Πάμε θέατρο: “Interview”| Είδαμε την παράσταση!
Μπαίνοντας μέσα στο θέατρο έχεις στη μπλούζα σου ένα νούμερο. Όλοι έχουμε στη μπλούζα μας ένα νούμερο, είμαστε όλοι υποψήφιοι για την ίδια θέση και πριν ξεκινήσει η παράσταση είμαστε όλοι στην ίδια αναμονή. Θα μας επιλέξουν για το interview; Θα είμαστε εμείς οι τυχεροί; Η μάλλον, οι «τυχεροί» μήπως θα είναι οι «άτυχοι» τελικά; Η παράσταση θα ξεκινήσει μόλις επιλεγούν οι υποψήφιοι.
Οι τέσσερις ήρωες είναι οι άνθρωποι, όχι της διπλανής πόρτας αλλά του δικού μας σπιτιού. Δεν είναι σαν και εμάς, αλλά είναι «εμείς». Τέσσερις ετερόκλητοι χαρακτήρες, με εκδιαμέτρου αντίθετα στοιχεία προσωπικότητας, με διαφορετικές σπουδές, ή και καθόλου σπουδές, με προϋπηρεσία, με απλήρωτους λογαριασμούς και ανεκπλήρωτα όνειρα. Ένας νευροβιολόγος, μια ηθοποιός, μια ανειδίκευτη και ένας εργάτης , έχουν διαφορετικές ζωές, αντικρουόμενες απόψεις, άλλες επιδιώξεις, αλλά την ίδια ανάγκη… να μπουν στην αγορά εργασίας. Και οι τέσσερις ανήκουν στη γενιά που πίστευε ότι τελειώνοντας τις οποιεσδήποτε σπουδές οι πόρτες θα ήταν ανοιχτές και οι επιλογές αμέτρητες και δυστυχώς διαπίστωσε βιαίως ότι οι μόνες ανοιχτές πόρτες είναι αυτές που δείχνουν την έξοδο. Με πυξίδα την ανάγκη αυτή , εκτελούν τις εξευτελιστικές εντολές ενός απόκοσμου και αόρατου εργοδότη , προκειμένου να περάσουν από μια συνέντευξη που θίγει μεν την αξιοπρέπεια τους αλλά την αντιμετωπίζουν σαν σανίδα σωτηρίας. Μπροστά στον εκβιασμό της ανεργίας προκειμένου να αξιωθούν μια ευκαιρία που θα τους δώσει δικαίωμα στην ελπίδα υφίστανται κάθε είδους εξευτελισμό και «καψώνι» από τον υπεύθυνο πρόσληψης.
Αυτός είναι μία φιγούρα που δε θα δούμε. Η φωνή του, ήρεμη, βελούδινη, ειρωνική, καυστική, σίγουρη και με έπαρση θα διατάζει τους υποψήφιους, με το γάντι, να περνούν από δοκιμασίες κατά τη διάρκεια του interview, δοκιμασίες άσχετες από οποιαδήποτε προσφερόμενη θέση, αφού σκοπό έχουν να αναδείξουν αυτόν που θα αποδεχτεί οικειοθελώς και με όσο το δυνατόν λιγότερη αντίσταση να υποταχθεί στη δύναμη του ανώτερου. Έτσι τους διακόπτει όταν παρουσιάζονται και τους ζητά να χορέψουν, ή τους υποχρεώνει να μεταφέρουν κουτιά, να ισορροπούν με μορφή αλκοτέστ ακόμα και να επιτίθενται ο ένας στον άλλον και οι νέοι παθητικοί και πειθήνιοι υπακούουν. Θα αντιδράσει κανένας; Θα αποχωρήσει κανένας; Ποιος θα επιλεγεί;
Η παράσταση είναι απόλυτα σύγχρονη και μέσα από την -θεατρική αδεία-υπερβολή της, θίγει ένα φλέγον για την ελληνική κοινωνία ζήτημα. Τα ποσοστά της ανεργίας ήδη αγγίζουν το 28% και οι νέοι στην πιο παραγωγική τους ηλικία εγκαταλείπουν τη χώρα, εγκαταλείπουν τα όνειρά τους, εγκαταλείπονται από τις αντοχές τους. Το κείμενο όμως δεν μεταφέρει απαισιοδοξία, «αποκλείοντας πεισματικά την κατήφεια και τη μιζέρια». Θίγει την εκμετάλλευση, την εκμηδένιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την παθητική στάση των άμεσα βαλλόμενων και τις «διαχρονικές σχέσεις μίσους και πάθους, σύγκρουσης και αλληλοεξάρτησης». Επιδιώκει εύστοχα λοιπόν να αφυπνήσει και να προβληματίσει. Κρατά μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ, το σαρκασμό και το τραγικό και το παράλογο με συνεχή εναλλαγή και ευδιάκριτα τα όριά τους. Γιατί ακόμα και όταν ο θεατής γελά με λεπτές ενέσεις χιούμορ, η πικρή γεύση από τον προβληματισμό και τους συμβολισμούς ενισχύεται.
Πάρα πολύ καλές ερμηνείες που αποδίδουν χωρίς υπερβολές τα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπινου «τύπου» που εκπροσωπούν.
Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ,σε απόλυτη αρμονία με το πνεύμα της παράστασης, δεν υπάρχει τιμή εισιτηρίου, αλλά προαιρετική συνεισφορά και ο λόγος σύμφωνα με την ομάδα είναι ότι « η Τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Πόσο μάλλον μια Τέχνη που διεκδικεί το προνόμιο να εκπροσωπεί τους μη προνομιούχους. Μια Τέχνη που επιθυμεί να κρίνεται εκ του αποτελέσματος».
Εκτός από τις παραστάσεις στον πολυχώρο Ανάδυση, το Interview θα συμμετάσχει στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο Θέατρο Εμπρός 13-23 Μαρτίου.
Συντελεστές:
Σκηνοθέτης : Χρήστος Θάνος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Ηθοποιοί: Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης
Το κείμενο της παράστασης δημιουργήθηκε από όλα τα μέλη της ομάδας, κατά τη διάρκεια των προβών.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Από 8 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
Είσοδος ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά
Info:
Πολυχώρος “Ανάδυση” (Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός)
Τηλέφωνο κρατήσεων 6986155563