Χριστουγεννιάτικη συνάντηση κορυφής!
«Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Τα τρία γουρουνάκια» και «Ο χιονάνθρωπος» δίνουν, αυτά τα Χριστούγεννα, ραντεβού στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής στις 23, 25, 26 και 27 Δεκεμβρίου, στις 5:00 το απόγευμα. Τρία μουσικά παραμύθια, τέσσερις παραστάσεις και δύο υπέροχοι συνθέτες, οι Πωλ Πάττερσον και Χάουαρντ Μπλέικ, προσκαλούν τους μικρούς φίλους στον μαγικό κόσμο του ονείρου και τους μεγάλους στα γλυκά χρόνια της παιδικής ηλικίας.
Με συντροφιά τη μουσική, το λόγο και τα κινούμενα σχέδια, τα παιδιά θα κάνουν τη βόλτα τους στο δάσος με την αγαπημένη τους Κοκκινοσκουφίτσα, που πάει στο σπίτι της «εκκεντρικής» γιαγιάς της. Τη γιαγιά, στη συνέχεια, θα προσπαθήσουν να σώσουν από τον κακό λύκο τα τρία γουρουνάκια, τα οποία θα ζητήσουν «ενισχύσεις» από την… «ατρόμητη» Κοκκινοσκουφίτσα. Στο τέλος, οι μικροί μας φίλοι θα φτιάξουν και θα στολίσουν τον χιονάνθρωπό τους που θα γίνει ο καλύτερός τους φίλος….
Τα «Τρία μουσικά παραμύθια» παρουσιάζονται από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την παρουσίαση πλαισιώνει οπτικά η προβολή σχεδίων, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς την αφήγηση και τη δράση. Τα μουσικά παραμύθια επένδυσαν οπτικά και εικονογράφησαν οι γραφίστες και animators της δημιουργικής ομάδας των Chickenworks. Τη μουσική για την «Κοκκινοσκουφίτσα» (κείμενο Ρόαλντ Νταλ) και τα «Τρία γουρουνάκια» (κείμενο: Ρόαλντ Νταλ και Ντόναλντ Στάρροκ) υπογράφει ο Πωλ Πάττερσον και για τον «Χιονάνθρωπο» ο Χάουαρντ Μπλέικ. Το τελευταίο παραμύθι βασίζεται στο ομώνυμο εικονογραφημένο βιβλίο του Ρέιμοντ Μπριγκς. Η μετάφραση είναι της Τζένης Μαστοράκη. Αφηγητές είναι η μουσική παραγωγός Αννα Σακαλή και ο δημοφιλής ηθοποιός Ακης Σακελλαρίου. Τραγουδά ο μικρός Ιάκωβος Χαλιάσας(boy soprano).
Χορηγός επικοινωνίας των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της περιόδου 2009-2010 είναι το MEGA.
Ο συγγραφέας και ποιητής Ρόαλντ Νταλ (1916-1990) δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στους μικρούς φίλους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας, από τα γνωστότερα έργα του, έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, ενώ το συνολικό του έργο περιλαμβάνει δεκάδες ακόμη τίτλους παιδικής –και όχι μόνο– λογοτεχνίας. Το 1982 ο Νταλ εξέδωσε μια ποιητική συλλογή με τίτλο Revolting Rhymes (Τα παραμύθια ανάποδα, εκδ. Ποταμός, 2004). Σε αυτή την ευρηματική όσο και αστεία συλλογή ο Νταλ ξανα-αφηγείται και ουσιαστικά αναδημιουργεί μερικά από τα πιο γνωστά παραμύθια, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, τα Τρία γουρουνάκια, η Χιονάτη και οι επτά νάνοι..
Η ανατρεπτική ματιά του Ρόαλντ Νταλ, πάνω στον πλούσιο κόσμο της παιδικής φαντασίας, έδωσε και το έναυσμα στον συνθέτη Πωλ Πάτερσον για να δημιουργήσει δύο μουσικά παραμύθια: την Κοκκινοσκουφίτσα και τα Τρία γουρουνάκια. Στα έργα αυτά, η ορχήστρα λειτουργεί είτε συνοδευτικά προς την αφήγηση, ορίζοντας το συναισθηματικό τόνο ή το συγκινησιακό κλίμα της ανάλογης δραματικής στιγμής είτε σκιαγραφώντας με τα κατάλληλα μουσικά θέματα τους διάφορους χαρακτήρες του παραμυθιού. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό όσο και απόλυτα πετυχημένο τρόπο συνύπαρξης λόγου και μουσικής, που αντλεί τα πρότυπά του από έργα όπως Ο Πέτρος και ο λύκος του Σεργκέι Προκόφιεφ, ή Ο Μπαμπάρ ο ελέφαντας του Φρανσίς Πουλένκ.
Τα Τρία γουρουνάκια πρωτοεμφανίστηκαν σε αγγλικές συλλογές παραμυθιών το 1843 και έκτοτε παραμένουν ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα παραμύθια σε όλο τον κόσμο. Η ιστορία είναι απλή και τυπική των παραμυθιών της βικτωριανής εποχής (1837-1901): μια μητέρα στέλνει τα παιδιά της να «αναζητήσουν την τύχη τους στον κόσμο» και αυτά, ύστερα από πολλές περιπέτειες, τα καταφέρνουν. Η πλοκή του παραμυθιού ακολουθεί τον περίφημο «κανόνα των τριών». Τρεις φορές ο λύκος χτυπά και τρεις φορές τα γουρουνάκια προσπαθούν να γλιτώσουν. Τα γουρουνάκια, στο πρόσωπο του κακού λύκου –προσωποποίηση του κακού στον κόσμο των παραμυθιών– αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες της ζωής. Την πρώτη φορά που ο λύκος επιτίθεται, το αχυρένιο σπίτι που έχουν στήσει τα τρία αδελφάκια για να προστατευτούν καταρρέει ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το δεύτερο σπίτι, που είναι φτιαγμένο από κλαδιά δέντρων. Έτσι και τα τρία γουρουνάκια μαζεύονται τρομαγμένα στο τρίτο και τελευταίο σπίτι, για την τελική έκβαση του δράματος! Στο σημείο αυτό η παραδοσιακή αφήγηση ανατρέπεται καθώς, σε μια πραγματική επίδειξη βρετανικού πνεύματος και χιούμορ, εισβάλει η… Κοκκινοσκουφίτσα, με αποτέλεσμα φυσικά ολέθριο για το λύκο.
Το κείμενο των Νταλ και Στάροκ είναι σπινθηροβόλο και σε πολλά σημεία εξόχως απολαυστικό, όπως στους διαλόγους ανάμεσα στο Λύκο και τα κατατρομαγμένα Γουρουνάκια.
Ο Χιονάνθρωπος είναι ένα παιδικό βιβλίο που έγραψε το 1978 ο Ρέημοντ Μπριγκς. Το παραμύθι του Μπριγκς είναι χωρίς λόγια κι έτσι η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τις εικόνες. Μια κρύα μέρα του χειμώνα, ένα αγόρι φτιάχνει ένα χιονάνθρωπο. Το βράδυ, όταν το μεγάλο ρολόι του τοίχου χτυπά δώδεκα φορές, ο χιονάνθρωπος ζωντανεύει. Στην αρχή ο Χιονάνθρωπος γνωρίζεται με το αγόρι και προσπαθεί να κατανοήσει τον παράξενο κόσμο του παιδικού δωματίου. Αθόρυβα, για να μην ξυπνήσουν τους γονείς που κοιμούνται, οι δύο φίλοι βγαίνουν στον κήπο, και στη συνέχεια κάνουν μια βόλτα με τη μοτοσικλέτα. Στη βόλτα τους συναντούν μια αλεπού, μια κουκουβάγια και άλλα ζώα.
Στο δεύτερο μέρος της ιστορίας, οι δυο φίλοι αναχωρούν για τη χώρα του Χιονάνθρωπου, το μαγικό Βορρά. Πετούν πάνω από όλη την Αγγλία, το μεγάλο ωκεανό και κάποτε φτάνουν στον προορισμό τους. Εκεί σε ένα πάρτι χιονάνθρωπων και άλλων παραμυθένιων πλασμάτων συναντούν τον Άγιο Βασίλη. Αυτός χαρίζει στο αγόρι ένα κασκόλ, που έχει πάνω του ένα χιονάνθρωπο. Οι δύο ήρωες επιστρέφουν. Το επόμενο πρωί όμως ο ήλιος λιώνει το Χιονάνθρωπο και το αγόρι ξυπνά, χωρίς να γνωρίζει αν αυτά που έζησε ήταν αληθινά ή ένα όνειρο. Και τότε θα δει το κασκόλ που του χάρισε ο Άγιος Βασίλης…
Ο Χάουαρντ Μπλέικ είναι ένας από τους πολυγραφότερους και γνωστότερους άγγλους συνθέτες. Η συνάντησή του με το Χιονάνθρωπο έγινε το 1982. Τότε η Ντάιαν Τζάκσον δημιούργησε ένα εικοσαεξάλεπτο έργο κινούμενων σχεδίων, βασισμένων στο βιβλίο του Μπριγκς. Ο Μπλέικ έγραψε τη μουσική καθώς και τα λόγια για το μοναδικό τραγούδι του έργου το Walking in the Air (Περπατώντας στον αέρα) και η ταινία προβλήθηκε από την τηλεόραση τη μέρα των Χριστουγέννων του 1982. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και πολλές βραβεύσεις, ενώ το 1983 προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων. Στη συνέχεια ο Μπλέικ δημιούργησε μια εκδοχή του έργου για συμφωνική ορχήστρα και αφηγητή, η οποία σημείωσε επιτυχία ανάλογη με την ταινία. Την εκδοχή αυτή του Χιονάνθρωπου θα απολαύσουμε στο φετινό αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο μουσικό παραμύθι.
Η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορχηστρικά σύνολα του τόπου μας. Ιδρύθηκε το 1996 με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον αρχιμουσικό Ελευθέριο Καλκάνη και από το 2003 είναι ανεξάρτητος πολιτιστικός φορέας. Στη διεύθυνση της ορχήστρας εναλλάσσονται οι αρχιμουσικοί Μιχάλης Οικονόμου και Ανδρέας Τσελίκας. Η έδρα των μουσικών εξορμήσεών της βρίσκεται στο Δημοτικό Αθηναϊκό Θέατρο στον Άγιο Σώστη, αλλά η ορχήστρα εμφανίζεται τακτικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Ρωμαϊκή Αγορά και αλλού, καθώς και στην ελληνική περιφέρεια. Η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό και έχει δώσει συναυλίες στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, το Σικάγο, τις Βρυξέλλες, το Κάιρο, την Κωνσταντινούπολη, την Αλικαρνασσό, την Έφεσο, το Βερολίνο και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.
Το ρεπερτόριό της είναι εκτενές. Μέρος του έχει αποτυπωθεί σε ψηφιακές ηχογραφήσεις. Περιλαμβάνει έργα του «κλασικού» ρεπερτορίου, από το μπαρόκ έως σήμερα, όπερες μεγάλων μουσουργών του ιταλικού και γερμανικού Ρομαντισμού και όχι μόνο, καθώς και συνθέσεις νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών (Καλομοίρης, Κωνσταντινίδης, Θεοδωράκης, Αντωνίου, κ.ά.), ενώ συνεργάζεται στενά και με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών δίνοντας την ευκαιρία σε νέους συνθέτες να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους για πρώτη φορά στο κοινό. Πρόσφατα, η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση έργα του Νίκου Σκαλκώτα, μεταξύ των οποίων το ανέκδοτο μπαλέτο του «Η Λυγερή και ο Χάρος» και το συμφωνικό δράμα «Σωκράτης» του Ερίκ Σατί. Από το ρεπερτόριό της δεν λείπουν εξάλλου συνθέτες όπως οι: Χατζιδάκις, Μαρκόπουλος, Πλέσσας, Σαββόπουλος, Λεοντής, Ανδριόπουλος κ.ά. Η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων έχει συμπράξει, με σολίστ, όπως ο Αντρέα Μποτσέλλι, η Δήμητρα Θεοδοσίου και ο Άρης Γαρουφαλής. Η ορχήστρα έχει επίσης να επιδείξει αξιόλογο εκπαιδευτικό έργο με συναυλίες και μουσικά εργαστήρια σε συνεργασία με σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής. Ένας από τους στόχους της ορχήστρας είναι να αναδείξει νέους καλλιτέχνες μέσα από τον κύκλο εκδηλώσεων «Νέοι σολίστ, νέοι μαέστροι».
Ο Νίκος Χαλιάσας μελέτησε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία και το Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου, όπου παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας. Το 1999, αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό τμήμα του Μουσικού Κολεγίου Trinity όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις Κρατικές Oρχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, έχει στο ενεργητικό του ηχογραφήσεις για την Ελληνική Ραδιοφωνία και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Ως αρχιμουσικός έχει διευθύνει μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και την Αγγλία. Είναι επίσης ιδρυτής και μαέστρος της ορχήστρας Ιntrarti.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι €14 – 25 – 35 – 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη), ενώ για τα φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια έχει προβλεφθεί έκπτωση 50% επί της τιμής της κάθε ζώνης.