BOYS DON’T CRY – The Cure | Η ιστορία του τραγουδιού
BOYS DON’T CRY – The Cure
I would say I’m sorry
If I thought that it would change your mind
But I know that this time
I’ve said too much been too unkind
I try to laugh about it
Cover it all up with lies
I try and laugh about it
Hiding the tears in my eyes
’cause boys don’t cry
Boys don’t cry
I would break down at your feet
And beg forgiveness plead with you
But I know that it’s too late
and now there’s nothing I can do
So I try to laugh about it…
I would tell you that I loved you
If I thought that you would stay
But I know that it’s no use
That you’ve already gone away
Misjudged your limits
Pushed you too far
Took you for granted
I thought that you needed me more
Now I would do most anything
To get you back by my side
But I just keep on laughing
Hiding the tears in my eyes
’cause boys don’t cry
Boys don’t cry (x2)
Το τραγούδι αναφέρεται σε έναν τύπο που έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να ξανακερδίσει την αγάπη μίας κοπέλας που έχει χάσει και προσπαθεί να κρατήσει μία ανδροπρεπή εικόνα για τον εαυτό του, αποκρύπτοντας τα πραγματικά του συναισθήματα. Έτσι κρύβει με γέλιο τα δάκρυα από τα μάτια του και όλα αυτά επειδή «τα αγόρια δεν κλαίνε».
Ο αφηγητής του τραγουδιού, λοιπόν, λέει ότι έχει καταστρέψει μία σχέση και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τα έχει κάνει θάλασσα. Απέφευγε να εκφράσει στην κοπέλα του τα συναισθήματά του και δεν της έλεγε πόσο πολύ την αγαπά. Αντιθέτως φαίνεται πως έφτασε στο σημείο να είναι και αγενής, πιθανώς λέγοντας και πράγματα που δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να ανακαλέσει. Μοιραία, αυτή τον άφησε κι αυτός ξέρει ότι είναι πλέον πολύ αργά για να ζητήσει συγνώμη και να την παρακαλέσει να γυρίσει πίσω. Η στάση του, λοιπόν, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού ακόμα κι οι «σκληροί» τύποι δεν κερδίζουν πάντα το κορίτσι…
Το ρεφρέν του τραγουδιού εστιάζει στην περηφάνια του αφηγητή που δεν θέλει να δείξει ότι είναι λυπημένος και γελά προσποιούμενος ότι όλα είναι εντάξει (και βέβαια να φανεί ότι είναι «υπεράνω» και ότι τίποτα δεν τον αγγίζει). Όμως ο τρόπος της ερμηνείας του Robert Smith δείχνει ότι ο τραγουδιστής με το eyeliner, το κόκκινο κραγιόν και τα ανάκατα μαύρα μαλλιά, μάλλον υπονοεί το αντίθετο από αυτό που λέει το τραγούδι. Σε μια πρώτη ακρόαση εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το «Boys Don’t Cry» είναι ένα εύπεπτο χαζοχαρούμενο ερωτικό τραγούδι με πιασάρικο ρεφρέν αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού κατά βάθος κρύβει μία ειρωνεία που καταρρίπτει το κλισέ ότι τάχα «τα αγόρια δεν κλαίνε» και επιδεικνύει μία ευαισθησία που μπορεί ακόμα και να συγκινήσει κάποιον ερωτικά πληγωμένο.
Εντούτοις, ο γρήγορος ρυθμός του τραγουδιού φαίνεται να επισκιάζει τους στίχους και μπορεί να παρασύρει τον ακροατή τόσο ώστε να μην προσέξει καν τη θλίψη που αναβλύζει από την πληγωμένη καρδιά του αφηγητή.
Στην ουσία το σκοτεινό και ρομαντικό ταυτόχρονα τραγούδι αντιτίθεται στην κοινωνική αντίληψη που θέλει τους άντρες να δείχνουν σκληροί και ακατάβλητοι, και περιγράφει σιωπηρά την ανδροπρέπεια ως ένα κοινωνικά επιβεβλημένο ψέμα που όμως ραγίζει ψυχικά αυτόν που το ζει. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν βρίσκεται τόσο στον χαρακτήρα του αφηγητή όσο στην ίδια την κοινωνία που δεν αποδέχεται τα αγόρια που κλαίνε και που τα ωθεί σε σκληρές συμπεριφορές. Ενώ ο σύγχρονος ομοφοβικός ορισμός της ανδροπρέπειας απαιτεί από τους άντρες να διαμορφώσουν μία ψυχική ερμητικότητα που να είναι συμπληρωματική στη φυσική ερμητικότητα του ισχυρού φύλου, το «Boys Don’t Cry» προτρέπει τους νέους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους αν δεν θέλουν να χάσουν τον άνθρωπο που αγαπάνε. Μας λέει επίσης ότι το να ζει κανείς το ψέμα του άτρωτου και του απρόσβλητου πολλαπλασιάζει τον συναισθηματικό πόνο που νιώθει κατά την κατάπνιξη των παθών του και την ανάγκη της κάλυψης της οδύνης του με ψεύτικη αδιαφορία.
Η πρώτη φορά που ακούστηκε το «Boys Don’t Cry» ήταν το Δεκέμβριο του 1978 σε ραδιοφωνική εκπομπή του John Peel, όπου οι Cure έπαιξαν ζωντανά το τραγούδι παρόλο που ακόμα ήταν ακυκλοφόρητο και δεν είχε καν ηχογραφηθεί στο στούντιο.
Η ηχογράφηση του «Boys Don’t Cry» έγινε το 1979 με παραγωγό τον Chris Parry και όπως είπαν οι ίδιοι οι Cure, ήταν μία προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα pop τραγούδι στο στυλ της δεκαετίας του 1960. Στο τραγούδι ο Michael Dempsey έπαιξε μπάσο, ο Robert Smith κιθάρα και φωνητικά και ο Lol Tolhurst έπαιξε drums.
Το «Boys Don’t Cry» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε single τον Ιούνιο του 1979 έχοντας στη β’ πλευρά το «Plastic Passion». Ήταν το δεύτερο single που κυκλοφόρησαν οι Cure (προηγήθηκε το «Killing An Arab» το Δεκέμβριο του 1978) αλλά πέρασε απαρατήρητο αφού έφτασε μόνο μέχρι το Νο 99 της Αυστραλίας!
Τον Απρίλιο του 1986 το «Boys Don’t Cry» επανακυκλοφόρησε σε νέα εκδοχή (New Voice – New Mix), στην οποία έγινε καινούργιο remix και τα φωνητικά ξαναηχογραφήθηκαν. Παραγωγοί στη νέα ηχογράφηση ήταν ο Robert Smith (ο τραγουδιστής των Cure) και ο David M. Allen (γνωστός επίσης από τις συνεργασίες του με τους Depeche Mode, Human League, Neneh Cherry κ.α.). Η νέα εκτέλεση του «Boys Don’t Cry» έφτασε στο Νο 22 της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ έγινε και Νο 19 στη Γερμανία, Νο 26 στην Αυστραλία και Νο 28 στη Γαλλία. Σε αντίθεση όμως με την πρώτη εκδοχή, αυτή η εκτέλεση δεν συμπεριλήφθηκε σε καμία από τις επόμενες κυκλοφορίες των Cure, αν και ακούγεται στο μουσικό βίντεο του τραγουδιού.
Το 1988 κυκλοφόρησε σε EP η ζωντανή εκτέλεση των Cure όπως είχανε παίξει το τραγούδι για πρώτη φορά στη ραδιοφωνική εκπομπή του John Peel το Δεκέμβριο του 1978.
Το 1999 ο Αμερικανός συνθέτης Nathan Larson έκανε μία διασκευή του «Boys Don’t Cry», η οποία χρησιμοποιήθηκε στους τίτλους της ομώνυμης ταινίας («Τ’ Αγόρια Δεν Κλαίνε»), με πρωταγωνίστρια την Hilary Swank (η οποία και βραβεύτηκε με το Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου). Ο Larson είναι ο σύζυγος της Nina Persson, της τραγουδίστριας του σουηδικού συγκροτήματος Cardigans. Η διασκευή του στο «Boys Don’t Cry» δεν περιλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας.
Το τραγούδι ακούστηκε ή/και συμπεριλήφθηκε στο soundtrack των ταινιών: «Ένας Τραγουδιστής Για Το Γάμο» (The Wedding Singer, 1998), «Ο Πρωτάρης Της Χρονιάς» (Starter For Ten, 2006), «Δώσε Μου Το Χέρι Σου» (Prête-moi ta main, 2006), «Όταν ο Nick Ερωτεύτηκε τη Nora» (Nick And Nora’s Infinite Playlist, 2008, συγκεκριμένα ήταν το ringtone στο κινητό τηλέφωνο του Nick, ο οποίος στην ίδια ταινία ανέφερε ότι οι Cure είναι ένα από τα αγαπημένα του συγκροτήματα) και «Όχι Μόνο Φίλοι» (Friends With Benefits, 2011, στην εκτέλεση του Nathan Larson).
Άλλες εκτελέσεις
Το 1989 το αμερικάνικο συγκρότημα Sheer Terror κυκλοφόρησε μία ζωντανή ηχογράφηση του «Boys Don’t Cry», η οποία περιλαμβάνεται στο single «Live At CBGB».
Το Φεβρουάριο του 1999 το αμερικάνικο συγκρότημα Oleander κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «February Son». Την επόμενη χρονιά η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε και σε single συνοδευόμενο από video clip.
Το 2000 οι Reel Big Fish κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Viva La Internet» (γνωστό και ως «Blank CD»). Το 2006 κυκλοφόρησαν και μία ζωντανή ηχογράφηση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Our Live Album Is Better Than Your Live Album».
Το 2000 το αυστραλέζικο συγκρότημα Area-7 κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Bitter & Twisted», ενώ την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε και μία εκτέλεση από το γυναικείο γιαπωνέζικο συγκρότημα Mummy The Peepshow.
Το 2003 το λονδρέζικο συγκρότημα Hell Is For Heroes κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία συμπεριλήφθηκε στη β’ πλευρά του single «Retreat».
Το 2004 οι Razorlight ερμήνευσαν το τραγούδι κατά τη διάρκεια της εκπομπής MTV Icon που ήταν αφιερωμένη στους Cure.
Τον Ιούνιο του 2004 το αμερικάνικο συγκρότημα Atreyu κυκλοφόρησε το τραγούδι «The Crimson» (περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «The Curse»), όπου κάνει έμμεση αναφορά στο «Boys Don’t Cry». Συγκεκριμένα, ένας στίχος του τραγουδιού λέει «and Robert Smith lied, boys do cry».
Τον Αύγουστο του 2004 οι Lostprophets κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση του «Boys Don’t Cry», η οποία συμπεριλήφθηκε στο single του «Last Summer» (στην έκδοση βινυλίου και στο E.P.). Το 2009 η εκτέλεσή τους συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Pictures Of You», με διασκευές τραγουδιών των Cure, που κυκλοφόρησε από το περιοδικό New Musical Express.
Τον Οκτώβριο του 2004 οι Juan Terrenal κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση στα ισπανικά, η οποία συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Nuestraforma» και συνοδεύτηκε και από video clip.
Το Νοέμβριο του 2004 οι Placebo έπαιξαν ζωντανά το «Boys Don’t Cry», με τη συμμετοχή του Robert Smith, στη συναυλία που έδωσαν στο Wembley Arena.
Την ίδια χρονιά ο Robert Smith το ερμήνευσε και με τους Blink 182, στο πλαίσιο του βρετανικού σκέλους της περιοδείας τους, ενώ το ηχογράφησε και το περουβιανό συγκρότημα Diazepunk (περιλαμβάνεται ως κρυμμένο track στο άλμπουμ «Bajo En Serotonina».
Το 2005 ο Victor Malloy κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στη συλλογή «Cosmonica: Tom Middleton Presents Crazy Covers, Vol.1».
Τον Ιούλιο του 2006 ο Αμερικανός μουσικός Grant Lee Phillips κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Nineteeneighties». Η εκτέλεση αυτή ακούστηκε στην τηλεοπτική κωμωδία «How I Met Your Mother» και συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας “Όχι Μόνο Φίλοι” (Friends With Benefits, 2011).
Το Νοέμβριο του 2006 το μεξικάνικο electropop συγκρότημα Belanova κυκλοφόρησε μία ζωντανή ηχογράφηση, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ (και στο αντίστοιχο DVD) «Dulce Beat Live». Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2006 κατά τη διάρκεια συναυλίας στη Guadalajara του Μεξικό, στο πλαίσιο της περιοδείας Dulce Beat Tour.
Την ίδια χρονιά, οι Hub City Stompers, ένα συγκρότημα ska από το New Jersey, κυκλοφόρησε το… «Skins Don’t Cry», το οποίο είναι ουσιαστικά το «Boys Don’t Cry» με κάποιες αλλαγές στους στίχους. Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Dirty Jersey».
Το 2007 ο τραγουδοποιός Norman Palm κυκλοφόρησε μία μελαγχολική εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο single «Girls And Boys» (τίτλος που παραπέμπει στα δύο τραγούδια του single: στο «Girls Just Wanna Have Fun» και στο «Boys Don’t Cry»).
Το 2008 οι Michael and the G2s ηχογράφησαν μία εκτέλεση για τις ανάγκες του άλμπουμ «Michael and the G2s Cover Everything».
Την ίδια χρονιά η ηθοποιός Scarlett Johansson κυκλοφόρησε μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στο EP «Live Session» (αποκλειστικά σε iTunes).
Τον Ιανουάριο του 2009 οι Submarines κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση, η οποία περιλαμβάνεται στη συλλογή «Just Like Heaven – A Tribute To The Cure».
Το 2010 ο Βραζιλιάνος τραγουδιστής Jay Vaquer ηχογράφησε μία εκτέλεση του «Boys Don’t Cry» για τις ανάγκες του soundtrack της βραζιλιάνικης σαπουνόπερας «Tempos Modernos».
Επίσης, το τραγούδι έχουν παίξει ζωντανά οι Smashing Pumpkins και οι Suffer The Joy.
Το 1983 ιδρύθηκε το βρετανικό συγκρότημα Boys Don’t Cry. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται ευρέως, το συγκρότημα δεν πήρε το όνομά του από το τραγούδι των Cure αλλά από το στίχο «Be quiet, big boys don’t cry» που περιλαμβάνεται στην επιτυχία των 10CC «I’m Not In Love» (κυκλοφόρησε το 1975). Οι Boys Don’t Cry, διασκεδάζοντας με το μπέρδεμα που έγινε σε σχέση με το όνομά τους, συμπεριέλαβαν ως bonus track στο δεύτερο άλμπουμ τους ένα κομμάτι με τίτλο «The Cure»!
Έρευνα-επιμέλεια-κείμενα: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης