Στην παλιά μου την κασέτα: Duets (part.1)
Τεράστια ονόματα ενώθηκαν πίσω από το ίδιο μικρόφωνο χαρίζοντας μας μοναδικές στιγμές που δύσκολα ξεπεράστηκαν από μεταγενέστερες. Το “Back to the 90’s” ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μουσική ιστορία με σκοπό να σας χαρίσει πληροφορίες για τις αλησμόνητες αυτές στιγμές! Τι λέτε; φύγαμε… Back to the 90’s;
Στις αρχές της δεκαετίας το συγκρότημα των R.E.M. από την Αθήνα της Georgia των Ηνωμένων Πολιτειών κυκλοφόρησαν το 7ο studio album της καριέρας τους με τίτλο “Out of time”. Που να φαντάζονταν τότε πως το album αυτό θα γινόταν και η πρώτη τους τεράστια επιτυχία στα charts αλλά και αυτό που εντέλει θα μετατρεπόταν σε πολλαπλές πλατίνες που τους έκανε γνωστούς σε κάθε γωνιά της γης! Μπορεί ο κύριος λόγος να ήταν το πασίγνωστο και κλασσικό πλέον τραγούδι τους “Losing my religion” που «κατατρόπωσε» σε επιτυχία τα επόμενα singles του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν και αυτά που κατάφεραν να γράψουν την δική τους μουσική ιστορία! Το αμέσως επόμενο πιο χαρακτηριστικό δείγμα τέτοιου είδους επιτυχίας από το album αυτό ήταν και το τραγούδι “Shiny Happy people” που ομολογουμένως είναι ένα από τα πιο ευχάριστα -σε ρυθμό και στίχους- δημιουργήματα τους! Στην επιτυχία αυτή καταλυτική ήταν και η παρουσία της τραγουδίστριας των The B-52’s, Katie Pierson που συνόδευε με τα φωνητικά της τον τραγουδιστή των R.E.M., Michael Stipe! Το τραγούδι έφτασε μέχρι την δέκατη θέση του Billboard Hot 100 και στην έκτη στο U.K. Singles Chart και δίχασε κυριολεκτικά τους μουσικούς κριτικούς εκείνης της χρονιάς! Η ραδιοφωνική εκπομπή CBC Radio’s Freestyle το είχε αναδείξει ως το «καλύτερο τραγούδι για το καλοκαίρι του 1991» ενώ το –μονίμως κακεντρεχές- Blender το είχε συμπεριλάβει στην λίστα με τα «50 χειρότερα τραγούδια όλων των εποχών»! H απάντηση μάλλον δίνεται αυτόματα όταν αντιληφθεί κανείς τα αστρονομικά ποσά πωλήσεων αλλά και airplays που σημειώθηκαν τόσο για το album όσο και για το single!
1991 – R.E.M. & Kate Pierson of The B-52’s – Shiny Happy People
http://www.youtube.com/watch?v=iCQ0vDAbF7s
Το μεγάλο μυστήριο που κάλυπτε για πολλά χρόνια τα γυναικεία φωνητικά στο τραγούδι του Michael Jackson, “In the closet” λύθηκε αρκετό καιρό αργότερα μετά από μαρτυρία των ανθρώπων που παρευρίσκονταν στο studio κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του! Το τραγούδι έφτασε μέχρι τη θέση Νο.6 του Billboard Hot 100 αποκαλύπτοντας μια πιο sexy πλευρά του τραγουδιστή –όσο μπορεί αυτό να είναι εφικτό- και για το λόγο αυτό το “In the closet” είχε ανατεθεί αρχικά στην Madonna, σε μια προσπάθεια να ενωθούν επιτέλους ο «βασιλιάς» με την «βασίλισσα» της pop! Βέβαια -όπως ήταν αναμενόμενο- οι στίχοι της Madonna ήταν τόσο προκλητικοί για τα standards του Michael που τελικά προτίμησε να απευθυνθεί αλλού! Το “Mystery girl” όπως αναγραφόταν τελικά στα credits του album “Dangerous” που συμπεριλήφθηκε, μπέρδεψε ιδιαιτέρως το κοινό του Jackson όταν κυκλοφόρησε το video clip στο οποίο πρωταγωνιστούσε η «γαζέλα» του modeling, Naomi Campbell. Η καλλονή κάνοντας playback στα λόγια των γυναικείων φωνητικών και καθώς βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας του δικού της προσωπικού album –κι όμως έχει γίνει και αυτό το 1994 με το album “Baby woman”– είχε κάνει όλον τον κόσμο να πιστεύει πως αυτή ήταν το περιβόητο “Mystery Girl” του τραγουδιού! Το μεγάλο σοκ ήρθε όμως όταν τελικά αποκαλύφθηκε πως το κορίτσι αυτό δεν ήταν άλλο από την Πριγκίπισσα Stéphanie του Monaco που για λόγους διακριτικότητας και επειδή το τραγούδι ήταν αρκετά προκλητικό αποφάσισε να διατηρήσει την ανωνυμία της! Όχι πως τα κατάφερε κιόλας καθώς η είδηση στο άκουσμα του ονόματος της έκανε μετά τον γύρο του κόσμου όπως ήταν λογικό για δύο «γαλαζοαίματους» ανθρώπους όπως είναι η ίδια και ο αείμνηστος «βασιλιάς» Michael!
1992 – Michael Jackson & Princess Stéphanie of Monaco – In the closet
http://www.youtube.com/watch?v=TWCmyHwukXg
Το ζεύγος Brown που απασχολούσε σχεδόν καθημερινά με την πολυτάραχη ζωή του τα media θέλησε να ενώσει τις δυνάμεις του σε μια συνεργασία που θα ενίσχυε τις πωλήσεις του κυρίου Bobby Brown για το album του 1992 με τίτλο “Bobby”! H παρουσία της superstar συζύγου του, Whitney Houston ήταν κάτι παραπάνω από ευεργετική καθώς η ίδια σε κάθε της εμφάνιση κατάφερνε να προκαλεί πάντα τον πανικό! Το album μετά από τα smash hits “Humpin’ Around” και “Two can play that game” που το ανέδειξαν στα charts, συνέχισε με την επιτυχία του συγκεκριμένου ντουέτου που για πολλούς δεν ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για κανέναν από τους δύο καλλιτέχνες! Παρόλ’αυτά ήταν η πρώτη τους επίσημη από κοινού ηχογράφηση και αυτό ήταν κάτι που μάλλον ίντριγκαρε τους φανατικούς θαυμαστές τους που ανάγκασε την ευρωπαϊκή εταιρεία διανομής του να το κυκλοφορήσει ως ανεξάρτητο single φτάνοντας μέχρι την θέση Νο.16 του U.K. chart! Στην Αμερική όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ σαν single αλλά δημιουργήθηκε μια δεύτερη version για το video clip που πραγματικά δεν σταματούσε να μεταδίδεται από το MTV! Το single συμπεριελάμβανε 6 ακόμα διαφορετικά remix του τραγουδιού που επίσης γνώρισαν σχετική ραδιοφωνική επιτυχία!
1993 – Whitney Houston & Bobby Brown – Something in common
Το πασίγνωστο σε όλους “7 seconds” είναι ίσως από τα λίγα τραγούδια που χρησιμοποιούν στους στίχους τους 3 διαφορετικές γλώσσες! Ο σενεγαλέζος ερμηνευτής του Youssou N’Dour, έγραψε τα κομμάτια που είναι ερμηνευμένα στην διάλεκτο της χώρας του wolof και στα γαλλικά και η σουηδέζα Neneh Cherry ανέλαβε τα αγγλικά! Τελικά ο καθένας ερμήνευσε στις γλώσσες που γνώριζε και το αποτέλεσμα ήταν η τεράστια επιτυχία του “7 seconds”. Για την Γαλλία είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια όλων των εποχών καθώς παρέμεινε στην κορυφή των charts της για 16 ολόκληρες εβδομάδες ενώ έφτασε στις Top 3 θέσεις των charts κάθε ευρωπαϊκής χώρας! Κάπως έτσι έφτασε να κυκλοφορήσει και στην αμερικάνικη ήπειρο σημειώνοντας ελάχιστη επιτυχία και φτάνοντας μόλις μέχρι την θέση #98 του Billboard –τόσα ξέρουν οι αμερικάνοι-! Οι πωλήσεις του όμως στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού μαρτυρούσαν πως είχαμε έμπροσθεν μας μια τεράστια επιτυχία που δεν σταματούσε να μεταδίδεται από τα μουσικά κανάλια αλλά και τα ραδιόφωνα, παράλληλα με τα πάμπολλα remix που κυκλοφόρησαν τότε από διάφορους μουσικούς παραγωγούς! To “7 seconds” συμπεριλήφθηκε τόσο στο album του N’Dour “The Guide” όσο και στο album της Cherry “Man” που παρόλο που κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα το επανέφερε ξανά στο προσκήνιο σημειώνοντας και πάλι επιτυχία!
1994 – Youssou N’Dour & Neneh Cherry – 7 Seconds
To επόμενο τραγούδι είναι από αυτά που πραγματικά στιγμάτισαν ολόκληρη την δεκαετία των 90’s αλλά και γενικότερα την κατηγορία «Ντουέτα»! Το “One sweet day” είναι αυτό ακριβώς που προδίδει και ο τίτλος του! Μια «γλυκιά» μπαλάντα που ερμήνευσαν μαζί η Mariah Carey με τους Boyz II Men, καλλιτέχνες που στα 90’s δεν άφησαν σε «χλωρό κλαρί» τόσο τα charts όσο και τα ρεκόρ Guinness με τις πωλήσεις των singles τους! Φανταστείτε λοιπόν τι έγινε όταν κυκλοφόρησε αυτό το ντουέτο! Δεν ήταν μόνο ότι έφτασε με το «καλημέρα» στο Νο.1 του Billboard, «ρίζωσε» εκεί για 16 ολόκληρες εβδομάδες πράγμα που το έκανε «το τραγούδι με την μεγαλύτερη παραμονή στην κορυφή της ιστορίας των U.S. charts». Συνολικά όμως παρέμεινε 26 (!!) ολόκληρες εβδομάδες εντός του Τοp 40 ενώ μέχρι και σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 2.334.000 αντίτυπα, αριθμός επίσης ρεκόρ για maxi-single! Η δημιουργία του οφείλεται στο πένθος της τραγουδίστριας για τον στενό συνεργάτη της David Cole, και καθώς οι στίχοι ήταν κάτι παραπάνω από σχετικοί με το πένθος, το “One Sweet Day” έκανε για δεύτερη φορά επιτυχία όταν ερμηνεύτηκε ζωντανά στην κηδεία της Πριγκίπισσας Diana το 1997! Το παράδοξο όμως που έκανε πολλούς μουσικούς κριτικούς να αμφισβητούν τον θεσμό των Grammys είναι ότι παρόλες τις 6 υποψηφιότητες του δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει ούτε ένα βραβείο. Αργότερα όμως κάμποσα μουσικά περιοδικά και σαφώς οι στατιστικές που το ακολουθούν έδειξαν πως αναφερόμαστε στο «πιο επιτυχημένο ντουέτο όλων των εποχών»!
1995 – Mariah Carey & Boyz II Men – One sweet day
Μια από τις πιο παράξενες μουσικές συνευρέσεις σε τραγούδι ήταν αναμφισβήτητα αυτή των Αυστραλών Nick Cave και Kylie Minogue στο τραγούδι “Where the wild roses grow”! To concept άκρως μακάβριο καθώς περιγράφει την δολοφονία μιας γυναίκας από ένα άντρα που την γουστάρει τόσο πολύ που δεν αντέχει την απόρριψη που δέχεται! Καθόλου παράξενο για τα δεδομένα του Cave αλλά άκρως εντυπωσιακό από πλευράς Minogue, για την οποία ο Cave ομολόγησε πως κατά την δημιουργία του τραγουδιού αυτού είχε εξαρχής στο μυαλό του την συμπατριώτισσα του μην μπορώντας να φανταστεί καμία άλλη που θα στεκόταν στο διπλανό μικρόφωνο από αυτόν! Οι «χρυσές» του πωλήσεις ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως από την Αυστραλία και μεταφέρθηκαν σε όλον τον κόσμο που το αναδείκνυε σε πολύ υψηλές θέσεις στα διεθνή charts! To ίδιο συνέβη και με το video clip του τραγουδιού με την Kylie Minogue να μας «παγώνει» με την «νεκρική» ομορφιά της ως “Elisa Day” που οι παραγωγοί του εμπνεύστηκαν από τον πίνακα του βρετανού ζωγράφου Sir John Everett Millais με τίτλο “Ophelia”! Για την ιστορία σαν αναφέρουμε πως το πτώμα της Elisa Day δεν βρέθηκε ποτέ και πολλοί πιστεύουν πως το φάντασμα της έχει στοιχειώσει τον τόπο του εγκλήματος, όπου φυτρώνουν πολλά τριαντάφυλλα! Υπήρχε λοιπόν περίπτωση αυτή η συνεργασία να μην σημειώσει τεράστια επιτυχία;
1995 – Nick Cave & Kylie Minogue – Where the wild roses grow
http://www.youtube.com/watch?v=__obh4w6tD8
Το 1995 ο Michael Jackson εμφανίζεται και πάλι στα παγκόσμια charts με μια νέα συνεργασία! Αυτή τη φορά έχει στο πλευρό του την αγαπημένη του μικρότερη αδερφή Janet και μαζί ηχογραφούν ένα άκρως χορευτικό «ξέσπασμα» για την πίεση που ασκούν τα media στις ζωές καταξιωμένων καλλιτεχνών! Βεβαία αυτό δεν ήταν καθόλου παράξενο από την πλευρά του Michael που βρισκόταν ήδη στο «μάτι του κυκλώνα» με κατηγορίες που τον βάραιναν για παιδεραστία σε ανήλικα αγόρια! Η απάντηση του ήρθε με το τραγούδι αυτό προς τους απανταχού paparazzi που έγραφαν «το μακρύ τους και το κοντό τους» πάνω στo θέμα αλλά και με το τραγούδι “D.S” (Αρχικά του ονόματος Dom Sheldon που μοιάζει ηχητικά με το Tom Sneddon) προς τον πατέρα του αγοριού που τον κατηγορούσε. Και τα δύο τραγούδια συμπεριλαμβανόταν στο ίδιο album με τίτλο “History Past, Present and Future, Book I” αλλά το “Scream” κυκλοφόρησε συνοδευόμενο στο maxi single του από το νοσταλγικό “Childhood” και όχι το “D.S.” όπως πολλοί θα περίμεναν! Το “Scream” απέκτησε σύντομα μια από τις ακριβότερες παραγωγές που έχουν γίνει ποτέ για video clip παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τρισδιάστατα τα δύο αδέρφια εγκλωβισμένα σε ένα διαστημόπλοιο χαμένα στο διάστημα και μακριά από τις κακεντρέχειες του κόσμου! Οι πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ ήθελαν τον μεγάλο μουσικό Slash, έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Jackson, να είναι αυτός ο βασικός κιθαρίστας του τραγουδιού. Το αποτέλεσμα ήταν μια μίξη RnB, pop και rock με έναν αρκετά ξεσηκωτικό ρυθμό και μια ολοκαίνουρια χορογραφία που παρουσιαζόταν μέσω του clip που προκάλεσε πάταγο στα charts φτάνοντας σαφώς και πάλι την απόλυτη κορυφή!
1995 – Michael & Janet Jackson – Scream
H ταινία “The mirror has two faces” («Ο καθρέφτης έχει δύο πρόσωπα») κυκλοφόρησε το 1996 και βασική πρωταγωνίστρια του ήταν η μεγάλη Barbra Streisand! Αυτό έγινε και η αφορμή που η σπουδαία ερμηνεύτρια θέλησε να ξαναμπεί στο studio για να ηχογραφήσει και το soundtrack της ταινίας αυτής! Το αποτέλεσμα ήταν ένα ρομαντικό ντουέτο που την επανέφερε στη μουσική βιομηχανία μετά από δέκα χρόνια απουσίας της από το τραγούδι! Μαζί της είχε και τον Καναδό rocker Bryan Adams με τον οποίο τραγούδησαν με περίσσιο πάθος το “I finally found someone” που έγινε ένας από τους ύμνους όλων των ερωτευμένων! Το τραγούδι είχε σταθερά ανοδική πορεία στο Billboard καταλήγοντας στην 8η θέση -που ήταν και η ανώτερη που είδε- ενώ κατάφερε να «χτυπήσει» την πρωτιά μόνο στα charts της Ιρλανδίας και της Αυστραλίας! Αυτό βέβαια δεν το εμπόδισε να γίνει χρυσό αλλά και να διεκδικήσει επίσης ένα Oscar καλύτερου τραγουδιού από ταινία την ίδια χρονιά!
1996 – Barbra Streisand & Bryan Adams – I finally found someone
Την ίδια χρονιά στην Αγγλία ένα άλλο ντουέτο σημείωνε την δική του επιτυχία στα charts! Πρόκειται για την διασκευή του τραγουδιού “If I ever fall in love” που πρωτοακούστηκε από το RnB συγκρότημα των Shai το 1992. Οι East 17 επιστράτευσαν την μεγάλη ερμηνεύτρια Gabrielle (θυμάστε “Dreams can come true”) και δημιούργησαν το μοναδικό ντουέτο που κυκλοφόρησαν ποτέ στην καριέρα τους ως group. Ο τίτλος ήταν ελαφρώς παραλλαγμένος σε “If you ever” και ήταν αυτό το τραγούδι που έγινε αργότερα το 11ο πιο επιτυχημένο maxi single από boy-band της δεκαετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο! Η μπαλάντα αυτή κέρδισε αμέσως τα ραδιόφωνα σημειώνοντας ένα τεράστιο airplay –σας διαβεβαιώνω γι’αυτό καθώς βρέθηκα ο ίδιος στα αγγλικά εδάφη την ίδια χρονιά και το ακούγαμε κυριολεκτικά παντού- ενώ εμφανίστηκε στα tracklists του Best of album των East 17 “Around the World Hit Singles: The Journey So Far” και της Gabrielle με τίτλο το όνομα της που έγινε για αμφότερα το πιο επικερδές single τους! Το “If you ever” απέσπασε πιστοποιητικό «χρυσού» δίσκου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την στιγμή κυκλοφορίας του μιας και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τις 510.000 αντίτυπα!
1996 – East 17 & Gabrielle – If you ever
Μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες ερμηνεύτριες της δεκαετίας του 90 ήταν σίγουρα η Celine Dion που μέσα από τα albums που κυκλοφορούσε δεν σταματούσε να παράγει τεράστιες επιτυχίες, διατηρώντας το όνομά της ως «σταθερή αξία» στα charts! Το 1998 μάλλον θα την θυμάστε όλοι για το απόλυτο smash hit του “My heart will go on” που στόλιζε το tracklist του album “Let’s talk about love”! Βέβαια το album αυτό έκρυβε μερικούς ακόμα «θησαυρούς» και κυρίως ανέλπιστες συνεργασίες όπως αυτές με την Barbara Streisand, την τζαμαϊκανή Diana King, τον μεγάλο τενόρο Luciano Pavarotti αλλά και τους θρυλικούς Bee Gees που την συνόδευσαν με τα φωνητικά τους στο τραγούδι “Immortality”! Αυτό ήταν και το πέμπτο επίσημο single του και «συνεχιστής» του “My heart will go on” που σαφώς δεν κατάφερε να το φτάσει σε επιτυχία και ρεκόρ αλλά άφησε στην ιστορία ένα σπάνιο ντουέτο! Το τραγούδι είχε γραφτεί από τους αδερφούς Gibb αποκλειστικά για την Celine Dion που αργότερα επέμεινε να της κάνουν και τα φωνητικά στο τραγούδι! Το “Immortality” απέκτησε δύο διαφορετικά video clips και μονοψήφιους αριθμούς στα charts ξεπερνώντας σε πωλήσεις το 1 εκατομμύριο αντίτυπα! Μια αλησμόνητη δουλειά που έμελλε να γίνει και μια από τις τελευταίες που είδαμε το θρυλικό συγκρότημα ενωμένο πριν από τον θάνατο του Maurice (2003) και αργότερα του Robin Gibb (2012)!
1998 – Celine Dion & Bee Gees – Immortality
Επιμέλεια: Θοδωρής Κολλιόπουλος