Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Μουσική Εκπαίδευση
Για τους σκοπούς του Συνεδρίου, βρίσκονται ήδη στην πόλη μας 2500 μουσικοπαιδαγωγοί και μουσικοί, από 70 χώρες του κόσμου. Είναι η πρώτη φορά που επιστημονικό γεγονός ανάλογης εμβέλειας διοργανώνεται στην Ελλάδα.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε μετά τις 21:00 και την πρώτη από τις τέσσερις μουσικές βραδιές που πραγματοποιήθηκαν στο Πάρκο της Μουσικής, μετά από την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, αναφερόμενος στις εναρκτήριες εκδηλώσεις του Συνεδρίου, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για το οπτικό και ακουστικό αποτέλεσμα, που θύμισε σε όσους το παρακολούθησαν κάτι από την αίγλη της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Συγκεκριμένα ο κ. Πέγκας δήλωσε: «Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την ιδιαίτερα συγκινητική τελετή έναρξης του 30ου Παγκοσμίου Συνεδρίου για τη Μουσική Εκπαίδευση και να γίνω μάρτυρας, με χιλιάδες ακόμη θεατές από όλο τον κόσμο, της Όμορφης Ελλάδας: η Κρατική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης δίπλα στο ελληνικό μπουζούκι, τα παιδικά ελληνικά τραγούδια και τα ελληνικά μοιρολόγια με τη φωνή του καταπληκτικού Χρόνη Αηδονίδη, ο Νίκος Κυπουργός, οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Νίκου Σκαλκώτα και του Γιάννη Κωνσταντινίδη, η πολύχρωμη παρουσία της Χορωδίας του Κολλεγίου «Ανατόλια» και τα πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου, ο παλικαρίσιος Πυρρίχειος και τα αιώνια ερωτήματα των ελλήνων ποιητών, του Ελύτη, του Βάρναλη και του Σικελιανού, για την ύπαρξη, την αγάπη, την πίστη, την ομορφιά και το θάνατο. Είμαι περισσότερο πεπεισμένος από κάθε άλλη φορά, ότι μόνο η Τέχνη και ο Πολιτισμός μας θα μπορέσουν να μας βγάλουν από τα καθημερινά μας αδιέξοδα».
Υπενθυμίζεται ότι για τις εργασίες του Συνεδρίου και για τα μουσικά γεγονότα που συνοδεύουν τη διοργάνωση, βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη μουσικοί από την Κύπρο, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ν. Αφρική, την Τουρκία, την Σουηδία, τη Βραζιλία, την Ουγγαρία, τη Ναμίμπια, τη Ρωσία, την Ισλανδία και την Ελλάδα. Οι ανοικτές συναυλίες στο Πάρκο Μουσικής διαρκούν από τις 21:00 έως τις 24:00 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Από τις 15 ως τις 17 Ιουλίου 2012, το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 16/7/2012
Sirnagme (Τουρκία)
Out Egwu Odi Nana (Νότια Αφρική)
Håkan Rydin Trio (Σουηδία)
Jamem 5 (Βραζιλία)
Αι φωναί (Κύπρος)
Delaware Steel (Η.Π.Α.)
ΤΡΙΤΗ 17/7/2012
Συγκρότημα «Μουσικές του Κόσμου» – Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Hungarian Folk Music (Ουγγαρία)
Gabzella Performers (Ναμίμπια)
Kamchatka Russian Quartet (Ρωσία)
Reykjanesbaer Big Band (Ισλανδία)
Την Τετάρτη 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η «Ελληνική Βραδιά», στο πλαίσιο της οποίας αναδείχθηκε η ποικιλομορφία της εγχώριας μουσικής δημιουργίας.
Η Ελληνική βραδιά αποτελούνταν από δύο μέρη:
Από τις 19:00 έως τις 21:00, παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος, αποκλειστικά για τους συνέδρους, εντός του Μεγάρου Μουσικής, με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, της Μαρίζας Κωχ και του μουσικού σχήματος «Πλάζα». Στις 21:00 η Μπάντα δρόμου «Κρουστόφωνο» οδήγησε τους συνέδρους στο Πάρκο Μουσικής, σε μία ακόμη ανοιχτή συναυλία για το κοινό, στην οποία πρωταγωνίστησαν τα σχήματα: «Λαϊκό – Ρεμπέτικο» του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, «Ιδαία Γη» (Κρητική μουσική με τους Αρετή Καμηλάκη, Χάρη Πορφυρίδη, Σπύρο Αλεξανδράκη), «Ψυχή και Σώμα» (Ποντιακή μουσική με τους αδελφούς Τσαχουρίδη) και το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης (Παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα).