Στην παλιά μου την κασέτα: One Hit Wonders (Part 1)
One Hit Wonders (Part 1)
Το 1989 κάνει την εμφάνισή του ένα album από το γαλλικό group Kaoma του οποίου η frontwoman, Loalwa Braz, τραγουδούσε σε βραζιλιάνικο στίχο . Το album είχε τίτλο “Worldbeat” και πρώτο single του ήταν το τραγούδι “Chorando Se Foi (Lambada)” ή “Llorando se fue (Lambada)”. H επιτυχία ήρθε όταν το τραγούδι γνωστό πλέον ως “Lambada” οπτικοποιήθηκε και για πρώτη φορά αντικρίσαμε έναν ιδιαίτερο και λίγο προκλητικό γρήγορο χορό από δύο πιτσιρίκια τον Chico και την Roberta. Το τραγούδι έφτασε μέσα στο 1990 να γίνει Νο.1 στα charts σχεδόν όλου του κόσμου. Παράλληλα η μόδα της εποχής πρόσταζε όλοι να μάθουν να λικνίζονται στον ρυθμό του χορού Lambada και τα κορίτσια να ντύνονται με την περιβόητη μίνι-ανεμίζουσα φούστα που φορούσε και η νεαρή πρωταγωνίστρια του video-clip. Οι πωλήσεις του album εκτοξεύτηκαν στα ύψη και σαφώς μιλάμε για ένα τραγούδι-φαινόμενο που έμεινε ως ένα από τα πιο σημαντικά στην ιστορία της latin αλλά και της γενικότερης μουσικής σκηνής. Οι Kaoma κυκλοφόρησαν συνολικά τρία albums όμως κανένα από τα επόμενα hits τους δεν κατάφεραν να κάνουν την επιτυχία του “Lambada”. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι πως το “Lambada” είναι μια διασκευή του τραγουδιού “Llorando se fue” των Βολιβιανών Los Kjarkas που κυκλοφόρησε το 1981 και τους οδήγησε στα δικαστήρια με τους Kaoma την δεκαετία των 90s εφόσον οι δεύτεροι δεν είχαν πάρει άδεια για την διασκευή. Οι Los Kjarkas δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Όσο για τους μικρούς πρωταγωνιστές του video-clip, τον Chico και την Roberta κυκλοφόρησαν ακόμα και αυτοί ένα album με τίτλο “Frente a frente” που θύμιζε έντονα το “Lambada” αλλά δεν κατάφερε ούτε και αυτό να φτάσει την τεράστια επιτυχία του.
1990 – Kaoma – Lambada
Χρονιά 1992 το hip-hop έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στην ζωή όλης της υφηλίου και κάπως έτσι είδαμε πολλούς καλλιτέχνες του εν λόγο είδους να κάνουν την μία επιτυχία μετά την άλλη. Το συγκρότημα των House of Pain με αρχηγό τον διάσημο rapper Everlast, κυκλοφόρησε εκείνη την χρονιά το ντεμπούτο album τους που είχε ως τίτλο το όνομα τους. Πρώτη επιτυχία μέσα από το album αυτό ήταν το τραγούδι “Jump around” που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ύμνους σε party εφόσον ο ρυθμός του ξεσήκωνε τους πάντες για να κάνουν αυτό που πρόσταζαν οι στίχοι…να χοροπηδάνε ασταμάτητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Το “Jump around” έφτασε στο Top 5 πολλών charts ανά τον κόσμο, και παρόλο που έφτασε πολύ κοντά στην κορυφή δεν κατάφερε να την ακουμπήσει ποτέ! Αυτό δεν είχε καμία απολύτως σημασία γιατί το τραγούδι αυτό πούλησε όσο κανένα άλλο hip-hop τραγούδι και εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στα tracklists όλων των μοντέρνων DJs ακόμα και σήμερα. Θεωρείται ένα καλοκαιρινό all-time classic τραγούδι του οποίου η παραγωγή ανήκει στον DJ Muggs των Cypress Hill. Αν και έχουν περάσει 20 χρόνια από την ημέρα κυκλοφορίας του εξακολουθούμε να το ακούμε κυριολεκτικά παντού. Οι House of pain δεν κατάφεραν να σημειώσουν καμία απολύτως επιτυχία μετά από το “Jump around” πράγμα που οδήγησε τον Everlast να κυνηγήσει την δική του solo καριέρα.
1992 – House of Pain – Jump around
Παραμένουμε στην ίδια χρονιά και πάμε μέχρι Καναδά όπου συναντάμε τον Snow, έναν τραγουδιστή της reggae που είναι παραδόξως λευκός (εξού και το όνομα), και ερχόμαστε σε επαφή με το ντεμπούτο album του “12 inches of Snow”. Πρώτο single του album ήταν το τραγούδι “Informer” του οποίου την επιτυχία ο καλλιτέχνης την βίωσε μέσα από την φυλακή. Κατά την διάρκεια της φυλάκισης του το τραγούδι χτύπαγε τις πρωτιές στα διεθνή chart, την μία μετά την άλλη και οι πωλήσεις του single αλλά και του album ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία κάνοντας τα αμφότερα πολυπλατινένια. Το “Informer” με τον απίστευτα γρήγορο και σχεδόν ακαταλαβίστικο στίχο παρέμεινε στο Νο.1 του Billboard Hot 100 για 7 εβδομάδες ενώ βρίσκεται στο Νο.84 του VH1’s 100 Greatest songs για την δεκαετία των 90’s. O Snow εξακολουθεί να κυκλοφορεί διάφορα albums ακόμα και σήμερα αλλά κανένα δεν έφτασε την τρελή επιτυχία του “Informer”.
1992 – Snow – Informer
http://www.youtube.com/watch?v=B0yGvypBwyA
Το βρετανικό Funky Jazz-Rap συγκρότημα Us3 κυκλοφορεί το 1993 το τραγούδι “Cantaloop (Flip Fantasia)” που είναι και η μοναδική τους επιτυχία μέχρι σήμερα που έχει μπει στα charts. Η ιδιαίτερη σύνθεση του ανήκει στον Herbie Hancock αφού πρόκειται για διασκευή της μεγάλης του επιτυχίας “Cantaloupe island”. Οι πωλήσεις του ξεπερνούν τις 500.000 κόπιες και βρίσκεται στο ντεμπούτο album των Us3 “Hand on the torch”. Είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που έχουν σημειωθεί για την δισκογραφική εταιρεία Blue Note Records η οποία αναφέρεται και στην πασίγνωστη εισαγωγή του τραγουδιού: “Ladies and gentlemen, as you know, we have something special down here at Birdland this evening: a recording for Blue Note Records.” Το Birdland είναι ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα Jazz Clubs της Νέας Υόρκης και η φωνή στην εισαγωγή ανήκει στον τότε υπεύθυνο προγράμματος του club, Pee Wee Marquette. To “Cantaloop (Flip Fantasia)” έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε soundtracks και σε διαφημιστικά spots και σίγουρα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στο είδος της για την δεκαετία του 90.
1993 – Us3 – Cantaloop (Flip Fantasia)
Η Τζαμαϊκανή Dawn Pickering έγινε γνωστή το 1993 όταν με το ψευδώνυμο Dawn Penn κυκλοφόρησε το μοναδικό single στην καριέρα της. Η τραγουδίστρια της reggae διασκεύασε ένα δικό της τραγούδι που είχε κυκλοφορήσει και το 1967 με τίτλο “You don’t love me (No, no, no)” για να γνωρίσει την απόλυτη επιτυχία 26 χρόνια μετά. Αναρίθμητες πωλήσεις και Νο.1 σε σχεδόν όλα τα παγκόσμια charts ήταν ο απολογισμός της επιτυχίας που γνώρισε το 1993 και 1994. Για περισσότερο από ένα χρόνο ήταν το απόλυτο hit σε όλα τα clubs ενώ πολλοί καλλιτέχνες το έχουν διασκευάσει ξανά και ξανά. Ανάμεσα τους οι Kano, Ed Solo, Mims, Eve feat.Stephen Marley & Rihanna, Lilly Allen κλπ. Κανείς δεν κατάφερε να φτάσει το πρωτότυπο σε επιτυχία συμπεριλαμβανομένης και της ερμηνεύτριας του που δεν κυκλοφόρησε κανένα άλλο single από τότε.
1993 – Dawn Penn – You don’t love me (No, no, no)
http://www.youtube.com/watch?v=j_LKYyXFFrU
Όταν μιλάμε για eurodance στο μυαλό μας έρχονται αμέτρητα μουσικά σχήματα γερμανικής κυρίως προέλευσης που μονοπώλησαν κυριολεκτικά στην διεθνή μουσική σκηνή την δεκαετία των 90s. Ένα από αυτά ήταν και το group των Loft. Το 1993 ακούσαμε ένα άκρως καλοκαιρινό τραγούδι με reggae-eurodance ήχο που έκανε θραύση σε καλοκαιρινά clubs. Και ο τίτλος αυτού; Σαφώς “Summer Summer”. Ήταν ο ύμνος του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς σημειώνοντας αμέτρητες πρωτιές σε airplay και charts όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και υπερατλαντικά! Τα αδέρφια Williams από την Jamaica και η τραγουδίστρια Gina Mohammed ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό το σχήμα των Loft που στην πραγματικότητα είναι αρχικά της φράσης “Live Our Fathers Teaching”. Κυκλοφόρησαν 2 albums και καμιά δεκαριά singles που κανένα ωστόσο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τις πρωτιές ή τις πωλήσεις του “Summer Summer”.
1993 – Loft – Summer Summer
Η reggae την δεκαετία του 90 ήταν ένα είδος μουσικής που πραγματικά ανέδειξε πάρα πολλούς αστέρες και έντυνε με τις επιτυχίες της τα “soundtrack” των καλοκαιριών μας. Το 1994 η Wynona Ryder με τον σχεδόν άγνωστο ακόμα Ben Stiller και τον Ethan Hawke πρωταγωνιστούν στην ταινία “Reality Bites” της οποίας το soundtrack περιείχε τρανταχτά ονόματα όπως: The Knack, U2, Crowded House, Lenny Kravitz, Lisa Loeb, New Order κ.α. Τα βλέμματα παρόλα αυτά τράβηξε ένα πρωτοεμφανιζόμενο reggae group από την Αμερική, οι Big Mountain. Στο soundtrack συμμετείχαν με την καταπληκτική διασκευή του Peter Frampton στο τραγούδι “Baby I love your way” και η επιτυχία που κατάφεραν να σημειώσουν πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε και στο δεύτερο κατά σειρά album των Big Mountain με τίτλο “Unity” και έτσι single, album αλλά και soundtrack πουλούσαν μανιωδώς καταφέρνοντας να γίνουν χρυσά και ασημένια σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η δροσιά του τραγουδιού του εξασφάλιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα το Νο.1 στα charts αλλά και στα tracklists ραδιοφωνιών και clubs. Μετά από την κυκλοφορία μερικών ακόμα albums οι Big Mountain χάθηκαν από το προσκήνιο για τον γνωστό πλέον λόγο. Δεν είδαν ποτέ ξανά το όνομα τους να φιγουράρει στα charts και τα albums τους ουσιαστικά σταμάτησαν να είναι επικερδή μετά από το “Baby I love your way”.
1994 – Big Mountain – Baby I love your way
H ταινία “Prêt-à-Porter” του 1994 είχε εντυπωσιακό cast με τεράστιες μορφές του Hollywood όπως Marcello Mastroianni, Sofia Loren, Julia Roberts, Kim Basinger, Cher, Bjork, Carla Bruni, Naomi Campbell, Claudia Schiffer κλπ. Το tracklist και τα ονόματα του soundtrack επιβαλλόταν να είναι αντάξια της και πραγματικά ήταν αφού συμμετείχαν καλλιτέχνες όπως: Janet Jackson, M People, Rolling Stones, Cranberries, U2, Deep Forrest κ.α. Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία του soundtrack ήταν το reggae τραγούδι “Here comes the hotstepper” του Τζαμαϊκανού Ini Kamoze που έγινε και το σήμα κατατεθέν του. Εν μια νυχτί το τραγούδι φιγουράρισε στο Νο.1, 5 χωρών αλλά και στο U.S. Billboard Hot 100. Το γνώριμο sample “na nana nana” ήταν «δανεισμένο» από το “Land of a Thousand Dances” του Chris Kenner και ο κύριος “Lyrical Gangsta” (όπως του άρεσε να αυτοαποκαλείται ο Kamoze από στίχο του τραγουδιού αυτού), έγινε ένα από τα πιο hot ονόματα εκείνης της περιόδου. Πωλήσεις αμέτρητες και μια επιτυχία που όμως δεν ξαναήρθε για τον Ini Kamoze, ήταν το τελικό αποτέλεσμα αυτού του τεράστιου super-hit!
1994 – Ini Kamoze – Here comes the hotstepper
http://www.youtube.com/watch?v=l7MK5Esy-L0
Δυο χρόνια αργότερα ένα ακόμα eurodance group (σαφώς από την Γερμανία) αποτελούμενο από δύο γυναίκες και έναν άντρα σημειώνει μια τεράστια καλοκαιρινή επιτυχία. Οι Mr.President κυκλοφορόντας το album “We see the same sun” μας προσφέρανε το single “Coco Jambo” που αργότερα έγινε και η μεγαλύτερη τους επιτυχία. Άκρως καλοκαιρινό με reggae στοιχεία όπως πρόσταζε η μόδα της εποχής αλλά και eurodance ήχο το τραγούδι ακούστηκε σε όλο τον πλανήτη εισβάλλοντας ταυτόχρονα στο Top 5 των παγκόσμιων charts. Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν τόσο μεγάλη που έκανε τις δύο κυρίες του σχήματος να ζητήσουν την απομάκρυνση του frontman George Jones λόγο υπεροπτικής συμπεριφοράς και αδυναμία συνεργασίας μαζί του. Το line-up του group άλλαξε πολλές φορές έκτοτε προσπαθώντας να ξανακάνει την επιτυχία του “Coco Jambo” αλλά μάταια γιατί η επιτυχία τους εγκατέλειψε μετά την απομάκρυνση του Jones.
1996 – Mr. President – Coco Jambo
Την ίδια χρονιά συναντάμε το τραγούδι που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Πραγματικά ρεκόρ εφόσον κατέχει θέση στο Top 10 ακόμα και στα Guinness World Records για πωλήσεις. Μιλάμε σαφώς για την “Macarena” ένα τραγούδι από το latin-duo Los Del Rio.To όνομα “Macarena” (που σημαίνει “Μητέρα Του Θεού”) το εμπνευστήκαν από την χορεύτρια flamenco Diana Patricia από την Βενεζουέλα που μετά από την επιτυχία του τραγουδιού υιοθέτησε το όνομα και έκανε και η ίδια μεγάλη καριέρα με αυτό. Το τραγούδι είναι ένα απόλυτο παγκόσμιο Νο.1 εφόσον μετά την επιτυχία του σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Ωκεανία η Αμερικάνικη δισκογραφική εταιρεία BMG αγόρασε ολόκληρη την ισπανική εταιρεία που είχε αναλάβει την διανομή του, για να το κυκλοφορήσει και στην Αμερική το 1996. Κατέχει το ρεκόρ στο Top 100 του Billboard για την παραμονή του για 60 εβδομάδες σε αυτό, το ρεκόρ πωλήσεων για τα έτη 1995-1996, καθώς και για την συγκέντρωση περισσότερων ατόμων που χόρεψαν την γνωστή χορογραφία του video-clip σε ένα χώρο (στάδιο Yankee – 50.000 άτομα). Η τρέλα του “Macarena” διαρκεί ακόμα και δεν φαντάζει πλέον καθόλου περίεργο αν δει κανείς πλήθος κόσμου να χορεύουν την γνωστή χορογραφία του κάθε φορά που ακούγεται κάπου. Η “Macarena” είναι η μοναδική επιτυχία των Los Del Rio και γι’αυτό έχει κυκλοφορήσει σε αμέτρητα remix και διασκευές που όμως κανένα δεν κατάφερε να κλέψει ούτε λίγο από την δόξα του πρωτότυπου. Είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη “One-hit wonder” επιτυχία όλων των εποχών!
1996 – Los Del Rio – Macarena
http://www.youtube.com/watch?v=XiBYM6g8Tck
Διαβάστε επίσης: One Hit Wonders (Part.2), One Hit Wonders (Part.3)
Επιμέλεια: Θοδωρής Κολλιόπουλος