BURNIN’ FOR YOU – Blue Oyster Cult | Η ιστορία του τραγουδιού
BURNIN’ FOR YOU – Blue Oyster Cult
Home in the valley
Home in the city
Home isn’t pretty
Ain’t no home for me
Home in the darkness
Home on the highway
Home isn’t my way
Home will never be
Burn out the day
Burn out the night
I can’t see no reason to put up a fight
I’m living for giving the devil his due
And I’m burning, I’m burning, I’m burning for you
I’m burning, I’m burning, I’m burning for you
Time is the essence
Time is the season
Time ain’t no reason
Got no time to slow
Time everlasting
Time to play besides
Time ain’t on my side
Time I’ll never know
Burn out the day
Burn out the night
I’m not the one to tell you what’s wrong or what’s right
I’ve seen signs of what (freezing their eyes) went through
Well I’m burning, I’m burning, I’m burning for you
I’m burning, I’m burning, I’m burning for you
Burn out the day
Burn out the night
I can’t see no reason to put up a fight
I’m living for giving the devil his due
And I’m burning, I’m burning, I’m burning for you
Τη μουσική του τραγουδιού την έγραψε ο βασικός κιθαρίστας των Blue Oyster Cult, Donald Roeser (γνωστό ως Buck Dharma), ενώ τους στίχους έγραψε ο μουσικοκριτικός Richard Meltzer. Αρχικά ο Roeser σχεδίαζε να συμπεριλάβει το τραγούδι στο σόλο του δίσκο «Flat Out» (1982) αλλά τελικά πείστηκε να το βάλει στο δίσκο του συγκροτήματος. Τα βασικά φωνητικά του τραγουδιού τα έκανε ο ίδιος, κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν και σε άλλα τραγούδια των Blue Oyster Cult, όπως το «Godzilla» (1977), και το «(Don’t Fear) The Reaper» (1977).
Αναμφίβολα το «Burnin’ For You» είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια των Blue Oyster Cult, με πολύ ωραία μπασογραμμή και φωνητικά και με μία υπέροχη μουσική που δένει άψογα με τους υπνωτικούς και ονειρικούς στίχους. Είναι από τα κομμάτια που σου φτιάχνουν τη διάθεση αλλά και από αυτά που ακούγονται ευχάριστα την ώρα της οδήγησης.
Αξιοσημείωτη είναι και η πολύ καλή παραγωγή του Martin Birch. Μπορεί το τραγούδι να ηχογραφήθηκε το 1981 αλλά ο ήχος του παραπέμπει στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Άλλωστε ο Martin Birch ήταν μηχανικός ήχου σε 11 δίσκους των Deep Purple ενώ συνεργάστηκε και με τους Iron Maiden, Rainbow, Whitesnake, Fleetwood Mac, Black Sabbath, Gary Moore, Michael Schenker Group κ.α.
Το «Burnin’ For You» κυκλοφόρησε σε single τον Αύγουστο του 1981 και έφτασε στο Νο 40 των Η.Π.Α. μένοντας στη θέση αυτή για 3 εβδομάδες. Επίσης ανέβηκε στο Νο 1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών στην κατηγορία Mainstream Rock Tracks. Το τραγούδι έκανε πάταγο στα ραδιόφωνα και αποδείχθηκε η πρώτη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία των Blue Oyster Cult από το 1976, όταν είχαν γνωρίσει επιτυχία με το «(Don’t Fear) The Reaper».
Η εκτέλεση που κυκλοφόρησε σε single είναι μικρότερη σε διάρκεια από εκείνη που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο. Συγκεκριμένα, στο single η διάρκεια του τραγουδιού είναι 3:45 ενώ στο δίσκο είναι 4:29.
Το μουσικό βίντεο του «Burnin’ For You» απεικονίζει έναν νεαρό, ο οποίος περιμένει στο λευκό του αυτοκίνητο μία κοπέλα. Η κοπέλα δεν εμφανίζεται ποτέ καθώς έχει απορροφηθεί από τους Blue Oyster Cult, οι οποίοι παίζουν το «Burnin’ For You» κάπου στο δρόμο, και ο νεαρός απογοητευμένος από το στήσιμο πηγαίνει το αυτοκίνητο στο μέρος όπου παίζει το συγκρότημα και βάζει φωτιά στο όχημα μένοντας ο ίδιος μέσα.
Το 2001 το «Burnin’ For You» ήταν ανάμεσα στα τραγούδια που αποκλείστηκαν για ένα διάστημα από τους αμερικανικούς σταθμούς μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους (11/9/2001).
http://www.youtube.com/watch?v=1smfdddO9SA
Οι Blue Oyster Cult κυκλοφόρησαν και ζωντανές ηχογραφήσεις του τραγουδιού, οι οποίες περιλαμβάνονται στα albums «Extraterrestrial Live» (Απρίλιος 1982), «Burning For You» (1984, ηχογράφηση στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 1981), «The Thing» (1991, η ηχογράφηση του 1981 στη Νέα Υόρκη), «Godzilla» (1992, η ίδια ηχογράφηση), «Nail You Down» (1992, ηχογράφηση στη Pasadena το 1983), «Into The Crypts Of Rays» (1993, ηχογράφηση στη Santa Monica το 1986), «Tales Of The Psychic Wars» (2001, η ζωντανή ηχογράφηση του 1981), «A Long Day’s Night» (Σεπτέμβριος 2002, CD/Video/DVD, από συναυλία στο Σικάγο τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς), «Alive In America Pt.1» (2006), «Live» (2007, DVD, είναι η ίδια ηχογράφηση που περιλαμβάνεται και στο «A Long Day’s Night») και «Live In America» (2007, η ζωντανή ηχογράφηση του 1981). Επίσης, οι Blue Oyster Cult έπαιξαν το τραγούδι ζωντανά στις συναυλίες που έδωσαν στην Αθήνα (τον Ιούνιο του 2008 και το Δεκέμβριο του 2009) και στη Θεσσαλονίκη (το Δεκέμβριο του 2009).
Άλλες εκτελέσεις
Το Νοέμβριο του 2002 οι Iced Earth κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση του «Burnin’ For You», η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Tribute To The Gods».
Το 2005 κυκλοφόρησε άλλη μία εκτέλεση, αυτή τη φορά από τη Lisa Marie Presley, ενώ το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε μία εκτέλεση του Mike Watt, η οποία περιλαμβάνεται στη συλλογή «Guilt By Association Vol. 1» (όπου διάφοροι καλλιτέχνες της ανεξάρτητης ροκ σκηνής διασκεύασαν γνωστά τραγούδια).
Το 2010 οι Grill Bill κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση στα νορβηγικά, η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Fri i morra».
http://www.youtube.com/watch?v=iqBk7PIM4yY
Το «Burnin’ For You» ακούστηκε στις ταινίες «The Stoned Age» (1994), «Cop Land» (1997, στην director’s cut έκδοση), «Βρώμικος Τζο» (Joe Dirt, 2001), «Κρίσιμη Ηλικία» (12 And Holding, 2005) και «Άσε Το Κακό Να Μπει» (Let Me In, 2010) ενώ ακούστηκε και στις τηλεοπτικές σειρές «Ed» (2001), «Supernatural» (2006) και «Το Όνομά Μου Είναι Ερλ» (My Name Is Earl, σε δύο επεισόδια, ένα το 2006 και ένα το 2008, όπου το τραγούδι ακούγεται όταν προσπαθούν να ξυπνήσουν τον Ερλ από το κώμα βάζοντάς του να ακούσει κλασικό ροκ. Τη στιγμή που παίζει το κομμάτι, όλοι στέκονται δίπλα στο κρεβάτι του Ερλ και το τραγουδάνε παρέα).
Το 2010 το «Burnin’ For You» χρησιμοποιήθηκε σε τηλεοπτική διαφήμιση του αυτοκινήτου Lincoln MKS (σε εκτέλεση των Shiny Toy Guns, η οποία δεν κυκλοφόρησε επίσημα αλλά ήταν διαθέσιμη για download από την επίσημη ιστοσελίδα της Lincoln). Επίσης συμπεριλήφθηκε στα παιχνίδια «Roadkill», «Guitar Hero: Warriors Of Rock» και «Grand Theft Auto: Vice City».
Έρευνα-κείμενα-επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης