Vi(de)oγραφίες Καλλιτεχνών: Η καριέρα του Usher σε 10 βίντεο
Η καριέρα του ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και έχει πουλήσει μέχρι σήμερα παραπάνω από 65 εκατομμύρια δίσκους, κατατάσσοντας τον δεύτερο στη λίστα με τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες της δεκαετίας με τον δίσκο «Confessions» του 2004. Έχει κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων του, ενώ πέρα από σπουδαίος καλλιτέχνης είναι αφοσιωμένος μπαμπάς δύο αγοριών και έχει αναπτύξει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Δουλεύοντας το αφιέρωμα του Usher, νομίζω πως είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές αποδείξεις της εξέλιξης ενός καλλιτέχνη μέσα από την προσωπική του βιντεογραφία.
Η βιντεογραφία του χαρακτηρίζεται από χορευτική δεινότητα, γνήσια R&B φωνητικά, σεξουαλικότητα, slang συμπεριφορά, έκφραση συναισθημάτων, ενδυματολογικό στυλ και παρουσίαση οικογενειακών και ερωτικών καταστάσεων από το πρώτο φιλί μέχρι τα χαρτιά του διαζυγίου.
Ας ξεκινήσουμε:
1)Can You Get wit It (1994)
Σκηνοθεσία: Sean Combs & Lionel C. Martin
Ξεκίνησε τη μουσική διαδρομή του όταν ήταν μόλις 11 χρονών, αλλά καθοριστική για αυτόν ήταν η ακρόαση που έκανε στον παραγωγό L.A. Reed, ο ίδιος που μετέπειτα ανέλαβε μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας, ανάμεσα τους η Rihanna και ο Justin Bieber. Το 1994 από τον πρώτο δίσκο του Usher κυκλοφόρησε το «Can You Get Wit It» . Μπορεί ο Usher να μην είχε κλείσει τότε ούτε τα 16 του χρόνια, αλλά ήδη ξεχώρισαν τα τεχνικά άρτια R&B φωνητικά του και το πάθος του για τη μουσική. Το συνοδευόμενο βίντεο διακρίνεται έντονα για την 90s ατμόσφαιρά του με τον τραγουδιστή να κάνει αταξίες στο σχολείο και να βολτάρει στην πόλη καθισμένος πάνω στο καπό ενός κάμπριο αυτοκινήτου. Μελετώντας τις χορευτικές του κινήσεις αρχικά σκέφτεσαι πως ήταν πολύ άγουρες αλλά στη συνέχεια καταλαβαίνεις πως μπόρεσε με την πάροδο του χρόνου να γίνει χορευτικό ίνδαλμα κρατώντας τη βάση των κινήσεων που είχε από το ξεκίνημα της καριέρας του.
2)You Make Me Wanna (1997)
Σκηνοθεσία: Bille Woodruff
Τρία χρόνια μετά, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του Usher «My Way» που γνωρίζει μεγαλύτερη επιτυχία από το ντεμπούτο του και βγάζει τα πρώτα Νο1 τραγούδια του, το «You Make Me Wanna» στο UK και το «Nice & Slow» στην Αμερική. Στο κλιπ του «You Make Me Wanna» βλέπουμε πως ο 19χρονος Usher δε θυμίζει πια το παιδάκι που προσπαθούσε να εντυπωσιάσει. Εμφανίζεται με γραμμωμένο σώμα, σκουλαρίκια, εμφανώς δουλεμένες χορευτικές ικανότητες και διάφορα βιντεογραφικά ευρήματα όπως το χορευτικό που κάνει καθισμένος σε καρέκλα και τα συγχρονισμένα βήματα των πολλαπλών «εαυτών» του. Ο δίσκος ανακηρύχθηκε 6 φορές πλατινένιος πουλώντας παραπάνω από 3.7 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αμερική. Το νέο αστέρι της αμερικανικής μουσικής είχε μόλις ανοίξει τα φτερά του.
3)My Way (1998)
Σκηνοθεσία: Paul Hunter
Το title track του δίσκου ωστόσο, που αποτέλεσε το τελευταίο single πήγε ακόμη παραπέρα τον Usher και το βιντεογραφικό του προφίλ. Ένα καλογυρισμένο slang χορευτικό βίντεο που είχε κατά την γνώμη μου όλες τις προδιαγραφές για ένα αξιομνημόνευτο «pop cult» βίντεο με το ευφάνταστο ενδυματολογικό στυλ, το μακιγιάζ, τις περίτεχνες ομαδικές χορογραφίες, την «χορευτική διαμάχη» δύο αντίπαλων ομάδων, τον χώρο με τα αυτοκίνητα, τα φουσκωτά παιχνίδια και την οικοδομή. Το ανακάλυψα μόλις τώρα, αλλά αποτελεί για μένα ένα από τα καλύτερα βίντεο του. Κάτι που παρατηρούμε για πρώτη φορά, είναι η αλυσίδα του Usher με το χαρακτηριστικό U που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν στο look του τραγουδιστή.
4)U Remind Me (2001)
Σκηνοθεσία: Dave Meyers
Η νέα χιλιετία βρίσκει τον Usher να κυκλοφορεί τον τρίτο του δίσκο «8701» που συνέχισε τις πλατινένιες πωλήσεις περιέχοντας δύο Νο1 κομμάτια, το «U Remind Me» και το «U Got It Bad». Κάτι που ίσως δε γνωρίζετε είναι πως κανονικά ο δίσκος ήταν να κυκλοφορήσει το 2000 με τον τίτλο «All About U», αλλά η εταιρεία ανέβαλε την κυκλοφορία γιατί είχαν διαρρεύσει αρκετά κομμάτια στο διαδίκτυο, βάζοντας τον τραγουδιστή στη διαδικασία να ξαναμπεί στο studio. Εκείνη τη δεκαετία είναι που ξεκίνησε η έντονη διαμάχη των καλλιτεχνών με το ίντερνετ και την παράνομη κυκλοφορία της μουσικής τους. Ο αρχικός τίτλος θα ταίριαζε πολύ στον δίσκο καθώς η πλειοψηφία των τραγουδιών έχει στον τίτλο τους το γράμμα/αντωνυμία «U». Ο τίτλος που τελικά υιοθετήθηκε ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και προσωπικός για τον Usher, καθώς δήλωνε την πρώτη φορά που τραγούδησε μπροστά σε κοινό το 1987, και την κυκλοφορία του δίσκου του 2001, δηλαδή 19-87 και 20-01 = 8701. Πως τα καταφέρνω κάθε φορά να αραδιάζω δέκα σειρές πράγματα πριν μιλήσω για το βίντεο με κάνει να ανησυχώ. Στο «U Remind Me» λοιπόν, βλέπουμε τον τραγουδιστή να περιτριγυρίζει μια γυναίκα σε ένα εμπορικό κέντρο και να της τραγουδά. Είναι από τις πρώτες φορές στη βιντεογραφία του Usher που βλέπουμε η υπόθεση να επικεντρώνεται σε ένα ρομάντζο , συνάμα από τα πρώτα του σέξι βίντεο, όντας πλέον 23 χρονών, ενώ στη μέση του κλιπ δίνει ένα ρεσιτάλ χορευτικών κινήσεων καταλήγοντας με ένα αξιοπρόσεκτο σάλτο στο κάθισμα μιας Lamborghini.
5)Yeah! (2004)
Σκηνοθεσία: Little X & Usher
Και φτάσαμε στο 2004, ομολογουμένως την χρονιά του Usher με την κυκλοφορία του πιο εμπορικού album της καριέρας του και του δεύτερου πιο εμπορικού της δεκαετίας, του «Confessions». Συγκεκριμένα 4 singles του δίσκου πέρασαν συνολικά 28 βδομάδες στο Νο1 το 2004, δηλαδή πάνω από τον μισό χρόνο, η Αμερική άκουγε μόνο Usher σημειώνοντας ένα ρεκόρ που ενδέχεται να μην καταρριφθεί. Όπως καταλαβαίνετε ο δίσκος πούλησε τρελά, πουλώντας πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική, 20 παγκοσμίως και ο Usher έζησε περίτρανα το peak της καριέρας του. Κεντρικό single ήταν το «Yeah!» που παρέμεινε στην κορυφή του Billboard Hot 100 για 12 συνεχόμενες εβδομάδες αποτελώντας τη μεγαλύτερη επιτυχία του καλλιτέχνη μέχρι σήμερα. Κάθε καλλιτέχνης κυκλοφορεί ένα τραγούδι που ταυτίζεται μαζί του, όπως η Britney το «Oops… I did it Again», η Rihanna το «Umbrella», ο Justin Bieber το «Baby», έτσι και για τον Usher το «Yeah!» αποτέλεσε το κομμάτι του. Το αξιοθαύμαστο είναι ότι όταν κατέβηκε από την κορυφή, ανέβηκε το «Burn» επίσης του Usher. Στο βίντεο του «Yeah!» λοιπόν, βλέπουμε τον Usher με κυριαρχική διάθεση, να φλερτάρει με το φακό και με τις κοπέλες του μαγαζιού, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό χορευτικά. Παρόλο που το τραγούδι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του τραγουδιστή, το βίντεο δεν διακρίνεται για την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητά του, αλλά συνήθως στο νου μας μένουν τα βίντεο των πιο επιτυχημένων κομματιών και όχι τα πιο καλοδουλεμένα βίντεο των καλλιτεχνών. Αυτό ήταν το κίνητρο μου ξεκινώντας αυτή την στήλη, να δούμε την πορεία ενός καλλιτέχνη, και όχι να μείνουμε σε ένα top 10 αγαπημένων τραγουδιών που παραγνωρίζει όποιο βίντεο δεν παίχτηκε πολύ.
6)My Boo (2004)
Σκηνοθεσία: Chris Robinson
Μετά το «Yeah!», το «Burn» και το «Confessions Pt.2» σειρά στη δάφνη της επιτυχίας είχε το «My Boo», η υπέροχη συνεργασία με την Alicia Keys. Μπορεί το κλιπ να μην ξεφεύγει από το αμερικανικό πρότυπο ρομαντικών ταινιών και να είναι περιστοιχισμένο από διαφημίσεις προϊόντων αλλά είναι συνάμα τόσο όμορφο και τόσο γλυκό κλιπ και η χημεία των δύο καλλιτεχνών το κάνει να φαίνεται τόσο αληθινό που δεν κρατάμε κακία στον Usher. Πέρασε 6 εβδομάδες στην κορυφή του Billboard, ενώ τερμάτισε 36ο στα καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας, ενώ κέρδισε το Grammy καλύτερης R&B συνεργασίας στην απονομή του 2005.
7)Moving Mountains (2008)
Σκηνοθεσία: The Brother Strause
Μετά από αυτήν την γιγαντώδη επιτυχία που γνώρισε ο Usher, ακολούθησε η προσωπική ευτυχία με τον αμφιλεγόμενο γάμο του με την στυλίστρια του, Tameka Foster το 2007 και τη γέννηση του πρώτου του γιου τον ίδιο χρόνο και του δεύτερου του έναν χρόνο μετά. Αυτή η προσωπική κατάσταση τον φέρνει αντιμέτωπο με το εγώ του και κυκλοφορεί τον πιο αληθινό του δίσκο μέχρι τότε, τον «Here I Stand» που δεν αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό. Δε μιλάμε βέβαια για εμπορική αποτυχία, καθώς έγινε Νο1 και πούλησε 1.5 εκατομμύριο αντίτυπα, αλλά κοιτάζοντας τις πωλήσεις του φαινομένου «Confessions» του 2004, αλλά για μικρή επιτυχία. Κυκλοφόρησε 5 singles, εκ των οποίων το «Love In This Club» ήταν το μόνο που κέρδισε την πρωτιά. Το συγκεκριμένο κλιπ έχει την τραγουδίστρια Keri Hilson για πρωταγωνίστρια και λέγεται πως υπήρξε αιτία της διένεξης του Usher με τη γυναίκα του. Το sequel του κλιπ αυτού, αποτέλεσε το σπαρακτικό «Moving Mountains» που βρίσκει τον Usher σε μια δυνατή ερμηνεία και έκφραση βαθύτερων συναισθημάτων ξεπερνώντας τα όρια του δραματικού και χρησιμοποίησε αρκετά ειδικά εφέ. Βλέπουμε σε αυτό το κλιπ πως το άγουρο αγόρι των 90s, που έγινε playboy μερικά χρόνια μετά, να εξελίσσεται σε έναν κατασταλαγμένο και πνευματικά ώριμο άντρα.
8)Lil Freak (2010)
http://www.youtube.com/watch?v=gg7MKbFyq88
Σκηνοθεσία: Taj Stansberry
Το 2010 ο Usher επιστρέφει με πιο ποπ ήχο και με τον ολοκαίνουργιο δίσκο «Raymond V. Raymond» να γίνεται Νο1 πουλώντας πάνω από 1 εκατομμύριο. Έμεινε δηλαδή στις πωλήσεις του «Here I Stand» και αποχαιρετά τον χώρο των θεαματικών πωλήσεων, αλλά δε στερείται τις διακρίσεις με 2 Grammy στις τσέπες του το 2011. Το δεύτερο promo single ήταν το «Lil Freak» με την άσημη τότε Nicki Minajκαι με ένα φρικιαστικό αλλά σέξι κλιπ. Η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα υπόγειο που παραπέμπει σε θρίλερ. Πολλοί είναι αυτοί που πασχίζουν να ονομάσουν κάποιον νέο «Michael Jackson» και θέλουν να συνδέσουν τον Usher με αυτό το όνομα, άλλοι σκέφτονται τον Chris Brown, τον Jason Derulo ή τον Ne-Yo. Η αλήθεια είναι πως κανένας καλλιτέχνης δε θα ήθελε να ήταν το 2ο από κάτι άλλο, αλλά να έχει το δικό του όνομα και πως ο Michael Jackson ήταν μοναδικός και πρωτοπόρος και δεν έχω προσωπικό λόγο να τον επαινέσω, ποτέ δεν μου άρεσε και δεν αναζήτησα κάποιο κομμάτι του. Το συν του Usher είναι ότι είχε αποτελέσει χορευτής του MJ και οφείλει εν μέρει σε αυτόν τη χορευτική του δεινότητα, αλλά από την άλλη μην ονοματίζουμε όλους αντιγραφείς, καθώς στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση, και κάθε καλλιτέχνης επηρεάζεται από κάπου αλλού, προσθέτει το δικό του κομμάτι και η μουσική προχωρά. Όπως και να γίνει κάποιες κινήσεις όπως το Moonwalk θα έχουν αιωνίως την σφραγίδα «Michael Jackson στα παπούτσια των σύγχρονων ποπ σταρ.
9)OMG (2010)
Σκηνοθεσία: Anthony Mandler
Το κεντρικό single του δίσκου ήταν το «OMG» του πιασάρικου τραγουδιού του Usher με τον wil.i.am που βρέθηκε στο Νο1 του αμερικανικού chart για 4 εβδομάδες, κάνοντας τον Usher τον πρώτο καλλιτέχνη που είχε Νο1 στα 90s, στα 00s και στα 10s. Άκρως ποπ, δείχνει τη μαεστρία του τραγουδιστή να μπορεί να προσαρμόζει τη μουσική του ανάλογα με την εποχή χωρίς να ακολουθεί την πεπατημένη και μια συνταγή επιτυχίας, κάτι που εκτιμήθηκε από κριτικούς και κοινό. Χορευτικά, κινησιολογικά και ενδυματολογικά δυνατό συλλέγει υποψηφιότητες σε μουσικά βραβεία. Κατά την σκηνοθέτη, η λογική του κλιπ ήταν το διάστημα, και τα παιχνίδια βαρύτητας βάζοντας τον Usher στο μέλλον όπως κατάφερε και μουσικά. Αξίζει να αναφερθεί η live performance του κομματιού στα MTV Video Music Awards το 2010 που έκλεψε τις εντυπώσεις ανάμεσα σε όλες τις άλλες εμφανίσεις της βραδιάς για τη χορευτική δεινότητα του Usher και πέρασε στην ιστορία. Προσωπικό μου αγαπημένο κλιπ της βιντεογραφίας του Usher είναι το «DJ Got Us Fallin in Love Again» από το EP «Versus» του ίδιου έτους, αλλά μένοντας πιστός στην στήλη και στην εξέλιξη του καλλιτέχνη, δεν χρειάστηκε να μπει στα δεκάδα.
10)Lemme See (2012)
Σκηνοθεσία: Philip Andelman
Και εκεί που οι φαν του γνήσιου R&B άρχισαν να απογοητεύονται από το νέο ποπ στυλ του Usher, κυκλοφορεί το 2012 τον δίσκο «Looking 4 Myself» που επαναπροσδιορίζει το R&B κερδίζοντας ξανά τη διάκριση. Κυκλοφόρησε τρία promo singles, με τα δύο αμιγώς R&B, το Climax που πέρασε δέκα εβδομάδες στο αντίστοιχο chart, και το «Lemme See» δείχνει πως ο Usher δεν ανήκει στους καλλιτέχνες που εγκλωβίζονται σε ένα είδος. Στόχευσε στο να δημιουργήσει «Revolutionary Pop» και μάλλον τα κατάφερε. Στο παραγωγικό κομμάτι παρατηρούμε παλιούς γνώριμους όπως τον wil.i.am και τον Diplo αλλά και νέα ταλέντα όπως τους Swedish House Mafia. Στο βίντεο του «Lemme See»βλέπουμε τον Usher με νέο κούρεμα, χρυσή αλυσίδα, νέα γυαλιά ηλίου και γενικότερα ένα νέο στυλ σε φωνητικά που εκπλήσσουν για το 2012. Παράλληλα, ο ποπ «μαγνήτης» που ακούει στο όνομα «Scream βρίσκεται στο top 10 του Billboard Hot 100. Το που θα πάει ο Usher τη μουσική του είναι απορίας άξιο, θέλουμε ωστόσο να πιστεύουμε πως δε θα σταματήσει να πειραματίζεται στον ήχο του και να δημιουργεί πάντα μοναδικά τραγούδια.
(Συγγνώμη που άργησα παιδιά, είχα ζόρικη εξεταστική..!)
Επιμέλεια: Αναστάσης Πινακουλάκης