Πάμε Θέατρο: “Ποιός τη ζωή μου”|Είδαμε την παράσταση!
Ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια του δημιουργού, μεταφέρει θεατρικά τους σπουδαιότερους σταθμούς της πορείας του, με έμφαση στην έντονη πολιτικοποίησή του και τη σύνδεσή της με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Θέατρο, μουσική χορός αλλά και κινηματογράφος συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα υπερθέαμα με 50 ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς, που επιτυγχάνει όχι μόνο να εξυμνήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και να ευαισθητοποιήσει, να συγκινήσει, ίσως και να αφυπνίσει τον σύγχρονο Έλληνα.
Η παράσταση έχει ως αφετηρία την πατρίδα της μητέρας του Ασπασίας και την καταστροφή της Σμύρνης, με ενδιάμεσους σταθμούς Ελληνικές και όχι μόνο πόλεις, που λειτούργησαν άλλοτε ως πηγή δημιουργίας και μέσο έκφρασης του συνθέτη και άλλοτε ως καταφύγιο των πολιτικών του πεποιθήσεων που συχνά τον οδηγούσαν στην εξορία. Πρώτος σταθμός του «ταξιδιού» η γενέτειρά του, η Χίος, ακολουθούν τα Γιάννενα, η Κεφαλονιά, ο Πύργος, η Πάτρα, τα Χανιά, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Τρίπολη κ.ά. Διαφεύγει στην Αθήνα, όπου οργανώνεται στο ΕΑΜ και αγωνίζεται κατά των Γερμανών κατακτητών.
Συγχρόνως σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη και Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την απελευθέρωση ξεσπά ο εμφύλιος. Το «ταξίδι» αυτό, πέρα από την παρουσίαση της ζωής και του έργου του μεγαλύτερου εν ζωή μύθου της σύγχρονης πραγματικότητας, αποτελεί μία ιστορική πηγή παρουσιάζοντας τις κοινωνικοοικονομικές και κυρίως πολιτικές συνθήκες και αντιλήψεις της Ελλάδας από το 1922 έως σήμερα. Πιστός στις αρχές και στις πεποιθήσεις του συναντά κορυφαίους ποιητές και μουσικούς, ανάμεσά τους οι Χατζηδάκις, Ελύτης, Ρίτσος, Χιώτης κ. ά, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία νέα αντίληψη περί της λαϊκότητας της τέχνης.
Το σκηνικό που επιμελείται ο Γιώργος Πατσας, μεταφέρει επιτυχώς τον θεατή στον χωροχρόνο των γεγονότων. Τα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορου συμπληρώνουν με την απλότητά τους την ατμόσφαιρα της εποχής. Το σενάριο και την ευρηματική σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης. Ο Γιάννης Παπαζαχαρίας διευθύνει την 12μελή ορχήστρα και οι Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαϊδης και Άννα Λινάρδου ερμηνεύουν επιβλητικά τις μεγάλες επιτυχίες του Θεοδωράκη. Υποκριτικά εμφανίζονται ο άρτιος Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του πατέρα του Μίκη(Μιχαήλ), η συγκινητική Φιλαρέτη Κομνηνού στο ρόλο της μητέρας του(Ασπασία), ο άμεσος και πειστικός Άρης Λεμπεσόπουλος ως (ενήλικος) Μίκης, η Ελισσάβετ Μουτάφη, ο Χρήστος Πλαϊνης και 21 ακόμη ηθοποιοί που «δένουν» εκπληκτικά επί σκηνής, συμβάλλοντας στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Θέατρο: Badminton
Διεύθυνση: Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, Αθήνα
Τηλ. Επικοινωνίας: 2111086024
Προπώληση: viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600 / καταστήματα Public, Forthnet
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικό: Γιώργος Πατσάς
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκόρου
Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη
Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ
Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαϊνής, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κώστας Βελέτζας, Νατάσα Ζαγκλή, Κων/νος Φάμης, Γιάννης Μαθές, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Έρικα Μπίγιου, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Μαρία Γεροδήμου, Ηρακλής Κωστάκης, Ίρις Μάρα, Γιώργος Νούσης, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Γιάννης Σοφολογής, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Βασίλης Ζώης, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Ελένη Βαΐτσου
Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Άννα Λινάρδου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Κυριακή: 20:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 20:45
Τιμές Εισιτήριων:
Είσοδος: 10/ 18/ 24/ 30/ 38 €
Φοιτητικό, ανέργων: 7 €