Angie – Rolling Stones
http://www.youtube.com/watch?v=2RTWzsGO4Zc
Angie
Angie, Angie, when will those clouds all disappear?
Angie, Angie, where will it lead us from here?
With no loving in our souls and no money in our coats
you can’t say were satisfied
But Angie, Angie, you can’t say we never tried
Angie, you’re beautiful, but ain’t it time we said good-bye?
Angie, I still love you, remember all those nights we cried?
All the dreams we held so close seemed to all go up in smoke
Let me whisper in your ear
Angie, Angie, where will it lead us from here?
Oh, Angie, don’t you weep, all your kisses still taste sweet
I hate that sadness in your eyes
But Angie, Angie, ain’t it time we said good-bye?
With no loving in our souls and no money in our coats
you cant say were satisfied
But Angie, I still love you, baby
Everywhere I look I see your eyes
There ain’t a woman that comes close to you
Come on baby, dry your eyes
But Angie, Angie, ain’t it good to be alive?
Angie, Angie, they can’t say we never tried
Το ‘‘Angie’’ περιλαμβάνεται στο δίσκο των Rolling Stone ‘‘Goats Head Soup’’, που κυκλοφόρησε το 1973. Έχουν ειπωθεί διάφορες απόψεις σχετικά με την ταυτότητα της Angie. Η μία από αυτές θέλει ως αντικείμενο του τραγουδιού την πρώτη σύζυγο του David Bowie, Angela Bowie.
Η Angela Bowie, κατά κόσμον Mary Angela Burnett, γεννήθηκε στην Κύπρο το 1949 από Άγγλο πατέρα και Ελληνοκύπρια μητέρα. Το 1969 γνώρισε τον David Bowie και την επόμενη χρονιά παντρεύτηκαν αλλά ο γάμος τους κράτησε δέκα χρόνια (χώρισαν το 1980). Μετά το χωρισμό της με τον Bowie, η Angela αποκάλυψε ότι έπιασε στο κρεβάτι τον άντρα της με τον Mick Jagger και ότι το ‘‘Angie’’ το έγραψε ο Mick Jagger γι’ αυτήν!
Όμως ο ίδιος ο Jagger διέψευσε τους ισχυρισμούς της: ‘‘Ο κόσμος άρχισε να λέει ότι το τραγούδι γράφτηκε για τη σύζυγο του David Bowie αλλά η αλήθεια είναι ότι τον τίτλο τον σκέφτηκε ο Keith (Richards). Αυτός πρότεινε το ‘‘Angie’’ και νομίζω ότι έχει να κάνει με την κόρη του, που την λένε Angela. Εγώ απλά έγραψα τα υπόλοιπα’’.
Πράγματι, η Angela “Dandelion’’ Richards, κόρη του Keith Richards και της Anita Pallenberg, γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1972, δηλαδή λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του ‘‘Angie’’. Ο Keith Richards επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Mick Jagger λέγοντας ότι, επηρεασμένος από την πρόσφατη απόκτηση της κόρης του, και καθώς το όνομα Angela ακουγόταν συνέχεια στο σπίτι του, είχε την ιδέα για ένα τραγούδι με τίτλο ‘‘Angie’’ και έβγαλε στην ακουστική του κιθάρα τα πρώτα ακόρντα. Έτσι, ο Richards παρέδωσε ένα αρχικό σχέδιο του τραγουδιού στον Jagger κι εκείνος το ολοκλήρωσε γράφοντας μία ακουστική μπαλάντα, η οποία δεν έμοιαζε με κανένα από τα σκληρά και επιθετικά τραγούδια που έλεγαν τότε οι Rolling Stones.
Εντούτοις, οι στίχοι του ‘‘Angie’’ δεν αναφέρονται σε ένα νεογέννητο κορίτσι αλλά στο τέλος ενός ειδυλλίου και στην οδυνηρή θλίψη που επιφέρει μία χαμένη αγάπη. Ο δε στίχος «They can’t say we never tried/with no loving in our souls and no money in our coats/you can’t say we’re satisfied» είναι από τους πιο αξιοσημείωτους του τραγουδιού.
Το περιεχόμενο των στίχων έκανε πολλούς να αμφισβητήσουν το γεγονός ότι το τραγούδι γράφτηκε για τη νεογέννητη κόρη του Keith Richards. Επιπλέον, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η μουσική του τραγουδιού είναι βασισμένη στο πιάνο, όργανο στο οποίο ούτε ο Mick Jagger ούτε ο Keith Richards είχαν την ικανότητα να γράψουν μουσική. Έτσι, παρά τις εξηγήσεις που έδωσαν ο Mick Jagger και ο Keith Richards, υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν όχι μόνο την ταυτότητα της Angie αλλά ακόμα και την πατρότητα του τραγουδιού. Υπάρχει, λοιπόν, και η άποψη ότι το τραγούδι πιθανόν να το έγραψε κάποιος μουσικός για τη γυναίκα του και να πούλησε το τραγούδι στο studio όπου ηχογραφούσαν οι Rolling Stones. Οι μουσικοί του studio θα έκαναν σίγουρα όλες εκείνες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε το κομμάτι να είναι πιο αξιοποιήσιμο εμπορικά. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής βλέπουν ως πιο πιθανό συνθέτη τον Nicky Hopkins.
Ο Nicky Hopkins ήταν από τους σπουδαιότερους Άγγλους μουσικούς της εποχής του και είναι αυτός που παίζει το χαρακτηριστικό πιάνο στο ‘‘Angie’’. Τη δεκαετία του 1960 και του 1970, ο Hopkins συνεργάστηκε με τα σημαντικότερα βρετανικά και αμερικανικά συγκροτήματα παίζοντας πιάνο ή αρμόνιο. Πριν συνεργαστεί με τους Rolling Stones είχε παίξει με τους Who, Kinks, Beatles, Jefferson Airplane, Steve Miller Band και συμμετείχε και στο φεστιβάλ του Woodstock.
Μία άλλη εκδοχή για το ποια είναι η Angie του ομώνυμου τραγουδιού, φέρει ως υποψήφια την τραγουδίστρια Carly Simon. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης θεωρούν ότι πράγματι μπορεί ο Keith Richards να πρότεινε ένα τραγούδι με τον τίτλο ‘‘Angie’’ στον Mick Jagger αλλά ο Jagger να έγραψε το τραγούδι έχοντας στο μυαλό του μία άλλη γυναίκα, χωρίς εκείνη να ονομάζεται απαραίτητα Angie. Η επιλογή της Carly Simon βασίζεται σε μερικά, πράγματι, πολύ πειστικά επιχειρήματα.
Στις 2 Δεκεμβρίου 1972, η Carly Simon κυκλοφόρησε το τραγούδι ‘‘You’re So Vain’’, που στις αρχές του 1973 ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. Στα φωνητικά συμμετείχε και ο Mick Jagger, και μάλιστα λέγεται ότι η Carly Simon έγραψε το τραγούδι γι’ αυτόν. Επιπλέον, στο τραγούδι αυτό η Carly Simon τραγουδά: ‘‘I had some dreams they were clouds in my coffee, clouds in my coffee…’’. Ο Mick Jagger φαίνεται, λοιπόν, πως έγραψε το ‘‘Angie’’ ως απάντηση στο ‘‘You’re So Vain’’ κι αυτό αποδεικνύεται από τον πρώτο στίχο: ‘‘Angie, Angie, when will those clouds all disappear?’’. Με βάση αυτά τα στοιχεία, δεν είναι λίγοι αυτοί που πίσω από αυτό το παιχνίδι των στίχων είδαν κάποια ανομολόγητη σχέση μεταξύ του Mick Jagger και της Carly Simon. Η Carly Simon αρνείται πεισματικά μέχρι σήμερα να αποκαλύψει για ποιον έγραψε το ‘‘You’re So Vain’’. Επιμένει, όμως, ότι ουδέποτε είχε ερωτική επαφή με τον Mick Jagger.
Το «Angie» ηχογραφήθηκε με παραγωγό τον Jimmy Miller τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 1972 στην Τζαμάικα, όπου ηχογραφήθηκαν και τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου ‘‘Goat’s Head Soup’’. Τόσο το πιάνο του Nicky Hopkins στο πιάνο όσο και τα έγχορδα του Nicky Harrison προσδίδουν έναν ασυνήθιστο, για τα δεδομένα των Rolling Stones, ήχο. Στο τραγούδι ο Keith Richards παίζει μία ακουστική κιθάρα Gibson Hummingbird δίνοντας στην εισαγωγή ένα άρωμα folk μουσικής. Σύντομα τον συνοδεύει και η ακουστική κιθάρα του Mick Taylor. Ο Charlie Watts προσθέτει τη δική του διακριτική συμμετοχή στα drums, στα οποία γλιστράει και το εκφραστικό μπάσο του Bill Wyman.
Ο Mick Jagger δίνει μία ιδιαίτερα συναισθηματική και εκφραστική ερμηνεία. Η «ματωμένη» και «γρατζουνισμένη» φωνή του προσθέτει μία ακατέργαστη ποιότητα στην ηχογράφηση, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτή θα είχε διορθωθεί με τα δεδομένα των ηχογραφήσεων μεγάλου προϋπολογισμού.
Ένα ασυνήθιστο αλλά χαρακτηριστικό γνώρισμα της αυθεντικής ηχογράφησης είναι ότι σε όλη τη διάρκεια του τραγουδιού ακούγεται ανεπαίσθητα ένας «φωνητικός οδηγός», που ηχογράφησε ο Mick Jagger πριν προστεθούν τα τελικά φωνητικά πάνω στο τραγούδι (ένα εφέ που κάποιοι το αποκαλούν «ghost vocal»).
Το ‘‘Angie’’ κυκλοφόρησε σε single στις 17 Αυγούστου του 1973 και δύο μήνες αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου 1973, έριξε από την κορυφή το ‘‘Half-Breed’’ της Cher ανεβαίνοντας στο Νο 1 των Η.Π.Α. Μέχρι σήμερα παραμένει η μοναδική μπαλάντα του συγκροτήματος που ανέβηκε στην κορυφή, ενώ συμπλήρωσε συνολικά 13 εβδομάδες παρουσίας στα αμερικάνικα charts. Επίσης, έφτασε ως το Νο 5 της Μεγάλης Βρετανίας. Το τραγούδι συνοδεύεται και από video, στο οποίο ο Mick Jagger έχει τα νύχια του βαμμένα κίτρινα!
Το «Angie» είναι από τα πλέον δημοφιλή τραγούδια στις συναυλίες των Rolling Stones αλλά, παραδόξως, δεν αποτελεί πάντα μέρος του προγράμματος. Έχει συμπεριληφθεί σε δύο δίσκους με ζωντανές ηχογραφήσεις των Rolling Stones: στο ‘‘Stripped’’ και στο ‘‘Live Licks’’.
Άλλες εκτελέσεις
http://www.youtube.com/watch?v=RWW6NOcpTVg
Το 1983 οι Womack & Womack συμπεριέλαβαν μία εκτέλεση του τραγουδιού στον πρώτο τους δίσκο «Love Wars».
http://www.youtube.com/watch?v=zr2gnq97yiE
Το 1990 οι Χιλιανοί La Ley ηχογράφησαν μία εκτέλεση την οποία συμπεριέλαβαν στον πρώτο τους δίσκο «Dople Opuesto».
Το 1992 ακολούθησε η Tori Amos, η οποία ηχογράφησε μία εκτέλεση για τις ανάγκες του EP «Crucify».
Το 1999 το ιρλανδικό συγκρότημα Aslan συμπεριέλαβε μία εκτέλεση στο δίσκο «Made In Dublin: Live From Vicar Street».
Την ίδια χρονιά, οι Stereophonics ηχογράφησαν τη δική τους εκδοχή, η οποία κυκλοφόρησε στη β’ πλευρά του single «Hurry Up And Wait».
Το 2001 ο Αμερικανός τραγουδιστής της country, Sammy Kershaw, επανεκτέλεσε το τραγούδι για τις ανάγκες του δίσκου «Stone Country: Country Artists Perform The Songs Of The Rolling Stones».
Το 2005 το «Angie» χρησιμοποιήθηκε από το Γερμανικό συντηρητικό κόμμα CDU κατά την προεκλογική εκστρατεία της Angela Merkel, παρά το γεγονός ότι το τραγούδι είναι λυπητερό και κάθε άλλο παρά προσφέρεται για προεκλογικές περιόδους. Οι Rolling Stones εξέφρασαν την έκπληξη και την απογοήτευσή τους για τη χρησιμοποίηση του τραγουδιού λέγοντας ότι δεν τους ζητήθηκε ποτέ η άδεια και ότι αν τους τη ζητούσαν η απάντηση θα ήταν αρνητική.
Ο Έλληνας τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος έχει δηλώσει ότι το «Angie» είναι ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια. Μέχρι σήμερα το ‘‘Angie’’ παραμένει μία από τις ωραιότερες μπαλάντες που γράφτηκαν ποτέ και μάλλον δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι εξαιτίας του τραγουδιού πολλοί γονείς το διάστημα 1973-1975 βάπτισαν τα κορίτσια τους με το όνομα Angie…
Κείμενο-έρευνα: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης