Γιάννης Πάριος: «Ο Τσιτσάνης ήταν Ακαδημία»
Όταν ένας τόσο σπουδαίος καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης και δημιουργός και τραγουδιστής όπως ο Γιάννης Πάριος , μιλάει τόσο ταπεινά για έναν ιδιαίτερα μεγάλο δημιουργό, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, τότε αφενός κλείνεις τα μάτια και απλά ακούς, αφετέρου αντιλαμβάνεσαι πως τελικά ο αληθινός καλλιτέχνης είναι ακομπλεξάριστος και φυσικά δεν ξεχνά τις αξίες…
«Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι ακαδημία- σπουδή», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πάριος και τόνισε πως είναι τιμή του να τον ερμηνεύει καθώς ήταν και ένα από τα όνειρά του αυτό.
«Όσο τραγουδώ Βασίλη Τσιτσάνη, τόσο ανακαλύπτω το μεγαλείο του δημιουργού. Είναι πρόσφορος να τον ερμηνεύσεις όπως θέλεις. Εγώ τον τραγουδώ με την άποψη του Χατζιδάκι».
Ο τίτλος της παράστασης δεν είναι τυχαίος :«Ο δικός μου Βασίλης Τσιτσάνης», τον χαρακτηρίζει δικό του, γιατί τον τραγουδάει σύμφωνα με τα δικά του βιώματα.
«Δεν ήταν πρόβλημα τι τραγούδια θα βάλουμε, αλλά τι τραγούδια θα βγάλουμε. Ο στίχος του Βασίλη Τσιτσάνη, είναι απλός και όχι απλοϊκός. Είναι ευγενής ο Τσιτσάνης», ανέφερε και πρέπει καλλιτέχνες σαν αυτούς να τους τιμάμε.
«Εγώ είχα το θράσος να τραγουδήσω Θεοδωράκη. Το μεγαλύτερο κοπλιμάν που πήρα ήταν όταν μου είπε στις πρόβες ο Θεοδωράκης: “Γιάννη μου, εγώ τα τραγούδια που λες, που είναι δικά μου, , δεν τα είχα πάρει είδηση. Ήταν σαν να ακούω καινούρια τραγούδια. Τώρα καταλαβαίνω πόσο ερωτικά είναι”. Αυτό για μένα ήταν η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσα να πάρω από αυτόν τον άνθρωπο».
Σε ερώτηση σχετικά με τη Βυζαντινή μουσική την οποία έχει σπουδάσει και ο ίδιος αλλά και ο Βασίλης Τσιτσάνης, τόνισε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο μουσικό σχολείο από την εκκλησία. Στη Βυζαντινή μουσική είπε, υπάρχουν όλοι οι λαϊκοί δρόμοι.
Ο σπουδαίος Γιάννης Πάριος νιώθει ευτυχία για τις γενιές που τον παρακολουθούν και όσον αφορά τους χώρους που εμφανίζεται είπε πως οι χώροι σε καλούν και οι χώροι σε διώχνουν, δεν είναι στο χέρι μας πάντα.
Από τη Λία Χριστοδούλου