God is a DJ: Μαθήματα ιστορίας και σεβασμού… DJ Leo!
Βέβαια δεν είναι όλοι έτσι, για να μην κατηγορηθώ στα βιαστικά! Πρόσφατα σε συνέντευξή του σε αυτή τη στήλη, ο κατά τη γνώμη μου πληρέστερος Έλληνας DJ στο σήμερα, Agent Greg είπε: «Κλείστε το στόμα σας και την σελίδα σας στο facebook, πιάστε 2 technics mk2, και μάθετε να παίζετε. Όταν μάθετε, πάρτε 2 cdj pioneer (χωρίς sync button) και προπονηθείτε. Όταν είστε έτοιμοι να σταθείτε αξιοπρεπώς σε μια κονσόλα, ανοίξτε το προφίλ σας στο facebook…το στόμα παραμένει κλειστό!»
Νομίζω πως με αφορμή αυτή την ατάκα, θέλω να επισημάνω δύο πράγματα, αλλά και να σας παρουσιάσω το «δικό» μου λόγο που ασχολήθηκα με το DJing στο μακρινό, αλλά αληθινό 1987!
Ο φίλος μου ο Greg, έδωσε στίγμα που επικροτώ και επαυξάνω! Πρώτον για συμπεριφορά & σεβασμό απέναντι σε αυτό που εκπροσωπούμε χωρίς φανφάρες και μεγάλα λόγια (πριν της ώρας σας στο … djing γήπεδο» και δεύτερον προπόνηση, όχι με τα εύκολα τεχνολογικά επιτεύγματα της δεκαετίας που διανύουμε, αλλά με πικάπ, τα ιστορικά Technics 1200 MK II! Και αυτή η λέξη με οδηγεί στη σημερινή μου ιστορία – αφιέρωμα σε ένα πραγματικό «δάσκαλο» των ΜΚ2!
Το καλοκαίρι του 1984, η παρέα μεγαλύτερων σε ηλικία φίλων, και η ενασχόληση τους με τη μουσική έφερε στη ζωή μου, τη κασέτα και λιγάκι αργότερα, το βινύλιο, μόλις στα 10 μου χρόνια! Ακόμα θυμάμαι και ανατριχιάζω με το πρώτο άγγιγμα, το πρώτο φτερούγισμα στο «σπιτικό» πικάπ, την ώρα που το «Big In Japan» των Alphavile θα παίξει από τα χέρια μου! Στη παρέα των διακοπών στο καλοκαιρινό μας θέρετρο στο Ζούμπερι, το τότε στέκι θα έχει μόνο ένα όνομα… τη Disco, Station One!
Λόγω του μικροσκοπικού της ηλικίας μου, η παρουσία μου σε ένα τέτοιο μέρος, φάνταζε μάλλον κάτι περισσότερο με το “Back to the Future” που έκανε τότε επιτυχία στο σινεμά!
Οι φίλοι μου μίλαγαν και ξαναμίλαγαν για τον DJ του μαγαζιού, έναν DJ Leo με μεγάλο θαυμασμό! Εγώ πάλι, έμενα με την προσμονή του ότι κάποια στιγμή, θα μεγαλώσω και θα τον επισκεφτώ! Παράλληλα, το προσωπικό πάθος για μουσική, συναντούσε την ανυπομονησία για το τότε «ψάξιμο» μέσω Κρατικού 2ου προγράμματος ραδιοφώνου και λίστες από περιοδικά της εποχής με τα τότε Tracklist!
H ανυπομονησία, έγινε «καψούρα» όταν πρώτο άκουσα μιξαρισμένο πρόγραμμα από τη Station One και τον Leo, στα τέλη του καλοκαιριού του ΄84! Για ένα ολόκληρο χρόνο θα ζούσα με αυτή τη κασέτα και θα έκανα σχέδια, για τη πρώτη μου συνάντηση με τον χώρο το 1985!
Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ! Στα 11 μου χρόνια, ήξερα ότι άνηκα στον χώρο αυτό! Θα γνώριζα από κοντά τον άνθρωπο που «φανταστικά» μέχρι τότε ζούσα μέσω της αναλογικής του εικονικής ηχητικής παρουσίας και θα παθιαζόμουν ακόμα παραπάνω!
Για κάτι περισσότερο από 5 χρόνια θα τον παρακολουθούσα συνεχώς, δίπλα ή και μέσα από τη κονσόλα της καλοκαιρινής Station One, ρουφώντας το πάθος του για τη μουσική, κάνοντας το και δικό μου σύνθημα και πορεία ζωής!
Το opening του προγράμματος, θύμιζε κάτι από Hollywood, ήταν εντυπωσιακό, όσο και το ηχοσύστημα που μαζί με τα τότε εκπληκτικά φωτορυθμικά σε πήγαιναν σε άλλη διάσταση!
Ο Leo Karapalis, ήταν κατά τη γνώμη μου ο κορυφαίος της εποχής του, διότι είχε μεράκι και όραμα να δημιουργήσει κάτι ακατόρθωτο για τα τότε δεδομένα. Ένα εκπληκτικό σε ήχο και φως μαγαζί με τεράστιο κοστολόγιο και ένα εκπληκτικό music soundtrack με τον ίδιο πρωταγωνιστή και αξιόλογους μετέπειτα djς του χώρου, που βγήκαν από τα χέρια του! Τεράστιο ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός ότι το 1977 μετακόμισε στην πόλη Τουλούζη της Γαλλίας, παίζοντας στο διασημότερο club της εποχής Bungingham Palace International. Εκεί η εμπειρία που αποκόμισε, σε συνδυασμό με το ταλέντο και τη θέληση να δημιουργήσει έχτισαν το όραμα της Station One το 1981.
Εκεί στην κοσμοπολίτικη πλατεία Κολιάτσου του τότε (που τέτοια τύχη σήμερα!) διεθνείς και εγχώριοι καλλιτέχνες φιλοξενήθηκαν ή θα έκαναν το ντεμπούτο τους! Τεράστια ονόματα της εποχής όπως οι Albano & Romina Power, Kid Kreole & the Coconuts, Bauhaus , Big Αlice (Κώστας Μπίγαλης), Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, Dreamer and The Full Moon, Sharp Ties με τον Νίκο Καρβέλα, O.P.A, Μιχάλης Ρακιτζής, Μαντώ, Μαριάννα Ευστρατίου, Bang και πολλοί άλλοι θα περάσουν live από τη πίστα της Station One όσο και τα πλατό του DJ Leo!
Παράλληλα, το 1984 κυκλοφορεί τον πρώτο μιξαρισμένο δίσκο / album το Disco Mad με την Μίνος EMI και κατόπιν πολλά άλλα. Το 1988 περνάει στην ελεύθερη ραδιοφωνία, αρχικά στον Ant-1 με τα πρώτα μιξαρισμένα κάθε Σάββατο, κατόπιν σε 9,84, ενώ μεγάλη πορεία έκανε στο τότε Κανάλι 1 του Πειραιάς. Το 1990 κλείνει την Station One και αρχίζει η περιπλάνηση στα Clubs της Αθήνας (Bay Queen, Tessera, Magazine, Mamunia, Mamounia La Playa, Mamounia Must, Mamounia Kokoriko, 33 Στροφές και άλλα πολλά).
Στο σήμερα της τεχνολογίας, των απίστευτων μηχανημάτων, της εύκολης προβολής, του ασήμαντου μεροκάματου και της Ελληνικής βιομηχανίας φτηνών επιτυχιών, πολλοί από εσάς πιθανά να πιστεύετε, ότι ένας τέτοιος DJ «δάσκαλος», o Leo μιας άλλης εποχής είναι κάπου μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας!
Κι όμως, αυτός ο «καλλιτέχνης» συνεχίζει να ζωγραφίζει και σήμερα, μη χάνοντας ούτε λεπτό από τις τεχνολογικές εξελίξεις, την μουσική επικαιρότητα και τον ανταγωνισμό! Αντί αυτού, πρωταγωνιστεί στα Σαββατοκύριακα μας, με το ολοζώντανο “Club Zougla” του Zougla web Tv με αφιερώματα και συνεντεύξεις σε νέα ταλέντα αλλά και ονόματα “ιστορία” από τον χώρο!
Ο δάσκαλος, Λεωνίδας Καραπάλης, αποτελεί για μένα και πολλούς εκεί έξω κεφάλαιο σεβασμού και ιστορίας, σε αυτό που ονομάζουμε DJing! Ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα τεράστιο μπράβο για τη πορεία και το πείσμα του αποτελούν πιθανά το λιγότερο που θα μπορούσαμε να του πω!
Ο Leo είναι σαν τον καπετάνιο … αποχαιρετά πάντα τελευταίος το πλοίο που φεύγει!