Πάμε θέατρο: “Graffito, όπως άγριο”| Είδαμε την παράσταση!
«…ημέρα που χιόνιζε απαλά σε όλο το Έθνος και έκανε άγριο κρύο, εκδηλώθηκε στην Κρατική Βουλή του Έθνους, μια θανατηφόρος, μεταδοτική, αστική ασθένεια και πέθαναν διαδοχικά όλοι οι κάτοικοι της Βουλής σε ημέρα απαρτίας, υπουργοί, κυβερνήτες βουλευτές, σερβιτόροι, καθαρίστριες της Εθνικής Τουαλέτας, οι λοιποί υπάλληλοι, καθώς και οι τριακόσιοι φρουροί των τρακοσίων πατέρων του Έθνους…» Έτσι ξεκινά η παράσταση, με την εισαγωγή του μυθιστορήματος Graffito του Παύλου Μάτεσι, που έδωσε και το όνομά του στο πρώτο μισό τίτλο της παράστασης. Γιατί το κείμενο αποτελεί μια συρραφή δύο άλλων θεατρικών έργων του συγγραφέα το «Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος» και «Βιοχημεία». Πρόκειται λοιπόν για έναν συνδυασμό σε μία ενιαία βάση παράλληλων ιστοριών που αν και εντελώς διαφορετικές εκφράζουν ίδια δυνατά νοήματα και καταλήγουν στο ίδιο τέλος, που μπορεί να είναι η αρχή και πάλι.
Έτσι έχοντας ως background την αποδόμηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα που διατηρεί έναν φαύλο κύκλο καταπίεσης, καταπάτησης, ελέγχου, εγκλεισμού, κίβδηλου, εφήμερου, επιφανειακού. Μια σύγχρονη πραγματικότητα για την οποία το κείμενο θέλει να τονίσει την ατομική ευθύνη. Πόσο φταίμε; Θα καταλήγουμε πάντοτε στην ίδια βάση, όσες ευκαιρίες και αν μας δοθούν;
Στην πρώτη ιστορία ένα ζευγάρι -της καλής κοινωνίας- γυρνώντας από μια βραδινή έξοδο, βρίσκεται ξαφνικά άστεγο και μέσα από την τραγική νέα τους πραγματικότητα αποφασίζουν με κυνισμό να επιδιώξουν να αγιοποιηθούν αφού τους δόθηκε η «ευκαιρία» να «υποφέρουν». Η μη επαφή τους με την πραγματική δυστυχία και η εμμονή τους να αφήσουν το όνομά τους στην ιστορία σαν πάσχοντες ή ,ακόμα καλύτερα, σαν μάρτυρες, εντείνουν την ειρωνεία και τον παραλογισμό της ιστορίας τους που σκοπό έχει να προβάλει μηνύματα ματαιότητας, απληστίας και άμετρης φιλοδοξίας.
Η δεύτερη είναι η ιστορία ενός ζευγαριού που η γυναίκα είναι μια απόλυτα και εμμονικά νομοταγής δημόσια υπάλληλος που ακολουθεί το γράμμα του νόμου με αυστηρή και νοσηρή συνέπεια, στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τον ασυμβίβαστο, σκεπτόμενο και καλλιτέχνη σύζυγό της. Ζουν μαζί με το εξάχρονο και ,σύμφωνα με το νόμο, δεμένο χειροπόδαρα παιδί τους που ανά διετία θα του λύνουν τα μέλη και το στόμα του μέχρι να βγει στην κοινωνία και με τον αυταρχικό πατέρα του καλλιτέχνη, που αποζητά με μανία το οξυγόνο του γιου του που νομικά δικαιούται να του πάρει. Η Τηλεόραση κατέχει ρόλο ηγεμόνα που μπαίνει στα σπίτια, επιβάλλει και επιτάσσει. Μέσα από έντονα οργουελικά στοιχεία και συμβολισμούς προβάλλεται η ιδέα του απόλυτου ελέγχου. Έλεγχος των ιδεών, των σχέσεων, των συναισθημάτων, την ανάπτυξης, της έκφρασης, της σκέψης.
Όλη η παράσταση έχει στοιχεία θεάτρου του παραλόγου, σύμβολα και επαναστατικά διάθεση. Αν και ο παραλογισμός σε συνδυασμό με τη συρραφή δίνουν μια υπερβολική δόση εικόνων και νοημάτων, το κείμενο δε χάνει τη δυναμική του.
Οι ερμηνείες είναι πάρα πολύ καλές με δυνατή εκφραστικότητα και δουλεμένες φωνές.
Τα σκηνικά βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το παράλογο κλίμα της παράστασης, αλλά παραμένουν λειτουργικά.
Σε κάθε νέα πραγματικότητα που δημιουργείται κάθε φορά, μέσα από διαφορετικά δεδομένα και συνθήκες, ο άνθρωπος διαμορφώνει τελικά τη ζωή του όπως θα ήθελε; Οι ευκαιρίες είναι πάντα δίπλα μας. Στη νέα πραγματικότητα το συναίσθημα τη θέση έχει; Ελέγχεται το συναίσθημα; Όπως στην παράσταση ελέγχεται το οξυγόνο;
Συντελεστές:
Βασισμένο σε θεατρικά έργα του Παύλου Μάτεσι
Σύνθεση κειμένου- Σκηνοθεσία: Κατερίνα Παπαναστασάτου
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Μουσική: Σταύρος Διαμαντόπουλος
Σκηνικά: Σοφία Σαρακασίδου
Κοστούμια: Νικολέττα Παπαδοπούλου, Γιάννα Ρεσβάνη
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Σχεδιασμός ήχων: Μιχάλης Μπούρης
Βοηθός σκηνογράφου: Σωτήρης Καπετάνιος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λυκουρέζος
Γραφιστικά: Χρήστος Καπενής
Video Trailer: Πέτρος Κιοσές
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Καπενής, Νικόλας Κασάπης, Χρήστος Παληογιάννης, Μάρω Ρίζου, Σοφία Σαπρίκη, Σοφία Σαρακασίδου, Δημήτρης Τσολάκης
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Από Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή- Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Τιμή εισιτηρίου:
10 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητών, ανέργων): 5 ευρώ.
Info:
Beton 7
Πύδνας 7, Βοτανικός
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 7512625