Πάμε Θέατρο | Είδαμε τη Παράσταση: Το θείο τραγί
Το 2011 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία από τον Άρη Μπινιάρη-Παντελέων και δε θα μπορούσε να βρεί πιο κατάλληλο χώρο από το βιομηχανικό χώρο του Bios. Ο χώρος αυτός σε προδιαθέτει για την είσοδο σε μια ατμόσφαιρα λίγο παράξενη, λίγο υπόκοσμη και το συναίσθημα αυτό όλο και δυναμώνει μέσα στη παράσταση ‘’Το Θείο Τραγί’’. Ένα διήγημα του ’30 που θα θα μπορούσες να πεις ότι γράφτηκε εχθές.
Η performance του Άρη Μπινιάρη και των δύο μουσικών είναι μία σύνθεση αφήγησης με ζωντανή μουσική γραμμένη για το έργο και προβολών.
Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό διήγημα που κινείται σε δύο παράλληλα επίπεδα: το συναισθηματικό-ψυχικό και στο πολιτικο-κοινωνικό που συνυπάρχουν και το ένα αντικατοπτρίζει το άλλο. Εδώ έγκυται και η επιτυχία της παράστασης που καταφέρνει όχι μόνο να προβάλει αυτή τη διττότητα του έργου αλλά και να την κρατήσει σε παράλληλο επίπεδο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Παρακολουθούμε λοιπόν την ιστορία ενός περιπλανώμενου ήρωα του Γιάννη, που μετά από μια μεγάλη πορεία καταλήγει στο κάστρο όπου ζεί η γυναίκα που στο παρελθόν τον παράτησε για να παντρευτεί έναν πλούσιο άντρα. Ο Γιάννης ξεκινά να εργάζεται στο πύργο και ένα βράδυ μπαίνει στο υπνοδωμάτιο και βιάζει τη κυρία του σπιτιού. Τα αίτια της πράξης του δεν είναι ξεκάθαρα, είναι η εκδίκηση στο σύστημα και την εξουσία ή είναι η εκδίκηση για τον παλιό τους έρωτα. Αυτή είναι η μαγείου του έργου, το ότι δεν χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο γιατί συνυπάρχουν και οι δύο πλευρές παράλληλα.
Παρουσιάζεται μία κοινωνία στείρα και τυποποιημένη, δηλαδή ο ορισμός του «καθωσπρεπισμού», η οποία γεμάτη από υλικά αγαθά έχει ξεχάσει έννοιες όπως ελευθερία και αυθορμητισμός. Εδώ λοιπόν έρχεται να ανατρέψει αυτή τη καθημερινή ηρεμία ένας ήρωας αναρχικός που έχοντας ξεπεράσει τα στάδια του καθωσπρεπισμού που συνεπάγουν την σωστή δουλειά, τη σωστή οικογένεια, τη σωστή κοινωνική συμπεριφορά, ο ίδιος αισθάνεται το «χρέος» καταρίψει αυτή τη ψεύτικη κοινωνία.
Ο Άρης Μπινιάρης αυτό που επεδίωξε είναι να «αναδειχθούν η ιστορία και ο συγγραφέας της. Γιατί έχει θέση ο Σκαρίμπας πολιτική, έχει θέση για τα συναισθήματα και το πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις των ανθρώπων. Εχει καθαρή θέση. Ο Σκαρίμπας δεν περιγράφει, δεν σχολιάζει. Είναι! Κι αυτό είναι και η γλώσσα του. Μας λέει το όραμά του. Κι εγώ συντονίστηκα μαζί του».
Η γλώσσα τον οδήγησε στη φόρμα: «Στην απλότητα των μέσων. Οπως είναι ο λόγος του Σκαρίμπα είναι και η ρυθμολογία, οι μελωδικές γραμμές που έχουμε βρει. Δεν υπάρχει καμία θολούρα στην περιγραφή μας».
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/ Ερμηνεία/Στίχοι τραγουδιών: Άρης Μπινιάρης
Σκηνική Εγκατάσταση/ Φωτισμοί: Βασίλης Χαραλαμπίδης
Μπάσο: Τάκης Βαρελάς
Τύμπανα: Βασίλης Γιασλακιώτης
Info:
Bios Main
Πειραιώς 84, Αθήνα
6 Φεβρουαρίου – 9 Μαρτίου 2014
Παραστάσεις: Πέμπτη – Κυριακή στις 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 12 & 10 ευρώ (φοιτητικό)
Διάρκεια: 60’
Πληροφορίες: www.bios.gr