Ρεσιτάλ «σε ήχο γαλλικό»
ένα κοινό ρεσιτάλ που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Τετάρτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης: 20.30).
Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει έργα Σατί, Φωρέ, Χαν, Πουλένκ και Σαμπριέ και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επιτυχημένης Σειράς του Μεγάρου «Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος».
Ο πρόλογος αυτής της γαλλικής βραδιάς ανήκει στον κορυφαίο Γάλλο μουσουργό, Ερίκ Σατί (1866-1925), τον πρόδρομο του ντανταϊσμού και του υπερρεαλισμού, και σε τέσσερα πιανιστικά του έργα σύντομης διάρκειας: Γνωσιανές αρ. 4 και 5, Πασακάλια και Η παγίδα της Μέδουσας που θα ερμηνεύσει η Ντιάνα Βρανούση.
Τη γνωστή πιανίστα θα διαδεχθεί στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος η μετζοσοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη που θα τραγουδήσει τέσσερις mélodies του Γκαμπριέλ Φωρέ (1845-1924), ενός συνθέτη που μελοποίησε με ιδιαίτερη ευαισθησία και λεπτότητα τους στίχους των μεγάλων Γάλλων ρομαντικών και συμβολιστών ποιητών και συγγραφέων του 19ου αιώνα όπως οι Πωλ Βερλαίν, Συλλύ Πρυντόμ, Βικτόρ Ουγκώ και Λεκόντ ντε Λιλ. Θα ακουστούν τα τραγούδια «Φεγγαρόφωτο», «Εδώ κάτω!», «Η πεταλούδα και το λουλούδι» και «Τα ρόδα του Ισπαχάν». Την υπογραφή του Γκαμπριέλ Φωρέ φέρουν άλλωστε και οι Βαρκαρόλες αρ. 4 (έργο 44) και αρ. 6 (έργο 70), καθώς και το Νυχτερινό αρ. 8 (έργο 84) που θα παρουσιάσει ακολούθως στο πιάνο η Ντιάνα Βρανούση. Ο επίλογος του πρώτου μέρους ανήκει σε έναν Βενεζουελανό δημιουργό, τον Ρεϊνάλντο Αν (1874-1947) που έζησε σχεδόν όλη του τη ζωή στη Γαλλία και περιέβαλε με αγάπη και σεβασμό την ποιητική παρακαταθήκη των Γάλλων λογοτεχνών του 19ου αιώνα, επενδύοντας τον έμμετρο λόγο τους με τις αισθαντικές και εκλεπτυσμένες μελωδίες του, από τις οποίες η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη επέλεξε να παρουσιάσει δύο τραγούδια σε ποίηση του Βικτόρ Ουγκώ («Αν οι στίχοι μου είχαν φτερά» και «Ονειροπόληση»), καθώς και δύο ακόμη σε ποίηση του Πωλ Βερλαίν («Η δύσπιστη», «Οι δύο μας»).
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα αρχίσει και πάλι με την Ντιάνα Βρανούση η οποία θα παρουσιάσει τρεις πιανιστικές μικρογραφίες του Εμμανυέλ Σαμπριέ (1841-1894), ενός από τους πλέον ευφάνταστους και συνθετικά πολυσχιδείς Γάλλους μουσουργούς. Οι μινιατούρες αυτές τιτλοφορούνται «Μελαγχολία», «Φύλλο λευκώματος» και «Χαμπανέρα». Θα τις διαδεχθούν δύο ακόμη παρτιτούρες του ίδιου συνθέτη, γραμμένες αυτή τη φορά για φωνή και πιάνο: το «Τραγούδι για την Ζαν» (σε ποίηση Κατύλ Μαντές) και η «Το ευτυχισμένο νησί» (σε ποίηση Εφραίμ Μικαέλ). Ο Σαμπριέ, κατά γενική ομολογία, άσκησε ισχυρή επιρροή και στον Φρανσίς Πουλένκ (1899-1963), έργα του οποίου θα παίξει στη συνέχεια στο πιάνο η Ντιάνα Βρανούση. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αρχικά τους Αυτοσχεδιασμούς αρ. 7, 13 και 15, ενώ λίγο αργότερα θα ακούσει την Ειρήνη Καράγιαννη να αποδίδει φωνητικά το τραγούδι του Πουλένκ «Τα μονοπάτια του έρωτα» σε ποίηση του φημισμένου θεατρικού συγγραφέα Ζαν Ανούιγ («Αντιγόνη», «Ο κορυδαλλός», «Χορός λωποδυτών», κ.ά.). Προηγουμένως, θα έχει παρεμβληθεί το τραγούδι «Τρυφερά» του Ερίκ Σατί (1886-1925) σε στίχους του Παριζιάνου συγγραφέα και διάσημου τραγουδοποιού Βενσάν Υσπά.
Η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη, το βιογραφικό της οποίας περιλαμβάνει λαμπρές σπουδές στη Ρώμη, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και το Μιλάνο, και πλήθος συμμετοχών σε παραγωγές λυρικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λογίζεται ως μία από τις σημαντικότερες μονωδούς της γενιάς της. Έχοντας εξασφαλίσει τις υποτροφίες των Ιδρυμάτων «Αλέξανδρος Ωνάσης» και «Μαρία Κάλλας» και αφού ολοκλήρωσε τις μουσικές και ακαδημαϊκές σπουδές της στην Ελλάδα (είναι απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), θήτευσε δίπλα σε σπουδαία ονόματα της όπερας όπως η Βικτόρια ντε λος Άνχελες και η Μαρία Λουίζα Τσόνι. Επιβραβεύθηκε, δε, για τις υψηλές καλλιτεχνικές επιδόσεις της με το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού «Τζουζέππε ντι Στέφανο» (1998). Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τους γνωστότερους πρωταγωνιστικούς ρόλους για μετζοσοπράνο της προκλασικής, κλασικής αλλά και μοντέρνας λυρικής εργογραφίας, τους οποίους έχει ενσαρκώσει στις σκηνές πολλών θεάτρων του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων η Σκάλα του Μιλάνου και το Τεάτρο Ολίμπικο της Βιτσέντσα. Η Ειρήνη Καράγιαννη ασχολείται επίσης με το σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο. Έχει ερμηνεύσει σε παγκόσμια πρώτη (1992) τον ρόλο της Ηλέκτρας στην όπερα «Πυλάδης» του Γιώργου Κουρουπού, ενώ έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση σύγχρονες ελληνικές δημιουργίες. Ως σολίστ, έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τους Σολίστ της Πάτρας και άλλα ορχηστρικά συγκροτήματα, ενώ έχει δώσει ρεσιτάλ σε πόλεις της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Τέλος, έχει συμμετάσχει στη δισκογραφική έκδοση της όπερας για παιδιά «Οι δραπέτες της σκακιέρας» του Γιώργου Κουρουπού, καθώς και σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών σε συνεργασία με διακεκριμένα ελληνικά μουσικά σύνολα.
Γεννημένη στο Παρίσι, η πιανίστα Ντιάνα Βρανούση έδωσε εντυπωσιακά δείγματα του ταλέντου της από νεαρότατη ηλικία: στα δεκατέσσερά της έγινε δεκτή στην Ανωτέρα Τάξη Πιάνου και στην Τάξη Ανωτέρων Θεωρητικών του Ωδείου Αθηνών όπου σπούδασε με υποτροφία. Αποφοίτησε δεκαεννέα ετών με δίπλωμα πιάνου (πρώτο βραβείο παμψηφεί), πτυχίο αρμονίας (άριστα και τιμητική διάκριση) και πτυχίο αντίστιξης και φούγκας (άριστα παμψηφεί). Μετά από διαγωνισμό, κέρδισε υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών για σπουδές πιάνου στο Παρίσι και την École Normale de Musique, απ’ όπου αποφοίτησε με δίπλωμα σολίστ. Εξειδικεύθηκε στο σύγχρονο ρεπερτόριο (κυρίως στα έργα του Ολιβιέ Μεσσιάν) υπό την καθοδήγηση της Υβόν Λοριό, ενώ μελέτησε επίσης με τους Γιάκοβ Ζακ και Μπέλα Νταβίντοβιτς στη Μουσική Ακαδημία της Βαϊμάρης. Η Ντιάνα Βρανούση έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ της ημεδαπής και της αλλοδαπής ερμηνεύοντας ένα ευρύτατο φάσμα ρεπερτορίου που εκτείνεται από το μπαρόκ ως τον 21ο αιώνα. Μάλιστα, έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα κοντσέρτα για πιάνο των Πουλένκ και Στραβίνσκυ αλλά και έργα για πιάνο των Μιγιώ και Μεσσιάν, ενώ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, έχει ερμηνεύσει για πρώτη φορά πιανιστικές δημιουργίες σημαντικών Ελλήνων συνθετών. Έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική της Ε.Ρ.Τ. και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις για λογαριασμό της Ελληνικής, Γαλλικής και Γερμανικής Ραδιοφωνίας, αλλά και γνωστών δισκογραφικών εταιρειών, ενώ έχει μαγνητοσκοπήσει μουσικά προγράμματα για την τηλεόραση. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών.
Οι τιμές των εισιτηρίων για το ρεσιτάλ της Ειρήνης Καράγιαννη και της Ντιάνας Βρανούση είναι : € 5 [φοιτητικά], 12 και 20.