Πάμε Θέατρο: «Μετρώντας τα φορέματά της» | Είδαμε τη παράσταση!
Για άλλη μια φορά το Θέατρο του Νέου Κόσμου επιβεβαιώνει την επιτυχημένη πορεία του στο χώρο του θεάματος στην Αθήνα, ανεβάζοντας παραστάσεις που έχουν να προσφέρουν στον θεατή ποιότητα και χαρακτήρα.
Πάντα με εντυπωσιάζουν οι παραστάσεις που ανεβαίνουν στο Δώμα καθώς ένας τόσο μικρός χώρος καταφέρνει να μεταλλάσσεται κάθε φορά σε ότι επιτάσσει η σκηνογραφία και να μεταμορφώνεται αναλόγως. Αυτή τη φορά στο “Μετρώντας τα φορέματά της” οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με μαύρα χαρτόνια όπου αναγράφονταν αποσπάσματα του κειμένου, δημιουργώντας μια παράξενη αίσθηση κατά την είσοδο των θεατών, αφού ήταν σα να εισέρχεσαι κυριολεκτικά μέσα στο κείμενο.
Έτσι άλλωστε ξεκινά και η παράσταση, με τις δύο ηθοποιούς να κάνουν μια μικρή εισαγωγή στη Γερτούρδη Στάιν, στη ζωή και στο έργο της. Για όσους δεν την γνωρίζουν να πούμε ότι πρόκειται για μια γυναίκα που έφερε τη πρωτοπορία στο χώρο της λογοτεχνίας και γενικότερα των τεχνών, μέσω των ομοφυλοφιλικών αναφορών στα έργα της και μέσω της ενασχόλησης της με τις τέχνες. Η Στάιν ήταν συλλέκτης έργων τέχνης κατά της διαμονή της στο Παρίσι, στο ιστορικό σπίτι της οδού Φλερύ, όπου διέμενε με τον αδερφό της και έπειτα με την σύντροφό της, το οποίο είχε μετατραπεί σε γκαλερί και σε τόπο συνάντησης του γαλλικού πνεύματος.
Πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία συναντούμε στο κείμενο του “Μετρώντας τα φορέματά της”, το οποίο διαδραματίζεται στο σπίτι της οδού Φλερύ, όπου διαμένουν μια γυναίκα (που θα μπορούσε να είναι η Στάιν), με τον αδερφό της, τη γυναίκα του και την οικονόμο. Όταν ο αδερφός, που διατηρούσε σχέση με την οικονόμο (μια νεαρή Αμερικανίδα που θα μπορούσε να είναι η σύντροφος της Στάιν) πηγαίνει στον πόλεμο, οι δύο γυναίκες μένουν μόνες τους και αναπτύσσεται μεταξύ τους μια σχέση ερωτική ιδιαίτερη, με στοιχεία αλληλεξάρτησης.
Η παράσταση έχει βασιστεί πολύ σ’ αυτό το αυτοβιογραφικό στοιχείο, δίνοντας μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε την συγγραφέα μέσα από το έργο της.
Στην παράσταση είναι πολύ ενδιαφέρον πως κατά τη γνώμη μου, η σκηνοθεσία δεν παίρνει θέση, παρά μόνο παρουσιάζει τη ζωή των δύο γυναικών, τα συναισθήματα και τους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ τους αλλά δεν τάσσεται ούτε υπέρ ούτε κατά αυτής της σχέσης. Είναι ένα από τα ζητήματα που τίθενται στο θέατρο είναι για το αν ο σκηνοθέτης πρέπει να καταθέτει 100% τη δική του προσωπική άποψη πάνω στα θέματα που θέτει το έργο, ή αν πρέπει να μένει ουδέτερος. Στην παράσταση η σκηνοθέτης Αγγελίνα Παρασκευαΐδη δίνει τα στοιχεία που χρειάζεται ο θεατής ώστε να μπει από μόνος του στη διαδικασία να αναρωτηθεί, να σκεφτεί και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι απλά αλλά άκρως λειτουργικά, τα σκηνικά αντικείμενα παίρνουν διάφορες μορφές και λειτουργίες. Παράλληλα οι φωτισμοί του Νίκου Κανέλλου δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστηριακή, σκιαγραφώντας τα συναισθήματα των ηρώων. Οι δύο ηθοποιοί Αμαλία Αρσένη, Μαρίνα Κανελλοπούλου με πολύ καλά δουλεμένο τον λόγο και την κινησιολογία, έχουν πολύ καλό ρυθμό και χημεία πάνω στη σκηνή, καταφέρνοντας να περάσουν στον θεατή τις σκέψεις και τα μηνύματα της Στάιν.
Η παράσταση θα παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από την ομάδα Μ.Α.Μ.Α μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.
Συντελεστές:
Κείμενο-Σκηνοθεσία: ομάδα Μ.Α.Μ.Α. (devised and collaborative theatre work)
Μετάφραση- coaching: Αγγελίνα Παρασκευαΐδη
Λογοτεχνική επιμέλεια: Μαρίνα Κανελλοπούλου
Ενδυματολόγος-Σκηνογράφος: Ματίνα Μέγκλα
Φωτισμοί: Νίκος Κανέλλος
Μουσική επιμέλεια/ πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κυριάκος
Ερμηνεύουν: Αμαλία Αρσένη, Μαρίνα Κανελλοπούλου
Φωτογραφίες-σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Καρανικόλας
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Δευτέρα & Τρίτη 21:15
Τιμή Εισιτηρίου:
12€ (γενική είσοδος)
Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος
210 9212900