Dirty Granny Tales … και μουσική και θέατρο
Ο προαύλιος χώρος του Block33 άρχισε να μαζεύει κόσμο από νωρίς. Η αφίσα έλεγε έναρξη συναυλίας στις 9.00. Οι πόρτες άνοιξαν στις 9.30 και ο ανανεωμένος χώρος υποδέχτηκε τους θεατές, οι οποίοι γέμισαν τα καθίσματα (τα οποία δεν έφτασαν για όλους). Το σκηνικό μοιάζει με παλιά αποθήκη ενώ τα καθίσματα είναι τοποθετημένα μπροστά στη σκηνή η οποία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το κοινό.
Το πρώτο μέρος της παράστασης(1ος δίσκος) είχε τίτλο ”Inversed World” και το δεύτερο ”Didi’s Son”(2ος δίσκος). Στην παράσταση αυτή όπως και στην προηγούμενη παίζουν τα κομμάτια του καινούργιου δίσκου συμπληρώνοντας όμως με παλιά κομμάτια κάνοντας μια περίληψη του προηγούμενου μέρους (βοηθώντας τους νέους θεατές να καταλάβουν τι έχει συμβεί και θυμίζοντας στους παλιούς).
Τα καινούργια στοιχεία αυτής της παράστασης σε σχέση με τις προηγούμενες είναι το 20λεπτo projection και οι καινούργιες κούκλες. Ο Broomman είναι μια από αυτές ο οποίος έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση. Όλοι οι μουσικοί συμμετέχουν στο θεατρικό κομμάτι και με μεγαλύτερη διάρκεια. Επίσης η απουσία του τσέλου είναι εμφανής.
Οι μουσικοί ένας ένας με ιδιαίτερο βηματισμό βγήκαν στην σκηνή λίγο μετά τις 10 και πήραν τη θέση τους. Το κύριο σχήμα αποτελείται από κιθάρα- φωνή, μπάσο, πιάνο, κρουστά, σε κάποια τραγούδια όμως προστίθενται μεταλόφωνο, μαντολίνο (ίσως ξεχνάω και κάποιο).
Ένας ανατριχιαστικός ψίθυρος μαρτύρησε την έναρξη αυτού του σκοτεινού παραμυθιού. Η μαγεία που δημιουργούν τα χοροθεατρικά δρώμενα που επενδύουν τα τραγούδια σε ταξιδεύει στο δικό τους κόσμο. Πριν από κάθε κομμάτι μια μικρή προβολή μας εξηγεί τι θα ακολουθήσει.. Ένα σκοτεινό, ανατριχιαστικό και συγχρόνως μαγικό παραμύθι εκτυλίσσεται μπροστά μας. Οι μουσικοί ιδιαίτερα εκφραστικοί σίγουρα σου κεντρίζουν το βλέμμα και σε μαγεύουν.
Η παράσταση τελείωσε στις 11.15 καθώς ένας, ένας οι χορευτές και μουσικοί αποχαιρέτησαν το κοινό αποχωρώντας όπως συνηθίζουν στα ”τέσσερα”. Μια ξεχωριστή παράσταση μας πρόσφεραν οι Dirty Granny Tales ένα συνδυασμό μουσικής, τραγουδιού, κουκλοθέατρου, αφήγησης, προβολών, χορού. Ο κόσμος παρέμεινε στον προαύλιο χώρο του Block33 σχολιάζοντας την παράσταση ενθουσιασμένος, ενώ στη διπλανή αίθουσα υπήρχε δωρεάν συναυλία με τους ”Τhe Dynamics”. Μια πικρία (για κάποιους αγανάκτηση) όμως από μια μερίδα ανθρώπων για το άσχημο στήσιμο της συναυλίας, διότι ο κόσμος που καθόταν από τη μέση και πίσω με μεγάλη δυσκολία είδε την παράσταση, κάποιοι από αυτούς μάλιστα σηκώθηκαν όρθιοι και είδαν τη συναυλία από το πλάι.
Οι Dirty Granny Tales είναι μια μουσικοθεατρική ομάδα ξεχωριστή στο είδος της στην χώρα μας, επηρεασμένοι από διάφορα είδη μουσικής όπως τους Tiger Lillies, Μάνο Χατζιδάκη, The Residents, Danny Elfman, Dimmu Borgir, καθώς και από το γιαπωνέζικο ”gothic theatre”.
Ο Mouldbreath ιδρυτής της μπάντας ξεκίνησε κάνοντας κάποιες συνθέσεις, η αποδοχή που δέχτηκε από όσους τις άκουσαν τον έκανε να δημιουργήσει τους Dirty Granny Tales χαρακτηρίζοντας τους για όσους δεν τους γνωρίζουν ένα ”σκοτεινό, ειρωνικό, παραμύθι”.
O συνδυασμός μουσικής, στίχων, αφήγησης, εικονογράφησης είναι στοιχεία που ταξιδεύουν τον ακροατή σε αυτό το παραμύθι.
Για κάθε κομμάτι η μπάντα με τα κατάλληλα κοστούμια, το μακιγιάζ, τη σκηνική παρουσία και την έντονη έκφραση στα πρόσωπα τους φέρνουν πιο κοντά τον θεατή , παρασύροντας τον στον δικό τους σκοτεινό κόσμο.
Ελπίζω το κοινό της Θεσσαλονίκης να τιμήσει τις υπόλοιπες παραστάσεις την Κυριακή 25/04, Δευτέρα 26/04 και Τρίτη 27/04 και σίγουρα δεν θα το μετανιώσουν.
Tα μέλη του συγκροτήματος είναι :
Mouldbreath – φωνή, κιθάρες, μαντολίνο
Heartbeat Zero – κρουστά
Warm eaten Vagus – μπάσο, glockenspiel
Shake Teeth – piano
Δ. Στάμου – κούκλες, performance.
Ε. Δαφέρμου – χορογραφία, performance.
Mouldbreath – animation
Το Σάββατο που το tralala.gr ήταν εκεί, η συναυλία έγινε στο μικρό χώρο του Βlock33… Η μπάντα αναγκάστηκε να μην παίξει ολόκληρη την παράσταση, λόγω της μικρής σκηνής και έκοψε μισή ώρα… Μετά από την αγανάκτηση του κόσμου επειδή δεν μπορούσαν δουν τίποτα (στη σελίδα της μπάντας το σχολίασαν πολλοι) τους έδωσαν την κεντρική σκηνή για τις υπόλοιπες παραστάσεις…