Πάμε Θέατρο 13/7
ΕΙΔΑΜΕ… (Κατερίνα Μαθιουδάκη)
«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Carlo Goldoni
από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΡΗΤΗΣ
O Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί Βασίλη Χαραλαμπόπουλο! Φεύγοντας με το αίσθημα της ικανοποίησης το περασμένο καλοκαίρι από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και ενώ είχα απολαύσει τη δική τους «Λυσιστράτη», μόνο καλά λόγια είχα να πω για τον ευρηματικό σκηνοθέτη και το σπουδαίο ηθοποιό που είχαν πετύχει μια χημεία μοναδική μέσα από το μονοπάτι της πολυσυζητημένης συνεργασίας τους! Πόσο έντονα θυμάμαι που μας «ξεγέλασε» ο Γιάννης Κακλέας βάζοντας στην έναρξη σχεδόν της παράστασης μια κραυγαλέα διαμάχη μεταξύ ενός άντρα (Γιώργος Παπαγεωργίου) και μιας γυναίκας σε κάποιες θέσεις κάπου στη μέση του θεάτρου και σχεδόν κανείς δεν κατάλαβε στο πρώτο λεπτό ότι πρόκειται για υποκριτικό ζευγάρι και όχι για ζευγάρι θεατών που δεν τους ένοιαζε να διακόψουν τη παράσταση για να εκτονώσουν τη ζήλια τους! Πόσο «έξυπνα» αποδείχτηκαν τα σκηνικά της παράστασης καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου που στη πρώτη ματιά ίσως και να φαίνονταν «περίεργα» ή άτοπα! Πόσο όμορφα φωτίστηκε το έργο με τη συγκεκριμένο καστ ηθοποιών! (Ο Γιώργος Χρυσοστόμου και ο Μάκης Παπαδημητρίου έλαμψαν διαμέσου του υποκριτικού τους ταλέντου και τους το ανταπέδωσαν με το μεγαλύτερο χειροκρότημα!) Πόσο ξεχωριστά ο Κακλέας σκιαγράφησε μια ιδιαίτερη «Λυσιστράτη» μέσα από τη παρουσία του πρωταγωνιστή που όλο και ανεβαίνει τα σκαλιά της εκτίμησης θεατών και κριτικών και έχει αποκτήσει ένα κοινό που τον έχει καταχωρήσει στο μυαλό του ως έναν από τους πιο χαρισματικούς ηθοποιούς της γενιάς του! Αφού λοιπόν αποκόμισα τη πιο θετική εμπειρία, το να παρευρίσκομαι στη πρεμιέρα της επόμενης φετινής συνεργασίας Κακλέα – Χαραλαμπόπουλου ήταν φυσικό επακόλουθο, κάτι ας πούμε …σαν «άγραφος νόμος»! Από τον Αριστοφάνη στον Carlo Goldoni αυτή τη φορά, στάθηκα τυχερή που σκέφτηκα ενστικτωδώς να περάσω τη πύλη του Ηρωδείου τη Πέμπτη 30 Ιουνίου, μετά τις κυριολεκτικά «ασφυκτικές» ώρες που έζησε η πρωτεύουσα τη προηγούμενη μέρα ενώ είχε μετατραπεί από τα δακρυγόνα σε κανονικό θάλαμο αερίων…
Η συγγραφική πένα του Goldoni επικεντρώνεται στην ιστορία του πολυμήχανου Τρουφαλδίνο που …η λυσσαλέα πείνα του και η ανάγκη του για επιβίωση τον μετατρέπει σε «Υπηρέτη δύο αφεντάδων»! Αστείος μα και υποκριτής, γκαφατζής και πονηρός, καταφέρνει να πάρει τα ηνία αλλά τα διαβολικά του ατοπήματα οδηγούν την «αφεντιά» του σε κωμικοτραγικά αποτελέσματα! Παρόλα αυτά, η ενδιαφέρουσα πλοκή του έργου καθοδηγείται από τη κινητήρια δύναμη του έρωτα και εν τέλει καθιστά το έργο αυτό μια από τις πιο κλασσικές και χαρακτηριστικές κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου!
Έχω την εντύπωση πως για το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο ο φετινός του ρόλος στον «Υπηρέτη» ήταν αυτό που λέμε …«παιχνιδάκι»! Μπορεί να φταίει το ότι δούλεψε πολύ το ρόλο του γι’ αυτό και τον ερμήνευσε με μεγάλη άνεση, μπορεί να φταίει η τριβή του στη σκηνή ή η αγάπη του γι΄αυτό που κάνει και που δίνεται απλόχερα σε αυτό… Σίγουρα όμως φταίει το ταλέντο του και αυτό νομίζω πως δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς! Έχει «χτίσει» μια αξιοζήλευτη υποκριτική ταυτότητα και το θαυμαστό σε εκείνον είναι πως από νωρίς έχει κερδίσει το σεβασμό του κοινού και καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό τη σήμερον ημέρα, όταν υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται και ξανασκέφτονται που θα πρωτοξοδέψουν ακόμα και το ποσό του 1€… Πάντως η συνεργασία μεταξύ εκείνου και του Γιάννη Κακλέα αποτελεί ένα «ευτύχημα» για το ελληνικό θέατρο, έχουν βρει κοινούς κώδικες επικοινωνίας και τους «εκμεταλλεύονται» με κάθε τρόπο και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το μόνο ταιριαστό «κλειδί» στη πόρτα που χρειάζεται να ξεκλειδώσουν για να φτάσουν στην επιτυχία, είτε αυτό ερμηνεύεται σε απήχηση είτε σε μια εποικοδομητική συνεργασία… Προσωπικά, δηλώνω πλέον πιστή θαυμάστρια και των δύο!
Όσο αφορά την υπόλοιπη διανομή, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς είναι ένας ηθοποιός που έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του χρόνια τώρα στο θέατρο από το «Θέατρο Τέχνης» μέχρι σε θεατρικές παραγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί στη Γηραιά Αλβιόνα και το Broadway, οπότε η θεατρική του παρουσία είναι ένα μεγάλο «συν» για τη παράσταση. Δυναμικότατοι στις ερμηνείες τους η Αννίτα Κούλη και ο Γιώργος Παπαγεωργίου, αποτελούν ένα υπέροχο ερωτευμένο ζευγάρι ενώ εντυπωσιάστηκα και γέλασα πολύ με το Κίμων Φιορέτο που μας χάρισε έναν τρομερά αστείο «Ντοττόρε» και μου θύμισε πως οι πραγματικά καλοί ηθοποιοί μπορεί να μην έχουν ίση προβολή με κάποιες «πυγολαμπίδες» της λεγόμενης showbiz αλλά είναι αυτόφωτοι και σίγουρα θα τους βρεις εκεί που υπάρχει και καλό θέατρο. Τη Φαίη Ξυλά τη παρακολουθώ ερμηνευτικά από την εποχή του τηλεοπτικού «Φεύγα» και η αλήθεια είναι πως η «εύθραυστη» φυσιογνωμία της με γοήτευε από τότε. Πρώτα απ’ όλα, το γεγονός ότι η ίδια φέτος εξαργυρώνει τη τηλεοπτική της επιτυχία με μια τέτοια συνεργασία είναι μια απόφαση που θα την επιβραβεύει μέρα με τη μέρα. Εδώ υποδύεται τη Βεατρίκη, η οποία μεταμφιέζεται σε άντρα προκειμένου να βρει τα ίχνη του αγαπημένου της που εξαφανίστηκε, αφού έμπλεξε σε έναν μοιραίο καβγά με τον αδερφό της ηρωίδας μας. Το αποκορύφωμα του ρόλου της είναι όταν η ίδια αποκαλύπτει μπροστά σε όλους τη πραγματική της ταυτότητα και εδώ είναι που η όλη σκηνή δεν με συγκλόνισε, αν και σίγουρα είναι από τις θεατρικές στιγμές του έργου που συγγραφικά κατέχει όλα τα πλεονεκτήματα για να συμβεί κάτι τέτοιο. Θεωρώ πως η Φαίη Ξυλά έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε αλλά προσωπικά δεν κατάφερε να με «ταρακουνήσει», σίγουρα θα την ήθελα διαφορετική ερμηνευτικά και όταν αποχωρεί από τη σκηνή μετά την αποκάλυψη αυτή, να με αγγίζει περισσότερο η εικόνα μιας γυναίκας που πάλεψε έντονα για την αγάπη. Και εδώ η αγάπη ακούει στο όνομα «Ρομπέρτο Αρετούζι» που θα υποδύεται για όλο το καλοκαίρι ο Γιώργος Χρυσοστόμου που πέρυσι τέτοια εποχή σάρωσε ως Κλεονίκη στη «Λυσιστράτη» του Γιάννη Κακλέα. Δεν ξέρω το πώς μπορώ να αποδώσω ακριβώς με λόγια το πολύπλευρο ταλέντο του αλλά μπορώ με κάθε συναίσθηση να πω πως το θέατρο έχει μέλλον με τέτοιους ηθοποιούς… Και να μου το θυμηθείτε! Θα έρθει η στιγμή που θα ακούτε παντού το όνομά του και θα βλέπετε ουρές στα θέατρα που θα παίζει!
Βάζω 10’ στη δημιουργικότητα και τη φαντασία του Γιάννη Κακλέα, στην ικανότητά του να ψυχανεμίζεται κα να στήνει τόσο όμορφες παραστάσεις… Αν δεν υπήρχαν δε οι συγκεκριμένοι συντελεστές, η παράσταση δεν θα ήταν αυτή που ήταν ως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Θα μου μείνει αξέχαστη η σκηνή του σερβιρίσματος με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τους εξαίρετους χορευτές επί σκηνής… Μόνο γι’ αυτή τη σκηνή αξίζει να δεις ολόκληρη τη παράσταση! Πολύ ευφάνταστα τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη και τα κοστούμια της Βάλιας Μαργαρίτη που σου μετέδιδαν εικόνες και μια γλυκιά νοσταλγία από παλιά Ιταλία, νομίζω πως και οι δύο πέτυχαν μια απ’ τις αρτιότερες δουλειές τους! Αν θέλετε να σας το πούμε κι αλλιώς, η ψυχαγωγία και η καλή αισθητική σ’ αυτή τη παράσταση περισσεύουν…
Πρόγραμμα παραστάσεων:
ΙΟΥΝΙΟΣ
29/6 ΗΡΩΔΕΙΟ
30/6 ΗΡΩΔΕΙΟ
ΙΟΥΛΙΟΣ
04/7 ΧΑΝΙΑ
05/7 ΧΑΝΙΑ
06/7 ΧΑΝΙΑ
07/7 ΡΕΘΥΜΝΟ
08/7 ΡΕΘΥΜΝΟ
09/7 ΡΕΘΥΜΝΟ
11/7 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
13/7 ΗΡΑΚΛΕΙΟ
15/7 ΔΙΟΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
16/7 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΘΑΣΟΥ
17/7 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΘΑΣΟΥ
19/7 ΣΕΡΡΕΣ
21/7 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
22/7 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
23/7 ΘΑΣΟΣ
24/7 ΜΑΡΩΝΕΙΑ
25/7 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
26/7 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
28/7 ΛΑΡΙΣΑ
29/7 ΒΟΛΟΣ
30/7 ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
01/8 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
02/8 ΛΕΥΚΑΔΑ
03/8 ΠΡΕΒΕΖΑ
04/8 ΟΙΝΙΑΔΕΣ
08/8 ΖΑΚΥΝΘΟΣ
10/8 ΑΜΑΛΙΑΔΑ
11/8 ΣΠΑΡΤΗ
30/8 ΓΑΛΑΤΣΙ
31/8 ΠΑΠΑΓΟΥ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
01/9 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
05/9 ΠΑΤΡΑ
06/9 ΠΑΤΡΑ
07/9 ΑΡΓΟΣ
08/9 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
10/9 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
12/9 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
13/9 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
14/9 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
15/9 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
16/9 ΑΙΓΑΛΕΩ
17/9 ΕΛΕΥΣΙΝΑ
19/9 ΝΙΚΑΙΑ-ΡΕΝΤΗ
ΘΕΑΤΡΟ: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΚΡΗΤΗΣ
- Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
- Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιέ
- Σκηνικά: Μάνος Παντελιδάκης
- Κοστούμια: Βάλια Μαργαρίτη
- Χορογραφίες: Κυριάκος Κοσμίδης
- Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
- Βοηθός σκηνοθέτη: Ήστυ Νουρμάλα
- Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνη Τσακίρη
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ… (Κατερίνα Μαθιουδάκη)
«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη
Τι είναι το τάβλι; To πιο αγαπημένο «σπορ» Ελλήνων φοιτητών και μη! Ποιοι θα παίζουν τάβλι ολόκληρο το καλοκαίρι; Ο Νίκος Ορφανός και o Κώστας Κάππας! Ποιο είναι το ιδανικότερο φόντο για να παίξεις τάβλι; Ένα μπαλκόνι, ένα σοκάκι, ένας πεζόδρομος, μια καφετέρια! Ποιο όμως φαντάζει το ιδανικότερο σκηνικό για να παρακολουθήσεις μια «γερή» παρτίδα; Μια αυλή παλιάς κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας! Και αν σας μπέρδεψα λίγο με όλες αυτές τις ερωτήσεις, το θεατρικό μονόπρακτο του Δημήτρη Κεχαΐδη έρχεται για να λύσει κάθε απορία!
Οι δύο ηθοποιοί σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν σε ένα έργο που «ταιριάζει γάντι» στη σημερινή εποχή! «Το τάβλι» είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία όταν είχε σημειωθεί η πρεμιέρα του με το Νικήτα Τσακίρογλου και το Γιάννη Μόρτζο στο «Υπόγειο» του Θεάτρου Τέχνης. Τριάντα εννέα όμως χρόνια μετά από εκείνη τη πρεμιέρα, η αίσθηση ότι μπορεί να αποτυπώθηκε μόλις σήμερα σε ένα κομμάτι χαρτί …εκπλήσσει αλλά και τρομάζει! Η «ιδιαίτερη» πινελιά της όλης προσπάθειας είναι ότι το έργο διαδραματίζεται σε φυσικό χώρο – στην αυλή ενός παλιού οικοδομήματος κοντά στου Ψυρρή που μετρά σχεδόν τα εκατό χρόνια – και με αυτή τη σκεπτική θα συνεχίσει τη περιοδεία του σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε οι θεατές να έχουν τη ψευδαίσθηση ότι είναι μέρος του σκηνικού στο οποίο διαδραματίζεται η δράση! Μετά το τέλος των προγραμματισμένων ολιγάριθμων παραστάσεών τους στην Αθήνα, ετοιμαστείτε να τους υποδεχθείτε στην αυλή ενός παλιού αρχοντικού στη Μάνη, στη Κρήτη, στη Τζια, στα Κύθηρα, στη Λευκάδα, στον Αστακό, στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους δήμους της πρωτεύουσας που θα ανακοινωθούν σύντομα…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡA: ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ: (Σε μια παραδοσιακή αυλή στου Ψυρρή!)
- Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός – Κώστας Κάππας
- Σκηνικά: Σοφία Παντουβάκη
- Κοστούμια: Πηνελόπη Μπάμπου
- Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος
- Διεύθυνση: Αριστοφάνους 34Β και Σαρρή, Ψυρρή
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Καθημερινά εκτός Κυριακής στις 9 μ.μ. (για λίγες παραστάσεις)
Τιμές εισιτηρίων:
12€
ΕΡΧΕΤΑΙ… (Κατερίνα Μαθιουδάκη)
«Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή
Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 15 και 16 Ιουλίου
Τέλος του δεύτερου μ.Χ αιώνα. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταρρέει. Είναι το τέλος μιας εποχής. Μέσα σε αυτό το κλίμα της κατάρρευσης και της παρακμής φτάνουν σε ένα αρχαίο θέατρο τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας και στήνουν τους δικούς τους, αυτοσχέδιους δραματικούς αγώνες, κατά το πρότυπο του «ένδοξου» παρελθόντος.
Σε μια σπαρταριστή σκηνική σύνθεση που πηγαίνει στο βάθος του χρόνου και στις απαρχές της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας για να φτάσει στη ρωμαϊκή περίοδο, η ιστορία του θεάτρου ζωντανεύει επί σκηνής! Αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και ρωμαίων ποιητών, ύμνοι και χορικά, μίμοι καθώς και εντυπωσιακές αθλοπαιδιές, μονομαχίες, ακροβατικά και θεαματικές επιδείξεις με φωτιές – στοιχεία της ρωμαϊκής αρένας – συνθέτουν ένα ετερόκλητο, πολύχρωμο και γοητευτικό κολάζ!
Μια παράσταση που φτάνει μέχρι τις μέρες μας μέσα από τις αναλογίες του χθες και του σήμερα, που εναλλάσσει το γέλιο με το δάκρυ και κλείνει το μάτι στο σύγχρονο θεατή, σε πρώτη παρουσίαση στις 15 και 16 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Ένα εντυπωσιακό σύνολο ηθοποιών δίνει ζωή στο πρωτότυπο αυτό σκηνικό εγχείρημα: Νένα Μεντή, Σοφία Φιλιππίδου, Νίκος Κουρής, Τάνια Τρύπη, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Μαργαρίτα Λουμάκη, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Δεπάστας, Δημήτρης Τσέλιος, Δήμητρα Σιγάλα, Χρήστος Σπανός, Τζένη Διαγούπη, Ελένη Βεργέτη, Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, Μίνως Θεοχάρης, Νάντια Κοντογεώργη, Ηρώ Μπέζου, Σπύρος Ανδρεόπουλος, Άγγελος Τριανταφύλλου, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αντώνης Πασβάντης, Δημήτρης Καπετανάκης, Νεφέλη Κουρή.
Μετάφραση – Δραματουργία -Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Στίχοι τραγουδιών: Αφροδίτη Μάνου
Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Δραματουργική συνεργασία: Ειρήνη Μουντράκη
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας
Περούκες – Κομμώσεις – Σχεδιασμός make up: Μαρίνα Καμπριγιάννη
Bοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Θεοφανοπούλου
Βοηθός χορογράφου: Έλενα Γεροδήμου
Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλιεράκης
Περιοδεία
15/7 | Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου |
16/7 | Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου |
20/7 | Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας |
23/7 | Πήλιο, Ανοιχτό Θέατρο Ξουριχτίου |
26/7 | Λάρισα, Κηποθέατρο Αλκαζάρ |
29/7 | Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων |
30/7 | Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων |
3/8 | Θάσος, Αρχαίο Θέατρο |
6/8 | Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίου |
12/8 | Αρχαία Μεσσήνη |
22/8 | Ιωάννινα , Θέατρο Ε.Η.Μ. |
25/8 | Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο |
29/8 | Αττικό Άλσος |
31/8 | Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους |
3/9 | Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο |
5/9 | Παπάγου, Κηποθέατρο |
9/9 | Πειραιάς, Βεάκειο |
10/9 | Πειραιάς, Βεάκειο |
12/9 | Βριλήσσια, Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» |
14/9 | Γαλάτσι, Άλσος Βεϊκου |
17/9 | Νέα Σμύρνη, Άλσος Νέας Σμύρνης |
23/9 | Κύπρος |
24/9 | Κύπρος |
ΕΠΙΣΗΣ… (Άννα Χαρμαντζή)
«ΜΙΚΡΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ»
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια λειτουργίας του και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους θεατές να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από 28 έργα αρχαίου δράματος που ανέβηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Η υπόθεση του έργου έχει να κάνει με τους ήρωες των αρχαίων τραγωδιών και των κωμωδιών. Συγκεκριμένα, ο Οιδίποδας, η Αντιγόνη, ο Προμηθέας, η Κασσάνδρα, η Κλυταιμνήστρα κι ο Αγαμέμνονας, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης, ο Ετεοκλής και η Εκάβη, ο Αίαντας, η Ελένη, Αγγελιαφόρος και Φύλακας, από κοινού με τη Λυσιστράτη, τη Μυρρίνη, τον Πλούτο, τις Νεφέλες ή τον Κύκλωπα εμφανίζονται πάνω στη σκηνή ως προσκεκλημένοι της μνήμης, καθώς ένας «αφανής ήρωας» του θεάτρου, ένας τεχνικός (Γιώργος Αρμένης), που ζυμώθηκε με την ιστορία, συνομιλεί νοερά με τις μορφές, που σφράγισαν την ιστορία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τη δική του ζωή αλλά και με τους ρόλους, με τα κείμενα, που έχουν διανύσει πολύ μεγαλύτερη πορεία μέσα στο χρόνο, ανοίγοντας πάντοτε διάλογο με το «τώρα».
Τα «Μικρά Διονύσια» ήταν να κάνουν την πρεμιέρα τους στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 9 και 10 Ιουλίου, αλλά αυτό δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό εξαιτίας της δικαιολογημένης απεργίας που είχε κηρύξει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κ.Θ.Β.Ε. Λόγος της απεργίας ήταν ο νόμος που εντάσσει το Εθνικό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε καθεστώς ΔΕΚΟ καθώς και η μείωση της ημερήσιας αποζημίωσης για τα εκτός έδρας στο μισό. Σε δήλωση του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου ανέφερε: “Το Κ.Θ.Β.Ε. εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την ακύρωση των παραστάσεών του στην Επίδαυρο με την επετειακή παράσταση «Μικρά Διονύσια», έναν εορτασμό για τα 50 χρόνια λειτουργίας του.
Η Επίδαυρος είναι μια «εκκλησία» του παγκόσμιου πνεύματος και μια εμβληματική, λειτουργική οντότητα της διαχρονίας του έθνους. Υπό αυτή την έννοια δεν πρέπει να κλείνει ποτέ και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συγκυρίες, καθώς ο πολιτισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον τουρισμό και αποτελεί ένα δυναμικό παραγωγικό «όπλο» της χώρας. Ελπίζουμε οι συνθήκες να επιτρέψουν την παρουσίαση της παράστασης σε άλλη ημερομηνία του Φεστιβάλ Επιδαύρου, μέσα στο καλοκαίρι. Σε αντίθετη περίπτωση, ο καθένας ας αναλάβει το κόστος και τις ευθύνες του.”
Πρόγραμμα παραστάσεων
Η αναπλήρωση των παραστάσεων θα γίνει στις 12 και 13 Αυγούστου έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Χατζάκη με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ κ. Γιώργο Λούκο. Η πρεμιέρα της παράστασης είναι αύριο Πέμπτη 14/07/2011 και Παρασκευή 15/07/2011 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη.
Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – 21 και 22/7
Κύπρος, Λεμεσός, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου – 29 και 30/07
Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίου – 27/08
Αθήνα, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού – 07/09
Βασιλικό Θέατρο – 21/09 εώς 02/10
Ηθοποιοί
Αρμένης Γιώργος (Φροντιστής, Οιδίποδας, Χρεμύλος)
Γεωργακόπουλος Λάζαρος (Προμηθέας, Ορέστης)
Καλατζόπουλος Γιάννης (Φύλακας)
Καραμήτρη Μαρία (Ηλέκτρα, Χορός)
Κολοβός Δημήτρης (Αίας)
Κουλίεβα Ταμίλλα (Ηλέκτρα, Μυρρίνη)
Λαμπράκη Λίνα (Εκάβη)
Λάππου Σοφία (Πραξαγόρα)
Μαλλούχος Γιάννης (Φρύγας)
Μπαξεβάνη Φωτεινή (Ελένη, Λυσιστράτη, Γριά)
Σακελλαροπούλου Αλεξάνδρα (Κασσάνδρα, Κλυταιμνήστρα)
Σαντάς Κώστας (Κινησίας)
Σπυρόπουλος Βασίλης (Αγγελιαφόρος)
Στυλιανού Χρίστος (Νέος, Χορός)
Ψαρράς Νίκος (Ορέστης, Ετεοκλής)
Αϊβάζογλου Ιορδάνης (Χορός)
Αργυριάδης Πάνος (Χορός)
Βασιλείου Λουκία (Χορός)
Διακοσάββας Δημήτρης (Χορός)
Ζαφειριάδου Χρύσα (Χορός)
Καραούλης Γιάννης (Χορός)
Καρτόκης Δημήτρης (Χορός)
Κολοβός Γιώργος (Χορός)
Μπίγιου Έρρικα (Χορός)
Παπαδημητρίου Χρήστος (Χορός)
Παπαδόπουλος Χάρης (Χορός)
Παπασάββα Μαριάννα (Χορός)
Σαρμή Εύη (Χορός)
Ταταρέα Αμαλία-Ελευθερία (Χορός)
Τουμανίδου Χρύσα (Χορός)
Φρυδά Αντιγόνη (Χορός)
Για αναφορές, δημοσιεύσεις και δελτία τύπου, μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο [email protected]