Tango
Η Ισπανική λέξη tango λέγεται ότι πήρε το όνομα της από την Δυτική Αφρική μέσα από μια γλωσσική οικογένεια Niger-Congo που συγγενεύει με την λέξη tamgu (χορεύω). Από το 1900-1920 το tango ωριμάζει και διαδίδεται σε όλο τον κόσμο σαν χορός. Η χρυσή εποχή του είναι από το 1935-1955 που κυριαρχεί στο Μπουένος Άιρες στην συνέχεια υπάρχει μια μικρή παρακμή μέχρι το 1983 που επιστρέφει αναγεννημένο κάνοντας ξανά όλο τον κόσμο να χορεύει αισθησιακά tango.
Έχει ρίζες από την Ισπανία που μέσα από κάποια είδη που συνοδεύονταν από παλαμάκια και τακούνια, από την Αφρική και την Ιταλία. Κάποια συγγενικά είδη είναι η μιλόγκα και το Αργεντίνικο βαλς. Οι πρώτη γενιά ερμηνευτών tango ονομάζεται ‘’ΠΑΛΙΑ ΦΡΟΥΡΑ’’ (Guardia Vieja), μέσα σε αυτούς ανήκει και ο Angel Villoldo που ηχογράφησε το πρώτο tango. Κατά την χρυσή εποχή δημιουργήθηκαν ορχήστρες , έγιναν πολλές ηχογραφήσεις με τον κάθε καλλιτέχνη να δημιουργεί ένα δικό του στυλ που σιγά σιγά οι ρυθμοί γίνονταν όλο και πιο περίπλοκοι. Πιο μετά χρονικά οι ορχήστρες παρακμάζουν αφού έρχονται ξανά στην επιφάνεια οι σόλο τραγουδιστές. Μετά το 1983 ακμάζουν ξανά οι ορχήστρες δημιουργούνται καινούρια τραγούδια με σεβασμό πάντα στο ήθος αυτού του ιστορικού είδους μουσικής και χορού.
Kάποιοι σημαντικοί καλλιτέχνες είναι: Angel Villoldo – Carlos Gardel – Anibal Troilo – Carlos di Sarli – Juan d’Arienzo – Francisco Canaro – Osvaldo Pugliese – Roberto Goyeneche – Susana Rinaldi – Astor Piazzolla – Daniel Melingo – Tanghetto – Narcotango – Gotan Project
Όργανα που χρησιμοποιούνται : ακορντεόν – μπαντονέον – πιάνο – κιθάρα – βιολί – κοντραμπάσο και εννοείται φωνή.
{music}images/stories/audio/tasioulastango{/music}
To ταξίδι μας για άλλη μια βδομάδα τελείωσε και αυτή την φορά με κάτι πιο ερωτικό και αισθησιακό. Ακούγοντας λοιπόν τα παραπάνω κομμάτια φανταστείτε απλά ότι ντάμα σας είναι η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου, κλείστε τα μάτια ακολουθώντας τα βήματα της καρδιάς σας. Θα τα πούμε ξανά σε 15 μέρες περίπου για ένα ακόμα μουσικό ταξίδι και να θυμάστε ότι “ΑΚΟΥΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΚΟΥΩ”
Εις το επανειδείν…