BROKEN WINGS – Mr. Mister | H ιστορία του τραγουδιού
BROKEN WINGS – Mr. Mister
Baby I don’t understand
Why we can’t just hold on
To each other’s hands
This time will be the last
I fear unless I make it all so clear
I need you so
Take these broken wings
and learn to fly again and learn to live so free
and when we hear the voices sing
the book of love will open up and let us in
Baby I think tonight
We can take what was wrong
And make it right
I need you so
Baby it’s all I know
That you’re half of the flesh
And blood makes me whole
I need you so
(Chorus)
Δημιουργοί αυτού του κλασικού pop/soft-rock τραγουδιού της δεκαετίας του 1980 είναι οι Richard Page (τραγουδιστής και μπασίστας των Mr Mister), Steve George (κιμπορντίστας των Mr Mister και παιδικός φίλος του Page) και John Lang (στιχουργός και ξάδερφος του Page).
Ο στιχουργός John Lang εμπνεύστηκε το τραγούδι από το βιβλίο «Σπασμένα Φτερά» (al-Ajniha al-Mutakassira, 1912) του Λιβανέζου ποιητή και φιλόσοφου Khalil Gibran. Το βιβλίο είναι η ιστορία μιας αγάπης, η οποία καταδικάζεται από τους ανατολίτικους κοινωνικούς θεσμούς, και σε γενικές γραμμές πραγματεύεται το θέμα τού να μαζεύει κανείς τα κομμάτια της ζωής του και να κοιτάζει μπροστά.
Ο στίχος «Take these broken wings and learn to fly» είναι παράλληλα και μία έμμεση αναφορά στους Beatles αφού ο ίδιος στίχος εμφανίζεται και στο τραγούδι των Beatles «Blackbird», που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «The Beatles» (1968). Μάλιστα στο ίδιο άλμπουμ των Beatles περιλαμβάνεται και το τραγούδι «Julia», του οποίου οι δύο πρώτοι στίχοι («Half of what I say is meaningless, but I say it just to reach you, Julia») προέρχονται από το ποίημα «Άμμος και Αφρός» (1926) επίσης του Khalil Gibran.
Η ηχογράφηση του «Broken Wings» έγινε το 1984 σε παραγωγή των Mr Mister και του Paul DeVilliers και χρησιμοποιήθηκαν synthesizer, κιθάρα, μπάσο και τύμπανα. Η συριστική εισαγωγή είναι ένα εφέ που δημιουργήθηκε από πιατίνι, του οποίου ο ήχος αναπαράχθηκε ανάποδα. Ο δε ξεχωριστός ήχος της κιθάρας αποτελεί μία καινοτομία του Steve Farris (κιθαρίστα τότε των Mr. Mister), ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα εφέ καθυστέρησης σε μία περίεργη χρονική στιγμή ώστε να έρθει σε αντίθεση με τη σταθερότητα του μπάσου και του beat. Στο τέλος του τραγουδιού ο τραγουδιστής Richard Page πιάνει πολύ ψηλές και falsetto νότες.
Το «Broken Wings» κυκλοφόρησε σε single το Σεπτέμβριο του 1985 ως προπομπός του επερχόμενου δίσκου «Welcome To The Real World». Αμέσως μετά την κυκλοφορία του, οι Mr Mister ξεκίνησαν περιοδεία μαζί με τον Don Henley και τους Heart, γεγονός που λειτούργησε θετικά στην προώθηση τόσο του single όσο και του άλμπουμ. Αμέσως μετά έπαιξαν support στην Tina Turner κατά τη διάρκεια της 33ήμερης περιοδείας της στις Η.Π.Α. Αυτή η περιοδεία ήταν που εκτόξευσε το τραγούδι στην κορυφή. Ο Richard Page είπε σε μία συνέντευξη:
– Σκεφτήκαμε ότι αν το τραγούδι έμπαινε στο Top 20, θα ήταν καλά. Θα σήμαινε ότι άρχισε η καριέρα μας.
Τελικά αυτό που συνέβη ξεπέρασε τις προσδοκίες τους. Στις 7 Δεκεμβρίου 1985 το τραγούδι ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α., όπου παρέμεινε για δύο εβδομάδες, ενώ έγινε και Νο 1 στον Καναδά. Στη Μεγάλη Βρετανία έφτασε στο Νο 4, την υψηλότερη θέση που έφτασαν ποτέ οι Mr Mister σ’ αυτή τη χώρα. Το τραγούδι έγινε επίσης Νο 2 στο Βέλγιο και Ολλανδία, Νο 3 στην Ιρλανδία, Νο 4 στην Αυστραλία, Νορβηγία και Ελβετία, Νο 7 στην Ιταλία, Νο 8 στη Γερμανία, Νο 13 στη Νέα Ζηλανδία και Ισπανία, Νο 14 στη Σουηδία και Νο 17 στην Αυστρία. Επιπλέον, χάρη στην ερμηνεία τους στο «Broken Wings», οι Mr Mister χρίστηκαν υποψήφιοι για βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Pop Performance by Vocal Group (έχασαν από τον Quincy Jones και τους USA For Africa που βραβεύτηκαν για το «We Are The World»).
Το μουσικό βίντεο του «Broken Wings» σκηνοθέτησε ο Oley Sassone σε παραγωγή του Simon Straker. Κόντρα στη μόδα της εποχής που ήθελε τα video clips ποικιλόχρωμα, ιλιγγιώδη και εκτυφλωτικά, το βίντεο του «Broken Wings» γυρίστηκε ασπρόμαυρο. Σ’ αυτό εμφανίζεται ο τραγουδιστής Richard Page να οδηγεί ένα Ford Thunderbird δεύτερης γενιάς και να διασχίζει μία έρημο. Ο τύπος του αυτοκινήτου αποτελεί και νύξη στα πουλιά. Επίσης, υπάρχει και μία εντυπωσιακή λήψη, στην οποία ο Page κάθεται σε μία εκκλησία όταν ένα γεράκι μπαίνει μέσα από το παράθυρο και προσγειώνεται δίπλα του, πάνω στο στασίδι, και ανταλλάσσουν ένα βλέμμα. Στο βίντεο εμφανίζεται και ολόκληρο το συγκρότημα να παίζει το τραγούδι. Σε μία άλλη σκηνή βλέπουμε ένα άγνωστο ζευγάρι που χορεύει ταγκό. Όμως παρουσιάζονται μόνο από τη μέση και κάτω και τα πρόσωπά τους δεν εμφανίζονται ποτέ. Στο τέλος του βίντεο, βλέπουμε τον Page να είναι δίπλα από το Thunderbird με την κουκούλα του αυτοκινήτου ανοιχτή, συμβολίζοντας τα «σπασμένα φτερά».
Άλλες εκτελέσεις
Rodney Franklin (1986, στο δίσκο «It Takes Two»).
Mayte Garcia (1992, συμμετέχει και η μεγαλύτερη αδερφή της, Janice Garcia, στα βοηθητικά φωνητικά. Η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε σε 4 εκδοχές: Groovy 7” Mix, Groovy Extended Mix, Fly Away 7” Mix και Ambient Mix).
Network (1992, σε τέσσερις εκδοχές: Club Mix, Edit, Network Dub Mix και Network Vocal Mix. Έφτασε στο Νο 46 της Μεγάλης Βρετανίας).
John Tesh (1994, στο άλμπουμ «Sax By The Fire»).
http://www.youtube.com/watch?v=nxH-_eBSCCs
C-Block (1998, στο άλμπουμ «Keepin’ It Real». Η εκτέλεση αυτή έφτασε στο Νο 27 της Γερμανίας και στο Νο 31 της Ελβετίας).
N-Trance (1998, με τη συμμετοχή του Ricardo Da Force κυκλοφόρησαν το «Broken Dreams», όπου χρησιμοποιήθηκε sample από το «Broken Wings»).
K’Lee (2001, σε single, Νο 2 στη Νέα Ζηλανδία)
Inner Circle (2001, στο άλμπουμ «Barefoot In Negril»).
Tupac Shakur (το Φεβρουάριο του 2001 κυκλοφόρησε σε single το κοιλάρφανο τραγούδι «Until The End Of Time», στο οποίο χρησιμοποιήθηκε sample από το «Broken Wings» ενώ σε μία εναλλακτική του εκτέλεση συμμετέχει και ο Richard Page. Το τραγούδι έφτασε στο Νο 4 της Μεγάλης Βρετανίας και στο Νο 52 των Η.Π.Α.).
Foxy Brown (2001, κυκλοφόρησε το τραγούδι «Broken Silence», το οποίο περιλαμβάνει sample από το «Broken Wings»).
Hubi Meisel (2002, στο EP «Cut»).
Naturally 7 (2003, στο άλμπουμ «What Is It?»).
MC Jean Gab’1 (Ιούνιος 2003, κυκλοφόρησε το τραγούδι «À Nos Chers Disparus», όπου χρησιμοποιήθηκε sample από το «Broken Wings»).
Richard Cheese (Απρίλιος 2004, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «I’d Like A Virgin»).
Rick Springfield (2005, ντουέτο με τον Richard Page στο άλμπουμ «The Day After Yesterday»).
Plan B, MC Purple και Doctor (Δεκέμβριος 2005, στη συλλογή «Eye Of The Tiger Volume 1»).
Clay Aiken (2006, στο άλμπουμ «A Thousand Different Ways». Ο Richard Page εκφράστηκε με πολύ θετικά σχόλια γι’ αυτή την εκτέλεση, στην οποία προστέθηκε και ένα ποίημα της Erin Taylor που απαγγέλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού η Morgan Grace. Ο τελευταίος στίχος του ποιήματος έγινε ο τίτλος του άλμπουμ).
Joe Budden (Οκτώβριος 2006, κυκλοφόρησε ένα freestyle, στο οποίο χρησιμοποίησε το beat και το ρεφρέν του «Broken Wings»).
Panic Division (2007, στο άλμπουμ «Songs From The Glasshouse»).
Northern Kings (Οκτώβριος 2007, στο άλμπουμ «Reborn»).
Villa Black (2008, στη συλλογή “Hôtel Costes A Decade by Stéphane Pompougnac”).
Jason Donovan (Οκτώβριος 2010, στο άλμπουμ «Soundtrack Of The 80s»).
Roveena (2012, στο EP «Perfect World»).
Danny Fernandes (2013, με τίτλο “Fly Again (Broken Wings)” σε single και στο άλμπουμ “Breathe Again”)
Το «Broken Wings» ακούστηκε στις ταινίες «Radio Free Steve» (2000), «Στους Ρυθμούς Του Μπρέικ-Ντανς» (Kickin’ It Old Skool, 2007) και «Chief Mac Gruber Εν Δράσει» (MacGruber, 2010) καθώς και στην τηλεοπτική ταινία «Help Wanted: Kids» (1986) και στην αμερικανική δραματική σειρά «Reunion» (2005). Επίσης συμπεριλήφθηκε στα video games Karaoke Revolution και SingStar Rock Ballads, και στο παιχνίδι Grand Theft Auto: Vice City και συγκεκριμένα στην εναρκτήρια σκηνή του παιχνιδιού και στον πλασματικό σταθμό Emotion 98.3.
Ο Kiss FM 92.9 κατέταξε το τραγούδι στο Νο 26 του All Time Top 100. Αντιθέτως, το αμερικάνικο μουσικό περιοδικό Blender το κατέταξε στο Νο 19 των 50 χειρότερων τραγουδιών όλων των εποχών (!) γράφοντας ότι το «Broken Wings» είναι ενοχλητικό όχι για την αδιάφορη παραγωγή του και τους στίχους του, αλλά κυρίως επειδή μοιάζει με τετράλεπτη εισαγωγή χωρίς τραγούδι! Και συμπληρώνει λέγοντας ότι όταν μπαίνουν τελικά τα τύμπανα, αναγγέλλουν όχι την άφιξη ενός φανταστικού ρεφρέν ή ενός επικού φινάλε, αλλά μίας από τις πιο απογοητευτικές εξελίξεις τραγουδιού στην ιστορία της pop, περιλαμβάνοντας κάτι που περιγράφεται μόνο ως σόλο συνθετικού μπάσου…
Έρευνα-κείμενο: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης