Χτυποκάρδια στο κρανίο με τον Γιάννη Μήτση!
Το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» γιορτάζει τα 10 χρόνια του και συνεργάζεται για τέταρτη χρονιά με το Καφωδείο «Το Ελληνικό» για να παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μύθοι του Θερμαϊκού» – Χτυποκάρδια στο κρανίο, που είναι βασισμένη σε κείμενα του Γιάννη Παλαμιώτη με θέμα τη Θεσσαλονίκη.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Επτά ηθοποιοί – performers παρουσιάζουν ένα σύγχρονο βαριετέ που επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία, σε πρόσωπα και γεγονότα της πόλης. Η μουσική -εμπνευσμένη από το λαϊκό, το ρεμπέτικο και το βαλκανικό τραγούδι- σε συνδυασμό με το χιούμορ αποτελούν τα «όπλα» τους για να ξετυλίξουν τις ιστορίες αυτές. Ιστορίες που αναφέρονται σε πραγματικά πρόσωπα, που γέννησε η πόλη και που το ίχνος τους είναι εμφανές ακόμα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία της χώρας και συνέβησαν εδώ, στη Νύμφη του Θερμαϊκού.
Σε κάθε παράσταση θα εμφανίζεται και ένας διαφορετικός προσκεκλημένος- έκπληξη, από τον χώρο του θεάματος ή της δημοσιογραφίας.
Την αυλαία των guest εμφανίσεων άνοιξε στην πρεμιέρα, ο μουσικοσυνθέτης Ευγένιος Δερμιτάσογλου. Ο καλεσμένος της δεύτερης παράστασης, την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου είναι ο Γιάννης Μήτσης. Ποιος θα είναι άραγε ο επόμενος;
Λίγα λόγια για τον καλεσμένο της παράστασης
Ο Γιάννης Μήτσης γεννήθηκε το 1962 στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων όπου και έζησε μέχρι τα 12 χρόνια του. Άρχισε να κάνει μαθήματα κιθάρας το 1974 στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων. Το 1979 και από τη θέση του ντράμερ έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα, το οποίο κατέληξε σαν οριστικό σχήμα στο “Κεφάλαιο 24” και ηχογράφησε το 1986 το άλμπουμ “Τενεκεδένιοι Εισβολείς”. Την επόμενη χρονιά (1987) ο Γιάννης Μήτσης φεύγει για τη Γαλλία όπου και έζησε ως το 1995 σπουδάζοντας εθνομουσικολογία. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα στο Ecole Normal και το I.A.C.P. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι συνεργάστηκε με διάφορα σχήματα, ενώ έγραψε μουσική για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, θεατρικά έργα και κουκλοθέατρο. Το 1995 επέστρεψε στην Ελλάδα και με το “Κεφάλαιο 24” ηχογραφούν τον δεύτερο δίσκο με τίτλο “Το ευρετήριο των συμπτώσεων”. Από το 1996 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Συνεχές Ωράριον”. Από τη χρονιά εκείνη (1997) είναι μέλος των “Ξύλινων Σπαθιών” ως ντράμερ, συμμετέχοντας σε όλες τις συναυλίες του συγκροτήματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ηχογράφησαν μαζί τα άλμπουμ “Τροφή για τα θηρία” και “Ένας κύκλος στον αέρα” καθώς και το τελευταίο live άλμπουμ του γκρουπ. Τον Ιούνιο του 2004 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Γιάννη Μήτση με τίτλο “Κι έτσι χωρίς να βιάζομαι”.
Ταυτότητα της παράστασης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενα: Γιάννης Παλαμιώτης
Σύνθεση Κειμένων-Σκηνοθετική Επιμέλεια: Θωμάς Βελισσάρης
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μαρίνα Γκούμλα
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Κολοβός, Γιάννης Μόμτσιος
Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης
Ηχοληψία: Γιάννης Μήτσης
Τεχνική Υποστήριξη: Πολύβιος Σερδάρης, Ξένια Πετμεζά
ΠΑΙΖΟΥΝ & ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ
Θεανώ Αμοιρίδου, Θωμάς Βελισσάρης, Μαρίνα Γκούμλα, Δέσποινα Καλπενίδου, Γιώργος Κολοβός, Γιάννης Μόμτσιος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Πληροφορίες
ΧΩΡΟΣ: ΚΑΦΩΔΕΙΟ «ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ» (Ιουστινιανού 3-πίσω από το παλιό Δημαρχείο)
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310.237016
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 5€ (το ποτό χρεώνεται επιπλέον)
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: κάθε Τετάρτη από 24 Νοεμβρίου στις 10.30 μ.μ.