Πάμε Θέατρο: «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» | Είδαμε την παράσταση!
Πώς μπορείς κανείς να ξεπεράσει τις αρνητικές “ταμπέλες” που επιβάλλει η σκληρή κοινωνία η οποία έχει μάθει να καταδικάζει και να δείχνει με το δάχτυλο κάθε τι διαφορετικό; Η ερασιτεχνική, ανεξάρτητη ομάδα “Εν δυνάμει”, από τη Θεσσαλονίκη, αποτελείται από άτομα με ειδικές ικανότητες, εθελοντές, γονείς και φίλους και αποσκοπεί στο να μας παρουσιάσει τη διαφορετικότητα σαν ένα κομμάτι της τέχνης και κατ’ επέκταση να βοηθήσει τα άτομα αυτά να γίνουν ισότιμα μέλη της κοινωνίας, όχι μόνo θεωρητικά, αλλά και στην πράξη.
Στην παράσταση που δημιούργησαν διαχωρίζονται, λοιπόν, έννοιες όπως παράξενος/ ξεχωριστός, ειδικά ικανός/ ανίκανος, περίεργος/ ανοίκιος, μη αποδεκτός/ ιδιαίτερος, απροσάρμοστος/ εκπαιδεύσιμος, υστέρηση/ διαφορετικότητα, γνωστή ιστορία/ ανείπωτη ιστορία, μέσα από την αφήγηση προσωπικών, καθημερινών για τους ήρωες, ιστοριών. Βλέπουμε, με λίγα λόγια, όλα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που τους περιτρυγυρίζουν. Οι εικόνες, τα ποιήματα, οι αφηγήσεις και τα τραγούδια, σκιαγραφούν πραγματικά την καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών όπως και του περίγυρού τους. Οι ιστορίες παρουσιάζονται σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή των συνειρμών σχεδόν στο σύνολό τους, σαν ένα δείγμα της εξαιρετικής σκηνοθεσίας της Ελένης Ευθυμίου. Παράλληλα, οι ρόλοι είναι προσαρμοσμένοι στις ικανότητες των ηθοποιών, έτσι ώστε όλοι να έχουν περίπου την ίδια συνεισφορά και να μην νιώθουν παραγκωνισμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο είδαμε αποσπάσματα από έργα των Ξαβιέ Ντυρενζέ, Νικηφόρου Βρεττάκου, Τελλου Φίλη και Τζ. Μ. Κουτσί.
Καταλήγοντας, το συγκεκριμένο έργο κατόρθωσε να μας ευαισθητοποιήσει και να μας συγκινήσει βαθύτατα, μιας και καταφέρνει να μας εκθέσει, όπως θα έκανε ένα ντοκιμαντέρ, διαφορες οπτικές γωνίες. Η παράσταση μας ενημέρωσε για τα προβλήματα των ανθρώπων με ειδικές ικανότητες, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσει κάτι από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αποδεικνύοντας μας έτσι οτι πολλές φορές η συνεργασία των ανθρώπων με αναπηρία με τους υπόλοιπους, μπορεί να δώσει μοναδικούς καρπούς. Είδαμε πώς είναι το να βιώνει κανείς πολύ περισσότερες δυσκολίες από αυτό που θα μπορούσε να φανταστει. Φυσικά, με σκληρή δουλειά, οποιοδήποτε πρόβλημα έχει περιθώρια βελτίωσης κι αυτό είναι κάτι που πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε.
Η συγκεκριμένη παράσταση ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στην Αθήνα, για τρεις μόνο παραστάσεις, την Τρίτη 20 και τηνΤετάρτη 21 Μαιου, στο ‘Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επιμέλεια-Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά-Κοστούμια:Ελισάβετ Αντάπαση
Φωτισμοί: Richard Anthony
Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Οργάνωση Παραγωγής-Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Δημοπούλου
Παίζουν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Βάσω Ασίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Άννα Καλίντσεβα, Αναστασία Καριοφύλλη, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Μαρία Κολτσίδα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Παρμενίων Κυριακούλης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Μέξης, Αγγελική Μούσιου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος