Messi vs Muti σημειώσατε δυο.
Για να εξηγηθώ καλύτερα. Η φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης ήρθε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μία συναυλία με μαέστρο τον αρχιμουσικό Ρικάρντο Μούτι. Η ορχήστρα παρουσίασε ένα πρόγραμμα με έργα Μότσαρτ «συμφωνία του Λιντς», Σούμπερτ «συμφωνία αρ7 Ημιτελή» και Τσαϊκόφσκι «συμφωνία αρ.6 Παθητική» που παρακολούθησαν όσοι βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα αλλά και όσοι αποφάσισαν να αποδεχτούν την πρόταση του Μεγάρου που άνοιξε τον καινούργιο του κήπο για το κοινό, τοποθέτησε γιγαντοοθόνες και οι μουσικόφιλοι κατέκλεισαν τον κήπο καθισμένοι στο γρασίδι, τα παγκάκια, τα παρτέρια ή ακόμα και όρθιοι για να παρακολουθήσουν τη συναυλία στον ανοιχτό χώρο.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνθρωποι που αγαπούν την κλασσική μουσική έδωσαν το παρόν σε αυτή την πρωτότυπη για την Ελλάδα συναυλία (στο εξωτερικό είναι συνηθισμένο) με αποτέλεσμα να στεφθεί με επιτυχία η καινούργια για το Μέγαρο προσέγγιση με το κοινό που αν άκουσα καλά ξεπέρασε τις 3000 άτομα.
Δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα, η συμπεριφορά των παρευρισκομένων ήταν άψογη, όλοι παρακολουθούσαν τη συναυλία από τις δυο γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί στον κήπο του Μεγάρου, η ακουστική ήταν πολύ καλή, ακόμα και προβλήματα αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους ανθρώπους του Μεγάρου χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό (μία κυρία χρειάστηκε πρώτες βοήθειες κ μεταφορά) πράγμα που έχω δει να συμβαίνει μόνο στο Κόβεν Γκάρντεν.
Ήταν μία πολύ όμορφη βραδιά, με την υπέροχη μουσική να διαχέεται σε ολόκληρο τον κήπο και να λαμβάνεται από τον ακροατή με μια διαφορετική αίσθηση απ’ ότι όταν ακούγεται μέσα στην αίθουσα.
Ένταση, συγκίνηση, ρομαντισμός στο πρώτο μέρος της συναυλίας με τα βιολιά να έχουν την τιμητική τους, ήχος σφιχτά δεμένος με τον αρχιμουσικό να κρατάει σε ισορροπία ανάμεσα στη Βιεννέζικη φινέτσα και το ρωσικό ταπεραμέντο στο δεύτερο μέρος.
Ο μαέστρος Ρικάρντο Μούτι μας είναι γνωστός και από τις πρωτοχρονιάτικες συναυλίες πάντα σοβαρός, ευθυτενής με ηγεμονικό ρόλο (και απέναντι στο κοινό) χειροκροτήθηκε θερμά.
Περιμένουμε και νέες τέτοιες πρωτοβουλίες που θα φέρουν πιο κοντά το ευρύ κοινό με την κλασσική μουσική γιατί η χθεσινή ανταπόκριση δείχνει πως υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και όταν συμβεί κάτι πραγματικά καλό σπεύδουν να το παρακολουθήσουν.