Πάμε Θέατρο: Έλληνες του θεάτρου και του κινηματογράφου!|Αυτοί που έφυγαν από τη ζωή το 2012… (Μέρος Δεύτερο)
Αξίζει να μάθετε, αν δεν γνωρίζετε, λίγα λόγια για το έργο τους. Αυτό είναι το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος μας…
Θεόδωρος Αγγελόπουλος (27 Απριλίου 1935 – 24 Ιανουαρίου 2012)
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες του κινηματογράφου που ανέδειξε τη χώρα μας παγκοσμίως. Γεννημένος τον Απρίλιο του 1935 στην Αθήνα, φοίτησε στη Νομική σχολή και ακολούθησε σπουδές κινηματογράφου στη Σορβόννη στο Παρίσι. Απέσπασε δεκάδες βραβεία και ειδικές βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, για τις ταινίες και την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά. Κάποιες από τις ταινίες του είναι: “Ο θίασος”, “Ο Μεγαλέξαντρος”, “Ταξίδι στα Κύθηρα”, “Τοπίο στην ομίχλη”, “Το μετέωρο βήμα του πελαργού”, “Το βλέμμα του Οδυσσέα”, “Μια αιωνιότητα και μια μέρα”, “Η σκόνη του χρόνου”. Σκοτώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2012 κατά τη διάρκεια του γυρίσματος της ταινίας “Η άλλη θάλασσα”. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού.
Βασίλης Τσιβιλίκας (1942 – 29 Φεβρουαρίου 2012)
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 ο ηθοποιός με το αστείρευτο χιούμορ που χάριζε γέλιο στο κοινό του μέχρι το τέλος. Ήρθε στην Αθήνα για να ασχοληθεί με την υποκριτική, που από μικρό τον είχε γοητεύσει. Αφού απέτυχε να εισαχθεί στο Θέατρο Τέχνης, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη. Στη συνέχεια ο Κάρολος Κουν τον κάλεσε στο Θέατρο Τέχνης, από όπου ξεκίνησε τη καριέρα του, κάνοντας επιθεώρηση. Έπαιξε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, στη τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Η τελευταία παράσταση στην οποία συμμετείχε, μέχρι να μη του επιτρέπει άλλο η υγεία του, ήταν “Η Ζωή ποδήλατο”. Πέθανε, σε ηλικία 70 ετών, στις 29 Φεβρουαρίου του 2012.
Νίκος Βασταρδής (1η Μαΐου 1924 – 18 Μαρτίου 2012)
Σπούδασε στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το 1942 στην “Αγριόπαπια” του Ίψεν. Συμμετείχε σε αρκετούς θιάσους, το 1953 ίδρυσε τον δικό του θίασο οπερέτας και έκανε πολλές περιοδείες με έργα αρχαίων τραγωδιών στην Ευρώπη μαζί με τον Μάνο Κατράκη και την Έλσα Βεργή. Δίδαξε για πολλά χρόνια στη σχολή υποκριτικής του Γ. Θεοδοσιάδη και το 1992 ίδρυσε τη δική του Δραματική Σχολή που λειτουργεί στα πλαίσια του Θεάτρου “Θεμέλιο”, στην οποία δίδασκε μέχρι τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Εμφανίστηκε σε λίγες κινηματογραφικές παραγωγές και σε κάποιες τηλεοπτικές σειρές. Κόρη του είναι η Ελληνίδα ηθοποιός και επιτυχημένη σεναριογράφος Άννα Ανδριανού.
Ζωζώ Ζάρπα (1939 -19 Απριλίου 2012)
Γεννήθηκε το 1939 και έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2012. Από τα νεανικά της χρόνια υπήρξε πιστή στο χώρο της Αριστεράς, όντας ενεργό μέλος μέχρι το τέλος. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου όπου στη συνέχεια συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Το 1981 ίδρυσε το θέατρο Θεμέλιο μαζί με τον Νίκο Βασταρδή, την αδελφή της Έλντα Δημοπούλου και τον Γιάννη Νεγρεπόντη, ενώ το 1992 ίδρυσαν την ομώνυμη Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης όπου δίδασκε για τα επόμενα χρόνια. Η παρουσία της στο θεατρικό και τηλεοπτικό χώρο, μετράει πολλές εμφανίσεις και συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες της γενιάς της.
Θύμιος Καρακατσάνης (8 Δεκεμβρίου 1940 – 30 Ιουνίου 2012)
Γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1940 στο Πειραιά, σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης και από νεαρή ηλικία συμμετείχε σε παραστάσεις του Κάρολου Κουν. Το ρεπερτόριο του ως ηθοποιός και θιασάρχης ήταν ευρύ και περιείχε τους μεγαλύτερους θεατρικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Ασχολήθηκε κυρίως με τη κωμωδία στο θέατρο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον “Πλούτο” του Αριστοφάνη, στο “Καλό Στρατιώτη Σβέικ” του Γιάροσλαβ Χάσεκ, στην “Ειρήνη” του Αριστοφάνη, στη “Λυσιστράτη” στο ρόλο της Λυσιστράτης και στο “Θάνατο του Εμποράκου”. Έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιουνίου του 2012 στα 72 του χρόνια.
Αλέξανδρος Σολωμός (9 Αυγούστου 1918 – 25 Σεπτεμβρίου 2012)
Από τους μεγαλύτερους Έλληνες θεατρανθρώπους του 20ου αιώνα υπηρέτησε πιστά το θέατρο σε θεωρητικό επίπεδο με τη συγγραφή θεατρικών έργων, μεταφράσεων και κριτικών, αλλά και ως σκηνοθέτης, ενδυματολόγος και ηθοποιός. Γεννημένος στην Αθήνα το 1914 φοίτησε κοντά στον Κάρολο Κουν και αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συμμετείχε σε αμέτρητες παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στη Λυρική Σκηνή, στο Θέατρο Τέχνης και στο Θέατρο Μουσούρη και συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα της εποχής του όπως με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, Γιώργο Βακαλό, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αιμίλιο Βεάκη και άλλους πολλούς. Το 1997, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα. Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών στις 25 Σεπτεμβρίου 2012.
Μάκης Ρευματάς (1935 – 17 Νοεμβρίου 2012)
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935 και απεβίωσε στις 17 Νοεμβρίου 2012. Από μικρή ηλικία είχε εκδηλωθεί το ταλέντο του στην υποκριτική τέχνη και έτσι από μικρός συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις. Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές στις οποίες είχε παίξει είναι αμέτρητες και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου όπως τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Ηλία Λογοθέτη, την Αλίκη βουγιουκλάκη και άλλους. Κόρη του είναι η ηθοποιός Έφη Ρευματά.
Δημήτρης Βογιατζής (1969 – 29 Δεκεμβρίου 2012)
Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1969 και τέλειωσε με άριστα τη δραματική σχολή του “Θεάτρου Τέχνης”. Γνωστός σε όλους μας από το ρόλο του στη σειρά του Mega “Αέρινες Σιωπές”. Είχε συμμετάσχει σε λίγες θεατρικές παραγωγές στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας όπως στην “Όπερα της Πεντάρας” του Μπρέχτ και στον “Δον Ζουάν” του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, όπου είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο Δημήτρης Βογιατζής τον τελευταίο καιρό εργαζόταν σε μια θεατρική παράσταση στη Λάρισα. Έδωσε τέλος στη ζωή του λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2012, εξ’ αιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων και της κατάθλιψης που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.