Eurovoice: Ένας …διαφορετικός διαγωνισμός τραγουδιού!
Γιατί διαφορετικό; Μα επειδή απλά σε αυτό το διαγωνισμό απόλυτος και μοναδικός κριτής είναι το κοινό. Ναι ναι. Και όχι μόνο μπορεί το κοινό να ψηφίσει θετικά για ένα καλλιτέχνη αλλά και αρνητικά. Δηλαδή… Δε σου αρέσει ένα τραγούδι;, θεωρείς ότι δεν είναι καλο; χρειάζεται αρνητική ψήφο απο σένα; Μπορείς να ψηφίσεις αρνητικά.
Για αυτά τα καινούργια και τελείως πρωτότυπα ζητήματα μας μίλησαν ο εκπρόσωπος της εταιρίας, ο παραγωγός Μίλτος Καρατζας, ο τραγουδιστής Χρήστος Δάντης και ο Σωκράτης Σουμέλας που ασχολείται με την τεχνολογία στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια που έγινε και η παρουσίαση του Πανευρωπαικού Διαδυκτιακού Διαγωνισμού καθώς φέτος για πρώτη φορά συμβαίνει καιη χώρα μας έχει την τιμή να είναι εκείνη στο χώρο της οποίας θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος τελικός στις 25 και 26 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ.
Οι λόγοι που οι διοργανωτές επέλεξαν την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα γίνει ο τελικός, είναι δύο. Ο πρώτος επειδή στην Ελλάδα γεννήθηκε ο Ευρωπαικός πολιτισμός και ο δεύτερος επειδή στη χώρα μας γεννήθηκε η δημοκρατία.
Ο διαγωνισμός αυτός διέπεται απο πλήρη διαφάνεια αλλά και δημοκρατικές διαδικασίες επιλογής. Αυτά μας είπε ο κ. Σοφιανίδης που εκπροσωπεί την εταιρεία που έχει τα πνευματικά δικαιώματα…
Καλλιτέχνες απο όλη την Ευρώπη μπορούν να ανεβάσουν τα τραγούδια τους στη διεύθυνση www.eurovoice.tv κ να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό χωρίς να δώσουν χρήματα, χωρίς να έχουν κάποια άλλη υποχρέωση. Οι κανόνες του διαγωνισμού είναι λίγοι (5 αν δεν κάνω λάθος) αλλά απλοί όπως να μην έχει κυκλοφορήσει εμπορικά το τραγούδι (όχι να μην έχει ακουστεί). Αφήνει ελευθερία στο δημιουργό να εκφραστεί και να παρουσιάσει τη δουλειά του μέσο του νέου τρόπου μουσικής προβολής όπως είναι το ιντερνετ.
Καλλιτέχνες απο 43 Ευρωπαϊκές χώρες διαγωνίζονται και εκείνος απο κάθε χώρα που θα πάρει τους περισσότερους ψήφους θα συμμετέχει στο διήμερο τελικό που θα διεξαχθεί στη χώρα μας και θα μεταδοθεί ζωντανά απο κανάλια και απο το διαδίκτυο.
Ο νικητής που θα προκύψει είναι εκείνος που θα πάρει τους περισσότερους ψήφους απο το κοινό και θα κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό βραβείο (100.000 Ευρώ) όπως επίσης και δισκογραφικό συμβόλαιο με μεγάλη πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία.
Ναι θα μου πείτε ότι σας θυμίζει τη Eurovision αλλά δεν είναι έτσι. Οι διαφορές είναι πολλές. Σε αυτό το διαγωνισμό δεν υπάρχουν επιτροπές. Όλα γίνονται μέσο ιντερνετ με προσωπική βούληση.
Πρωταγωνιστούν καλλιτέχνες (οποιασδήποτε ηλικίας) γνωστοί ήδη στο κοινό της χώρας τους και μη, που επέλεξαν οι ίδιοι να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό και δεν τους πρότεινε κάποια επιτροπή. Εδώ όπως θα τονίσει και ο τραγουδιστής Χρήστος Δάντης παίζει ρόλο η μουσική και όχι η εικόνα.
Ο κύριος Μίλτος Καρατζάς είπε ότι απώτερος σκοπός είναι να γίνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα ο τελικός. Οι συνεργάτες μας λένε για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί ότι είναι state of art, δηλαδή τεχνολογία αιχμής που θα κάνει το θέαμα στον τελικό τέτοιο που παρόμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα.
Όμως δεν θα είναι ένας απλός τελικός. Όχι, θα είναι μία γιορτή στην οποία θα συμμετέχουν μεγάλα ονόματα της ξένης αλλά και ελληνικής σκηνής.
Για να πάρετε μία γεύση η συμμετοχή της Anastasia όπως μας αποκάλυψε ο κύριος Καρατζάς είναι σίγουρη και αναμένουμε. Θα υπάρχουν συνεχώς ειδήσεις για τις εξελίξεις του τελικού.
Αυτό που ενδιαφέρει τους διοργανωτές είναι όχι μόνο τα νέα ταλέντα που θα προκύψουν απο το διαγωνισμό (όσοι θα φτάσουν στον τελικό π.χ.) αλλά να αγκαλιάσει όσους καλλιτέχνες πραγματικά αξίζουν και να τους δώσει τη δυνατότητα να εξελιχθούν και να τους βοηθήσει την εξέλιξη της καριέρας τους να παίξει ένα ρόλο στο πως θα κάνουν τα επόμενα βήματα στην καριέρα τους. Να κάνει το artist development.
Παγκόσμια πρώτη είναι και η αρνητική ψήφος. Αυτός ο θεσμός είναι εξαιρετικά διαφανής, μπορεί ανα πάσα στιγμή όποιος θέλει να παρακολουθήσει την πορεία του καλλιτέχνη, δεν υπάρχουν επιτροπές να ψηφίζουν ή να αποφασίζουν, δεν υπάρχουν συμφέροντα (γειτνίασης, πολιτικά, τοπικά κ.α.), επιτέλους γιατί εκείνο το δωδεκάρι που πήγαινε στους γνωστούς πολύ με στενοχωρούσε.
Στη συνέχεια γνωστός τραγουδιστής Χρήστος Δάντης πήρε το λόγο και μίλησε ως καλλιτέχνης που έχει περάσει απο διαγωνισμούς
«για μένα η δουλειά και η ζωή μου είναι η μουσική και είμαι «μέσα» σε οποιαδήποτε διαδικασία ανεύρεσης ταλέντων και στο να βοηθήσουμε την έκφρασή τους. Ήρθα να στηρίξω αυτό το διαγωνισμό που ξεκινάέι απο τον κόσμο και απευθύνεται στον κόσμο και η κριτική επιτροπή δεν παίζει σε κανένα ρόλο πρότασης, ψήφισης και αυτό είναι πολύ σημαντικό»..
Θεωρεί πως μπορούμε να στηρίξουμε το διαγωνισμό και γιατί όχι να γίνει θεσμός που θα διαδραματίζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και στους δύσκολου καιρούς που ζούμε και υπάρχει αυτή εικόνα για μας στον έξω κόσμο εμείς να στήσουμε ένα μεγάλο πολύ αισιόδοξο γεγονός που αφορά τη μουσική ώστε να μαλακώσουμε την ατμόσφαιρα και να ξετσαλακώσουμε την εικόνα μας όσο μπορούμε.
Θα βοηθήσει και θα στηρίξει όσο μπορεί το διαγωνισμό και επειδή η δεύτερη μέρα του τελικού (26/6) είναι η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ο ίδιος έχει ετοιμάσει ένα τραγούδι που μιλάει για τα ναρκωτικά με λίγο πιο σκληρή γλώσσα γραμμένο σε μία πιο γνώριμη στους έξω λαούς γλώσσα, τα αγγλικά και θα το παρουσιάσει τότε.
Η παρουσίαση του sait έγινε απο τον κύριο Σωκράτη Σουμέλα που μας έκανε μια μικρή περιήγηση και μας εξήγησε πως λειτουργεί .
Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον, πρωτότυπο, έξυπνο και χρήσιμο το μέρος που ο καλιτέχνης μπορεί εκτός διαγωνισμού να ανεβάσει δουλειά του στο σάιτ και να τη μοιραστεί με τον κόσμο. Εκεί μπορεί κάποιος να ακούσει τις νέες ιδέες απο διαφορετικές χώρες…( κάτι σαν το myspace δηλαδή).
Μετά το τέλος της παρουσίασης ο Χρήστος Δάντης μίλησε προσωπικά στο tralala.gr για το διαγωνισμό:
tralala.gr: Εσείς σαν καλλιτέχνης θεωρείται ότι οι νέοι άνθρωποι που θα πάρουν μέρος σε αυτό το διαγωνισμό είναι καλό για αυτούς, για την προβολή ή και για τη δημιουργία;
Χρήστος Δάντης: Καταρχάς για τη δημιουργία. Θεωρώ ότι είναι ο σωστότερος τρόπος ενός μουσικού διαγωνισμού το ότι ξεκινάει απο το ιντερνετ που πραγματικά έχει γκρεμίσει τα σύνορα. Γι αυτό στηρίζω και το διαγωνισμό. Θεωρώ πως οι νέοι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια μεγάλη ευκαιρία γιατί υπάρχουν σε κάθε χώρα πάρα πολλοί άνθρωποι με μεγάλο ταλέντο για να έχουν μια διεθνή αναγνώριση και αυτός είναι ένας τρόπος που πραγματικά μπορεί να τους ωφελήσει. Υπάρχει και παρόμοιος διαγωνισμός, ο γνωστός σε όλους μας διαγωνισμός όμως σας διαβεβαιώ ότι δεν θεωρείτε τόσο διαγωνισμός κύρους επειδή έχει να κάνει περισσότερο με την εικόνα παρά με τη μουσική τις περισσότερες φορές οπότε θεωρώ ότι επειδή αυτός ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ξεκινάει απο τη μουσική και μόνο πραγματικά απο τη μουσική και όχι την εικόνα ενός καλλιτέχνη θα είναι ο πρώτος που θα βοηθήσει.
Ο κύριος Μίλτος Καρατζας έστειλε το παρακάτω μήνυμα:
“Εύχομαι σε όλους τους φίλους του tralala.gr να συνεχίσουν να το επισκέπτονται και να ενημερώνονται για όλα τα μουσικά δρώμενα”.