BAD – Michael Jackson
;
BAD – Michael Jackson
Your butt is mine gonna tell you right
Just show your face in broad daylight.
I’m telling you on how I feel
Gonna hurt your mind don’t shoot to kill
Come on, Come on
Lay it on me All right.
I’m giving you on count of three
to show your stuff or let it be.
I’m telling you just watch your mouth
I know your game what you’re about.
Well, They say the sky’s the limit
And to me that’s really true
But My friend You have seen nothing
Just wait ’til I get through –
Because I’m bad
I’m bad – come on (I’m really, really bad)
You know I’m bad
I’m bad – you know it!
You know I’m bad
I’m bad – come on
and the whole world has to answer right now
Just to tell you once again who’s bad!
The word is out you’re doing’ wrong
gonna lock you up before too long.
Your lying’ eyes gonna tell you right
so listen up, don’t make a fight!
Your talk is cheap you’re not a man
you’re throwing’ stones to hide your hands.
Well They say the sky’s the limit
And to me that’s really true
But My friend You have seen nothing
Just wait ’til I get through –
(Chorus)
We can change the world tomorrow
This could be a better place
If you don’t like what I’m saying’
Then won’t you slap my face
(Chorus)
Who’s bad?
Το «Bad» περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο του Michael Jackson που κυκλοφόρησε το 1987. Πρόκειται για ένα σπουδαίο up-tempo pop/funk τραγούδι που έγραψε ο Michael Jackson με σκοπό να προσδώσει μία νέα εικόνα για τον εαυτό του, φορώντας δερμάτινα και αλυσίδες και θέλοντας να δείξει ότι είναι σκληρός.
Ο Michael Jackson έχοντας κερδίσει τον τίτλο του βασιλιά της pop με το σαρωτικό πέρασμα του «Thriller», έδειξε με το «Bad» ότι είναι αποφασισμένος να εδραιωθεί στην κορυφή. Όταν θέτει τη ρητορική ερώτηση «Who’s bad?», η οποία συμπληρώνεται από το στίχο «the whole world has to answer right now», είναι προφανές ότι δεν περιμένει κάποια απάντηση -μιας και τη δίνει ο ίδιος προβάλλοντας τον εαυτό του- ούτε καυχιέται για κάτι. Αν μη τι άλλο περιφρονεί τους αυτοαποκαλούμενους –και μικρότερου βεληνεκούς- βασιλιάδες του funk και προκαλεί το ευμετάβολο κοινό του να τον απορρίψει αν τολμά. Ως «βασιλιάς της pop» ξέρει ότι πολλοί θα τον επικρίνουν και θα τον αμφισβητήσουν γι’ αυτό και θέλει να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να μείνει στην κορυφή κάνοντας μία δήλωση του τύπου «είμαι κακός» ώστε να φοβίσει τους αντιπάλους του. Το «Who’s bad?», λοιπόν, είναι μία από τις πιο ρητορικές ερωτήσεις που έχει τεθεί στην ιστορία της μουσικής. Η δε επανάληψη των ερωτήσεων «who’s the best?» και «who’s bad?» στο ρεφρέν του τραγουδιού θυμίζει τον James Brown.
Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι αρχικά το τραγούδι προοριζόταν να το τραγουδήσει ντουέτο ο Michael Jackson με τον επί πολλών ετών αντίπαλό του και έτερο pop superstar, Prince. Η ιδέα όμως έπεσε στο κενό αφού οι δυο τους είχαν διαφορετικές απόψεις ως προς το περιεχόμενο των στίχων και τελικά ο Prince αρνήθηκε να συμμετάσχει (κι εδώ που τα λέμε δεν θα ένιωθε και ιδιαίτερα καλά όταν ο Michael Jackson θα του τραγούδαγε το στίχο «Your butt is mine»!). Εντούτοις, ο Quincy Jones, ο οποίος έκανε την παραγωγή στο τραγούδι μαζί με τον Michael Jackson, είπε σε μία συνέντευξή του, που περιλαμβάνεται στην ειδική έκδοση του «Bad», ότι ο Prince τους δήλωσε ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει επειδή το τραγούδι θα γινόταν επιτυχία και χωρίς αυτόν.
Η ηχογράφηση
Έτσι, η ηχογράφηση έγινε έχοντας στα φωνητικά μόνο τον Michael Jackson, ο οποίος ήταν εξαιρετικός. Το τραγούδι γράφτηκε σε λα μινόρε και με ρυθμό 114 bpm (beats per minute). Οι μουσικοί που συμμετείχαν στην ηχογράφηση ήταν:
– οι How Now Brown Cow (μια ομάδα μουσικών της jazz από το Seattle) και ο κορυφαίος Βραζιλιάνος μουσικός Paulinho Da Costa στα κρουστά
– ο μουσικός της jazz, Jimmy Smith, στο Hammond B3 Midi (ακούγεται στο εξαιρετικό σόλο του αρμόνιου στη μέση του τραγουδιού)
– Οι John Barnes, Michael Boddicker και Greg Phillinganes στα synthesizers. Ο Boddicker είναι πιο γνωστός ως κινηματογραφικός συνθέτης (μάλιστα το 1984 κέρδισε βραβείο Grammy για τη δουλειά του στο «Flashdance») ενώ ο Greg Phillinganes έγινε αργότερα μέλος των Toto.
– Ο John Robinson στα drums. Ο Robinson είχε συνεργαστεί στο παρελθόν τόσο με τον Quincy Jones όσο και με τον Michael Jackson, παίζοντας drums στο «Off The Wall» και στο «We Are The World» των USA For Africa, ενώ συνεργάστηκε επίσης με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της μουσικής, ο κατάλογος των οποίων είναι τεράστιος
– Ο Douglas Getschal στο drum programming
– Ο David Williams στην κιθάρα
– Οι Kim Hutchcroft και Larry Williams στα σαξόφωνα.
– Οι Gary Grant και ο περίφημος Jerry Hey στις τρομπέτες (ο Jerry Hey θεωρείται ένας από τους δημιουργούς του ήχου των πνευστών στην μοντέρνα pop και την R&B)
– Ο Christopher Currell στα keyboards και στη ψηφιακή κιθάρα.
Νο 1
Το «Bad» κυκλοφόρησε σε single στις 7 Σεπτεμβρίου του 1987 και στις 19 του ίδιου μήνα μπήκε στα αμερικάνικα charts, την ίδια μέρα που το «I Just Can’t Stop Loving You», από το ίδιο album, ανέβαινε στο Νο 1. Στις 24 Οκτωβρίου το «Bad» ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. και έγινε το δεύτερο από τα πέντε συνεχόμενα Νο 1 singles που βγήκαν από το ομώνυμο album (προηγήθηκε το «I Just Can’t Stop Loving You») και το έβδομο Νο 1 single στην καριέρα του Michael Jackson. Ανεβαίνοντας στο Νο 1, το «Bad» στέρησε την κορυφή από τη Madonna που έμεινε στο Νο 2 με το «Causing A Commotion».
Επιπλέον, το «Bad» έφτασε στο Νο 3 της Μεγάλης Βρετανίας και έγινε Νο 1 στο Βέλγιο και την Ολλανδία, Νο 2 στη Γερμανία, Νέα Ζηλανδία και Νορβηγία, Νο 3 στην Ελβετία, Νο 4 στη Γαλλία, Αυστραλία και Σουηδία, Νο 5 στην Ιταλία και τον Καναδά, Νο 9 στην Αυστρία και Νο 37 στη Δανία.
Συνολικά κυκλοφόρησαν 5 εκδοχές του τραγουδιού: 7’’ Single Mix (4.06), Dance Remix Radio Edit (4.54), Dance Extended Mix Includes False Fade (8.24), Dub Version (4.05) και A Cappella (3.49).
Το video clip
http://www.youtube.com/watch?v=E4KZcGFZSYY
http://www.youtube.com/watch?v=xkLlnDFYXO0
Πιστός στην παράδοση που ξεκίνησε με το «Thriller», ο Michael Jackson φρόντισε να υποστηρίξει το τραγούδι με ένα all time classic video-clip. Το 1988 ο Michael Jackson στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Moonwalk» έγραψε: το «Bad» είναι ένα τραγούδι για τον δρόμο. Μιλάει για ένα παιδί από μία κακόφημη γειτονιά που έφυγε μακριά για να σπουδάσει σ’ ένα ιδιωτικό σχολείο. Επιστρέφει στην παλιά γειτονιά και τα παιδιά της γειτονιάς αρχίζουν να του δημιουργούν πρόβλημα. Αυτός τραγουδά εννοώντας ότι όταν είσαι ισχυρός και καλός τότε είσαι κακός.
Το πλήρες video clip του «Bad» διαρκεί 18 λεπτά και το σενάριό του το έγραψε ο συγγραφέας και σεναριογράφος Richard Price, ο οποίος το 1986 ήταν υποψήφιος για βραβείο Oscar σεναρίου για την ταινία «Το Χρώμα Του Χρήματος». Στο video clip ο Michael Jackson υποδύεται ένα αγόρι ονόματι Daryl, που μεγάλωσε σε μία φτωχή γειτονιά και η μητέρα του (την οποία υποδύεται η τραγουδίστρια Roberta Flack) τον έστειλε σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο. Ο Daryl με το τέλος μιας επιτυχημένης σχολικής χρονιάς, παίρνει τον υπόγειο σιδηρόδρομο και επιστρέφει στο γκέτο όπου μεγάλωσε. Εκεί βρίσκει το σπίτι του άδειο αλλά συναντάει τους παλιούς του φίλους οι οποίοι έχουν για αρχηγό τους τον Mini Max (τον οποίο υποδύεται ο αναδυόμενος τότε Wesley Snipes). Ο Daryl περνάει το βράδυ με τους φίλους του και στην αρχή η σχέση τους είναι φιλική, αν και κάπως αμήχανη. Η κατάσταση όμως επιδεινώνεται μόλις οι υπόλοιποι της συμμορίας συνειδητοποιήσουν ότι ο Daryl έχει αλλάξει από την τελευταία φορά, και ιδιαίτερα από το πόσο ανήσυχος έδειξε με την τάση της συμμορίας στις μικροκλοπές.
Σε μία προσπάθεια να δείξει στους φίλους του ότι είναι ακόμα «κακός», ο Daryl παίρνει τη συμμορία και την πάει σε ένα σταθμό (στον Hoyt Schermerhorn του Brooklyn) όπου προσπαθεί να κλέψει έναν ηλικιωμένο, αλλά την τελευταία στιγμή κάνει πίσω. Ο Mini Max επιπλήττει τον Daryl και του λέει ότι δεν είναι πια κακός. Αφού ο Mini Max περιλούζει τον Daryl με βρισιές, το video από ασπρόμαυρο γίνεται έγχρωμο και ο Daryl, ο οποίος είναι πλέον ντυμένος από τα πόδια ως το κεφάλι στα δερμάτινα, συνοδεύεται από ένα πλήθος αλητών-χορευτών και τραγουδάει το «Bad» θέλοντας να τους δείξει ότι είναι «κακός» αλλά όχι με τον τρόπο που τον εννοούν οι άλλοι (από αυτό το σημείο ξεκινάει και το video που προβάλλεται στην τηλεόραση, χωρίς τα πλάνα του Wesley Snipes).
Η επιμονή του Daryl ότι ο Max πάει γυρεύοντας, κοντεύει να προκαλέσει τον αφανισμό του Daryl αλλά τελικά οι δύο φίλοι δίνουν τα χέρια και η συμμορία φεύγει αφήνοντας πίσω τον Daryl. Η εικόνα ξαναγίνεται ασπρόμαυρη καθώς ο Daryl μόνος, και φορώντας μία φόρμα γυμναστικής, βλέπει τους παλιούς του φίλους να φεύγουν…
Στο βίντεο υπάρχουν πολλές αναφορές στην ταινία «West Side Story» (1961), γι’ αυτό και οι χορογραφίες του Jeffrey Daniel θυμίζουν σκηνές από την ταινία (ιδιαίτερα με τις συμμορίες να χορεύουν στο δρόμο). Εντούτοις, η πηγή έμπνευσης τόσο του θέματος του τραγουδιού όσο και του βίντεο ήταν μία αληθινή ιστορία που είχε διαβάσει ο Michael Jackson στο περιοδικό Time (ή στο Newsweek). Η πραγματική ιστορία αφορούσε έναν σπουδαστή που προερχόταν από το γκέτο και που προσπαθούσε να καταφέρει κάτι στη ζωή του αφήνοντας πίσω και τους παλιούς του φίλους. Όμως η ζήλεια που ένιωσαν οι παλιοί του φίλοι, τους οδήγησε στο σημείο να τον δολοφονήσουν. Βέβαια ο θάνατος του σπουδαστή δεν συμπεριλήφθηκε στο μουσικό βίντεο του τραγουδιού.
Η σκηνοθεσία και η ποιότητα του βίντεο είναι εξαιρετική. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο, αφού το video clip, το οποίο κόστισε 2.000.000 δολάρια, το σκηνοθέτησε ο διάσημος Martin Scorsese! Μάλιστα σε μία σκηνή του «Bad» που γυρίστηκε σε σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου, φαίνεται μια αφίσα με φωτογραφία του Scorsese που γράφει «Wanted For Sacrilege», δηλαδή «Καταζητείται για ιεροσυλία» μιας και είχε ήδη ξεσπάσει έντονη διαμάχη γύρω από την καινούργια του ταινία «Ο Τελευταίος Πειρασμός» (1988).
Την ίδια χρονιά, το βίντεο ήταν υποψήφιο στα MTV Video Music Awards αλλά ο Michael Jackson έχασε από τη μικρότερη αδερφή του, την Janet Jackson, και το βίντεο του «Pleasure Principle». Το 2009, με αφορμή το θάνατο του Michael Jackson, ο Scorsese είπε:
– Ο Michael Jackson ήταν μοναδικός. Όταν δουλεύαμε μαζί στο video clip του «Bad», με εντυπωσίασε η απίστευτη ικανότητα να ελέγχει την κάθε του κίνηση από τη μια και να κινείται στον ρυθμό της μουσικής από την άλλη. Κάθε βήμα που έκανε ήταν απόλυτα ακριβές και με μια ρευστότητα την ίδια στιγμή. Σαν να βλέπεις υδράργυρο σε κίνηση.
Το πλήρης διάρκειας video του «Bad» κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2001, στο DVD «Video Greatest Hits – HIStory». Το 2006, το single καθώς και το video επανακυκλοφόρησαν ως μέρος του πακέτου «Visionary – The Video Singles».
Η περιοδεία που έσπασε το ρεκόρ Guinness
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1987, δηλαδή πέντε μέρες μετά την κυκλοφορία του single, ξεκίνησε από το Τόκιο της Ιαπωνίας η πρώτη σόλο παγκόσμια περιοδεία του Michael Jackson με τίτλο «Bad World Tour», η οποία ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1989 στην Sports Arena του Los Angeles. Στα φωνητικά συμμετείχε και η 25χρονη τότε Sheryl Crow, η οποία μόλις είχε μετακομίσει στο Los Angeles και πήρε τη δουλειά μετά από audition (σε μία συνέντευξή της εξήγησε ότι το αθώο βλέμμα της είναι αυτό που τη βοήθησε να πάρει τη θέση).
Η περιοδεία του Michael Jackson έσπασε όλα τα ρεκόρ Guinness καθώς αποτελούνταν από 123 συναυλίες τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 4.400.000 άτομα. Στη Μεγάλη Βρετανία έδωσε 7 sold-out συναυλίες στο Wembley σε ένα κοινό 504.000 ατόμων και στην Ιαπωνία άλλα 14 sold-out shows που παρακολούθησαν 570.000 άτομα.
Κατά τη διάρκεια της Bad World Tour, το «Bad» ήταν το τραγούδι με το οποίο ο Michael Jackson έκλεινε τις συναυλίες του, ενώ κάποιες φορές το έκανε και στο πλαίσιο της Dangerous World Tour. Στις ζωντανές του εμφανίσεις ο Jackson συνήθιζε να ερμηνεύει το «Bad» σε μία εκτεταμένη εκδοχή, την οποία προφανώς προτιμούσε.
Οι άλλες εκτελέσεις
Το «Bad» γνώρισε διάφορες εκτελέσεις εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν παρωδίες!
http://www.youtube.com/watch?v=fqz1ojIQTBk
Το 1988 ο Weird Al Yankovic έκανε μία παρωδία του «Bad», το οποίο ονόμασε «Fat» και περιλήφθηκε στο album «Even Worse», τίτλος που κι αυτός με τη σειρά του παρωδούσε το δίσκο του Michael Jackson. Για τις ανάγκες του video clip, ο Yankovic χρησιμοποίησε το ίδιο γκαράζ και ντύθηκε σαν τον Michael Jackson.
http://www.youtube.com/watch?v=toS19G7Wulk
Το βρετανικό σατυρικό puppet show «Spitting Image» διακωμώδησε επίσης τον Michael Jackson και το τραγούδι του που αυτή τη φορά έγινε… «Mad».
Στο βρετανικό κωμικό show «Bo’ Selecta!» η καρικατούρα του Michael Jackson χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «chamone» που ακούγεται στο Bad.
Ο Frank Zappa στο τραγούδι του «Why Don’t You Like Me?» από το album «Broadway The Hard Way» (1988) παρωδεί κι αυτός με τη σειρά του τον Michael Jackson ενώ κάνει και αναφορές στο τραγούδι «Bad».
Ο Αμερικανός τραγουδιστής της country, Ray Stevens, ηχογράφησε μία εκτέλεση του «Bad» για τις ανάγκες του δίσκου «I Never Made A Record I Didn’t Like» (1988) ενώ το «Bad» ερμήνευσε και η Celine Dion σε κάποιες από τις συναυλίες της.
Το Φεβρουάριο του 2009 έκανε πρεμιέρα το video clip του «LoveGame» της Lady Gaga, το οποίο έχει πολλές ομοιότητες με αυτό του «Bad». Το βίντεο της Lady Gaga γυρίστηκε κι αυτό σε σταθμό του μετρό ενώ κι η εναρκτήρια σκηνή θυμίζει την αντίστοιχη του Michael Jackson.
Το Σεπτέμβριο του 2009, κατά τη διάρκεια των MTV Video Music Awards, έγινε ένα αφιέρωμα στον Michael Jackson όπου οι χορευτές εκτελούσαν διάφορες χορευτικές φιγούρες από τα video clips του Jackson, με μουσική υπόκρουση το «Bad».
Ο Αυστραλός κωμικός Shaun Micallef έκανε τη δική του διασκευή στο «Bad», για τις ανάγκες του New Year’s Special (2010).
Τον Ιανουάριο του 2010 κυκλοφόρησε ένα βίντεο που απεικόνιζε Φιλιππινέζους φυλακισμένους να χορεύουν υπό τους ήχους ενός medley τραγουδιών του Michael Jackson, συμπεριλαμβανομένου και του «Bad». Η σκηνή γυρίστηκε με σκοπό να συμπεριληφθεί στα extras του DVD «This Is It» του Michael Jackson. Όμως δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα κι έτσι η σκηνή δεν συμπεριλήφθηκε στο DVD, αλλά χρησιμοποιήθηκε για την προώθησή του.
Το Φεβρουάριο του 2010 οι Fringemunks έκαναν μία παρωδία του «Bad», την οποία ονόμασαν «The iPad Song». Η παρωδία αυτή περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Bloody Rare».
http://www.youtube.com/watch?v=FGHE_vp9-zo
Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε επίσης στο επεισόδιο «King Mario of Cramalot» της αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Super Mario Bros.Super Show», αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην έκδοση του DVD καθώς δεν χορηγήθηκε η απαραίτητη άδεια.
Επιπλέον, από τον τίτλο του τραγουδιού πήρε το όνομά της και η Tribute Band του Michael Jackson που ονομάζεται «Who’s Bad».
http://www.youtube.com/watch?v=-DeCqVAOqsI
Εκτός από τις πολλές παρωδίες, το «Bad» χρησιμοποιήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης και για τις ειδήσεις που αφορούσαν τον Michael Jackson: από τα λογοπαίγνια του στυλ «Who’s Dad?», όταν γεννήθηκε ο πρώτος γιος του, μέχρι το «Thriller gone Bad» που χρησιμοποίησε ως τίτλο το αμερικανικό περιοδικό Newsweek για να περιγράψει τη συμβίωση του Michael Jackson με τη Lisa Marie Presley όταν τον Ιανουάριο του 1996 ανακοινώθηκε το διαζύγιό τους. Ιδιαίτερα μετά τις τόσες αλλαγές που είχε κάνει ο Michael Jackson στην εμφάνισή του και στην καριέρα του, η μόνη φράση που τα συνοψίζει όλα είναι: «The Good, the Bad and the Ugly»!
Μετά το θάνατο του Michael Jackson τον Ιούνιο του 2009, η Letitia James, δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος της Νέας Υόρκης, προσπάθησε να πείσει τη Μετροπολιτική Αρχή Μεταφορών (Metropolitan Transportation Authority) να μετονομάσει τον σταθμό Hoyt Schermerhorn σε Michael Jackson ή έστω να κρεμάσουν μία πινακίδα προς τιμήν του. Όμως το Σεπτέμβριο του 2009 η αίτησή της απορρίφθηκε. Η James δήλωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει μία κίνηση ώστε να πιέσει τη M.T.A. να επανεξετάσει την απόφασή της. Επιπλέον σχολίασε:
– Το ότι ο Michael Jackson επισκέφτηκε και χόρεψε σ’ αυτό το σταθμό ήταν μία τεράστια υπόθεση όχι μόνο για το Brooklyn αλλά για όλη τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980. Και μετονομάζοντας αυτόν το σταθμό προς τιμήν του, θα τον έβαζε στο χάρτη και θα βοηθούσε να εξασφαλιστεί ότι ο κόσμος δεν ξεχνά.
Εντούτοις, πηγή από τη M.T.A. είπε ότι κανένας σταθμός του μετρό δεν πήρε όνομα κάποιου προσώπου, κυρίως επειδή είναι πιθανόν να μπέρδευε τους επιβάτες.
Κωνσταντίνος Παυλικιάνης