Πάμε θέατρο: “Επάγγελμα Πόρνη” | Είδαμε την παράσταση!
Σε πόσες γραμμές να χωράει μια ζωή; Σε πόσες σελίδες μπορείς να στριμώξεις τον πόνο, την απόγνωση, τον εξευτελισμό, την αντίσταση, την επανάσταση, τη μοναξιά, την ερημιά, τη δίψα για ελευθερία;
Είναι από τις φορές που νιώθω την ανάγκη, αντί να συντάξω ένα κείμενο, να παραθέσω αυτούσιο το πρωτότυπο. Συνεχώς μου έρχονται φράσεις στο μυαλό. Φράσεις που δεν μπορώ να τις βάλω στη σειρά, που δεν ξέρω από ποια να ξεκινήσω. Η παράσταση όμως δίνει σάρκα και οστά στο κείμενο, για να ακουστεί η κραυγή για τη ζωή μιας γυναίκας, που κάποτε πίστευε ότι θα γινόταν ευτυχισμένη και διαψεύστηκε.
Στον μονόλογο λοιπόν αυτόν, παίζονται οι ιστορίες «Της Χούντας» από το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου. Δυο ιστορίες αυτοβιογραφικές.
Στην πρώτη ιστορία η συγγραφέας εξιστορεί με πολύ χιούμορ την αποτυχημένη προσπάθειά της να βγάλει διαβατήριο, μετά από τα αλεπάλληλα εμπόδια που της δημιουργούσε το καθεστώς, λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων. Το πρόσχημα βέβαια ήταν ότι δεν μπορούσε με κάποιο έγγραφο να αποδείξει την επαγγελματική της ιδιότητα ως δημοσιογράφος, παρά την πολυετή και αναγνωρισμένη παρουσία της στον τύπο. Θέλοντας λοιπόν να δηλώσει κάποιο επάγγελμα, ένα οποιοδήποτε επάγγελμα, προκειμένου να της βγάλουν διαβατήριο, δηλώνει «πόρνη». Και περιμένει να κινηθούν όλες οι «νόμιμες» διαδικασίες που θα της αναγνωρίσουν τη νέα της ιδιότητα προκειμένου να ταξιδέψει αξιοπρεπώς στο εξωτερικό. Τα πράγματα βέβαια αντί να απλοποιηθούν, περιπλέκονται κι άλλο και η πρώτη ιστορία τελειώνει χωρίς το ποθητό διαβατήριο αλλά με πολύ γέλιο.
Ένα γέλιο που παγώνει στα χείλη σου στο πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο της δεύτερης ιστορίας. Έπιασα τον εαυτό μου να έχω λιώσει στις παλάμες μου το χαρτί του εισιτηρίου. Η ίδια γυναίκα, βιώνει την απόλυτη ταπείνωση και τον εξευτελισμό, ανήμπορη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όταν, ενώ νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, πέφτει θύμα βιασμού από τους νυχτερινούς φύλακες. Πόνος, απόγνωση, θυμός. Η δέυτερη ιστορία ξεχειλίζει από συναισθήματα και δάκρυα. Πώς βρέθηκε εκεί; Γιατί έκανε απόπειρα αυτοκτονίας; Γιατί δεν άντεξε τον οίκτο για τη δυσβάσταχτη ερημιά της. Κι όμως, η ελπίδα μπορεί πάντα και φυτρώνει σαν αγριόχορτο μέσα τα βράχια. Γιατί είναι μεγαλειώδες να είσαι στον γκρεμό, να βλέπεις το κενό, να έχεις αποζητήσει το θάνατο και να τελειώνεις λέγοντας «Η Ζωή νικά»! Αντιστέκεται στο σαθρό σύστημα που υποθάλπει τέτοιους εγκληματίες και καταδιώκει όσους έχουν την εξουσία να διαστρεβλώσουν την κλινική εικόνα μιας σακατεμένης ψυχής λαμβάνοντας έμμεσα οφέλη. Βρήκε τη δύναμη να μετατρέψει μια τραγική εμπειρία σε στόχο ζωής να βοηθήσει όσους έχουν πέσει θύματα αυτής της ανήθικης φάμπρικας. Έτσι νικά η ζωή.
Πρόκειται για μια πολύ ωραία παράσταση. Ο Ένκε Φεζολλάρι με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο χειρίζεται εξαιρετικά επί σκηνής την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, η οποία ερμηνεύει υπέροχα. Εκφραστική και κομψή, τσαλακώνεται όπου χρειάζεται χωρίς να χάνει τη λάμψη της.
Τα σκηνικά είναι απλά, κατά το πρότυπο της σύμβασης του θεάτρου. Έτσι το σκηνικό συνθέτουν λίγα έπιπλα, αρκετοί φάκελοι εγγράφων και υπηρεσιακά βιβλία σε στίβες και κιτρινισμένα προτοσέλιδα εφημερίδων.
Επίλογος της παράστασης είναι το τρυφερό και νοσταλγικό τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη, που δανείζεται φράσεις της Λιλής Ζωγράφου.
Θα δανειστώ και εγώ μια φράση της για τον επίλογο: «Αν ξαναγινόμουν είκοσι χρόνων θα ξεκινούσα από τις κοτρυφές των βουνών, αντάρτης, ληστής πειρατής ν’ανοίξω τα μάτια εκείνων που δέχονται αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους,όσο και εκείνων που εθελοτυφλούν».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Κείμενο Λιλή Ζωγράφου Το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» κυκλοφορεί από τις εκδ. Αλεξάνδρεια.
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Σκηνικός χώρος-κοστούμια-φωτισμοί: Ενκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Φωτογραφίες-βίντεο: Αθηνά Λιάσκου
Kατασκευή σκηνικού: Ένκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού, Μανώλης Κοθρής
Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος – Λυκόφως ΑΜΚΕ/ www.lykofos.org σε συμπαραγωγή με το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:
Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.15 έως 6 Ιανουαρίου 2015 Διάρκεια 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμή Εισιτηρίου:
12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο για μαθητές/σπουδαστές/ φοιτητές (+ Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εξωτερικού), ΑΜΕΑ, κατόχους κάρτας ανεργίας και πολυτέκνων (κάρτα ΑΣΠΕ), κατόχους Κάρτας Club IFA -Γαλλικού Ινστιτούτου και κάτοχους Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ), κατόχους κάρτας πολιτισμού, κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάρτας ΟΤΟΕ, κάρτας ΟΙΕΛΕ, άτομα άνω των 65 ετών.)
Info:
Θέατρο Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης – υπόγειο // Πειραιώς 206, Ταύρος – www.mfc.gr
Προπώληση Ταμεία Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) Τ.: 210 3418579/ Δευ-Παρ 11:00 – 14:00, www.mcf.gr και στα εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσματζόγλου (Δευ. & Τετ. 09:00-17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 – 20:00, Σαβ. 10:00 – 14:00)