Αντώνης Ρέμος: «Πιστεύω ότι φέτος δείχνω ότι πιο ξεκάθαρο έχει να δείξει ο Ρέμος στον κόσμο»
Ο Αντώνης Ρέμος προτιμά να μιλά μέσα από τη δουλειά του, γι’ αυτό και οι συνεντέυξεις του είναι σπάνιες. Όταν αποφασίζει να μιλήσει όμως αποκαλύπτει πολλά κι αυτό έκανε δίνοντας μία συνέντευξη στο gazzetta.gr.
Ο επιτυχημένος καλλιτέχνης μετρά πολλά χρόνια στη δισκογραφία και στις πίστες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επέστρεψε και πάλι στη νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας με το κοινό του να το περιμένει πιστά.
Με αφορμή αυτό, τα μουσικά του σχέδια, το ενδεχόμενο να κάνει ξανά τηλεόραση αλλά και όσα γράφτηκαν για τις εμφανίσεις του στη Μύκονο ο Αντώνης Ρέμος δίνει τις δικές του απαντήσεις με ειλικρίνεια.
Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Mετά από μία σεζόν στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφεις στο Αθηνών Αρένα. Πως σου φάνηκε η επιστροφή;
«Νιώθω σα να μην έχω φύγει, καμαρίνια και όλα αυτά, είναι ακριβώς τα ίδια, κάτι μοκέτες άλλαξαν μόνο… Πέρα από την πλάκα (γελάει), να μιλήσουμε σοβαρά, καθώς ο χώρος αυτός έχει για μένα ιδιαίτερη σημασία επειδή ήταν η δημιουργία ενός δικού μου όνειρου που το υλοποίησε ο Παπαθεοχάρης. Οταν με τον Γιάννη πριν από αρκετά χρόνια είπαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε που θα είναι επανάσταση στο χώρο της διασκέδασης στην Ελλάδα επειδή όλα τα μαγαζιά είχαν φτάσει στο ίδιο επίπεδο, έκανε μία κίνηση που μέχρι και τώρα, δέκα και πλέον χρόνια μετά την κατασκευή του, ήταν και παραμένει ο κορυφαίος χώρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά θα έλεγα και της Ευρώπης! Η Αρένα λοιπόν είναι κομάτι της ζωής, κομάτι της καρδιάς μου και χαίρομαι που στο κλείσιμο της είμαι εδώ!»
Γιατί λες στο κλείσιμο της;
«Να σας δώσω και μια είδηση…. Ξέρω ότι εφέτος θα είναι η τελευταία χρονιά όπως το γνώρισε η νυχτερινή Αθήνα και όχι μόνο.Θα μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο, σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Η “νύχτα” πλέον είναι μόνο δύο βράδια την εβδομάδα και με δύο βράδια δεν βγαίνουν οικονομικά επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους. Ο Παπαθεοχάρης δαιμόνιος επιχειρηματίας, έχει βρει άλλες λύσεις για να εκμεταλλευτεί τον συγκεκριμένο χώρο, θα μετατραπεί σε κάτι άλλο, που δεν ξέρω ακριβώς τι θα είναι για την ώρα, αλλά ως Αρένα θα κλείσει. Αρα χαίρομαι που η τελευταία χρονιά θα είναι στα χέρια τα δικά μου και ελπίζω με τον κόσμο που θα έρθει να μας παρακολουθήσει, να γεμίσουμε έναν χειμώνα με όμορφες στιγμές και ξεχωριστές αναμνήσεις.»
Το Αθηνών Αρένα ήταν ουσιαστικά η συνέχεια του Διογένης Παλάς;
«Η πρώτη επανάσταση στην νυχτερινή Αθήνα ήταν το Διογένης Παλλάς. Οταν ακόμα έσπαγαν πιάτα στα μαγαζιά και υπήρχαν μπουζουκτσίδικα παραδοσιακά με δύο φωτάκια στην πίστα, ο Γιάννης Παπαθεοχαρης ήταν αυτός που έκανε την επανάσταση και το Διογένης Παλάς για την εποχή του ήταν το μεγαλύτερο και πιο προχωρημένο μαγαζί. Δεν υπήρχε περίπτωση να μπεις με τζιν μέσα, χωρίς να φοράς καλά ρούχα… Υπήρχε σεβασμός, αξιοπρέπεια, τα στάνταρ ήταν πολύ υψηλά όταν δημιουργήθηκε αυτό το μαγαζί. Μετά το Διογένης Παλάς έγιναν και άλλα μαγαζιά στην Αθήνα και εξελίχθηκε σημαντικά η νύχτα, αλλά και η διασκέδαση γενικά. Ολοι πάντα ακολουθούσαν τον δρόμο του πρωτοπόρου Παπαθεοχάρη…»
Τι να περιμένουμε φέτος από τον Αντώνη Ρέμο;
«Πιστεύω ότι φέτος δείχνω ότι πιο ξεκάθαρο έχει να δείξει ο Ρέμος στον κόσμο. Τραγούδι, επαφή, διασκέδαση, ερμηνείες, ρεπερτόριο, όλα αυτά που έχω κάνει τα 25 χρόνια της πορείας μου στο τραγούδι, περνούν από το Αθηνών Αρένα. Εχω ως συνεργάτες και συνοδοιπόρους μου αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως είναι η Ελένη Φουρέιρα, η Ηβη Αδάμου και κάποια άλλα πολύ γλυκά κορίτσια. Επίσης θα είναι και ένας φίλος μου στα deck, o dj Aντώνης Δημητριάδης που θα παίζει μουσική και με την επίβλεψη του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη και με ό,τι πιο σύγχρονο σε τεχνολογικό εξοπλισμό υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουμε βάλει μέσα στο χώρο, θεωρώ ότι θα προσφέρουμε, σε όποιον θα έρθει να δει τις παραστάσεις μας στο Αρένα, ένα πολύ όμορφο ταξίδι.»
Με την Ελένη Φουρέιρα πως είναι η συνεργασία σας;
«Είχαμε δουλέψει μαζί και πάλι στο Αρένα, την τελευταία φορά που ήμουν σε αυτό το χώρο, μαζί και με τον Στέλιο Ρόκκο. Η Ελένη είναι ένα ιδιαίτερα χαρισματικό πλάσμα που δουλεύει πάρα πολύ. Είναι για μένα ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι όταν δουλεύεις πάρα πολύ, μπορείς να καταφέρεις πολλά. Η Ελένη ξεκίνησε από ένα γκρουπ με κάτι χαρούμενα κοριτσάκια και φεύγοντας από αυτό κατάφερε να ανοίξει τα φτερά της και να γίνει μία καλλιτέχνης που έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα μέσα από τη δουλειά της. Θεωρώ ότι η Φουρέιρα αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη τραγουδίστρια – περφόρμερ στην Ελλάδα. Το ότι καταφέρνει και χορεύει και ανταποκρίνεται τόσο καλά, με τα τραγούδια που λέει, με τον τρόπο που τα λέει, έτσι όπως στήνεται και υποστηρίζει όλο αυτό, αποδεικνύει ότι είναι μοναδική στο είδος της.»
Το γεγονός – ότι όπως είπες και εσύ – πλέον ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να βγαίνει συχνά και τα νυχτερινά κέντρα λειτουργούν δύο φορές την εβδομάδα, σε επηρεάζει καθόλου;
«Οποιος έρχεται στο Αρένα, καταλαβαίνει ότι δεν έχουμε σκοπό να τον κοροιδέψουμε. Αυτό που πάντα επιδιώκω και προσπαθώ να κάνω στους χώρους που τραγουδάω, είναι να έχουμε χώρους για όλα τα βαλάντια. Θα έρθει και ο επιχειρηματίας ή ο πλούσιος και θα καθίσει εκεί που πρέπει να καθίσει, αλλά θα έρθει κι ένα παιδί που δεν έχει τη δυνατότητα την οικονομική και θα καθίσει σε μία υπέροχη θέση, που έχει επαφή με την πίστα και θα πληρώσει αυτά που μπορεί να πληρώσει. Ετσι προσπαθώ να διατηρώ την ισορροπία μέσα στο χώρο, να πληρώνει ο καθένας αυτά που μπορεί και να μην χρειάζεται να ζηλέψει τίποτα από τον άλλο. Αυτή είναι η ιδεολογία μου και αυτό προσπαθώ να κάνω όλα αυτά τα χρόνια στους χώρους που εργάζομαι, να υπάρχει πάντα αυτή η ισορροπία.»
Τηλεόραση έχει φέτος το πρόγραμμα σου;
«Φέτος απέχω από την τηλεόραση, καθώς είπα να κάνω ένα διάλλειμα. Εγώ θα σου πω ένα πράγμα. Εκμεταλλεύτηκα – έτσι όπως εκμεταλλεύεται και η τηλεόραση ένα πρόσωπο – τη δύναμη της, με καλό σκοπό, με το σωστό τρόπο. Συμμετέχοντας σε μία εκπομπή και όχι βγαίνοντας στην τηλεόραση για να πω ένα τραγούδι, ήταν μία απόφαση που την πήρα, μόνο και μόνο για να μπαίνω στα σπίτια του κόσμου και μέσα από αυτό, να διευρύνω τον αριθμό των ανθρώπων που ακούνε τα τραγούδια μου. Μετά από τρία χρόνια στην τηλεόραση, συναντώ οκτάχρονα και δεκάχρονα που γνωρίζουν τα τραγούδια μου και σε αυτό έχει παίξει μεγάλο ρόλο η τηλεόραση και οφείλω να το αναγνωρίσω. Είναι μία δύναμη που θέλει πολύ προσεκτικό χειρισμό κι εγώ θεωρώ ότι ακροβατώντας σε αυτή τη σχέση, μεταξύ καριέρας και τηλεόρασης, βγήκα κερδισμένος. Το χάρηκα πάρα πολύ συμμετέχοντας σε προγράμματα αξιοπρεπέστατα, όπως τα talent shows που έκανα, που είχαν ευπρέπεια, δεν είχαν καθόλου χυδαιότητα, δεν ήταν “κίτρινα” και ήταν σε ένα επίπεδο που με μεγάλη ευχαρίστηση συμμετείχα σε αυτό. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω και τους ανθρώπους της τηλεόρασης αλλά και το κοινό που με παρακολούθησαν.»
Τραγούδι λοιπόν, τηλεόραση, αλλά και συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Gloria Gaynor, οι Gipsy Kings, o Eros Ramazzoti και πολλοί άλλοι. Θα συνεχίσεις αυτές τις συνεργασίες;
«Ανοιξα έναν δίαυλο και θα προσπαθήσω να παραμείνω σε αυτό το δίαυλο και στο μέλλον. Πέρα λοιπόν από τις συνεργασίες που κάνω με τα μεγάλα ονόματα της Ελλάδας, φροντίζω να διατηρώ τις επαφές μου και θα συνεχίσω τις συνεργασίες και με καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Στο μέλλον θα δείτε και άλλες, με ακόμα μεγαλύτερα ονόματα που θα έρχονται στην Ελλάδα και φεύγοντας από εδώ, θα παίρνουν τις καλύτερες εντυπώσεις και θα βγάζουν προς τα έξω εικόνες που θα διαφημίζουν τη χώρα μας, διαγράφοντας από το μυαλό των ξένων την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μία τριτοκοσμική χώρα. Σίγουρα υπάρχουν και άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν είναι αυτό. Οι άσχημες εικόνες που βγαίνουν προς τα έξω της φτωχής χώρας, της μίζερης, δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση κι αυτό πρέπει να το κάνουμε αντιληπτό στους ξένους.»
Εχεις και το ανάλογο υλικό, όμως, για τις συνεργασίες αυτές, καθώς ο τελευταίος σου δίσκος «Σπασμένα κομμάτια καρδιάς» σκίζει
«Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που είχα κάνει την τελευταία μου δουλειά και προσπαθήσαμε να βρούμε τραγούδια που θα συγκινήσουν το κοινό και πιστεύω, ότι για άλλη μια φορά, τα καταφέραμε. Ο κόσμος αγάπησε τα νέα τραγούδια, όπως το «Λένε», το «Ολος δικός σου», το «Σπασμένα κομμάτια καρδιάς», το «Δώσε μου μία αγκαλιά», το «Ολα περνούν». Αυτά λοιπόν τα τραγούδια ο κόσμος τα αγάπησε πάρα- πάρα πολύ, ήταν ένας άκρως επιτυχημένος δίσκος και θέλω να ευχαριστήσω το κοινό που στηρίζει κάθε μουσική προσπάθεια που κάνω.»
Αγαπάς το ίδιο όλα τα τραγούδια σου ή έχεις προτιμήσεις;
«Τα τραγούδια λειτουργούν στιγμιαία, ανάλογα με τη στιγμή που βρίσκεσαι. Εχω πιάσει τον εαυτό μου για ένα τραγούδι που έχω πει στο στούντιο, να λέω “Θεέ μου αυτό είναι το τραγούδι της ζωής” μου και μετά από 2-3 χρόνια να λέω, “εντάξει είπα κι αυτό το τραγούδι”. Ή και το αντίστροφο, να έχω πει ένα τραγούδι που να το θεωρώ απλώς καλό τραγούδι και μετά από χρόνια να έχω πει “Θεέ μου, τι τραγούδι είναι αυτό”. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κόσμο, πολλές φορές ακούει ένα τραγούδι και το προσπερνάει και μετά από κάποιο καιρό και σε κάποια έντονη ψυχολογική κατάσταση, ένα χωρισμό, έναν έρωτα, μία απογοήτευση, να πιάνει τον εαυτό του να συγκινείται με αυτό, παρότι είναι παλιό τραγούδι αλλά εκείνη τη στιγμή του λέει πολλά. Αλλωστε, βλέπουμε πολλούς νέους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν ξανά, με το δικό τους τρόπο, παλιά τραγούδια που είναι διαμάντια και όπως καταφέρνουν να τα “γυαλίσουν” τα κάνουν ξανά μεγάλες επιτυχίες. Κι εγώ έχω κάνει επανεκτελέσεις, όπως το «Φιλαράκι» και το «Μία καρδιά» που ο κόσμος μπορεί να θεωρεί ότι είναι δικά μου, χωρίς όμως να είναι και τελικά έρχονται ξανά στο προσκήνιο και γίνονται ξανά επιτυχίες. Αρκεί να προσεγγίζεις τα πράγματα με σεβασμό και αγάπη.»
Οταν ακούς ένα τραγούδι και με δεδομένη την εμπειρία σου, μπορείς να αντιληφθείς ότι θα γίνει επιτυχία;
«Σε ένα βαθμό ναι, αλλά αυτή είναι και η μαγεία της δουλειάς μας και της μουσικής, ό,τι δηλαδή υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το τραγούδι. Είναι πολλές οι φορές που λες πάμε να κάνουμε το σουξέ γιατί αυτό το τραγούδι θα… σκοτώνει και τελικά δεν συμβαίνει αυτό, ενώ άλλες φορές κάποιο που το έχεις σε δευτερη μοίρα, περνάνε 1-2 χρόνια και μετά… πέφτει η Ελλάδα κάτω! Αλλά σίγουρα η εμπειρία σε βοηθά. Οταν άκουσα το «Ελα να με τελειώσεις», είπα “Θεέ μου δεν μπορεί αυτό το τραγούδι να μην το αγαπήσει ο κόσμος” και όντως δικαιώθηκα.»
Μέσα στις γιορτές, εκτός από τις εμφανίσεις σου στο Αθηνών Αρένα, έχεις και μία συναυλία – έκπληξη στην Κουρσεβέλ. Τι θα γίνει εκεί;
Στο Κουρσεβέλ θα κάνουμε μία ελληνική βραδιά για το παγκόσμιο τζετ σετ. Θα σηκώσουμε ψηλά την ελληνική σημαία στην κορυφή του κόσμου.Εγώ περιμένω να έρθει και εκεί το ΣΔΟΕ, θα τους έχω ένα τραπέζι, να κάνουν και εκεί τον έλεγχο τους. Θα έχει πλάκα να έρθει εκεί από κεκτημένη ταχύτητα και να κάνει έλεγχο. Εγώ τους προσκαλώ και να κάτσουν και μαζί μου. Οπως έκαναν και έλεγχο στη Μύκονο τα δύο βράδια που τραγούδησε εκεί ο Ρέμος και δεν βρήκαν τίποτα, παρά μόνο τα περισσότερα από 700.000 ευρώ που πήρε το ελληνικό κράτος για φόρους. Αυτό τελικά είναι έγκλημα και– όπως έγραφαν και έλεγαν κάποιοι – και είμαστε και ξεφτίλες και δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας . Τους ενόχλησαν οι καμήλες. Το να έχεις ένα χάπενινγκ και να κάνεις τους ξένους φίλους μας από τις αραβικές χώρες να αισθανθούν σαν στη χώρα τους, στο πλαίσιο ενός σόου, είναι κακό; Και πολλοί μίλησαν για τις καμήλες, αλλά κανείς δεν είπε για τα πολλά χρήματα των ξένων που κατέληξαν στα ταμεία του κράτους.»
Πλέον έχει και πάθος για την οικογένεια με τη γέννηση της κόρης σου και φυσικά την Υβόννη
«Τι να πω γι’ αυτό. Εμένα η οικογένεια με γέμισε με πρωτόγνωρα συναισθήματα. Είμαι πολύ πολύ ευτυχισμένος και πραγματικά κάθε μέρα κάνω το σταυρό μου και λέω “Θεέ μου έχε γερό το παιδί μου και όλα τα παιδιά του κόσμου. Μετά την υπόλοιπη οικογένεια μου και τους ανθρώπους μου και μετά εμένα, μαζί με όλους εσάς”. Καλό θα είναι πρώτα να ευχαριστούμε και μετά να ζητάμε βοήθεια. Πρώτα πες ευχαριστώ γι’ αυτό που ζεις, επειδή δεν ξέρεις αν και πότε θα έρθει αυτή η στιγμή που θα σου αλλάξει τη ζωή, προς την άσχημη πλευρά.»
Η υγεία λοιπόν είναι το παν;
«Εμένα λόγω του τραγουδιού, με αγαπάνε κάποια παιδιά που έχουν πρόβλημα υγείας και πηγαίνω και τους τραγουδώ πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει ο κόσμος και συγκλονίζομαι από τη δύναμη των γονιών τους, που πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι, αντιμετωπίζοντας αυτόν τον Γολγοθά. Εχω επισκεφτεί τη μονάδα της Ελπίδας και πραγματικά είδα αυτούς τους ήρωες της ζωής. Και αυτό είναι που με συγκλονίζει περισσότερο σε όσα συμβαίνουν γύρω μου, βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους που είναι δίπλα στα παιδιά που υποφέρουν. Θέλω να πω και για τους νοσοκόμους των παιδιών καθώς τους έχω δει με πόσο πάθος τα φροντίζουν. Αυτό τον Ελληνα αγαπάω και γι’ αυτόν θα τραγουδάω και θα δίνω τη ζωή μου. Και θέλω εδώ να ευχαριστήσω την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την ευκαιρία που μου έδωσε να γινω πρεσβευτής της προσπάθειας που κάνει τόσο αυτή και τόσο άλλες γυναίκες που είναι γύρω της. Κάνουν πραγματικά ένα απίστευτο έργο.»
Η γέννηση της κόρης σου, άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα;
«Είναι φυσικό να συμβεί αυτό γιατί ανοίγεις μία νέα πόρτα. Είναι ευτυχία! Δεν μπορείς να το νιώσεις, εάν δεν σου συμβεί αυτό. Μόνο άμα το ζήσεις. Δεν περνώ πάρα πολύ χρόνο μαζί της, αλλά ο χρόνος που περνάω είνα πάρα πολύ ποιοτικός κι εμένα μου φτάνει αυτό. Η αγκαλιά που θα κάνουμε, ο ύπνος που θα την βάλω 4-5 φορές την εβδομάδα, η στιγμή που όταν ξυπνήσει θα έρθει να με αγκαλιάσει, οι φορές που θα πάμε με τη μητέρα της για βόλτα, μου φτάνουν. Φροντίζω να την γεμίζω με τις υπέροχες αναμνήσεις που πρέπει να έχει ένα παιδί από το σπίτι του. Κι όλα τα κακά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, έχουν σχέση με την παιδεία μας, που έχει εξαφανιστεί.»
Πηγή: gazzetta.gr