BREAK MY STRIDE – Matthew Wilder | Η ιστορία του τραγουδιού
BREAK MY STRIDE – Matthew Wilder
Last night I had the strangest dream
I sailed away to China
In a little row boat to find ya
And you said you had to get your laundry cleaned
Didn’t want no-one to hold you
What does that mean
And you said
Ain’t nothin’ gonna break my stride
Nobody’s gonna slow me down, oh-no
I got to keep on movin’
Ain’t nothin’ gonna break my stride
I’m running and I won’t touch ground
Oh-no, I got to keep on movin’
You’re on a roll and now you pray it lasts
The road behind was rocky
But now you’re feeling cocky
You look at me and you see your past
Is that the reason why you’re runnin’ so fast
And she said
(Chorus)
Never let another girl like you, work me over
Never let another girl like you, drag me under
If I meet another girl like you, I will tell her
Never want another girl like you, have to say
Ooh
(Chorus)
Πρόκειται για ένα πιασάρικο χορευτικό synthpop τραγούδι, με στοιχεία calypso, που έγραψαν οι Matthew Wilder και Greg Prestopino. Το ζωηρό riff του keyboard και το απαλό άρωμα Τζαμάικας που διαχέεται στο τραγούδι, καθώς και το αίσθημα της αυτοπεποίθησης που προβάλλουν οι στίχοι, είναι οι κύριοι λόγοι που το «Break My Stride» αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη επιτυχία του Matthew Wilder.
Την παραγωγή του τραγουδιού ανέλαβαν οι Peter Bunetta, Rick Chudacoff και Bill Elliot.
Το «Break My Stride» κυκλοφόρησε σε single τον Νοέμβριο του 1983 έχοντας στη β’ πλευρά μία instrumental εκτέλεση του τραγουδιού. Το τραγούδι έφτασε στο Νο 5 των Η.Π.Α. και στο Νο 4 της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον έγινε Νο 1 στη Νορβηγία, Νο 3 στη Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία και Βέλγιο, Νο 4 στη Νότια Αφρική, Νο 5 στην Ολλανδία, Νο 7 στη Γερμανία, Νο 8 στην Αυστρία, Νο 14 στη Σουηδία και Νο 22 στην Ελβετία.
Το 1984 κυκλοφόρησε και ένα maxi single του «Break My Stride», που στην α’ πλευρά περιείχε ένα remix (Club Version) των Paul Sabu και Rusty Garner και στη β’ πλευρά την instrumental εκτέλεση του remix (σε άλλες εκδόσεις υπάρχει η dub version).
Παρά τη μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού, το οποίο κατέκλυσε τα ραδιόφωνα, η καριέρα του Matthew Wilder ως τραγουδιστή δεν απογειώθηκε ποτέ. Το «Break My Stride» αποδείχθηκε η μοναδική του επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στα αμερικάνικα charts ο Wilder μπήκε άλλες δυο φορές (το 1984): μία με το «The Kid’s American» που έφτασε στο Νο 33 και μία με το «Bouncing Off The Walls» που έφτασε στο Νο 52.
Όμως το ρεφρέν του «Break My Stride», που λέει «Ain’t nothin’ gonna break my stride / Nobody’s gonna slow me down» (τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το βήμα μου, κανένας δεν μπορεί να με καθυστερήσει), φαίνεται πως καθόρισε τη σταδιοδρομία του Wilder, αφού κατάφερε να ξεφύγει από το στίγμα του καλλιτέχνη της μιας επιτυχίας, καθώς στράφηκε σε δουλειές «πίσω από τη σκηνή» κάνοντας ακόμα πιο σημαντική καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής ως τραγουδοποιός και παραγωγός. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήταν παραγωγός του «Don’t Speak» των No Doubt (και ολόκληρου του άλμπουμ «Tragic Kingdom») ενώ έγραψε τη μουσική για την ταινία «Mulan» (στην ίδια ταινία ο Wilder κάνει και τη φωνή του Ling στις σκηνές που τραγουδάει), για την οποία ήταν υποψήφιος για Oscar!
Άλλες εκτελέσεις
Το «Break My Stride» γνώρισε αρκετές εκτελέσεις και μάλιστα σε διαφορετικές γλώσσες ενώ αποτέλεσε και τη βάση για διάφορα τραγούδια rap και hip hop.
Herreys (1984, εκτέλεση στα σουηδικά, με τίτλο «Inget Som Hindrar Mig», στο άλμπουμ «Diggi-loo Diggi-ley»).
Natusha (1995, στα ισπανικά, με τίτλο «Moviendo La Cintura»).
Unique II (Αύγουστος 1996, pop dance εκτέλεση στο άλμπουμ «Level II». Την παραγωγή την έκαναν οι ίδιοι οι Unique II και αποδείχθηκε η πρώτη και η μεγαλύτερή τους επιτυχία, καθώς έφτασε στο Νο 1 της Αυστρίας και της Νέας Ζηλανδίας και στο Νο 2 της Αυστραλίας. Επίσης, μπήκε στους πίνακες επιτυχιών της Ιταλίας, του Καναδά και των Σκανδιναβικών χωρών. Η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε σε 9 διαφορετικές εκδοχές: FM track, Prolongation, Native track, Marc McCan Edit, Panamericana Radio edit, Radio Edit, Extended version, Big Club mix και Original).
El Simbolo (1996, ισπανόφωνη εκτέλεση με τίτλο «No Te Preocupes». Η εκτέλεση αυτή διατήρησε το πνεύμα του πρωτότυπου τραγουδιού προσθέτοντας κι ένα διασκεδαστικό τέλος).
Puff Daddy (Ιανουάριος 1997, κυκλοφόρησε σε single το «Can’t Nobody Hold Me Down», όπου χρησιμοποίησε μέρος από το «Break My Stride»).
Max-A-Million (1998, εκτέλεση σε 5 διαφορετικές εκδοχές: Radio Mix, Extended Mix, Rude Dog’s Movin’ Mix, Fernando’s Latin Mix, Late NightMix).
AC Rock (1999, a cappella εκτέλεση στο άλμπουμ «UR What UR»).
Aaron Carter (Αύγουστος 2001, κυκλοφόρησε το «Stride», το οποίο περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Oh Aaron». Στο τραγούδι αυτό, όπου συμμετέχουν και οι No Secrets, χρησιμοποιήθηκε το ρεφρέν του «Break My Stride»).
Mumsdollar (2002)
Legend Has It (2003).
Lil’ Kim (2003, χρησιμοποίησε τον τελευταίο στίχο του ρεφρέν ως τον τελευταίο στίχο του δικού της κουπλέ στο τραγούδι «Can’t Hold Us Down», το οποίο τραγούδησε μαζί με την Christina Aguilera. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το στίχο «nobody gonna slow me down» και χρησιμοποιήθηκε ως riff της κιθάρας το αντίστοιχο riff του synthesizer από το πρωτότυπο τραγούδι).
Blue Lagoon (2004, στο άλμπουμ «Club Lagoon». Η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδοχές, Radio edit, Extended version, A Capella Reprise, και έγινε No 1 στο Βέλγιο, Νο 2 στη Γερμανία, Νο 4 στη Σουηδία, Νο 6 στην Αυστρία, Νο 10 στη Δανία, Νο 15 στην Ελβετία, Νο 18 στη Γαλλία και Νο 45 στην Ολλανδία).
Matisyahu (2006, κυκλοφόρησε το «Jerusalem», όπου χρησιμοποίησε τους στίχους του ρεφρέν του «Break My Stride» ως γέφυρα στο δικό του τραγούδι).
Dutch Maffia (2007, σε 4 εκδοχές: Hi Tack Club Mix, Hi Tack Radio Edit, The Caramel Club Mix και The Caramel Club Radio Edit).
Pittsburgh Slim (2007, χρησιμοποίησε το ρεφρέν του τραγουδιού στην αρχή του δικού του κομματιού με τίτλο «Sunrays» (περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Tastemaker»).
Goldenchyld (2007, κυκλοφόρησε το «Got To Keep On Moving»).
L.A. Guns (Φεβρουάριος 2010, στο άλμπουμ «Covered In Guns»).
Dispatch (σε ζωντανές τους εμφανίσεις)
P-nuckle (χρησιμοποίησε το ρεφρέν στο τραγούδι «Stride»).
http://www.youtube.com/watch?v=N15nxcRge9k
Το «Break My Stride» ακούστηκε στη βιντεοκασέτα της Elle MacPherson «Your Personal Best» (1994) και στις ταινίες «Όχι Άλλη Μια Χαζοαμερικάνικη Ταινία» (Not Another Teen Movie, 2001), «Το Είδωλο Των Παιδιών» (Dickie Roberts: Former Child Star, 2003), «Απλώς Δε Σε Γουστάρει» (He’s Just Not That Into You, 2009) και «Cedar Rapids» (2011, στους τίτλους τέλους) καθώς και σε ένα επεισόδιο της σειράς «Glee» (2009) και της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων «Ο Άλβιν Και Η Παρέα Του» (Alvin and the Chipmunks, 1984) ερμηνευμένο από τους ήρωες της σειράς.
Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε το 1994 σε τηλεοπτική διαφήμιση της εταιρίας ενοικιάσεως αυτοκινήτων National Car Rental και το 2010 σε διαφήμιση της JPMorgan Chase. Επίσης χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση ασύρματου διαδικτύου της αυστραλέζικης εταιρίας τηλεπικοινωνιών BigPond, σε διαφημίσεις της Alpro στη Μεγάλη Βρετανία και σε διαφήμιση της State Insurance στη Νέα Ζηλανδία (2012).
Κείμενο-Έρευνα: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης