“Έτσι αγαπάει η Θεσσαλονίκη”… Μια φιλανθρωπική συναυλία στην Πύλη Αξιού στη Θεσσαλονίκη με παρουσιαστή τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη!
Για τη στήριξη της δράσης ‘suppARTing students’, πραγματοποιήθηκε μεγάλη μουσική εκδήλωση, την 10/05/15, ημέρα Κυριακή, στις 20.00, στην «ΠΥΛΗ ΑΞΙΟΥ», με τίτλο «ΕΤΣΙ ΑΓΑΠΑΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», όπου συμμετείχαν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης (παρουσίαση), Νατάσσα Θεοδωρίδου, Νίκος Μακρόπουλος, Μελίνα Ασλανίδου, Άγγελος Διονυσίου, Λένα Παπαδοπούλου, Ζαφείρης Μελάς, Δημήτρης Χρυσοχοίδης, Γιώργος Γιασεμής, Κωνσταντίνος Καραγέλης, Σταύρος Φωτιάδης, Σάκης Βέρρος, Πέλα και Στάθης Νικολαιδης και η 17χρονη Κυριακή Δερέμπεη με τη γλυκιά της φωνή και το σαντούρι της μας ταξίδεψε στους δρόμους της παράδοσης στην έναρξη της συναυλίας.
Η «Πολιτεία Πολιτισμού», πραγματοποίησε την κοινωνική δράση ‘suppARTing students’, με την αιγίδα της ΠΚΜ-ΑΚΣΑ-, που αφορά τη στήριξη των υποσιτιζόμενων μαθητών δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, με κορύφωση την έκθεση καλλιτεχνών στη Ν. Υόρκη από τις 15 έως τις 21 Μαΐου, στο New York Design Center. Στην έκθεση συμμετέχουν και προσφέρουν αφιλοκερδώς έργα τους, 65 καλλιτέχνες, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, από διάφορες εικαστικές τέχνες, όπως ζωγραφική, ψηφιακή ζωγραφική, πυρογραφία, γλυπτική, χαρακτική, σκιτσογραφία, φωτιστική τέχνη, κολάζ κ.α. Στόχος είναι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων να διατεθούν σε 300 μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης που σιτίζονται ανεπαρκώς λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους.
Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης βοήθησε στο να εντοπιστούν οι 300 μαθητές από 25 δημοτικά σχολεία. Οι διευθυντές και οι δάσκαλοι των σχολείων συνέβαλλαν στην (διακριτική) καταγραφή των παιδιών αυτών, οι οποίοι, ενίοτε βοηθούν πολλά από αυτά τα παιδιά με προσωπικές τους ενέργειες. Οι μαθητές αυτοί είναι συνήθως παιδιά από νεόπτωχες οικογένειες (με άνεργο ή άνεργους γονείς), μονογονεϊκών και διαζευγμένων άνεργων γονέων, οικονομικών μεταναστών, παραμελημένων παιδιών, παιδιών με προβλήματα υγείας και άλλων δύσκολων περιπτώσεων. Στόχος είναι η βοήθεια για αυτούς τους μαθητές (παροχή κολατσιού) να είναι για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα, και που εξαρτάται από την επιτυχία της έκθεσης.
Μια εξαμελής ομάδα από Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωποι των Ελλήνων καλλιτεχνών θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για την οργάνωση και τον συντονισμό της έκθεσης. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν οι επιφανείς Έλληνες της ομογένειας προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθειά αυτή με την αγορά έργων. Από την πλευρά της ομογένειας, το έργο έχει τη στήριξη και του Hellenic Relief Foundation, ως από τους πιο αξιόπιστους και δυναμικούς φορείς στον τομέα των φιλανθρωπικών δράσεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την είσπραξη των εσόδων από τις πωλήσεις και την απόδοσή τους στα σχολεία με την εποπτεία και τη συνεργασία της Αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ Συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Με την ενέργειά μας πέρα από το έργο συνεισφοράς, πρόνοιας και πολιτισμού, δημιουργείται μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων καλλιτεχνών και των Ελλήνων της ομογένειας φέρνοντάς τους σε επαφή μέσα από αυτή την έκθεση. Τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει χρηματικό κέρδος για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, καθώς όλο το ποσό από τις πωλήσεις θα διατεθεί στους μαθητές. To όλο εγχείρημα θα γυριστεί και σε ντοκιμαντέρ προκειμένου να προωθηθεί σε φεστιβάλ, τηλεόραση και διαδίκτυο και να εμπνεύσει και άλλους συνανθρώπους για ανάλογες κινήσεις. Μέσα από το ντοκιμαντέρ θα προβληθούν όλοι όσοι συντέλεσαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το κοινωνικό έργο. Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι, η μέριμνα για τους υποσιτισμένους αυτούς μαθητές, να δράσει πιλοτικά για να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά -που βρίσκονται υπό ανάλογες συνθήκες- από την Πολιτεία, την Εκκλησία, κοινωνικούς φορείς αλλά και ενέργειες ιδιωτών.
Μέλημα της ΠΠ, εκτός των άλλων, είναι να εξομαλύνει τις δύσκολες αυτές καταστάσεις για αυτά τα παιδιά, με τη συνεπή τήρηση της υπόσχεσής μας να συμπαραστέκεται και να βοηθάει όπου αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει ανάγκη, μέσω του πολιτισμού.
Αν και άλλοι συνάνθρωποί μας αφουγκραστούν την φωνή βοήθειας που εκπέμπει η κοινωνία μας, το μέλλον σίγουρα θα γίνει καλύτερο για μας και τα παιδιά μας.