Πάμε Θέατρο: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη | Είδαμε την παράσταση!
Δεν θα πω ψέματα. Κάθε φορά που πάω να δω κάποιο αρχαίο δράμα, είτε κωμωδία, είτε τραγωδία, σκέφτομαι τί καινούργιο μπορεί να δω, σε κείμενα που ναι μεν ανήκουν σε αυτά των σπουδαιοτέρων δραματουργών, αλλά παράλληλα έχουν παιχτεί πολλάκις από όλους και σε διάφορες… βερσιόν. Κι όμως, τα άγια αυτά κείμενα -όπως έλεγε και μια κυριά μπροστά μου στο Θέατρο Παπάγου το βράδυ της Δευτέρας- δεν χάνουν ποτέ την αξία τους. Αντίθετα μάλιστα, σε κάθε απόδοση, σε κάθε μετάφραση, σε κάθε σκηνοθετική οπτική, μπορεί να ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο, να ανακαλύψεις ότι έχουν να σου πουν κάτι ακόμα! Και ας μην πιάσω το κλισέ ‘’πόσο σύγχρονα είναι’’, καθώς μάλλον οι άνθρωποι απ’ ότι φαίνεται δεν αλλάζουν ποτέ. Επακόλουθο λοιπόν τα κείμενα αυτά να παραμένουν πάντα επίκαιρα.
Ειδικά αν μιλάμε για τον Αριστοφάνη, πετύχαμε διάνα το παραπάνω!
Η Λυσιστράτη του αποτελεί ένα από τα πιο πρωτότυπα και… ‘’προχώ’’ έργα του. Έξυπνο, εύστοχο, εύπεπτο και γρήγορο το διατήρησε στην προκειμένη η μετάφραση και η απόδοση του Σπύρου Ευαγγελάτου. Μέσα σε ένα μινιμαλιστικό και λιτό σκηνικό που σχεδιάσε ο Γιώργος Πάτσας, τα όμορφα μποέμικα κοστούμια (του ιδίου) γέμιζαν χρώματα την σκηνή, με την σκηνοθετική γραμμή να δίνει έμφαση στο ίδιο το κείμενο και στην ουσία του, παρά σε πρακτικές εντυπωσιασμού. Η Μαρία Καβογιάννη, αγαπημένη κωμικός όλων, ανταπεξήλθε άριστα στον ρόλο που ‘’έπιασε’’ για πρώτη φορά στα πολύπαθα χέρια της (έσπασε το χέρι της στην πρόβα τζενεράλε της παράστασης τον Ιούλιο και έβγαλε όλη την περιοδεία με γύψο), παίζοντας με ασφάλεια και άνεση την ‘’αναρχική’’ πρωταγωνίστρια που οργανώνει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να αντισταθούν στους άντρες τους και να απέχουν από τα συζυγικά τους καθήκοντα προκειμένου να τους πείσουν να σταματήσουν τον πόλεμο.Η ίδια ωστόσο, μετριάσε τον δυναμισμό της, κάνοντας την ηρωίδα μέρος του συνόλου και τονίζοντας παράλληλα την δραματουργική αξία όλων των γυναικείων ρόλων. Παράλληλα, ο σκηνοθέτης χλεύασε στο έπακρον την παρουσία των αντρών στο έργο, παρουσιάζοντας τον στόλο των στρατιωτών σαθρό και ανοήτο, με τραγελαφικά σουρεαλιστικά επακόλουθα. Εύκολα ξεχώρισε σε ερμηνεία και ρυθμό ο Αντώνης Λουδάρος στον ρόλο του Πρόβουλου και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης ως Κινησία, υπερβολικός μεν αλλά με.. λαϊκό γκελ!
Διεκπεραιωτική στον ρόλο της Κλεονίκης φάνηκε η Καίτη Κωνσταντίνου, όχι όμως και οι Νάντια Κοντογεώργη και Μαργαρίτα Βαρλάμου ως Μυρρίνη και Λαμπιτώ αντίστοιχα, που κατάφεραν με κωμικές υπερβολές -αλλά σε επιθυμητές δόσεις- να αφήσουν το σουρεάλ στίγμα τους και να ξεχωρίσουν μέσα στο σύνολο της παράστασης και χειροκροτηθούν θερμά όπως τους άξιζε. Εξίσσου καλές και οι υπόλοιπες κυρίες του θιάσου, όπως η Μαρία Φιλίππου και η Τζίνη Παπαδοπούλου.
Οι μουσικές του Δημήτρη Θεοχάρη από την άλλη είχαν λίγο απ’ όλα, από μπουζούκι και τσιφτεντέλι μέχρι σισιλιάνικες αλέγκρες συνθέσεις που μάλλον ταίριαζαν καλύτερα με την γενική αισθητική του έργου και έδεναν πιο οικεία με τους στίχους του Γιώργου Μπακόλα. Τέλος, η σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις που έχουμε ξανά δει στην Ελλάδα με δουλειές του στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Θέατρο Πορεία, το Κρατικό Θέατρο και άλλου, έδωσε στην παράσταση μια εσάνς ευρωπαικής σκηνοθεσίας και μια αίσθηση ίσως λίγο πιο παραμυθένια, κάνοντας την Λυσιστράτη έναν γρήγορο και όμορφο ‘’μύθο’’.
ΥΓ. Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να χάσετε τις 5 τελευταίες παραστάσεις της Λυσιστράτης στην Αθήνα, πάντα με την υποστήριξη του Tralala:
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Θανάσης Βέγγος, Κορυδαλλός
Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου – Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου – Κατράκειο Θέατρο, Νίκαια
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Αλέξης Μινωτής, Αιγάλεω
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου – Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Βύρωνας
—
Συντελεστές:
Μετάφραση – Απόδοση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης
Στίχοι τραγουδιών: Γιώργος Μπακόλας
Επιμέλεια κίνησης: Δήμητρα Κρητικίδη
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Παραγωγή: Highway Productions – Λυκόφως & ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
Executive producer: Παναγιώτης Τρύφων
Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Αντώνης Λουδάρος, Καίτη Κωνσταντίνου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Δημήτρης Παπανικολάου, Θωμάς Γκαγκάς, Ελίνα Μάλαμα, Βασίλης Πουλάκος, Γεράσιμος Σκαφίδας
Τιμές Εισιτήριων:
15-18 ευρώ (Κανονικό)
15 ευρώ Μειωμένο (Φοιτητικά, άνω των 65, έως 18 ετών, ΑμεΑ, σύλλογοι, ομαδικά)
12 ευρώ (Ανέργων)
Προπώληση:
www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός