Μια μοναδική βραδιά με την Γλυκερία και τον… Σουγιούλ! | Πλούσιο Φωτορεπορτάζ & Δηλώσεις
Η Γλυκερία βρισκόταν εκεί για να τιμήσει με τον δικό της τρόπο και να τραγουδήσει αποκλειστικά Μιχάλη Σουγιούλ. Η βραδιά είχε τίτλο «Αποκλειστικά Σουγιούλ» και ήταν στα πλαίσια του μεγάλου φεστιβάλ της ελληνικής μουσικής με τίτλο «Τα τραγούδια μας και ένας συνθέτης». Την τραγουδίστρια στη σκηνή την συνόδευε η Athens Chamber Orchestra την οποία διηύθυνε ο Απόλλων Κουσκουµβεκάκης.
Συγκίνηση από τις κόρες του συνθέτη
Η βραδιά άρχισε με λίγη καθυστέρηση όταν ο συνθέτης και διοργανωτής του Φεστιβάλ Μιχάλης Κουμπιός, μας καλωσόρισε στην συναυλία- αφιέρωμα. Κάλεσε στη σκηνή τις κόρες του μεγάλου συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ οι οποίες μίλησαν με τα καλύτερα λόγια τόσο για την διοργάνωση όσο και για τη Γλυκερία. Μάλιστα, η μεγαλύτερη κόρη του μοιράστηκε μαζί μας ότι ο πατέρας της πάντα ήθελε και ζητούσε τη γνώμη των παιδιών του για τα τραγούδια του. «Πάντα ζητούσε τη γνώμη μας!» , είπε. Επίσης, μας έκαναν και μια μικρή παρουσίαση της ζωής του συνθέτη, ο οποίος γεννήθηκε στη Μικρά Ασία.
Ο Μιχάλης Κουμπιός μας ενημέρωσε ότι η συναυλία ηχογραφείται και ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα σε Cd.
Η Γλυκερία και το… ταγκό!
Τη σκυτάλη πήρε η Γλυκερία η οποία μας καλωσόρισε στο πρόγραμμα και ξεκίνησε δυναμικά με τα τραγούδια «Ας ερχόσουν για λίγο», «Ο μήνας έχει εννιά», «Παιδία της Ελλάδος παιδιά», «Άρχισαν τα όργανα», «Το τραμ το τελευταίο», «Μια ζωή την έχουμε», «Άλα άνοιξε κι άλλη μπουκάλα» και άλλα. Μέσα από τη δυναμική της φωνή αλλά και το χορό των ζευγαριών που την συνόδευαν στη σκηνή, ταξιδέψαμε μικροί και μεγάλοι σε άλλες εποχές. Σε μια Αθήνα, σε κάτι διαφορετικό και μαγευτικό!
Με τους φίλους της στη σκηνή…
Η έκπληξη της βραδιάς, κάτι που δεν υπήρχε στο πρόγραμμα, ήταν η είσοδος του Μπάμπη Τσέρτου και του Ανδρέα Μαζαράκη στη σκηνή όπου μαζί με την Γλυκερία μας χάρισαν μοναδικές ερμηνείες. Ο Ανδρέας Μαζαράκης μάλιστα, έκανε και σκληρές δηλώσεις για την παιδεία μας και τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Είπε χαρακτηριστικά ότι «Η παιδεία σήμερα είναι βάρβαρη και ξέρω τι λέω. Έχω επίγνωση των καταστάσεων.» Ενώ, ο Μπάμπης Τσέρτος τονίζει πως δεν έχει σύνορα η μουσική. Και οι τρείς μαζί στην σκηνή έκλεισαν την κοινή τους παρουσία με το τραγούδι «Ο μήνας έχει εννιά (μια ζωή την έχουμε)».
Η Γλυκερία μας μίλησε μετά το τέλος της συναυλίας. Διαβάστε τις αποκλειστικές δηλώσεις που μας έδωσε μόνο στο tralala.gr:
Αποκλειστικά Σουγιούλ, λοιπόν, πείτε μου γι αυτόν το μεγάλο συνθέτη.
Εγώ είμαι πολύ μικρή στο μέγεθος εννοώ για να πω γι αυτόν το συνθέτη. Έχουν γραφτεί πάρα πολλά βιβλία. Τα τραγούδια του τα λένε όλα. Εγώ προσωπικά είμαι πολύ συγκινημένη που μου δόθηκε η ευκαιρία έτσι εμπεριστατωμένα να εργαστώ πάνω στα τραγούδια του Σουγιούλ. «Κάλιο αργά» που λένε «παρά ποτέ», εξάλλου όλα τα πράγματα έχουν την ώρα τους που έρχονται και ήταν αυτή η συχρονικότητα τώρα που συνέβη και είπα αυτά τα τραγούδια. Είμαι ευτυχισμένη πολύ γιατί τραγούδησα τραγούδια ενός πολύ σημαντικού συνθέτη που κατά την προσωπική μου άποψη ενώνει όλο το ελληνικό τραγούδι. Έχει κάνει πάρα πολλά είδη τραγουδιού ελαφρά, λαϊκά, τάγκο, αργεντίνικα, jazz ήταν ένας μουσικός κατηρτισμένος. Δηλαδή γνώριζε την μουσική αλλά είχε και ένα έμφυτο ταλέντο. Η καταγωγή του ήταν από τη Μικρά Ασία και κουβαλώντας όλα αυτά τα βιώματα της Ανατολής μέσα στα λαϊκά του τραγούδια βλέπετε ότι υπάρχει αυτό το λικνιστικό στοιχείο που έχει αυτού του είδους η μουσική. Αναρωτιόμουν κάποια στιγμή γιατί μου αρέσει τόσο πολύ αυτός ο συνθέτης, είναι επειδή μέσα του έφερε τους ήχους από το Βυζάντιο και από την Ανατολή όπως είπαμε. Εγώ αγαπώ πολύ αυτό το είδος του τραγουδιού, όλη την παράδοση μας που είναι πάρα πολύ πλούσια. Ο Σουγιούλ είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς συνθέτες του τραγουδιού εξάλλου το είπα και στην σκηνή όταν τραγουδούσα ότι τον συμπεριλαμβάνω ανάμεσα στους πολύ μεγάλους. Είναι μεταξύ του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Τσιτάνη, του Βαμβακάρη, όλους τους μεγάλους που έχουν προσφέρει στο μουσικό μας πολιτισμό.
Είδα και δυο φίλους σας στην σκηνή…
Ναι, ήταν ο Μπάμπης Τσέρτος ο οποίος έχει τραγουδήσει τραγούδια του Σουγιούλ πάρα πολλές φορές, έχει δισκογραφήσει. Τον αγαπώ πάρα πολύ γιατί έχουμε συνεργαστεί κιόλας και πραγματικά τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την συμμετοχή του αυτή. Πλούτισε πάρα πολύ την παράσταση σήμερα. Ήταν και ο Αντρέας Μαζαράκης φυσικά, που λατρεύει αυτό το χώρο του τραγουδιού, αγαπάει πολύ αυτούς τους δημιουργούς και αυτά τα τραγούδια. Και αυτόν με την σειρά μου τον ευχαριστώ.
Βλέπετε διαφορές ανάμεσα στους συνθέτες του τότε και στους συνθέτες του σήμερα;
Κοιτάξτε, το τραγούδι είναι μια απεικόνιση της εποχής μας. δηλαδή οι δημιουργοί παίρνουν ερεθίσματα από την εποχή και γράφουν. Με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζονται και οι μουσικές, γιατί τίποτα δεν είναι πρωτογενές. Όλοι ακουμπάμε κάπου και το εξελίσσουμε. Οι στίχοι, ας πούμε, που γράφονται, γράφονται σύμφωνα με το τι συμβαίνει σε κάθε εποχή. Δηλαδή καθρεφτίζουν την εποχή. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν διαφορές. Από εκεί και πέρα η δημιουργία είναι δημιουργία. Αν δεις ένα κομμάτι μόνο μουσικά μπορεί να στέκετε σε όλες τις εποχές. Γι αυτόν το λόγο και αυτά τα τραγούδια είναι διαχρονικά. Και αντέχουν σήμερα και θα αντέξουν για πάντα. Όπως άντεξαν και τα ρεμπέτικα, τα παραδοσιακά και κάποια πολύ ωραία λαϊκά τραγούδια. Τα καλά τραγούδια αντέχουν, δεν έχουν εποχή.
Ξεχωρίζεται κάποιους νέους συνθέτες και δημιουργούς;
Η Ελλάδα έχει έμψυχο υλικό και δυναμικό πάρα πολύ μεγάλο. Αλλά είναι η εποχή τώρα λιγάκι στείρα και δεν υπάρχουν δυνατότητες οικονομικές, δεν υπάρχουν δισκογραφικές εταιρίες και είναι πολύ δύσκολο να βγουν τα πράγματα και οι δημιουργίες προς τα έξω. Ο καθένας κάνει μια προσπάθεια ατομική, μόνοι τους οι άνθρωποι γράφουν και εκδίδουν όσο μπορούν με δικά τους έξοδα. Δεν υπάρχουν εταιρίες να στηρίξουν και να προωθήσουν μια δουλειά. Αλλά το τραγούδι δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει γιατί είναι ζωτική ανάγκη του ανθρώπου να ζει με αυτό. Νομίζω ότι ο άνθρωπος πρώτα έμαθε να τραγουδάει και μετά να μιλάει όπως και ο χορός επίσης. Είναι ιερές εκφράσεις για τον άνθρωπο ο χορός και το τραγούδι. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, υπάρχουν πάρα πολλοί σημαντικοί και νέοι δημιουργοί των οποίων το έργο θα δούμε αργότερα γιατί θα φτιάξουν τα πράγματα, που θα πάνε! Ένα μάθημα μεγάλο παίρνουμε τώρα, να προσέχουμε λιγάκι περισσότερο με τις επιλογές μας γιατί ότι συμβαίνει σήμερα το έχουμε δημιουργήσει εμείς. Από εμάς ξεκινούν, δεν μας φταίει κανείς δηλαδή. Και αυτοί που μας κυβερνούν και δεν μας αρέσουν, εμείς τους επιλέγουμε.
Σας ακούω αισιόδοξη!
Θέλω να είμαι γιατί πάντα έτσι γινόταν στην ιστορία. Αν δούμε την ιστορία πίσω μας γενικά θα δούμε ότι η ανθρωπότητα περνούσε από τέτοιες διακυμάνσεις είτε γιατί έκαναν λάθος επιλογές είτε για λάθος κινήσεις είτε για συμφέρον. Δεν ξέρω και τι άλλο, για να μην πάμε στις θεωρίες συνομωσίας. Αυτά τα πράγματα οι πολιτισμοί τα περνάγανε πάντα. Το κάτω και το πάνω. Το κάτω νομίζω είναι μια ευκαιρία και μας δίνει ένα μάθημα, με αυτόν τον τρόπο εξελισσόμαστε και εμείς σαν άνθρωποι. Αν δεν είχαμε και αυτά τα βαριά χτυπήματα γιατί τώρα πραγματικά περνάει κρίση όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ίσως να είναι μέσα από τις πρώτες χώρες που περνάει αυτήν την κρίση, η κρίση είναι παγκόσμια. Γίνονται πολλές αλλαγές αλλά νομίζω πως ότι γίνεται, γίνεται για το καλό μας. Αρκεί αν το καταλάβουμε και αν σταθούμε δυναμικά μπροστά στα πράγματα, να πάρουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε αυτές τις επιλογές που πρέπει.
Τι να περιμένουμε αυτό το καλοκαίρι από την επανένωση σας με τον Γιώργο Νταλάρα;
Είχαμε κάνει την άνοιξη κάποιες δοκιμαστικές παραστάσεις, ξεκινήσαμε πολύ αισιόδοξα και πραγματικά ήταν μια πολύ καλή επιλογή. Κάνουμε αφιέρωμα στον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα και στα τραγούδια του. Και αυτές οι παραστάσεις που έγιναν εδώ, τρεις για την ακρίβεια, θα συνεχιστούν και θα παρουσιαστούν σε όλη την Ελλάδα. Θα πάμε σε όλη την Ελλάδα. Μια πολύ καλή συνεργασία. Έχουμε κάνει με τον Γιώργο πάρα πολλά πράγματα, το πιο πρόσφατο μας είναι ένα Ηρώδειο πάλι με τραγούδια αφιερωμένα στην Μικρά Ασία και την Σμύρνη. Και είχε και αυτό μεγάλη επιτυχία, όπως πάνε και αυτές οι παραστάσεις πολύ καλά απ’ όσο μαθαίνουμε από προπομπούς.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!
Εγώ ευχαριστώ και ότι καλύτερο εύχομαι σε εσάς και σε όλο τον κόσμο!
Ρεπορτάζ & Δηλώσεις: Μαριλένα Χατζησυμεού
Φωτογραφίες: Νίκος Αντωνάκης