Δέκα τραγούδια εμπνευσμένα από… κυρίες (part.2)
Το ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα βρίσκεται μια γυναίκα πιθανώς το γνωρίζετε ή το έχετε ζήσει κιόλας (χα)! Όμως το θέμα φαίνεται να παίρνει διαστάσεις μιας και πολλά κομμάτια οφείλουν τη δική τους επιτυχία σε μια γυναίκα και σε μύθους και πραγματικότητες που βρίσκονται πίσω από την ιστορία τους. Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ όταν τα ακούτε ποιά να είναι εκείνη;
Eμείς αναρωτηθήκαμε και χωρέσαμε κουτσά-στραβά δέκα από αυτά στο δεύτερο μας αφιέρωμα!!!
Aνακαλύψτεε!!!!!
Angie (Rolling Stones)
Το κομμάτι ηχογραφήθηκε το 1972 και από τότε που κυκλοφόρησε πολλές είναι οι εικασίες για την Angie για την οποία σκούζει ο Richards. Κάποιοι λένε οτι αναφέρεται στην τότε γυναίκα του David Bowie, Angela δηλαδή στην ηθοποιό Angie Dickinson ή και στην τότε νεογεννηθείσα κόρη του Keith, Dandelion Angela.Ο ίδιος βέβαια είχε πει πως η Αngie λειτούργησε ως συνώνυμο της ηρωίνης μιας και εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε αποτοξίνωση. Μια ”άβολη αλήθεια” για το κομμάτι είναι οτι χρησιμοποιήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία της Μέρκελ το 2005, αν και οι Stones δεν έδωσαν ποτέ την άδεια…Ooops!
Eleanor Rigby (The Beatles)
Όταν ο McCartney άρχισε να γράφει το κομμάτι ήθελε να μιλήσει για τη μοναξιά μέσα από τη ζωή μιας κοπέλας! Το αρχικό όνομα αυτής, τυχαίο, Daisy Hawkins το οποίο ωστόσο δεν τον κάλυψε. Το τελικό όνομα το εμπνεύστηκε από την ηθοποιό και συμπρωταγωνίστριά τους στο ”HELP!” Εleanor Bron και από ένα μαγαζί στο Bristol, το “Rigby”. To όνομα αυτό του φάνηκε πιο ρεαλιστικό. Το μαγικό στην υπόθεση είναι πως Eleanor Rigby υπήρξε και στην πραγματικότητα και ζούσε και εκείνη μια μοναχική ζωή και απεβίωσε το 1939. Ο τάφος της δε, βρίσκεται στο νεκροταφείο που γνωρίστηκαν ο McCartney με τον Lennon το ’57, λίγα μέτρα μακριά από τον τάφο του ”father McKenzie” μέσα στο κομμάτι, το όνομα του οποίου το επέλεξε ψάχνοντας τυχαία σε έναν τηλεφωνικό κατάλογο !Όταν τα ανακάλυψε αυτά ο McCartney δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο όλα να είχαν αποθηκευτεί στο υποσυνείδητο του και ανέσυρε από εκεί!!!
Billie Jean (Michael Jackson)
Το κομμάτι αυτό παραλίγο να μην κυκλοφορήσει γιατί δεν είχε πολυαρέσει στον παραγωγό του Jackson (φευυυ) ενώ από τα 91 μιξαρίσματα που του έγιναν επιλέχθηκε τελικά το δεύτερο! Η κοπέλα ήταν μια stalker του που μια μέρα μάλιστα είχε μπει σπίτι του και καθόταν στην πισίνα του, ενώ είχε ισχυριστεί ότι ήταν πατέρας στο ένα από τα δίδυμά της…
Jolene (Dolly Parton)
Mε νύχια και με δόντια πολέμησε η Dolly Parton για να μη χάσει τον άντρα της από μια σαγηνευτική κοκκινομάλλα, υπάλληλο τράπεζας με την οποία φλέρταρε και μάλιστα επισκεπτόταν και συχνά! Το όνομά της ωστόσο δεν ήταν Jolene! Αυτό το πήρε από ένα πανέμορφο επίσης κοκκινόμαλλο κοριτσάκι που της ζήτησε αυτόγραφο σε μια συναυλία. Και πολύ καλά έκανες Dolly μου! Τι, θα της δίναμε και αξία δηλαδή; E OXI!
http://www.youtube.com/watch?v=qGEubdH8m0s
Roxanne (Police)
Αρκετά ξεκάθαρα και από τους ίδιους τους στίχους του κομματιού, αναφέρεται σε μια ιερόδουλη την οποία ερωτεύεται ο ήρωας. Ο Sting εμπνεύστηκε το κομμάτι όταν βρίσκονταν στο Παρίσι ως Police για συναυλία και έβλεπε ένα στέκι τους που ήταν κοντά στο ξενοδοχείο που έμεναν. Το τελικό όνομα το δανείστηκε από το έργο Cyrano de Bergerac, μια αφίσα του οποίου βρισκόταν στο δωμάτιό τους!
Suzie-Q (Jose Feliciano)(Cover)
Φαίνεται πως και στο κομμάτι το ”Susie Q” αποτελεί ψευδώνυμο μιας και γενικά η χρήση του έχει περαστεί ως τέτοια. H Susie Q είναι πάντα ένα πολύ όμορφο κορίτσι, έξυπνο, κοινωνικό και γενικά δύσκολα δεν την προσέχεις! Στη δεκαετία πάντως του ’30 ήταν και δημοφιλής χορευτική κίνηση που ενσωματώθηκε και στην jazz!
Μrs Robinson (Simon and Garfunkel)
Το κομμάτι γράφτηκε από τον Simon για την ταινία ”Τhe Graduate” όπου ένας απόφοιτος διατηρεί σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα την κυρία Robinson.O σκηνοθέτης της ταινίας ήταν φανατικός τους συγκροτήματος και τους ζήτησε να γράψουν τρία κομμάτια για εκείνη. Ο Simon ωστόσο λόγω περιοδείας κατάφερε να γράψει μόνο ένα το ”Μrs Roosevelt” το οποίο μετατράπηκε σε Robinson για να ταιριάζει με το σενάριο!
Valerie (Mark Ronson feat.Amy Winehouse) (cover)
Το original κομμάτι ανήκει στους Zutons με το οποίο έκαναν και την επιτυχία τους. Γραμμένο από τον τραγουδιστή του συγκροτήματος, Dave McCabe, αναφέρεται σε μια φίλη του απο την Αμερική η οποία είχε συλληφθεί επειδή οδηγούσε μεθυσμένη και εκείνος γράφοντας αυτό το μουσικό card-postal της εξηγούσε οτι του έλειπε και έπρεπε να έρθει να τους δει! To σκέφτηκε σε μια εικοσάλεπτη διαδρομή με ταξί καθώς πήγαινε στη μητέρα του! Μετά από μικρό δισταγμό το 2006 η Αmy Winehouse δέχτηκε να αποτολμήσει την επανεκτέλεση του με καθοδηγητή τον Mark Ronson!
Ρόζα (Δημήτρης Μητροπάνος)
Η ιστορία του κομματιού αναφέρεται στη Ρόζα Λουξεμμπουργκ που έζησε στια αρχές του 20ου αιώνα! Μαρξίστρια, πολιτική θεωρητικός, σοσιαλιστική φιλόσοφος και επαναστάτρια. Η ατυχής έκβαση μιας επανάστασης με το κομμουνιστικό κόμμα της Γερμανίας της κόστισε μαζί με χιλιάδες άλλους τη ζωή το 1919.
Ρίτα (Ξύλινα Σπαθιά)
Δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά από πλευράς του συγκροτήματος για το ποια είναι η περιβόητη Ρίτα στην οποία αναφέρεται το πασίγνωστο τραγούδι τους! Μέσα στην λίστα με τα ονόματα των καλλιτεχνών που έχουν συνεργαστεί όμως φιγουράρει και το όνομα της Ρίτας Χατζηνικολή (κρουστά) που μας κάνει αυτόματα να υποθέσουμε πως αυτή είναι η «Ρίτα που τώρα πια δεν την τρομάζει η νύχτα, τα φώτα, όχι πια, όχι όπως πρώτα»!
Δεκατρία τραγούδια εμπνευσμένα από… κυρίες (part.1)