Χρονοντούλαπο : Νοσταλγούμε την εποχή του “Νέου Κύματος” !
Σίγουρα οι πολλοί από τη γενιά μας αναρωτιούνται πώς και πού διασκέδαζε η νεολαία στις δεκαετιες ’60 και ‘70 στην Ελλάδα. Αν ρωτήσετε κάποιον που ζούσε εκείνη την εποχή, θα σας μιλήσει αυθόρμητα για τις μπουάτ. Η συγκεκριμένη λέξη βγαίνει από τη γαλλική boîte που σημαίνει κουτί. Ονομάστηκαν έτσι, λοιπόν, επειδή ο χώρος που λειτουργούσαν ήταν τόσο μικρός όσο ένα κουτάκι.
Σε αυτούς τους χώρους πρωταγωνίστησαν τραγουδιστές της τότε εποχής, που χάραξαν ανεξίτηλα μυυσικά σημάδια στη δισκογραφία με την εποχή του “Νέου κύματος”, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται. Πόπη Αστεριάδη-Ρένα Κουμιώτη-Γιάννης Καλατζής-Μιχάλης Βιολάρης-Καίτη Χωματά-Γιάννης Πουλόπουλος-Λάκης Παππάς-Γιώργος Ζωγράφος-Κώστας Χατζής-Διονύσης Σαββόπουλος
http://www.youtube.com/watch?v=hw5tzYbXaxw
Μπουάτ =Πλάκα όπως λένε και οι παλιοί, καθώς εκεί τα δυο βρίσκονταν κάτω από την επιβλητικής Ακρόπολης. Εκεί εξαιτίας των απαγορεύσεων για ανοικοδόμηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας , οι μονοκατοικίες τη δεκαετία του ΄60 έχουν πολύ χαμηλό νοίκι, διότι τότε ήταν η εποχή που ο κόσμος άρχισε να μετακομίζει μαζικά στις πολυκατοικίες . Έτσι στα άδεια σπίτια ξεφυτρώνουν τέτοιες μικρές μουσικές επιχειρήσεις χαμηλού κόστους με πελάτες κυρίως φοιτητές και παρέες νέων από 16 έως 30 ετών. ακούγονται συνηθως δυο κιθάρες, ένα ακορντεόν και πιάνο και τραγουδάει ένας «τροβαδούρος», έως και όλα τα άτομα που βρίσκονται στην μπουάτ.
http://www.youtube.com/watch?v=bKO84nPXbLs
http://www.youtube.com/watch?v=cbEBE5aiGwg
Ηταν πρωτοποριακό. Ενα πρόγραμμα με αρχή και τέλος, με διάφορα τραγούδια και φέρναμε τον κόσμο στο κέφι. Τραγουδούσαν μαζί με τον κόσμο έτσι απλά, όπως όταν καλείς κόσμο σπίτι σου και φτιάχνεις μια παρέα και τραγουδάς. Δε χρειαζόταν να γίνουν παρατηρήσεις, από μόνος του ο κόσμος έκανε ησυχία και άκουγε.