Στο όριο της φτώχειας πολλά γνωστά ονόματα, σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καλλιτέχνες έρχονται στο προσκήνιο όχι για τα…τραγούδια τους, αλλά για τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», από τις έρευνες προέκυψε ότι σημαντικός αριθμός γνωστών καλλιτεχνών τα τελευταία έξι χρόνια δηλαδή την περίοδο 2007-2012, διαπιστώθηκε με ισχνές ασφαλιστέες αποδοχές στο ΙΚΑ, που σε κάποια περίπτωση δεν ξεπερνούσαν σε ετήσια βάση τα 10 ευρώ. Επομένως, πολλοί από τους καλλιτέχνες δεν δικαιούνται ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΙΚΑ, καθώς έχουν λιγότερα από 50 ένσημα που προβλέπει ο νόμος.
Αναλυτικά οι φορολογικές δηλώσεις:
Oι ασφαλιστικές αποδοχές των καλλιτεχνών προκύπτουν από τις εμφανίσεις τους σε νυχτερινά μαγαζιά αλλά και από τις συναυλίες που κάνουν κατά καιρούς και τα δικαιώματα. Γι’ αυτό πρέπει να παρουσιάζουν ασφαλιστικές εισφορές από αυτές τις πηγές όπως διατάσσει ο νόμος, κάτι το οποίο όμως δεν γίνεται.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Γιάννης Πλούταρχος και Πασχάλης Τερζής την περίοδο 2007-2008, που η κρίση δεν είχε πλήξει τα νυχτερινά μαγαζιά και έδιναν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, είχαν στο ΙΚΑ ημέρες ασφάλισης που ξεπερνούσαν τις 1.000 κατ’ έτος, όταν η Έλλη Κοκκίνου δεν είχε καμία ημέρα ασφάλισης στο ΙΚΑ το 2008 και το 2007 είχε μόλις 58 ένσημα. H Άννα Βίσση είχε 44 ημέρες ασφάλισης το 2007 και 38 το 2008, ο Γιώργος Μαζωνάκης 76 ημέρες το 2007 και 64 το 2008 και ο Σάκης Ρουβάς 93 ημέρες το 2007 και 195 το 2008.
Ήδη έχουν αρχίσει οι τακτικοί έλεγχοι σε νυχτερινά μαγαζιά προκειμένου να εντοπιστούν οι παρανομούντες και οι ‘καθαροί’. Το θέμα παρακολουθεί και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νομοθετικές αλλαγές, για να κλείσει παράθυρα που επιτρέπουν διαχρονικά στους γνωρίζοντες τις θεσμικές αδυναμίες να πληρώνουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.