίσουν το παραμύθι με έναν άλλο τρόπο, πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια αφήγησης παραμυθιών με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Η Λίλη Λαμπρέλλη με θέμα «Η έλλειψη τεχνικής σαν τεχνική αφήγησης,,», η Ανθή Θάνου με «Άκου ένα παραμύθι… πες ένα παραμύθι» -πειραματισμοί στην αφήγηση- και η Μάνια Μαράτου με «Η κουτσούνα, τα αινίγματα και ο Όμηρος», η κάθε μια με τον τρόπο της θα επιχειρήσει να μυήσει τους νέους αφηγητές και όσους θέλουν να προσεγγίσουν διαφορετικά το μαγικό κόσμο του παραμυθιού και την τεχνική της αφήγησης, ακουμπώντας στην πείρα που συγκέντρωσαν μέσα στα χρόνια.
Παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Τοπία καταγωγής» με έργα των: Καλαβεσίου Φωτεινή, Καρώνη Παναγιώτη, Τσιλιμάγκου Καλλιρρόη, που παρουσιάζουν μια ανασύνθεση του ελληνικού τοπίου, έτσι όπως αυτό έχει αποκρυσταλλωθεί στο μέσα των καλλιτεχνών, σε σχήματα, χρώματα, γραμμές, και αναδύεται μέσα από την ανάμνηση και την επίμονη παρατήρηση.
Έκθεση φωτογραφίας της Unicef με θέμα το έργο της για τα παιδιά στον κόσμο, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Παιδιά Του Τόπου Και Του Κόσμου» των Παναγιώτη Μέγα και Κώστα Παναγιωτακόπουλου, όπου δύο ερασιτέχνες φωτογράφοι ακουμπάνε με αγάπη πάνω στα πρόσωπα και τα μάτια των παιδιών, τα γεμάτα αλήθεια σε κάθε στιγμή της ζωής. Ο πρώτος σε παιδιά σε μακρινά ταξίδια, ο δεύτερος στα παιδιά της Βυτίνας, τα παιδιά του τόπου μέσα στον κόσμο των παραμυθιών.
Έκθεση μικροαντικειμένων με τίτλο «Φαντασίας καμώματα… παραμυθιών αποτυπώματα» που αποτελείται από πρωτότυπα χειροποίητα έργα, δουλεμένα με πολύ μεράκι και μεγάλο απόθεμα ψυχής από την δημιουργό Χαρά Σωτηροπούλου – Αντιόχου, και έκθεση πρωτότυπης εικονογράφησης «Παραμύθια σε εικόνες» -«Από το κάστρο της Σουμουτού στο Δάσος της Βυτίνας», με εικονογραφήσεις από τα πέντε βιβλία παραμύθια, που έγραψε και εικονογράφησε η βραβευμένη Βάσω Ψαράκη που συνοδεύεται από ηχογραφημένες αφηγήσεις της ίδιας, που θα μας μεταφέρει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της μάγισσας Σουμουτού.
Επίσης κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων το Σωματείο θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο, με βιβλία των συγγραφέων που συνεργάζονται για την πραγματοποίηση του προγράμματος και των παραμυθάδων.
Η τέταρτη αυτή συνάντηση Μύθων και Ήχων ανοίγει τις πύλες της στην όμορφη Βυτίνα και σας καλεί σε μια ξενάγηση στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό με… Παραμύθια λαϊκά, μαγικά, απελευθερωτικά. Παραμύθια που διδάσκουν, συμβουλεύον, μαλώνουν αλλά πάντα παραμύθια που σε ταξιδεύουν.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!
«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
«Παραμύθια… για να γλυκάνει η ψυχή και να μερέψει»
30, 31 Ιουλίου 2010 & 1 Αυγούστου 2010