CALL ME – Blondie | Η ιστορία του τραγουδιού
CALL ME – Blondie
Colour me your colour, baby
Colour me your car
Colour me your colour, darling
I know who you are
Come up off your colour chart
I know where you’re coming from
Call me on the line
Call me call me any anytime
Call me my love you can call me any day or night
Call me
Cover me with kisses, baby
Cover me with love
Roll me in designer sheets
I’ll never get enough
Emotions come I don’t know why
Cover up love’s alibi
Call me on the line
Call me call me any anytime
Call me oh my love
when you’re ready we can share the wine
call me
Ooh, he speaks the languages of love
Ooh, amore, chiamami chiamami.
Oo, appelle-moi mon cherie, appelle-moi
Anytime anyplace anywhere anyway
Anytime anyplace anywhere any day, anyway
Call me my life
Call me call me any anytime
Call me for a ride
Call me call me for some overtime
Take me out and show me off
Put me on the scene
Dress Me in the fashions of the nineteen nighties
you’re the man no in between
I know what you words can mean
Call me call me any anytime
Call me for a ride
Call me call me for some overtime
Call me in my life
Call me call me in a sweet design
Call me call me for your lover’s lover’s alibi
Call me on the line
Call me call me any anytime
Call me
Oh, call me, ooh-ooh ah.
Call me my love.
Call me, call me any anytime.
Όλοι θυμούνται τη σέξι φιγούρα της κατάξανθης rocker Debbie Harry, με το μισάνοιχτο στόμα να λικνίζεται στη μουσική του «Call Me»…
Αυτό το new wave και post-punk τραγούδι αποτελεί το κύριο θέμα της ταινίας και ακούγεται στην εναρκτήρια σκηνή, όπου ο Richard Gere οδηγεί το ξεσκέπαστο αυτοκίνητό του κατά μήκος των ακτών της California. Με το γοητευτικό βλέμμα κρυμμένο πίσω από ακριβά γυαλιά ηλίου, ο Richard Gere μεταμορφώνεται στον πιο επιθυμητό (πληρωμένο) εραστή της δεκαετίας με τη βοήθεια της ναζιάρικης φωνής της Deborah Harry. Το μόνο που χρειάζεσαι, βεβαιώνουν οι στίχοι, είναι να τον καλέσεις…
Το τραγούδι το έγραψε ο Ιταλός παραγωγός Giorgio Moroder μαζί με την τραγουδίστρια των Blondie, Debbie Harry. Εντούτοις, η Debbie Harry δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Moroder. Αρχικά ο βασιλιάς της ευρωπαϊκής disco, υπεύθυνος για τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Donna Summer, ήθελε να συνεργαστεί με την τραγουδίστρια των Fleetwood Mac, Stevie Nicks, αλλά εκείνη αρνήθηκε καθώς είχε υπογράψει πρόσφατα συμβόλαιο με τη Modern Records, γεγονός που απέτρεψε τη συνεργασία της με τον Moroder. Κατόπιν εκείνος στράφηκε προς τη Debbie Harry, στην οποία και έδωσε ένα πρόχειρο ορχηστρικό κομμάτι με τίτλο «Man Machine», ζητώντας από την τραγουδίστρια να γράψει στίχους και να κάνει και τις προτάσεις της σχετικά με τη μελωδία του κομματιού (η οποία παρεμπιπτόντως μοιάζει με το «Children Of The Grave» των Black Sabbath, που είχε κυκλοφορήσει το 1971). Μέσα σε λίγες ώρες η Debbie Harry είχε το τραγούδι έτοιμο. Στη συνέχεια, το ολοκληρωμένο πια τραγούδι ηχογραφήθηκε από τους Blondie τον Αύγουστο του 1979 στη Νέα Υόρκη, με παραγωγό τον Giorgio Moroder. Αυτή ήταν κι η πρώτη φορά που οι Blondie ηχογραφούσαν τραγούδι για κινηματογραφική ταινία. Στη γέφυρα του τραγουδιού η Debbie Harry λέει τη φράση «Call Me» στα ιταλικά («Amore, chiamami») και στα γαλλικά («Appelle-moi, mon cheri»).
Το «Call Me» κυκλοφόρησε σε single στις 25 Φεβρουαρίου 1980 με διάρκεια 3:32 σε αντίθεση με την εκτέλεση του soundtrack,η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη (8:04). Στις 19 Απριλίου 1980 το «Call Me» έριξε από την κορυφή το «Another Brick In The Wall (part II)» των Pink Floyd και ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. (χρυσό), όπου παρέμεινε για 6 συνεχείς εβδομάδες πουλώντας πάνω από 1.000.000 αντίτυπα. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που οι Blondie ανέβηκαν στην κορυφή του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών (είχε προηγηθεί το «Heart Of Glass» το 1979) ενώ το «Call Me» αποδείχθηκε το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις τραγούδι τους στις Η.Π.Α. και το single με τις περισσότερες πωλήσεις το 1980.
Στη Μεγάλη Βρετανία, ανέβηκε επίσης στο Νο 1 (ασημένιο) και ήταν το τέταρτο τραγούδι του συγκροτήματος που ανέβηκε στην κορυφή των βρετανικών charts. Χάρη σ’ αυτό η Debbie Harry έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των βρετανικών charts που έγραψε τρεις Νο 1 επιτυχίες.
Επίσης, το «Call Me» ανέβηκε στο Νο 1 του Καναδά για 6 εβδομάδες και έγινε Νο 2 στην Αυστραλία, Ιρλανδία και Νορβηγία, Νο 3 στην Ελβετία και Σουηδία, Νο 5 στην Αυστρία, Νο 6 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 9 στην Ολλανδία και Νο 14 στη Γερμανία, ενώ ήταν και υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού (έχασε από το «Fame» της Irene Cara). Οι Blondie ήταν υποψήφιοι για Grammy στην κατηγορία Best Rock Vocal Performance by a Duo or Group, σε μια χρονιά όπου συνυποψήφιοι μεταξύ άλλων ήταν οι Pink Floyd με το «The Wall» και οι Queen με το «Another One Bites The Dust», και έχασαν από το… «Against The Wind» του Bob Seger!
Παραδόξως το «Call Me» δεν συμπεριλήφθηκε σε κανένα studio album των Blondie παρά μόνο σε συλλογές επιτυχιών τους. Δεν ήταν παρά το 2001 που η μεγάλη σε διάρκεια εκτέλεση του τραγουδιού συμπεριλήφθηκε ως bonus track στην επανέκδοση του άλμπουμ «Autoamerican».
Υπάρχουν δύο video-clips του «Call Me». Το ένα δείχνει σκηνές με τη Deborah Harry μόνη της αλλά και με το συγκρότημα να παίζει επί σκηνής. Το βίντεο αυτό περιλαμβάνεται στη video συλλογή «The Complete Picture: The Very Best Of Deborah Harry And Blondie» (1991).
Στο άλλο βίντεο, το οποίο βγήκε το 1980, δεν συμμετέχει κανένα μέλος του συγκροτήματος. Απεικονίζει ένα Νεοϋορκέζο ταξιτζή (ο οποίος εμφανίζεται και σε πολλά άλλα μουσικά βίντεο των Blondie) να οδηγεί στους δρόμους του Μανχάταν. Το βίντεο αυτό περιλαμβάνεται στη video συλλογή «Best Of Blondie» (1981).
Παράλληλα με την κυκλοφορία της πρώτης εκτέλεσης, οι Blondie κυκλοφόρησαν και μία εκτέλεση του «Call Me» στα ισπανικά, με τίτλο «Llámame» σε στίχους των Buddy και Mary McCluskey. Η ισπανική έκδοση προοριζόταν να κυκλοφορήσει στο Μεξικό και σε ορισμένες χώρες της Νοτίου Αμερικής αλλά κυκλοφόρησε και στις Η.Π.Α. και στη Μεγάλη Βρετανία. Η πρώτη φορά που η ισπανική εκδοχή κυκλοφόρησε σε CD ήταν όταν συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «Blonde And Beyond» (1993), που περιλάμβανε σπάνια τραγούδια των Blondie.
Το 1980 ο DJ Chuck Taylor του ραδιοφωνικού σταθμού του Los Angeles, KMET, έπαιξε το «Call Me» των Blondie στη διπλάσια ταχύτητα, ανακοινώνοντας ως αστείο ότι πρόκειται για το τελευταίο single των Chipmunks. Η ανταπόκριση του κοινού γι’ αυτή τη «νέα» κυκλοφορία ήταν τόσο μεγάλη ώστε ο παραγωγός Ross Bagdasarian Jr. και ο συνεργάτης του, Steve Vining, έσπευσαν να το ηχογραφήσουν και να το κυκλοφορήσουν με το άλμπουμ «Chipmunk Punk».
Το 1988 κυκλοφόρησε ένα remix του «Call Me» από τον Ben Liebrand. Το remix αυτό περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Once More Into The Bleach», που περιέχει τραγούδια των Blondie σε νέα remix.
Άλλες εκτελέσεις
Until December (1986, κυκλοφόρησε σε single, σε παραγωγή του Joseph Watt, και συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Until December»).
Dungeon (1996, στο demo CD «Demolition». Αργότερα η εκτέλεση αυτή, με νέα επεξεργασία, συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Rising Power» που κυκλοφόρησε το 2003).
69 Eyes (1997, συμμετέχει και ο τραγουδιστής των HIM, Ville Valo. Περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Wrap Your Troubles In Dreams»).
J (Ιούνιος 1997, στο single “Burn Out”).
Da Vinci’s Notebook (1997, στο άλμπουμ “Bendy’s Law”).
Eve (Απρίλιος 2001, άλμπουμ «Swear»).
Squatweiler (2001, με τη συμμετοχή του Patrick Kennedy, περιλαμβάνεται στη συλλογή «How Many Bands Does It Take To Screw Up A Blondie Tribute»).
Box Tops (Μάιος 2002, περιλαμβάνεται στη συλλογή «When Pigs Fly: Songs You Never Thought You’d Hear»).
I Am The World Trade Center (Ιούλιος 2002, περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «The Tight Connection»).
Garbage, No Doubt και Distillers (Νοέμβριος 2002, το ερμήνευσαν μαζί σε συναυλία που έδωσαν στo Long Beach της California).
Tiffany (2002, περιλαμβάνεται στη συλλογή «Platinum Girl: A Tribute To Blondie»).
Francine (2003, περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Level 8»).
Cadaveria (Ιανουάριος 2004, άλμπουμ «Far Away From Conformity»).
Dandy Warhols (Απρίλιος 2004, άλμπουμ «Come On Feel The Dandy Warhols»).
Stramonio (2004, άλμπουμ «Time Will Tell»).
Lucky Devils (2005, άλμπουμ «To Hell»).
Lea DeLaria (2005, jazz εκτέλεση στο άλμπουμ “Double Standards”).
Ashlee Simpson (2005, στις συναυλίες που έδωσε στο πλαίσιο της περιοδείας Autobiography).
Regine Velasquez (2006, περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Covers Vol.2»).
Jang Yun-jeong (2006, άλμπουμ «Idda Iddayo»).
DJ Erick Morillo (2006, χορευτική εκτέλεση με τη συμμετοχή των Dronez και της Shawnee Taylor).
Diana Vickers (2008, ως διαγωνιζόμενη στο X Factor).
Fergie (Σεπτέμβριος 2008, ερμήνευσε το τραγούδι μαζί με τη Debbie Harry στη φιλανθρωπική συναυλία Fashion Rocks).
Tina Arena (Νοέμβριος 2008, retro swing εκτέλεση στο άλμπουμ «Songs Of Love & Loss 2»).
Myriad (2008, ως bonus track στο άλμπουμ «With Arrows, With Poise»)
Skye Edwards (2008, μαζί με τον Marc Collin του γαλλικού συγκροτήματος Nouvelle Vague, στο άλμπουμ «Hollywood, Mon Amour»).
Franz Ferdinand (Φεβρουάριος 2009, ζωντανή ηχογράφηση στη συλλογή «War Child Presents Heroes» που κυκλοφόρησε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Την εκτέλεση αυτή τη ζήτησαν από τους Franz Ferdinand οι ίδιοι οι Blondie. Τον ίδιο μήνα οι Franz Ferdinand έπαιξαν το τραγούδι ζωντανά, μαζί με τη La Roux, στα NME Awards).
http://www.youtube.com/watch?v=Lvmg0q-KHRs
In This Moment (Μάιος 2009, περιλαμβάνεται στην επανέκδοση του άλμπουμ «The Dream». Για τις ανάγκες προώθησης του τραγουδιού, το συγκρότημα γύρισε βίντεο στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του ίδιου έτους).
Shannon Butcher (2009, jazz εκτέλεση στο άλμπουμ «Words We Could Both Say»).
Samantha Fox και Sabrina Salerno (Ιούνιος 2010, χορευτική εκτέλεση, η οποία έφτασε στο Νο 4 του Italian Dance Singles Sales Chart. Η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε και σε άλλες εκδοχές: Samantha Solo, Sabrina Solo, Andrea T. Mendoza Vs. The Tibet Yes Club Mix, Starlet DJs Club Mix, Sleazesisters Club Mix και Williamsburg Trashbar Mix).
Wen feat. Misal (2010, περιλαμβάνεται στη συλλογή «Revisited Into Lounge Music»).
Haley Reinhart (Απρίλιος 2011, ως διαγωνιζόμενη στο American Idol).
Nastii (Μάρτιος 2012, περιλαμβάνεται στο EP “Dirty & Vulgar vol. 2”).
Το τραγούδι ερμηνεύτηκε επίσης από τους Blondee, την Μαρλέν Αγγελίδου (πρώην μέλος των Hi5), τη Φανή Μέλφη καθώς και το metal συγκρότημα Union Underground χωρίς, όμως, να συμπεριληφθεί σε κάποιο άλμπουμ.
http://www.youtube.com/watch?v=bUCM5nK87mE
Το 1981, η Debbie Harry ερμήνευσε το «Call Me» στο Muppet Show, μπροστά σ’ ένα κοινό από… βατράχια!
Το Δεκέμβριο του 2003 οι Blondie έπαιξαν το τραγούδι στη συναυλία που έδωσαν στην Αθήνα (στο Ρόδον).
Εκτός από την ταινία «Επάγγελμα Ζιγκολό», το τραγούδι ακούγεται στις ταινίες «First Monday In October» (1981, σε ορχηστρική εκδοχή), «Η Νύφη Του Τσάκι» (Bride Of Chucky, 1998), «Αρσενικό Ζιγκολό» (Deuce Bigalow Male Gigolo, 1999, σε εκτέλεση της Emilia Majello), «Ο Άρχοντας Της Πασαρέλας» (Zoolander, 2001, σε εκτέλεση της Nikka Costa) και «The Business» (2005) καθώς και στις σειρές «Quantum Leap» (1990) και «Smash» (2012, σε εκτέλεση της Katharine McPhee).
Επίσης, χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση της British Telecom και της Forthnet και συμπεριλήφθηκε στα video games Just Dance 2 και Rock Band Track Pack Vol.2.
Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το «Call Me» στο Νο 283 των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών. Το περιοδικό Billboard το κατέταξε στο Νο 44 του All Time Top 100.
Έρευνα-κείμενα-επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης