Ο κόσμος των Soundtracks: Hangover part.III
Η μνήμη σου αρνείται σθεναρά να συνεργαστεί και ο πονοκέφαλος δε σου επιτρέπει να κατορθώσεις να κάνεις έστω και ένα βήμα; Αυτό είναι η απόδειξη πως την προηγούμενη νύχτα έκανες «βαθύ μακροβούτι» στην αμαρτία και τώρα το σώμα σου πληρώνει το τίμημα! Με άλλα λόγια βιώνεις ένα απείρου κάλλους… hangover!
Πλοκή
Η ιστορία εξελίσσεται δύο χρόνια μετά από τον τελευταίο χαμό που δημιούργησε η παρέα των Stu, Phil, Alan και Doug στην Μπανγκόγκ. Όλο αυτόν τον καιρό έχουν καταφέρει να βρουν τις ισορροπίες τους –ομολογουμένως με μεγάλη δυσκολία- αποσιωπώντας από τις ήσυχες οικογένειες τους κάθε πικάντικη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να τους αμαυρώσει το προφίλ! O Alan αναζητά την βοήθεια των φίλων του για να βρει ξανά το νόημα στη ζωή του και το ταξίδι ξεκινά και πάλι! Όταν όμως είναι όλοι μαζί γίνονται αυτόματα ο απόλυτος «μαγνήτης συμφορών», πόσο μάλλον όταν στον δρόμο τους θα βρεθεί ξανά η «πηγή του κακού» ο κύριος Chow! Αυτή τη φορά μπορεί να μην υπάρχει γάμος και bachelor party αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλα θα πάνε καλά! Ο Mr.Chow δραπετεύοντας από τις φυλακές της Ταϋλάνδης μπαίνει αυτόματα στο στόχαστρο της μαφίας και ανακατεύει ξανά όλη την παρέα! Ένα ξέφρενο ανθρωποκυνηγητό –που μπορείτε άνετα να παρακολουθήσετε και υπό την επήρεια αλκοόλ- εξελίσσετε με απρόβλεπτες συνέπειες που όμοιο του μάλλον οι τέσσερις φίλοι δεν έχουν ζήσει ποτέ καθώς αυτό που θα βιώσουν θα είναι το απόλυτο τους… hangover!
Συντελεστές
Το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς ταινιών με την τεράστια εισπρακτική επιτυχία είναι και πάλι εδώ με τις ίδιες προσδοκίες από τους συντελεστές της! Ο μάγος της κωμωδίας -ή «αμερικανιάς» όπως το λέμε στην Ελλάδα- Todd Phillips αναλαμβάνει να κλείσει αυτή την σειρά σκηνοθετώντας την ιστορία του ίδιου του σεναρίου που συνέγραψε με τον Craig Mazin. Οι δυο τους έχοντας συνεργαστεί ξανά με τον ίδιο τρόπο και για το “Hangover part.2” συμφωνούν στο να κρατήσουν το cast των πρωταγωνιστών ίδιο με τους Zach Galifianakis, Bradley Cooper, Ed Helms, Justin Bartha, Justin Tambor και Ken Jeong ξανά στην πρώτη γραμμή, που πλαισιώνονται από αρκετά νέα ονόματα όπως: John Goodman, Mike Epps, Melissa McCarthy και τις Heather Graham και Sasha Baresse που κάνουν την επανεμφάνισή τους στο cast μετά από την συμμετοχή τους στο πρώτο μέρος των ταινιών! Επίσης μετά από την τίγρη και την μαϊμού που είδαμε στα προηγούμενα μέρη, η εμφάνιση μιας καμηλοπάρδαλης θα κλέψει και εδώ την παράσταση! Η εταιρεία που έχει αναλάβει την παραγωγή είναι η Legendary Pictures και τη διανομή η Warner Bros.
Trailer
Soundtrack
Το original score της ταινίας είναι δημιούργημα του Christophe Beck οποίος είναι σχετικά «νέος» στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής μιας το ντεμπούτο του έγινε το 1996 με την ταινία “Past Perfect”! Έκτοτε έχει υπογράψει την μουσική σε δεκάδες άλλες μεγάλες παραγωγές (Elektra, The Pink Panther, Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief, Burlesque, The Muppets) συμπεριλαμβανομένης της Hangover-τριλογίας αλλά και της πρόσφατα βραβευμένης με Oscar ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους…. “Paperman”! Στην ταινία ακούγονται και πολλές τεράστιες επιτυχίες (παλιές και καινούριες) αλλά η τελική επιλογή για την δημιουργία της επίσημης συλλογής του soundtrack πρέπει να έγινε ακριβώς όπως περιγράφει και τίτλος της ταινίας μετά από… hangover! Τεράστιες επιτυχίες από ονόματα όπως Santana, Phil Collins, Black Sabbath, George Michael και Nine Inch Nails μπορεί να ακούγονται σε διάφορες σκηνές της ταινίας αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στο τελικό tracklist του soundtrack που εκ των πραγμάτων φαντάζει φτωχό με μόνο οχτώ τραγούδια και δύο χιουμοριστικά ιντερλούδια στα οποία τραγουδά ο Ken Jeong ως Mr.Chow!
To πρώτο τραγούδι ανήκει στο συγκρότημα των αδερφών Hanson που όταν ήταν ακόμα σε αρκετά μικρή ηλικία μας χάρισαν την μοναδική, σημαντική τους επιτυχία που ακούει στον παράξενο τίτλο “MMMBop”! To τραγούδι αυτό έγινε τεράστια επιτυχία σε όλον τον κόσμο, πράγμα που εκτόξευσε και τις πωλήσεις του ντεμπούτου τους album “Middle of Nowhere” στο οποίο συμπεριλαμβανόταν! Ο Isaac, ο Taylor και ο Zac, τα τρία αδέρφια από την Tulsa που αποτελούν την μπάντα των Hanson, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες να σημειώσουν αντίστοιχη επιτυχία δεν τα κατάφεραν ποτέ ξανά μέχρι σήμερα και έτσι το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται έκτοτε σε κάθε one-hit-wonder-λίστα που έχουμε αντικρύσει!
Hanson – MMMBop
Ο Billy Joel είναι επίσης παρόν στην ταινία και μάλιστα με δύο μεγάλες του επιτυχίες από την δεκαετία του 70! Αρχικά στην ταινία θα ακούσετε κάπου το ανέμελο σφύριγμα του από την εισαγωγή του “The Stranger” και λίγο αργότερα το τραγούδι “My life” που είναι και αυτό που επιλέχτηκε για την τελική λίστα του επίσημου soundtrack! Το τραγούδι έφτασε στην 2η θέση του Billboard το 1978 όταν κυκλοφόρησε δηλαδή με το album “52nd Street”. Λίγοι ίσως να γνωρίζουν πως στα backing vocals που ακούγονται στην γέφυρα του τραγουδιού ανήκουν στους μεγάλους Peter Cetera και Donie Dacus, ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος των Chicago. Οι ίδιοι εμφανίζονται στο πλευρό του Joel στο video clip του τραγουδιού και όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό το τραγούδι κατέκτησε μόνο μονοψήφιες θέσεις στα παγκόσμια charts με «χρυσές» πωλήσεις στην Αμερική και «ασημένιες» στην Μεγάλη Βρετανία!
Billy Joel – My Life
O Fletcher Sheridan είναι ένας από τους πιο διάσημους τενόρους στον χώρο της κινηματογραφικής μουσικής! Δεν είναι λίγες οι φορές που τον έχουμε ακούσει (ή και δει ακόμα) σε διάφορους μικρούς ρόλους σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές (Sex & the city 2, Ice Age, Armageddon, High School Musical 3 καθώς και στις δύο τελευταίες διοργανώσεις των βραβείων Oscar)! Μπορεί στο ευρύ κοινό να μην είναι γνωστός και γι’αυτό για πρώτη φορά το όνομα του φιγουράρει σε tracklist από soundtrack. Ο αφανής ήρωας πολλών τέτοιων περιπτώσεων Fletcher Sheridan τραγουδά στο “Hangover part.3” την πασίγνωστη προσευχή “Ave Maria” και όπως συνηθίζεται άλλωστε, γίνεται η φωνή του Alan (Zach Galifianakis) που τραγουδά με πάθος στην κηδεία του πατέρα του. Αρκετά διαφορετικό με το υπόλοιπο tracklist και σε acapella ερμηνεία που αν δεν έχεις μπροστά σου το tracklist σίγουρα θα νόμιζες πως πρόκειται για γυναικεία ερμηνεία! Θα μπορούσε να έχει επίσης την χρήση ιντερλούδιου καθώς διαρκεί μόνο ένα λεπτό και κάτι πράγμα που ίσως να σημαίνει πως πρέπει να το βρούμε αστείο (;;)
Fletcher Sheridan – Ave Maria
Και μετά από τις προσευχές ξεκινά ένα easy-listening folk τραγούδι που έγινε μεγάλη επιτυχία το 1966 από τον Harry Nilsson (στην Ελλάδα έγινε γνωστός από την τεράστια επιτυχία “Without you” (1971) που αργότερα διασκεύασε και απογείωσε η Mariah Carey)! Εμείς πάμε ακόμα λίγο πιο πίσω στον χρόνο, στο 1969 και συναντάμε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία “Everybody’s talkin’” που του απέφερε μάλιστα και ένα βραβείο Grammy όταν συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας “Midnight Cowboy”! Η πρώτη του ερμηνεία ανήκει στον Fred Neil που το κυκλοφόρησε με το δεύτερο album της καριέρας του αλλά η απόλυτη επιτυχία ήρθε μόνο όταν το τραγούδι έπεσε στα χέρια του Nilsson! Έκτοτε το “Everybody’s talkin’” έχει διασκευαστεί περίπου 100 (!) φορές από επίσης κορυφαία ονόματα όπως: Louis Armstrong, Tom Jones, Beach Boys, Stevie Wonder, Iggy Pop, Tony Bennet, Crosby, Stills & Nash, Jimmy Buffet κ.α.
Harry Nilsson – Everybody’s Talkin’
Οι The Coasters μας πάνε ακόμα πιο πίσω χρονικά, στα τέλη της δεκαετίας του 50 όταν μεσουρανούσαν τα rock & roll και τα blues! Το τραγούδι “Down in Mexico” είναι ίσως από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές τους καθώς πρόκειται για μια σύνθεση που αναμιγνύει το rock & roll, το rhythm & blues και την spaghetti western μουσική! Η σύνθεση ανήκει στους Jerry Leiber και Mike Stoller, που για την εποχή τους ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα δίδυμα στην σύνθεση τραγουδιών έχοντας στο ενεργητικό τους μερικές από τις πιο κλασσικές επιτυχίες στην μουσική ιστορία: “Hound Dog”, “Jailhouse rock”, “Stand by me”, “King Creole”, “Spanish Harlem” κ.α. Πριν από μερικά χρόνια το “Down in Mexico” «ξεθάφτηκε» μετά από πολλά χρόνια από τον Quentin Tarantino για το soundtrack της ταινίας “Death Proof” ενώ τώρα ξανακάνει την κινηματογραφική του «περατζάδα» για να το εμπεδώσουν και οι fans της κωμωδίας!
The Coasters – Down In Mexico
Ο ήχος του συγκροτήματος των Danzig συμπεριλαμβανόταν ανάμεσα στα heavy metal ονόματα της δεκαετίας του 80, όταν ο Glenn Danzig ξεκινούσε την πορεία του με την εν λόγω μπάντα μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του με τους Misfits και Samhain. To “Mother” ήταν το πρώτο τους επίσημο single μέσα από το ντεμπούτο τους album το 1988 που επανακυκλοφόρησε το 1993 με πιο «σκληρό» ήχο μιας και ήταν το μόνο σημαντικό επίτευγμα του group που αμέσως μετά από την κυκλοφορία αυτού του album διαλύθηκαν! Αναφερόμαστε σε έναν κλασσικό «ύμνο» του είδους και σε ένα από τα πιο επιτυχημένα one-hit-wonders, που έχει χρησιμοποιηθεί δεκάδες φορές σε soundtracks ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών ακόμα και σε video games (“Grand Theft Auto: San Andreas” και “Guitar Hero”) και μολονότι έχει υποστεί επίσης αρκετές διασκευές, το original είναι πάντα αυτό που ξεχωρίζει. Στο “Hangover part.3” το συναντάμε στην «εκσυγχρονισμένη» version του 1993!
Danzig – Mother ‘93
http://www.youtube.com/watch?v=0ZR3ROAWQFM
Και για να μην υπάρχει μονοτονία οι παραγωγοί του soundtrack έψαξαν στα «κιτάπια» τους για την προσθήκη ενός μοντέρνου τραγουδιού που θα διαφέρει από τα κλασσικά rock & roll, country και rock τραγούδια που ακούσαμε πιο πριν! Κατευθύνθηκαν στην hip-hop όπου μάλλον ο τίτλος του τραγουδιού “Fuckin’ problems” τους φάνηκε να ταιριάζει ταμάμ με την πλοκή της ταινίας! Με «αρχηγό» τον A$AP Rocky που ένωσε το 2012 τους rappers Drake, 2Chainz και Kendrick Lamar μας τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι αυτό που έφτασε εύκολα σε υψηλές θέσεις των charts ενώ συμπεριλήφθηκε στην λίστα του περιοδικού Complex με τα 50 καλύτερα τραγούδια της χρονιάς φτάνοντας στην θέση #21! Θα το βρείτε επίσης στο δεύτερο studio album του Rocky, “Long Live ASAP” που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2013!
A$AP Rocky, Drake, 2 Chainz & Kendrick Lamar – F**kin’ Problems
Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω για την συμμετοχή του Ken Jeong στο soundtrack της ταινίας! Ο εκνευριστικός κύριος Chow έχει και μια ευαίσθητη πλευρά που στην πλοκή της ταινίας γίνεται αντιληπτή από την -κυριολεκτική- εκτέλεση αγαπημένων τραγουδιών! Το “I believe I can fly” του R.Kelly και το “Hurt” των Nine Inch Nails προφανώς αποδεικνύουν αφενός πως ο χαρακτήρας του Chow έμεινε στάσιμος στις επιτυχίες της δεκαετίας του 90 και αφετέρου πως δεν έχει επίγνωση πόσο παράφωνος είναι! Μην ανησυχείτε όμως και τα δύο τραγούδια διαρκούν αμφότερα λιγότερο από ενάμισι λεπτό χρησιμεύοντας ως χιουμοριστικά interludes που έχουν σκοπό μόνο την επιμήκυνση του tracklist! Ωστόσο αναρωτιέμαι ακόμα, αν υπήρχε καμία λογική από τους παραγωγούς του soundtrack όταν επέλεγαν τα τραγούδια του album;
Ken Jeong – I Believe I Can Fly
Ken Jeong – Hurt
Η «αποζημίωση» έρχεται με το τελευταίο τραγούδι του album που δεν είναι άλλο από το κλασσικό “Fever”! Ασφαλώς είναι γνωστό πως το τραγούδι αυτό είναι από τα πιο πολύ-τραγουδισμένα, όμως εδώ το συναντάμε από τους The Cramps που παραμέρισαν τις punk επιρροές τους και το ερμήνευσαν σε ένα πιο rock & roll-western μοτίβο δίνοντας του μια version που ξεχωρίζει αρκετά από όλες άλλες! Το “Fever” γράφτηκε από τους Eddie Cooley και Otis Blackwell το 1956 και πρώτος του ερμηνευτής ήταν ο Little Willie John που χάρη στην επιτυχία αυτού του τραγουδιού κατάφερε να κερδίσει –έστω και μετά θάνατον- μια θέση στο Rock & Roll Hall of Fame το 1996! Άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες που το έχουν διασκευάσει είναι : Elvis Presley, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Nancy Sinatra,Madonna, Beyonce, Boney M, Amanda Lear και σαφώς η Peggy Lee που το επανέφερε στο προσκήνιο το 1958 και το στιγμάτισε με την εκπληκτική ερμηνεία της!
The Cramps – Fever
+ Bonus tracks
Για να «διορθώσουμε» έστω και λίγο τα «φάουλ» των παραγωγών του soundtrack σας παραθέτουμε τρία αγαπημένα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία αλλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο τελικό tracklist του soundtrack!
Πρώτος συμπληρώνει την λίστα ο Carlos Santana που «επιστρατεύτηκε» με την τεράστια επιτυχία του “Evil Ways” η οποία κυκλοφόρησε το 1969 με το album “Santana”! Τα φωνητικά ανήκουν στον Gregg Rolie (που παίζει και το hammond στο τραγούδι) o οποίος έχει διατελέσει επίσης frontman σε groups όπως The Storm, Abraxas Pool και Journey! Ταξιδιάρικο και μαγευτικό όπως πάντα, απαλύνει μονίμως την κακία της κορασίδας που περιγράφουν οι στίχοι “You’ve got to change your evil ways, baby/Before I stop lovin’ you. She tries to make her boyfriend jealous by associating with her friends. You hangin’ ’round, baby/With Jean and Joan and-a who-knows-who.”!
Santana – Evil Ways
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dpLDrv9fNWo
Ντεμπούτο album για τους θρυλικούς Black Sabbath που κυκλοφόρησε με τίτλο το όνομα τους το 1970. Μια από τις επιτυχίες του album ήταν και το “N.I.B.” που ακόμα και σήμερα πιστεύεται πως τα αρχικά του σημαίνουν “Nativity in Black” ή “Name in blood”! Παρόλο που ο ίδιος του ο δημιουργός, Geezer Butler, δήλωσε σε συνέντευξη του το 1992, πως το εμπνεύστηκε από την γενειάδα του Billie Ward που έμοιαζε με στυλό τύπου “nib”, δεν έπεισε κανέναν διαιωνίζοντας τις πάμπολλες εικασίες!
Black Sabbath – N.I.B.
http://www.youtube.com/watch?v=TOXPSSZkFD0
Το τραγούδι που ακούγεται στο trailer του “Hanover part.III” και εξιτάρει με κάθε του σκηνή, είναι το “Apple tree” των αυστραλών hard-rockers Wolfmother! Μπορεί να έχουν κυκλοφορήσει μόνο δύο studio albums αλλά κατάφεραν να τραβήξουν τα βλέμματα πολλών fans του είδους, απογοητεύοντας τους πριν από λίγο καιρό με την ανακοίνωση της διάλυσης τους! Παρολ’αυτά τα τραγούδια τους συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης όπως και στην περίπτωση του “Apple tree” που δεν κατάφερε να ξεχωρίσει ως επιτυχία από το ντεμπούτο τους album αλλά όπως θα διαπιστώσετε και από το trailer, μπορεί να δημιουργήσει την σωστή ατμόσφαιρα για την οπτικοποίηση του απόλυτου σαματά!
Wolfmother – Apple tree
“Hangover part.III” Soundtrack Covers & Tracklist
Επιμέλεια: Θοδωρής Κολλιόπουλος