Πάμε Θέατρο | «Η Κατερίνα βγαίνει από το βιβλίο της»: Είδαμε την παράσταση!
Το best seller βιογραφικό μυθιστόρημα του Αυγούστου Κορτώ (βραβευμένο βιβλίο πωλητών από τα πρώτα Public Book Awards) αφηγήθηκαν πέρσι για πρώτη φορά υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου ο Γιώργος Νανούρης, η Λένα Παπαληγούρα κι ο Λόλεκ. Το φετινό χειμώνα η εταιρεία Λυκόφως προτείνει ξανά αυτή την ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική συνεύρεση σε μια ολοκληρωμένη παράσταση με μια τρομαχτική θα έλεγα ανθρωπιά.
Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζοντας το έργο του Κορτώ επιλέγει ν’ αναδείξει το φως της Κατερίνας και την άνιση μάχη της με την ψυχική αρρώστια που την κατέτρωγε εσωτερικά και σωματικά μέχρι το τέλος αφήνοντας στο φόντο το οικογενειακό της περιβάλλον, αναγνωρίσιμο στην ελληνική κοινωνία σαν μια “τραγωδία τύπων”. Με βασικά του δομικά υλικά το φως (και το σκοτάδι), δύο μικρόφωνα, μερικά φύλλα χαρτί και τα σώματα των ερμηνευτών στήνει μια παράσταση που σε αγγίζει και σε καθηλώνει χωρίς να το επιτηδεύει. Προσωπικά ένιωσα την παράσταση περισσότερο σαν μια συναυλία όπου ο ερμηνευτής καταθέτει το μέσα του, παρά σαν μια αμιγώς θεατρική παράσταση όπως την έχουμε συνηθίσει. Η αγάπη της μάνας είναι ο ήλιος μέσα στο σκοτάδι της ψυχής. Κι αυτό φαίνεται στην εμφάνιση της ηθοποιού με την τραγική φυσιογνωμία και το γεμάτο λουλούδια φόρεμα.
Η Λένα Παπαληγούρα φέρει την Κατερίνα επί σκηνής με σεβασμό χωρίς να δίνει στιγμή την αίσθηση ότι “προσποιείται” ένα ρόλο. Τα σημεία όπου μεταμορφώνεται και “παρασύρεται” από την ψυχική αρρώστια ρέουν τόσο μετρημένα και ταυτόχρονα τόσο αληθινά που δίνουν ένα σκηνικό αποτέλεσμα σχεδόν τρομαχτικό. Σε κάποιο σημείο, το φως πέφτει κι ο Γ. Νανούρης σε ρόλο φωτιστή δίνει φως πάνω στην ερμηνεύτρια, με τη σκιά της να μεγαλώνει δίνοντας την εντύπωση πως η Κατερίνα βγαίνει για λίγο πάνω από την ηθοποιό κι επιστρέφει για να πει την ιστορία της. Αυτή η παιδική σκέψη μου ανακαλεί ένα σχόλιο του ίδιου του συγγραφέα πως η Λ. Παπαληγούρα είναι μια απόκοσμα ταλαντούχα ηθοποιός. Αυτό το χαρακτηρισμό μπορεί να επιβεβαιώσει ο κάθε θεατής που θα γίνει κοινωνός της παράστασης βλέποντας την Κατερίνα να βγαίνει πραγματικά από το βιβλίο της για να αφηγηθεί ξανά την ιστορία της 12 χρόνια μετά το θάνατο της. Η απεύθυνση της ηθοποιού σε χτυπά κατάστηθα και σε αιχμαλωτίζει, τη μια στιγμή γελάς ηχηρά και την επόμενη το χαμόγελο κόβεται μαχαίρι κι ένα δάκρυ που συγκρατούσες πέφτει και υγραίνει το μάγουλο σου.
Συνομιλητής της ηθοποιού είναι ο Λόλεκ, που δένει μουσικά την παράσταση και συμπληρώνει δραματουργικά την αφήγηση φέροντας όποτε χρειάζεται επί σκηνής τον Τάσο, σύζυγο της Κατερίνας για την απαραίτητη διάδραση ενώ η μουσική του δίνει το απαραίτητο υπόστρωμα στην ηθοποιό να αφηγηθεί μια ιστορία. Ως σκηνική πρόταση, η παράσταση “Η Κατερίνα βγαίνει από το βιβλίο της” έχει πολύ ενδιαφέρον καθώς δε βλέπουμε μια ηθοποιό που γίνεται ο ρόλος της ( η παράσταση δε λέγεται “Κατερίνα”) αλλά αρχικά τον ανακαλεί στις σελίδες ενός βιβλίου κι έπειτα δανείζει το σώμα της για να βγει έξω από αυτό. Το φως και οι σκιές συμβάλουν καθοριστικά σε αυτή την ιδέα που λειτουργεί σκηνοθετικά δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε μεταφυσική. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που φεύγοντας από μια πρεμιέρα ένιωσα πως η παράσταση είναι έτοιμη κι αυτό με κερδίζει ως θεατή.
Η παράσταση είναι για μένα μια από τις καθαρότερες προτάσεις της χρονιάς κι αξίζει να ιδωθεί πρωτίστως γιατί η ιστορία της Κατερίνας πρέπει ν’ ακουστεί με σεβασμό κι αγάπη.
Η ταυτότητα της παράστασης
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα
Μουσική επί σκηνής: Λόλεκ
μαζί τους και ο Γιώργος Νανούρης
Παραγωγή: Λυκόφως, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Πληροφορίες:
Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες
Τουρναβίτου 7
Θησείο
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα 21.00, Παρασκευή 23.45 (μεταμεσονύκτια)